Děti v Brně šikanují spolužáky i učitele. Pedagogové dávají výpověď

Dvanáct učitelů odchází ze ZŠ Kotlářská v Brně (zdroj: ČT24)

Dvanáct učitelů z druhého stupně základní školy Kotlářská v Brně se rozhodlo dát výpověď. Pedagogové tvrdí, že je šikanují žáci a že to vedení školy odmítá řešit. Šikanu směrem k učitelům i mezi žáky přitom potvrdila Česká školní inspekce (ČŠI). Policie také vyšetřuje lednovou sebevraždu jednoho z žáků základní školy. Situací se bude zabývat radnice Brno-střed.

Jedním z pedagogů, kteří Základní školu Kotlářská v Brně opouštějí, je Jiří Marvan. Na škole učí angličtinu a tělocvik už osm let, v září se ale nevrátí. „V posledních letech se ukázal zcela nefunkční hodnoticí systém a to, co se týká známek nebo chování žáků,“ uvedl.

On sám nevhodné chování žáků řešil. Na lyžařském kurzu děti natočily a sdílely video spolužáka na toaletě. „Viníky jsme odhalili, ti se nám přiznali a přiznali se i k dalšímu nevhodnému chování k jiným žákům na škole,“ řekl Marvan. Podle něj to bylo na dvojku z chování, ale tu žáci nedostali.

Na dění ve škole se proto zaměřili i školní inspektoři. „Jeden podnět se týkal nevhodného chování žáků ke svým spolužákům, ale i k pedagogům, ten druhý se týkal kyberšikany. (Inspekce) je u konce šetření této záležitosti. Škola bude přijímat opatření k nálezům, které se potvrdily,“ uvedl náměstek ústředního školního inspektora ČŠI Karel Kovář.

„Můžu říct, že všechny kázeňské problémy, které jsme měli, jsme opravdu poctivě řešili. Každý podnět, který dostaneme, řešíme,“ ujistil ředitel ZŠ Kotlářská v Brně Libor Zřídkaveselý.

Situaci ve škole budou řešit radní

Policie České republiky teď řeší i jednu tragickou událost, která se stala v lednu, jde o sebevraždu jednoho z žáků. Někteří rodiče se kvůli situaci rozhodli své děti přehlásit na jinou školu. „Je asi deset dětí, které z naší školy odcházejí. Pro tuhle skupinku to asi problém určitě byl,“ potvrdil ředitel.

Sbor pedagogů už ředitel školy podle svých slov doplnil. Jestli na škole setrvá on sám, může být jasnější v pondělí. Školu zřizuje městská část Brno-střed, její radní na pondělním zasedání mohou navrhnout i odvolání ředitele.

„Radní městské části jsou především připraveni přijmout rozhodnutí, které bude ve prospěch žáků, rodičů i zaměstnanců školy. Možné jsou všechny varianty,“ uvedl tajemník městské části Petr Štika. Jednání je sice neveřejné, rodiče ale plánují po jeho skončení na radnici přijít.