TÉMA

Žák

Při střelbě na škole ve Finsku zemřel jeden žák, další jsou zranění

Jeden dvanáctiletý žák zemřel a další dva utrpěli vážná zranění při střelbě ve škole ve finském městě Vantaa, které leží nedaleko metropole Helsinky. Na tiskové konferenci to uvedla finská policie, která taktéž oznámila, že podezřelého, kterému je dvanáct let, zadržela. Případ vyšetřuje jako vraždu a pokus o vraždu. Ve středu bude v zemi platit státní smutek a vlajky na vládních budovách budou spuštěny na půl žerdi.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 18:54|

Začínají zápisy do prvních tříd, některé školy prověří trvalý pobyt žáků

Začínají zápisy do prvních tříd základních škol. Konat se budou po celý duben, konkrétní termíny jsou v gesci ředitelů jednotlivých škol. Ministerstvo školství počítá, že letos by k nim mohlo přijít na 150 tisíc dětí. Ve výjimečných případech pak rodiče mohou zapsat i dítě, které by do školy nastupovalo v pěti letech. Některé školy se i letos zaměří na omezení takzvané spádové turistiky, kdy rodiče přehlašují trvalé bydliště dětí odjinud a umisťují je do základních škol, které si vybrali.
2. 4. 2024|

Praha 6 opět prověří trvalý pobyt žáků, které chtějí dát rodiče na tamní základní školy

Praha 6 letos opět spustí program pro omezení takzvané spádové turistiky, kdy rodiče přehlašují trvalé bydliště dětí odjinud a umisťují je do základních škol v této městské části. Školám pak chybí místa pro tamní obyvatele. Kromě trvalého bydliště žáka radnice mimo jiné prověří, zda má shodnou adresu se zákonným zástupcem, řekli starosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS) a místostarostka pro školství Mariana Čapková (Praha 6 Sobě).
12. 3. 2024|

Žáci devátých tříd mají realistická očekávání o tom, co chtějí studovat, ukázal projekt

Žáci devátých tříd mají realistická očekávání o tom, co chtějí dále studovat, nejúspěšnější řešitelé úloh z češtiny a matematiky se hlásí na gymnázia, nejslabší pak na učební obory. Žáci, kteří dosahují průměrných výsledků, se pak hlásí na ostatní typy středních škol. Vyplývá to z výsledku projektu Národní testování 9. tříd, který realizuje společnost Scio. Testování, kterého se zúčastnilo 21 800 deváťáků, se uskutečnilo loni na podzim.
24. 1. 2024|

Přibývá dopravních nehod s dětmi. Riziko zvyšují rodiče, kteří vozí potomky do škol autem

Září patří dlouhodobě k měsícům s nadprůměrným počtem závažných dopravních nehod, při kterých utrpí zranění dítě. K sedmnácti procentům z nich dojde podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) v době, kdy jdou děti ráno do školy. Například v Pardubicích srazila v první školní den auta hned dva školáky mladší deseti let. Obě nehody se staly na přechodu pro chodce. Nejvíc nehod u škol je podle neziskové organizace Pěšky městem ve středních Čechách, naopak nejméně jich je na Vysočině a jižní Moravě.
5. 9. 2023|

První školní den ve Francii byl ve znamení zákazu abáji. Obešlo se to bez problémů

Zhruba dvanáct milionů žáků se v pondělí vrátilo do škol ve Francii. V médiích v té souvislosti rezonuje především začátek platnosti zákazu nosit ve školách abáju, dlouhý oděv zakrývající celé tělo, který oblékají některé muslimky. Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin ve vzkazu pořádkovým silám zdůraznil „citlivou povahu tohoto návratu do školy“. Nové opatření se zatím obešlo bez problémů, zhodnotil první den platnosti opatření zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.
4. 9. 2023Aktualizováno4. 9. 2023, 19:15|

Stoupají ceny školních potřeb i obědů. Rodinám nabízí pomoc města nebo charita

Školní potřeby letos podraží, ceny u jednotlivých obchodníků vzrostly o jednotky procent. Základní výbava pro žáka první třídy může domácnosti stát i více než tři tisíce korun, ovšem u měsíčních výdajů na sport a zájmové kroužky dojde k ještě výraznějšímu růstu. Finanční pomoc od měst, charitativních spolků nebo dárců však mohou vyhledat nejen samoživitelky a samoživitelé, ale i úplné rodiny, které mohou mít problémy s pořízením školních pomůcek pro děti.
20. 8. 2023|

V Bratislavě hořela škola, zapálil ji jeden z jejích žáků, píše tisk

Student v Bratislavě podpálil školu a pak sám při požáru zahynul, uvedl na svém webu list Štandard. Tragédie se stala v sobotu časně ráno. „Šlo o bezproblémového žáka, který předměty zvládal na výbornou. Bylo mu 18 let a zůstával mu ještě rok (studia) na gymnáziu,“ napsal list s odvoláním na nejmenovaný zdroj.
1. 7. 2023Aktualizováno1. 7. 2023, 19:09|

Ostuda, na děti to má neblahý vliv, shodli se trenér a rozhodčí o nadávkách při žákovském fotbale

Ve hře nadávky dokáže rozhodčí ukočírovat, rozdá žluté karty, co se týká diváků, tam to neovlivní, řekl v Událostech, komentářích fotbalový rozhodčí Přemysl Kulíšek, který se v polovině května stal terčem nadávek rodičů při utkání starších žáků. Zmínil, že děti se mají učit respektu už odmala. Trenér mládeže FK Šumperk Petr Strnad, který byl fotbalovou asociací oceněn jako nejlepší trenér mládeže, podotkl, že podobný exces viděl v této kategorii „snad poprvé“. „Rodiče dokážou hodně v dnešní době. A je to podle mě velká chyba, velká ostuda fotbalu,“ dodal s tím, že na děti to má neblahý vliv.
25. 5. 2023|

V Ostravě-Jihu chtějí sloučit dvě základní školy. Jedna souhlasí, druhá je proti

Nejlidnatější ostravský městský obvod Jih plánuje sloučit dvě základní školy, které stojí v těsném sousedství. Dohromady by tak měly téměř tisíc žáků. Vedení obvodu věří, že provoz školy by byl díky tomu ekonomičtější a také efektivnější. Jenže se záměrem radnice nesouhlasí část rodičů, kteří momentálně připravují petici. Školy jsou hned vedle sebe, navíc propojené chodbou a tělocvičnami, sdílí i sportovní hřiště. Radnice ujišťuje, že jde jenom o administrativní změnu.
13. 5. 2023|

Více než polovina škol řešila šikanu mezi dětmi, častější je také ponižování na internetu. Obětí agrese jsou i učitelé

Asi 57 procent základních a 63 procent středních škol řešilo v posledních třech letech alespoň jeden případ šikany mezi žáky. To je podle České školní inspekce (ČŠI) více než před sedmi lety, kdy inspekce zkušenost škol se šikanou pro speciální tematickou zprávu zjišťovala naposledy. Nejčastějšími formami šikany mezi žáky jsou ponižování, pomlouvání a podobné projevy verbální šikany a kyberšikana, tedy ubližování přes internet. Více se na školách objevuje i šikana učitelů.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 13:18|

Studenti ústecké školy stávkují za návrat učitelky, která se neshodla s ředitelem

Studenti ústecké obchodní akademie stávkují. Postavili se za učitelku, která dala výpověď, a to údajně kvůli neshodám s ředitelem. Žáci požadují její návrat a odstoupení ředitele Romana Jireše. Ten se ihned sešel se zástupci studentů ve školním parlamentu. Řekl, že celou situaci považuje za nešťastnou, pedagožka má podle něj pracovní nabídku na ministerstvu školství, má stále možnost na ústecké škole zůstat, dohodu o ukončení pracovního poměru ještě nepodepsal. Učitelka Lucie Tesařová je v pracovní neschopnosti.
9. 2. 2023|

Škola řeší nebezpečnou internetovou výzvu ke škrcení. „Jde o lidský život,“ upozorňuje ředitel

Základní škola v Týništi nad Orlicí řeší nebezpečnou výzvu, která se mezi žáky dostala ze sociálních sítí. Vyzývá je, aby se navzájem škrtili. Jednoho žáka dokonce spolužáci museli oživovat. Všechno si natáčeli na mobilní telefon a následně zveřejnili. Vedení základní školy reagovalo tím, že svolalo rodiče a posiluje prevenci.
2. 2. 2023|

Pro mladíka, který zabil učitele mačetou, doporučili znalci ambulantní léčbu

Pražský městský soud se v pátek vrátil k případu Jaroslava Řeháka, který podle obžaloby loni na jaře zabil učitele středního odborného učiliště v pražské Michli. Vyslechl znalce, kteří pro mladíka doporučili ambulantní léčení. Řehákovi hrozí až dvacetileté vězení. Mladík se k činu přiznal, v prosinci soudu řekl, že ho učitel „vyprovokoval“. Hlavní líčení bude pokračovat v únoru.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 13:31|

Vraždu učitele mačetou žák plánoval, uvedla obžaloba. Hrozí mu dvacet let vězení

Mladík, který je stíhán kvůli zabití učitele středního odborného učiliště v pražské Michli, vraždu podle vyšetřovatelů plánoval. Nejprve chtěl svou oběť upálit, pak se ale rozhodl, že ho usmrtí mačetou. Uvádí to obžaloba. Mladému muži, kterému bylo v době činu devatenáct let, hrozí až dvacetileté vězení.
24. 10. 2022|

Kvůli nedostatku žáků se školy v Kralupech a Neratovicích sloučí. Nepomohly ani dvě petice

Střední odborná škola a učiliště v Kralupech nad Vltavou se sloučí se střední odbornou školou a učilištěm v Neratovicích. Důvodem je dlouhodobá nízká naplněnost. O sloučení škol od 1. září příštího roku rozhodli zastupitelé Středočeského kraje. Nástupnickou organizací má být škola v Neratovicích. Rodiče a studenti s tím nesouhlasili, vznikly i dvě protestní petice. O areál kralupské školy už projevilo zájem město, mohla by tam být základní škola.
29. 11. 2021Aktualizováno29. 11. 2021, 18:57|

Školáky zřejmě čekají na podzim další tři kola testování

Školáky zřejmě během podzimu čeká další testování na covid-19, pravděpodobně tři kola jako v září. Na dotaz ČTK to uvedl Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví. Kdy přesně se testování školáků uskuteční, zatím resort neuvedl. Neoficiálně se mluví o dnech kolem podzimních prázdnin, které budou ve středu 27. a v pátek 29. října. Ministerstvo školství žádné informace o testování nemá.
6. 10. 2021Aktualizováno6. 10. 2021, 22:52|

Dvě pedagožky z Vraného, které nesouhlasí s testováním žáků, daly výpověď. Děti chtějí učit doma

Dvě učitelky Základní malotřídní školy ve Vraném na Kladensku podaly v pátek výpověď. Nesouhlasí totiž s testováním žáků na koronavirus, které určuje stát. Učitelky podporují i někteří rodiče, jsou přesvědčeni, že děti i zaměstnanci školy by měli protiepidemická nařízení dodržovat svobodně. Končící pedagožky ve svém názoru stojí proti ředitelce Šárce Veselé i radnici. Žáky chtějí učit doma.
3. 9. 2021|

Studenti univerzit doučují děti ze základních škol, a to bez nároku na odměnu

Zhruba 250 vysokoškoláků pomáhá v době koronaviru s učením asi pětistovce žáků základních škol, kteří mají kvůli vládním protipandemickým opatřením potíže se vzděláváním. Děti doučují dobrovolně a bez nároku na odměnu. Většinou jde o studenty pedagogických fakult, několik desítek dobrovolníků je ale i z elektrotechnické fakulty ČVUT.
20. 12. 2020|

Zavírání škol hraje při šíření koronaviru minimální roli, ukazuje studie

Podle nové studie se zdá, že uzavření škol nemá významný vliv na šíření infekcí během epidemie koronavirů, jako je například COVID-19. U mladších ročníků se totiž neprojevují agresivně. Restart vzdělávacích systémů bude naopak klíčový pro to, jak se obnoví chod společnosti po rozvolnění těch nejpřísnějších omezení.
10. 4. 2020|