První školní den ve Francii byl ve znamení zákazu abáji. Obešlo se to bez problémů

Události: První školní den ve Francii bez muslimské abáji (zdroj: ČT24)

Zhruba dvanáct milionů žáků se v pondělí vrátilo do škol ve Francii. V médiích v té souvislosti rezonuje především začátek platnosti zákazu nosit ve školách abáju, dlouhý oděv zakrývající celé tělo, který oblékají některé muslimky. Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin ve vzkazu pořádkovým silám zdůraznil „citlivou povahu tohoto návratu do školy“. Nové opatření se zatím obešlo bez problémů, zhodnotil první den platnosti opatření zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

„Identifikovali jsme 513 škol jako potenciálně dotčených touto otázkou na začátku školního roku,“ řekl rozhlasové stanici RTL nový francouzský ministr školství Gabriel Attal. Celá vláda ve jménu obrany sekularismu vyzvala k jednotě při dodržování tohoto zákazu, který se vztahuje také na kamíz, mužskou obdobu abáji.

Podle ministra školství jde v případě abáji o jasný náboženský symbol, které zákony ve vzdělávacích institutech nepovolují už devatenáct let. Nejen muslimské organizace s takovým výkladem nesouhlasí, uvedl zpravodaj ČT.  Dodal, že první školní den se nakonec obešel bez výraznějšího incidentu. 

Zákon z roku 2004, který zakazuje nošení nápadných náboženských symbolů, umožňuje přijetí vzpurných žáků na školu, ale nikoli v konkrétní třídě a předpokládá zahájení dialogu mezi rodinou a ministerstvem školství.

„Do některých škol přišly dívky v tomto oblečení. Vysvětlili jsme jim, že není povoleno, aby oblečení vyjadřovalo vztah k určitému náboženství,“ řekla francouzská premiérka Elisabeth Borneová.

Vládu čeká na podzim citlivá debata o novém imigračním zákonu. Ten může vyvolat ve společnosti podobnou nevoli, jako tomu bylo v případě penzijní reformy, doplnil Šmíd. 

Nedostatek učitelů

I když ředitelé škol zákaz uvítali, také mnoho učitelů se domnívá, že otázka abáji by neměla zastiňovat skutečné problémy na školách. Začátek nového školního roku se totiž opět odehrává v napjaté situaci způsobené krizí v náboru učitelů. Problém to není nový, ale od loňska se ještě zvětšil. Letos je více než 3100 vypsaných učitelských míst neobsazených.

Francouzský prezident Emmanuel Macron přitom v pátek ujišťoval, že bude dodržen slib, že na začátku školního roku bude mít každá třída svého učitele. Průzkum odborového svazu učitelů SE-Unsa ukázal, že 68 procent z dvou tisíc dotázaných učitelů uvedlo, že se obávají nedostatku personálu na začátku školního roku.

Vláda se snaží krizi řešit „historickou“ politikou lepšího oceňování učitelů, a to navzdory rozpočtové náročnosti. Odbory se přesto k opatřením staví rezervovaně, neboť nový „pakt“ podle nich stanoví navýšení odměn výměnou za nové úkoly, zejména suplování.

Také podle francouzského sdružení rodičů školáků FCPE „téma abája“ nesmí „zastínit problémy spojené s nedostatkem personálu“ nebo problémy, jako jsou sexuální obtěžování, přeplněnost tříd, předčasné ukončování školní docházky nebo tisíce dětí bez domova.