TÉMA

Čipy

Zemětřesení na Tchaj-wanu přerušilo výrobu mikročipů. Světový trh má jen málo alternativ

Zemětřesení, které ve středu zasáhlo Tchaj-wan, pozastavilo výrobu největšího světového producenta čipů. Továrny společnosti TSMC sice výrazně poškozené nebyly, proces obnovování náročných částí výroby však může podle odborníků trvat několik týdnů. Na čipech tchajwanské výroby jsou přitom závislí producenti po celém světě. Zemětřesení tak odhalilo křehkost dodavatelských řetězců soustředěných do geopoliticky výbušné oblasti ostrova, který chce kontrolovat čínská vláda v Pekingu.
5. 4. 2024Aktualizováno5. 4. 2024, 19:25|

Umělé inteligence začínají vynášet. Výrobce čipů, na nichž se trénují, oznámil prudký růst zisku

Zájem o umělé inteligence (AI) prudce zvedl zisk společnosti Nvidia. Právě ona totiž vyrábí většinu čipů, které se využívají v tomto oboru, který zaznamenal v posledním roce boom zejména díky společnosti OpenAI a jejímu chatbotu ChatGPT.
23. 2. 2024|

Největší světový výrobce čipů chce v Německu postavit svou první evropskou továrnu

Tchajwanský výrobce čipů Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) hodlá v Německu postavit svou první evropskou továrnu. Firma oznámila, že do závodu v Drážďanech plánuje investovat společně s podniky Bosch, Infineon a NXP. TSMC, která je největším smluvním výrobcem čipů na světě, počítá se silnou podporou ze strany Evropské unie a německé vlády. Berlín podle listu Handelsblatt slíbil, že výstavbu závodu podpoří částkou pět miliard eur.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 22:19|

Čínský vůdce Si v Kremlu jednal s Putinem o ruské válce proti Ukrajině

Čínský prezident Si Ťin-pching jednal čtyři a půl hodiny na „neformální schůzce“ se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. K cestě přitom došlo jen několik dní poté, co na Putina Mezinárodní trestní soud vydal zatykač. Oba politici měli podle kremelského mluvčího Dmitrije Peskova projednat situaci na Ukrajině, čínský mírový plán, Rusko chtělo také podat „vyčerpávající“ vysvětlení vlastního pohledu na konflikt. Hlavní jednání jsou plánována na úterý.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:18|

Škoda Auto jedná o prodeji aktiv v Rusku. V koncernu má zodpovídat za expanzi do jihovýchodní Asie

Škoda Auto v rámci mateřského koncernu Volkswagen převezme strategické řízení a budoucí expanzi značek Škoda, Volkswagen a Seat v regionu jihovýchodní Asie ASEAN. Ten vedle Vietnamu zahrnuje například Kambodžu, Laos, Singapur, Malajsii nebo Filipíny. Na trhu chce dosáhnout podílu pět procent. Informovali o tom zástupci společnosti. Podobnou roli v rámci koncernu již má automobilka v Indii. Škodovka podle šéfa Klause Zellmera jedná také o prodeji svých aktiv v Rusku, tedy výrobních závodů a prodejní sítě. Jednání jsou v závěrečné fázi.
16. 3. 2023Aktualizováno16. 3. 2023, 19:03|

Západ chce vrátit výrobu čipů domů. I Česko by z toho mohlo těžit

V moderním automobilu je přes tisíc čipů, které zajišťují jeho provoz, bez čipů se neobejdou led zářivky, elektronika, telefony nebo třeba stíhačky F-35, které chce pořizovat česká armáda. Jenže čipů je málo. Přibrzdila se rychlost a síla dodávek z míst, kde se vyrábějí, do míst spotřeby. Této i dalším podobným výzvám globalizace se věnuje nový díl publicistického pořadu Bilance. Premiéra je ve čtvrtek ve 21:05 na ČT1.
2. 3. 2023|

Evropská unie chce do roku 2030 vyrábět nejméně pětinu všech čipů na světě

Státy Evropské unie se v pátek shodly na tom, že omezí dovoz polovodičů z mimoevropských zemí a zároveň do konce desetiletí zdvojnásobí svůj podíl na světovém trhu s touto momentálně nedostatkovou komoditou. Hodlají tak získat nejméně 20 procent trhu.
1. 12. 2022|

Washington vede s Pekingem válku o čipy. Biden zakázal vývoz technologií do Číny

Zatímco Moskva pokračuje ve válečném tažení způsobem, který ve 21. století očekával jen málokdo, Washington s Pekingem vedou souboj daleko současnější. Administrativa prezidenta Joea Bidena zakázala vývoz čipů a souvisejících technologií do Číny a tento trend dopadá i na evropské transakce. Důvod je prostý – obavy o národní bezpečnost.
26. 11. 2022|

Německo zablokovalo čínské investice do dvou výrobců polovodičů

Německá vláda zamítla převzetí dortmundské továrny na čipy Elmos švédskou firmou Silex, kterou plně vlastní čínský koncern Sai Microelectronics. Oznámil to ministr hospodářství Robert Habeck, podle kterého vláda zablokovala prodej ještě další neupřesněné společnosti do rukou čínských investorů. Podle německých médií je dotčenou firmou bavorská ERS Electronic, která se věnuje rovněž polovodičům.
9. 11. 2022|

Spojené státy omezí vývoz čipů do Číny. Americké technologie nemají být „ve špatných rukou“

Americká vláda nařídila dvěma předním výrobcům čipů, aby omezili vývoz svých výkonných produktů do Číny. Společnost Nvidia oznámila, že ji americké úřady informovaly o změnách pravidel vývozu čipů do asijské země a podobnou informaci potvrdila i společnost AMD, napsala ve čtvrtek agentura Reuters. Cílem opatření je Číně ztížit přístup k technologiím, které by mohla využít ve vojenské oblasti.
1. 9. 2022|

Rusko dál získává západní elektroniku potřebnou do vyspělých zbraní, píše BBC

Nejnovější ruské zbraně, používané při ruském vpádu na Ukrajinu, se neobejdou bez západní elektroniky. Část součástek získává Rusko i nyní, bez ohledu na sankce a vývozní omezení, upozornil britský ústav RUSI, analytické středisko zaměřené na výzkum obrany. Informovala o tom stanice BBC.
8. 8. 2022|

Tématem předsednictví musí být energetická bezpečnost i obnova Ukrajiny, míní zástupci firem

Energetická bezpečnost, Zelená dohoda, poválečná obnova Ukrajiny nebo takzvaný akt o čipech jsou priority, které by při českém předsednictví rádi viděli zástupci tuzemských firem. Zmiňují také další dohody o volném obchodu tak, aby měly více příležitostí k exportu svého zboží.
26. 6. 2022|

Washingtonská univerzita vyvinula čipy vyrobené z medu. Napodobují strukturu lidského mozku

Med by se mohl stát řešením pro vývoj ekologicky šetrných komponent pro nové počítače navržené tak, aby napodobovaly přirozené neurony a synapse v lidském mozku. První prototypy přesně tohle dokázaly, ukazuje americká studie.
7. 4. 2022|

V automobilce Hyundai se kvůli nedostatku dílů zastavila výroba

V automobilce Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku se na jeden den zastavila výroba. Důvodem je výpadek dílů. Zaměstnanci vynechají tři směny.
22. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 12:32|

Intel postaví v Magdeburgu továrnu na výrobu čipů za 17 miliard eur

Americká společnost Intel postaví v německém městě Magdeburg závod na výrobu mikročipů za 17 miliard eur (více než 422 miliard korun). V Evropě pak hodlá do deseti let investovat až 80 miliard eur, zejména v Německu. Intel se rozhodoval mezi více zeměmi, o továrnu stála například Francie, Itálie nebo Polsko.
15. 3. 2022Aktualizováno15. 3. 2022, 15:20|

Brusel chce předejít dalšímu nedostatku čipů. Výrobu v Evropě podpoří miliardami eur

Evropská unie ve snaze snížit závislost na dovozu nedostatkových mikročipů uvolní 11 miliard eur (266 miliard korun) na podporu jejich vývoje v Evropě. Plán masivních subvencí klíčového technologického odvětví představila v úterý předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Podle Komise má návrh do konce desetiletí vyvolat investice v celkovém objemu přes 43 miliard eur (téměř 1,1 bilionu korun).
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 16:29|

Škoda loni vyrobila o 126 600 aut méně, důvodem je nedostatek čipů

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto dodala v loňském roce celosvětově 878 200 vozů. Meziročně jde o pokles o 126 600 aut. Důvodem poklesu je pandemie koronaviru i krize s nedostatkem čipů do palubní elektroniky. Škoda Auto o tom v úterý informovala v tiskové zprávě.
11. 1. 2022|

Škodovka po svátcích obnovuje provoz. Jestli ho udrží, není jisté

Automobilka Škoda Auto po Vánocích obnovuje provoz. Už v prvním lednovém týdnu podnik začal s montáží vozů, kterým chyběly čipy. Většina zaměstnanců ale přišla na první pracovní směnu po 22. prosinci až v pondělí. Kvůli výpadkům dodávek polovodičů vedení Škodovky zatím nedokáže odhadnout, zda letos udrží výrobu v plném režimu.
10. 1. 2022|

Výroba aut v Česku klesla kvůli čipům o tři procenta

Automobilky v Česku vyrobily letos za jedenáct měsíců 1,024 milionu osobních aut, což je o 2,9 procenta meziročně méně. Důvodem byl nedostatek čipů. Milionovou hranici produkce překonala zhruba o dva měsíce později, než bylo obvyklé před koronavirovou pandemií. Uvedlo to Sdružení automobilového průmyslu.
20. 12. 2021|

Samsung postaví v Texasu továrnu na mikročipy za sedmnáct miliard dolarů

Jihokorejský technologický gigant Samsung si vybral americké město Taylor v Texasu jako místo pro svou novou továrnu na mikročipy. Do její výstavby hodlá investovat sedmnáct miliard dolarů (386 miliard korun). Továrna vytvoří dva tisíce vysoce odborných pracovních míst a tisíce dalších pozic. Podle agentury Reuters to oznámila firma společně s texaským guvernérem Greggem Abbottem. Stavba začne na začátku příštího roku, první čipy by měly komplex opustit v roce 2024.
24. 11. 2021|

Průmysl v září meziročně klesl o čtyři procenta, může za to omezení výroby aut

Meziroční pokles českého průmyslu v září zrychlil na čtyři procenta ze srpnových 1,4 procenta. Může za to zejména omezení výroby aut a jejich dílů. Hodnota nových zakázek proti loňskému roku klesla o 1,2 procenta, vyplynulo  z údajů, které na webu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání byla průmyslová výroba nižší o 3,3 procenta. Stavební produkce v září naopak rostla, obchod Česka s cizinou však skončil ve schodku.
8. 11. 2021Aktualizováno8. 11. 2021, 13:20|

Dodavatelé už opět fungují, podnik krizi překoná, říká šéf Škody Auto

Jako o souhře katastrof mluví předseda představenstva Škody Auto Thomas Schäfer o pandemii a nedostatku čipů, která například v říjnu zastavila výrobu v automobilce na čtrnáct dnů. Schäfer, který je také vrcholným manažerem v koncernu Volkswagen, pod který Škoda patří, ale věří, že se situace brzy zlepší. Uvedl to v pořadu Byznys ČT24.
4. 11. 2021|

Škoda Auto v neděli večer obnoví výrobu ve většině provozů. Noční směny se zatím nevrátí, řekl odborový předák

Automobilka Škoda Auto v neděli večer obnoví po odstávce produkci ve většině výrobních provozů, řekla mluvčí automobilky Kamila Biddle. Důvodem přerušení prací byl nedostatek čipů, které se používají v palubní elektronice. Odborový předák zaměstnanců automobilky Jaroslav Povšík ale České televizi řekl, že noční směny se zatím nevrátí.
31. 10. 2021Aktualizováno31. 10. 2021, 13:19|

Vánoce zkomplikují výpadky. Probíhá souboj o papír, chybět mohou interaktivní hračky a ubude zřejmě i slev

Čeští obchodníci se už připravují na Vánoce. Kvůli problémům s dopravou i výrobou se jim ale zpožďují dodávky některého zboží a hrozí, že mnohé z nich může chybět. To se zřejmě projeví i na výši slev a celkové ceně. U té sice prodejci oslovení Českou televizí slibují, že ji ještě pro letošní sezonu udrží, avšak od příštího roku by mohla třeba elektronika, hračky nebo knihy zdražovat o jednotky až nižší desítky procent. Očekávají totiž, že potíže v dodavatelském řetězci budou pokračovat.
24. 10. 2021|