Střelba na finské škole si vyžádala jednoho mrtvého a dva zraněné, podezřelý je žák

Jeden dvanáctiletý žák zemřel a další dva utrpěli vážná zranění při střelbě ve škole ve finském městě Vantaa, které leží nedaleko metropole Helsinky. Na tiskové konferenci to uvedla finská policie, která taktéž oznámila, že podezřelého, kterému je dvanáct let, zadržela. Případ vyšetřuje jako vraždu a pokus o vraždu. Ve středu bude v zemi platit státní smutek a vlajky na vládních budovách budou spuštěny na půl žerdi.

Motiv střelce zatím není známý, k útoku použil ruční palnou zbraň, na niž měl povolení jeho blízký příbuzný a která je již v rukou policie. Zranění žáci jsou ve věku 12 let, stejně starý je i podezřelý, řekl podle serveru finské veřejnoprávní televize Yle vrchní komisař Timo Leppälä.

Podezřelý, který je podle policie žákem školy, byl zadržen na severu Helsinek, ke svému činu se doznal během předběžného výslechu. Protože je mladší patnácti let, nemůže být vzat do vazby. Převezme si ho proto sociální služba.

Podle agentury Reuters k zatčení došlo v poklidu, i když měl podezřelý zbraň stále u sebe. Policisté uvedli, že v tuto chvíli nepátrají po dalších osobách. Na místě útoku byli policisté do devíti minut, napsala agentura Reuters.

Zranění obou postřelených jsou vážná

Oběť a zranění byli žáky šesté třídy. „Zranění obou obětí, které byly převezeny do nemocnice, jsou vážná,“ řekl komisař kriminální policie Marko Sarkka.

Premiér Petteri Orpo na síti X označil úterní střelbu na základní škole za hluboce šokující. Zároveň vyzval rodiče, aby uklidnili své děti a pomohli je zbavit strachu z dalších podobných útoků. „Chci říci dětem a mladým lidem v celém Finsku, že finské úřady a zaměstnanci škol dělají každý den maximum pro to, aby zabránili takovýmto událostem,“ řekl Orpo.

Finská ministryně školství Anna-Maja Henrikssonová neudržela slzy, když před novináři hovořila o útoku. „Jedno 12leté dítě se nikdy znovu nevrátí ze školy domů,“ řekla Henrikssonová.

Střílelo se ve škole Viertola, kterou navštěvuje asi osm set žáků. Škola poskytuje základní vzdělání pro žáky 1. až 9. třídy.

Novinář Tomáš Sniegoň hovořil o střelbě ve škole ve Finsku (zdroj: ČT24)

Předchozí případy střelby ve školách vedly ve Finsku k diskusi o nutnosti zpřísnění zákona o držení zbraní. Tyto debaty rozproudil především čin osmnáctiletého studenta, který v listopadu 2007 zastřelil na střední škole Jokela v jihofinské Tuusule osm lidí a poté sebe. O rok později, v roce 2008, dvaadvacetiletý student zastřelil na střední škole v Kauhajoki deset lidí. Zákon o držení zbraní byl zpřísněn v roce 2010.