Nvidia na výsluní. Mikročipy jsou „nové zlato a ropa“

Horizont ČT24: Nvidia na výsluní (zdroj: ČT24)

Společnost Nvidia, která se specializuje na výrobu výkonných počítačových čipů, překonala konkurenci a stala se nejhodnotnějším podnikem na světě. Rostoucí zájem o špičkové technologie nastartoval vývoj umělé inteligence, který vyžaduje právě mikročipy pro trénink a provoz rozsáhlých jazykových modelů.

Hodnota společnosti Nvidia v přepočtu přesahuje 3,3 bilionu dolarů. To je téměř osmdesát bilionů korun, tedy zhruba desetinásobek ročního hrubého domácího produktu České republiky. „Je to trochu překvapivé. Společnost se ale rozhodně pohybuje v odvětví, které by mělo zažívat výrazný růst a investoři už s tím zřejmě počítají,“ popsala analytička společnosti SinCorp Melissa Brownová.

„S umělou inteligencí (AI) se doopravdy odehrává čtvrtá průmyslová revoluce. A pokud jde o to, co Nvidia vyrábí, tyto čipy jsou novým zlatem a novou ropou,“ řekl ředitel investiční společnosti Wedbush Securities Dan Ives. „Myslím, že pro AI revoluci to je teprve začátek zápasu,“ myslí si také. Jen od počátku letošního roku vzrostla cena akcií firmy Nvidia o více než 170 procent.