Stoupají ceny školních potřeb i obědů. Rodinám nabízí pomoc města nebo charita

Události: Zvyšují se ceny školních potřeb (zdroj: ČT24)

Školní potřeby letos podraží, ceny u jednotlivých obchodníků vzrostly o jednotky procent. Základní výbava pro žáka první třídy může domácnosti stát i více než tři tisíce korun, ovšem u měsíčních výdajů na sport a zájmové kroužky dojde k ještě výraznějšímu růstu. Finanční pomoc od měst, charitativních spolků nebo dárců však mohou vyhledat nejen samoživitelky a samoživitelé, ale i úplné rodiny, které mohou mít problémy s pořízením školních pomůcek pro děti.

„Vezmu-li takový základ nebo průměr, tak výbava pro prvňáčka bez aktovky se bude pohybovat kolem patnácti set korun. Potom aktovka, máte tady základní aktovky od 1500 a pak takové Rolls-Royce za 6000 korun,“ prohlásil obchodní ředitel papírnictví McPen Jiří Kajzner.

Domácnosti za pomůcky pro školáky zaplatí více než loni. Firmy do cen musely promítnout vyšší náklady. „Zdražili jsme, řádově o jednotky procent. Já bych řekl, že meziročně je to tak čtyři až pět procent. Ten důvod je jednoduchý, zdražily se všechny vstupy. A to je jak cena práce, tak ceny energií a tak dál,“ vysvětlil aktuální situaci marketér společnosti Topgal Libor Chaloupka.

Dcera Dany Richter po prázdninách nastupuje do první třídy a potřebuje do školy zcela nové vybavení. Jenom za aktovku a penál rodina zaplatila už téměř tři tisíce korun. „Stála asi dva a půl tisíce, ale vybírali jsme hlavně, aby měla takzvaně zdravá záda, aby se nekazila páteř,“ svěřila se Richter.

Část pomůcek ale její dceři ještě chybí. Rodinu proto před začátkem školního roku čekají další výdaje. „Psací potřeby ještě nemáme, protože máme od učitelky celý seznam, co je potřeba do první třídy. Ale je toho hodně a počítám, že to budou ještě dva tisíce,“ míní matka budoucí školačky.

Stoupá i cena sportovního vybavení

Téměř polovina rodin také počítá s tím, že v novém školním roce zaplatí víc za sportovní a volnočasovou výbavu pro každé dítě. Nejčastěji plánují utratit od dvou do pěti tisíc korun.

„Když se podíváme na takový typický nákupní košík, tak bychom tam našli obuv na docházení do školy, tenisky, sálovou obuv na kroužky, tělocvik a tak dál a našli bychom tam třeba i značkový batoh do školy,“ řekl mluvčí společnosti Sportisimo Jakub Švestka.

Meziročně obchodníci zatím pokles poptávky po školních potřebách nepozorují. Zákazníci ale podle nich více nakupují na základě slevových nabídek.

Měsíční výdaje pro rodiny školáků se zvyšují

Zatímco jednorázová útrata za školní výbavu se zvedá o procenta, tak pravidelné položky jako obědy, kroužky a podobně porostou výrazněji. Loni za ně skoro 35 procent rodičů utratilo do tisíce korun měsíčně za dítě. Letos se do této částky vejde jen čtvrtina. Většina počítá s náklady mezi jedním a dvěma tisíci.

Konkrétně za obědy zaplatí víc než loni přes 50 procent domácností. Školy se se zdražením většinou snaží vejít do deseti korun, přitom z portálu jídelny.cz vyplývá, že v minulém školním roce se cena jídla pohybovala kolem pětatřiceti korun.

Finanční pomoc pro samoživitele i rodiny

Pro rodiny, které jsou ohrožené nízkými příjmy, existuje pomoc, kterou pořádají radnice, některé charitativní organizace i dárci. O okamžitou výpomoc lze žádat také přes úřad práce. V Plzni funguje například místní pobočka organizace Naděje a právě balíčky na míru získávají organizace od města. To na podporu vyčlenilo přes 400 tisíc korun.

„Žadatelé musí splňovat podmínku trvalé bydliště na území města Plzně a musí minimálně tři měsíce aktivně spolupracovat s nějakou neziskovou organizací nebo s Orgány sociálně-právní ochrany dětí,“ řekla vedoucí oddělení Pomáhající Plzeň Lucie Hovorková.

Přes čtyři tisíce balíčků do osmdesáti škol letos rozdá také Brno. V Ústí nad Labem zase dostanou prvňáci na pomůcky od města dva tisíce korun. Praha 7 vyhlásila sbírku a už nyní dárci začali nosit aktovky i další pomůcky.

„Vždy, když výzvu dáváme, tak uvádíme, že to mohou být i starší věci, ale zachovalé. Takové, které tomu dítěti budou ještě sloužit a se kterými se určitě nebude muset stydět do školy přijít,“ řekl mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

Podobně s organizacemi i sociálními odbory spolupracuje i Praha 3. Velký zájem je aktuálně nejen o aktovky, ale i notebooky pro starší školáky. „Komunitní centra dělají hromadné sbírky mezi svými klienty nejenom ze začátku školního roku, ale i v dalším období. To znamená, že vybírají u rodin, které je navštěvují, oblečení, hračky, vybavení do dětského pokoje,“ vysvětlil mluvčí Prahy 3 Jiří Hannich.

Některé městské části nabízejí peníze z balíčku okamžité pomoci Pražanům, kdy část peněz mohou lidé využít na zaplacení pomůcek, škol v přírodě nebo školního psychologa. Systém funguje na čestném prohlášení rodičů.