Školy v Opavě po záplavách řeší místo pro žáky. Někde museli do provizorních prostor

Opava se vypořádává se škodami po povodních (zdroj: ČT24)

Do většiny škol v Opavě se už po záplavách vrátili žáci. Někde ale musely být učebny zřízené v náhradních prostorech. Některé školy ovšem zůstanou ještě do konce týdne zavřené. Povodeň zasáhla základní, mateřské i střední školy, jejich návrat do normálu bude trvat řadu měsíců. Vedení Opavy doufá, že s opravami pomůžou státní peníze.

V pavilonové škole Edvarda Beneše v Opavě povodeň ušetřila jenom jeden jediný objekt. V budově, kde původně sídlila družina, vznikly provizorní učebny pro žáky prvního stupně. Záplavy ve městě se promítají i do výuky. Sídliště Kateřinky, kde škola stojí, totiž patřilo k nejpostiženějším částem města na řece Opavě.

V hlavní budově školy teď pomáhají vojáci. Škrábou omítky, odstraňují zničené podlahy a odklízejí zbytky bahna. Příští týden by měly být pro výuku připravené další třídy v prvním patře. „Bude kombinovaná prezenční s distanční výukou. Tři hodiny budou děti sedět ve škole, pak třeba pojedou na sportoviště,“ řekla ředitelka ZŠ Edvarda Beneše Simona Horáková.

Povodeň v Opavě zasáhla celkem šest základních a šest mateřských škol. Tři ze zaplavených mateřinek jsou stále ještě pro výuku nevhodné. „Máme tady docela dost věcí. Jsou to věci, které se nám podařilo zachránit ještě před povodní. Takže tyto prostory se nedají používat,“ vysvětlila ředitelka MŠ Sedmikrásky Opava Eva Matušková.

Část dětí byla proto rozmístěná do zařízení, která vodou dotčená nebyla. Třídy vznikly také v základní škole. V provizoriu budou muset děti zůstat několik měsíců. „Teď jsme zhruba na dvoutřetinové kapacitě. Spousta dětí ze zasažených oblastí je ještě doma nebo jsou přestěhovány v náhradních prostorách,“ sdělila učitelka Martina Glazarová.

Město očekává pomoc od státu

Stále zavřená zůstává Střední technická škola, která stojí na břehu řeky Opavy. Voda zaplavila interiér do metrové výšky. „Nejvíce jsou zasažené dílny. Stroje, které tady vidíte, a nemáme jich málo, tak byly všechny zasažené vodou od čtyřiceti do osmdesáti centimetrů,“ popsal ředitel školy Josef Vondál.

Povodňové škody na budovách škol zcela jistě přesáhnou finanční možnosti zřizovatelů. „Věříme, že stát nám pomůže právě u těch školských zařízení mimořádnou dotací či jiným způsobem k tomu, abychom mohli ty školy zprovoznit v plném rozsahu,“ řekl náměstek primátora Opavy Vladimír Schreier (nestr.).

Škody na jednotlivých školách dosahují několika desítek milionů korun. Návrat do původního stavu bude složitý. Odhaduje se, že bude trvat několik měsíců i let.