TÉMA

Radim Holiš

Plány na novou zlínskou krajskou nemocnici definitivně končí

Zrušení investičního záměru Nové krajské Baťovy nemocnice v pondělí schválili zastupitelé Zlínského kraje. Pro bylo 26 ze 40 hlasujících zastupitelů. Šlo o formální ukončení záměru, který prosazoval dřívější hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Novou krajskou nemocnici chtěl postavit ve Zlíně-Malenovicích.
11. 12. 2023Aktualizováno11. 12. 2023, 14:07|

Spor o pozemky ve zlínské části Malenovice je u konce. Kraj se dohodl s Unimex group

Zastupitelé Zlínského kraje schválili ve sporu o pozemek ve Zlíně-Malenovicích dohodu o narovnání se společností Unimex Group. Kraj na základě ní zůstane vlastníkem pozemku, který od firmy koupil v květnu 2020. Nemusí jej navíc využít výhradně pro výstavbu nové nemocnice, jak stanovila kupní smlouva uzavřená předchozím vedením kraje. Kraj na základě uzavřené dohody zaplatí firmě deset milionů korun, řekl novinářům hejtman Radim Holiš (ANO). Pro hlasovalo 27 ze 41 zastupitelů, kteří se jednání zúčastnili.
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 12:31|

Většinu obcí ve Zlínském kraji trápí vylidňování, Modrá ale místo pro další rodiny už nemá

Spoustu obcí a menších měst v Česku trápí vylidňování. Lidé se stěhují za prací do velkých měst, do své rodné obce se už často nevrátí. Zlínský kraj to chce zvrátit, spolupracovat by na tom chtěl i se zlínskou Univerzitou Tomáše Bati. Opačná situace panuje v obci Modrá na Uherskohradišťsku, kam naopak mladé rodiny chtějí, ale Modrá není „nafukovací“. Situaci v obci zmapoval pořad SeČTeno.
4. 8. 2023|

Zlínští krajští zastupitelé odmítli vzkříšení plánu na novou nemocnici. Řešili parkování při přestavbě stávající

Možnostmi parkování či dopravním napojením areálu Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně se v pondělí zabývali krajští zastupitelé. Při chystané dostavbě a modernizaci nemocnice by měly vzniknout stovky parkovacích míst v podzemních parkovištích nových objektů. Zastupitelstvo se také vrátilo k návrhu exprimátora Jiřího Čunka (KDU-ČSL), který zamýšlel stavbu nové nemocnice v Malenovicích.
24. 4. 2023|

Rušení poboček pošt je poslední varianta před insolvencí, řekl Letocha. Mračková Vildumetzová kritizovala jednání Rakušana

Rušení tří set poboček je poslední možná varianta, která poště zbyla pro to, abychom se nemuseli obávat insolvence, uvedl v pořadu 90' ČT24 poslanec Petr Letocha (STAN). Podotkl, že vláda podnikala kroky již loni, jen nebyly vidět. Podle poslankyně opozičního hnutí ANO Jany Mračkové Vildumetzové však vláda s nikým dopředu nejednala. Kritizovala také jednání ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), který podle ní nekomunikuje.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 23:16|

Zlínská nemocnice plánuje stavbu porodnice i nového pavilonu urgentní medicíny

V areálu Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně (KNTB) by na přelomu let 2024 a 2025 měla začít stavba porodnice za zhruba 1,1 miliardy korun. O tři roky později by pak měl začít vznikat nový centrální pavilon urgentní medicíny, který by měl stát asi čtyři miliardy korun. Spolu s dalšími investicemi a rekonstrukcemi by se do rozvoje nemocnice mělo dát v nadcházejících letech asi šest miliard korun. Plán rozvoje nemocnice představilo vedení kraje a nemocnice, je také na programu pondělního krajského zastupitelstva.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 10:46|

Od výbuchu ve Vrběticích je to osm let. Vojenský materiál se tam už asi nikdy skladovat nebude

Před osmi lety vybuchl druhý muniční sklad ve Vrběticích. Při první explozi v říjnu 2014 zahynuli dva lidé. Obyvatelé okolních obcí se několikrát evakuovali. Následovala nejnáročnější a nejnákladnější bezpečnostní akce v dějinách Česka. A nakonec se z incidentu stal zlomový okamžik pro česko-ruské vztahy.
3. 12. 2022|

Zlínský kraj a Unimex Group se ve sporu o pozemek chtějí dohodnout mimosoudně

Zlínský okresní soud vyhověl návrhu Zlínského kraje a společnosti Unimex Group a plánované jednání ve sporu o pozemek odročil. Řekl to mluvčí soudu Petr Prokopius. Soud se sporem kraje a Unimex Group o vlastnictví pozemku ve Zlíně-Malenovicích, kde dřívější vedení kraje plánovalo výstavbu nemocnice, měl původně začít zabývat ve čtvrtek. Hejtman Radim Holiš (ANO) v úterý uvedl, že se region se společností chtějí dohodnout mimosoudně.
23. 11. 2022|

Většina krajů zatím nezajistila dodávky plynu a energie na příští rok, řešení čekají i od vlády

Většina krajů zatím nemá na příští rok zajištěny dodávky plynu i elektrické energie pro své provozy. Výjimkou je Zlínsko, kde mají potvrzeno dva roky dopředu. Celkem má dodávky elektřiny alespoň částečně zafixováno pouze šest regionů, u plynu pět. A to za vyšší ceny než loni. Někteří hejtmani, ale i starostové obcí se tak obávají, že v zimě budou muset ve svých zařízeních omezit služby. Stát slibuje pomoc, zatím ovšem není k dispozici.
4. 9. 2022|

Střelec ze zlínského krajského úřadu zemřel. Policie se případem dále zabývá

Muž, který 28. července na krajském úřadě ve Zlíně zastřelil svou bývalou přítelkyni a následně se pokusil o sebevraždu, zemřel. Informovala o tom na Twitteru policie. Uvedla také, že krajští kriminalisté se případem i nadále zabývají.
17. 8. 2022|

Na krajském úřadě ve Zlíně se střílelo. Muž zabil bývalou partnerku

V budově krajského úřadu ve Zlíně muž zastřelil zaměstnankyni úřadu, poté se pokusil o sebevraždu. Žena zemřela, střelec je v nemocnici v ohrožení života. Policie na Twitteru uvedla, že se jedná o devětadvacetiletého muže, oběť byla jeho bývalá partnerka. Budova už je přístupná pro zaměstnance i veřejnost. Podle hejtmana Radima Holiše (ANO) kraj zváží zpřísnění ochrany úřadu.
28. 7. 2022Aktualizováno28. 7. 2022, 14:03|

Ministerstvo zpracovalo téměř deset tisíc žádostí o příspěvek na ubytování uprchlíků

Ministerstvo práce zpracovalo první žádosti o příspěvek pro domácnosti, které ubytovaly ukrajinské uprchlíky. Někteří ze zhruba deseti tisíc žadatelů však čekají na výplatu už dva týdny. Kvůli zahlcení úřadů práce provázely jejich přijímání a zpracovávání potíže, proces proto trvá déle. Žádosti o peníze od státu na náklady je možné podávat od 11. dubna, a to jen elektronicky. Od začátku války dostalo víza v Česku 308 tisíc lidí z Ukrajiny.
25. 4. 2022Aktualizováno25. 4. 2022, 22:45|

Zlínská opozice kritizuje smlouvu o projektu stavby nemocnice. Holiš garantuje pojistky

Někteří opoziční zastupitelé Zlínského kraje v čele s bývalým hejtmanem Jiřím Čunkem (KDU-ČSL) nesouhlasí s parametry smlouvy o zhotovení projektové dokumentace na centrální objekt v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Částka za realizaci je podle nich vysoká a smlouva nestandardní. Současný hejtman Radim Holiš (ANO) ale výtky odmítá. Smlouva s projektantem má být podle něj sepsána v řádech několika dnů.
14. 4. 2022|

Vláda se dohodla s kraji na přerozdělení uprchlíků. Stát zaplatí za ubytování 200 až 250 korun

Vláda se dohodla s kraji na systému přerozdělení ukrajinských uprchlíků. Bude se řídit počtem obyvatel kraje nebo jeho ekonomickou výkonností. Stát bude platit za jejich ubytování 200 až 250 korun denně podle typu bydlení. V Česku je nyní podle dat od mobilních operátorů odhadem 270 tisíc uprchlíků, řekl senátorům ministr školství Petr Gazdík (STAN), více než polovina z nich jsou děti. Ministerstva a další úřady dostaly od vlády za úkol od pondělí 21. března uvolnit své ubytovací kapacity. Vláda slíbila podporu i lidem, kteří uprchlíky ubytují u sebe doma.
16. 3. 2022Aktualizováno16. 3. 2022, 20:13|

Rožnov si těsně schválil kulturní centrum za 330 milionů

Zastupitelé Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku schválili stavbu kulturního centra za necelých tři sta třicet milionů korun. Finančně náročný projekt získal podporu těsné většiny zastupitelů, hlasovalo pro něj jedenáct z dvaceti přítomných. Projekt se připravoval sedm let, náklady na něj však výrazně vzrostly.
27. 1. 2022|

Covidová karanténa se zkrátí na pět dní, rozhodla vláda. Budou do ní ale nově muset i očkovaní

O délce izolací a karantén nařizovaných kvůli covidu-19 jednala na středečním zasedání vláda Petra Fialy (ODS). Rozhodla o jejich zkrácení na pět dní, změna začne platit v úterý 11. ledna. Karanténa ovšem bude nově povinná i pro očkované, dostanou-li se do rizikového kontaktu s nakaženým. Půjdou do ní i bezpříznakoví lidé s pozitivním antigenním testem, pokud nepodstoupí konfirmační PCR test. Počínaje 17. lednem začne také povinné testování všech zaměstnanců na koronavirus, podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by mělo trvat tři týdny. Kabinet se tímto opatřením snaží bránit prudkému nástupu varianty omikron.
5. 1. 2022Aktualizováno5. 1. 2022, 20:55|

Povinné očkování se bude týkat i mediků a studentů zdravotnických škol, oznámil Vojtěch

Povinné očkování proti covidu-19 se bude týkat i strážníků městské policie, dobrovolných hasičů, mediků a studentů zdravotnických škol a dále studentů, kteří se připravují na práci v sociálních službách. Vyhlášku o povinném očkování, která má platit od března příštího roku, ministerstvo zdravotnictví odeslalo do legislativní rady vlády, informoval ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Povinnost bude platit i pro vojáky aktivních záloh, pracovníky krajských hygienických stanic nebo všechny zaměstnance poskytovatele zdravotních služeb.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 22:59|

Povinné očkování by rozdělilo společnost, řekl Válek. Jiná cesta není, oponoval Kubek

Budoucí vládní kabinet představil svou strategii pro boj s epidemií covidu-19 v Česku. Počítá například se zaváděním opatření na regionální úrovni nebo obnovením platnosti PCR testů. Vymezuje se naopak proti povinné vakcinaci, ačkoliv očkování je podle kandidáta na ministra zdravotnictí Vlastimila Válka (TOP 09) jedinou cestou. Očkovací povinnost je ale nutná podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka. Kritiku si budoucí vláda vysloužila i od hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše (ANO), podle kterého nemají hygieny pravomoce k zavádění opatření. O možnostech v boji proti covidu spolu debatovali v pořadu Události, komentáře.
25. 11. 2021|

Armáda převeze z Brna do Prahy 19 pacientů. Moravskoslezský kraj chce omezit hromadné akce

Armáda ve čtvrtek převeze ze dvou brněnských fakultních nemocnic až 19 pacientů do Prahy. Informoval o tom koordinátor intenzivní péče. Moravskoslezský kraj bude kvůli stále se zhoršující epidemické situaci žádat krajské hygieniky o omezení hromadných akcí. Omezení společenského života na minimálně čtrnáct dnů už v úterý avizoval hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) na tiskové konferenci vyzval, aby zejména senioři v následujících dnech výrazně omezili kontakty. Naopak v Olomouckém kraji, který je na tom nejhůř, zatím hygienici žádná místní opatření nechystají.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 18:17|

Poslední křeslo ve vedení sněmovny zůstává prázdné. Vondráček a Okamura opět neuspěli

O šestý a poslední neobsazený post místopředsedy Poslanecké sněmovny se v tajné volbě ucházel její někdejší předseda Radek Vondráček (ANO) a šéf SPD Tomio Okamura, ani jeden ale neuspěl. Na druhé schůzi v tomto volebním období poslanci schválili ustavení všech sněmovních výborů. Jejich obsazení ale ještě není definitivní. Poslanci budou muset počkat na jmenování nové vlády.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 22:02|

Vir musíme pomocí opatření předehnat, zatím ho jen doháníme, říká hejtman Zlínského kraje Holiš

Vedení Zlínského kraje chce na dva týdny omezit společenský život v regionu. Hygienici zřejmě od pondělí zakážou všechny akce nad sto lidí. Důvodem je situace v nemocnicích, které jsou kvůli pacientům s koronavirem na hraně svých kapacit. „Začali jsme něco dělat pět minut před dvanáctou. Máme připraveny krizové scénáře, musíme hlavně zabezpečit péči o necovidové pacienty,“ uvedl v Interview ČT24 hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO).
23. 11. 2021|

„Teď už je to opravdu vážné.“ Zlínský kraj kvůli covidu na dva týdny omezí společenský život

Kvůli docházející kapacitě nemocnic se chystá Zlínský kraj od pondělí zavést proticovidová opatření. Zakázány zřejmě budou akce nad sto lidí. „Od příštího týdne omezíme v kraji společenský život a to minimálně na čtrnáct dní. Je to to nejmenší, čím můžeme nemocnicím pomoci,“ uvedl zlínský hejtman Radim Holiš (ANO). V úterý od 18:28 bude hostem Interview ČT24.
23. 11. 2021Aktualizováno23. 11. 2021, 15:50|

O post místopředsedy sněmovny se v úterý utkají Vondráček a Okamura

V úterní tajné volbě místopředsedy sněmovny se utkají někdejší předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) a lídr SPD Tomio Okamura, jenž byl místopředsedou sněmovny v minulém volebním období. Nominace poslaneckých klubů v pondělí projednala volební komise, řekl její předseda Martin Kolovratník (ANO). Po ustavující schůzi sněmovny zůstala jedna místopředsednická pozice neobsazená. V tehdejší volbě Vondráček ani Okamura neuspěli.
22. 11. 2021Aktualizováno22. 11. 2021, 16:23|

V čele sněmovny usedla Pekarová Adamová. Jeden post místopředsedy se nepodařilo obsadit

V tajné volbě si poslanci na ustavující schůzi nové sněmovny do svého čela zvolili kandidátku SPOLU Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09). ANO na funkci nominovalo ministra Karla Havlíčka, kvůli neslučitelnosti funkcí ale jeho kandidaturu poslanci odmítli. Dolní komora také vybrala pět nových místopředsedů. Stali se jimi Jan Skopeček (ODS), Jan Bartošek (KDU-ČSL), Věra Kovářová (STAN), Jana Mračková Vildumetzová (ANO) a Olga Richterová (Piráti). Jedno místo zatím zůstává neobsazené. Na závěr ustavující schůze se svého poslaneckého mandátu vzdal zlínský hejtman Radim Holiš (ANO). Druhá schůze sněmovny proběhne 23. listopadu.
10. 11. 2021Aktualizováno11. 11. 2021, 00:04|