Film Vzor ukazuje šikanu na školách, působí i jako osvěta

Události: Film a podcast ukazují šikanu ve školách (zdroj: ČT24)

Jak daleko může zajít šikana na základní škole, ukazuje nový film Vzor. Snímek slovinského režiséra Nejce Gazvody vznikal ve spolupráci s českými tvůrci. První diváci ho viděli na festivalech, teď ho uvádí kina a promítat se bude i ve školách. Ve stejné době vznikal i rozhlasový seriál o šikaně. Této problematice se věnuje i nedávný podcastový seriál Českého rozhlasu.

Snímek Vzor vypráví o čtrnáctiletém Janovi, který se odstěhoval ze slovinské metropole na malé město, ale kvůli lockdownu poznává své nové spolužáky jen on-line. Když se pak dostane do školy i osobně a snaží se zapadnout, musí bojovat o svou vlastní důstojnost.

„Film se bude během června promítat i ve školách. Udělali jsme k tomu i výchovný manuál. Myslím, že je to skvělý prostředek, jak tuto debatu dál otvírat,“ uvedla producentka Silvie Michajlova.

Podcast o šikaně

O šikaně nedávno vznikla také podcastová série České rozhlasu, konkrétně Rádia Junior. „Cílem tohoto podcastu bylo ukázat, jakým způsobem by školy ideálně mohly nebo měly řešit takovéto vztahy. Jsou tam počáteční i pokročilejší stadia šikany,“ upřesnila Renata Vordová, která působí jako lektorka minimalizace šikany vzdělávání pedagogů, v podcastu měla na starosti odborný dohled.

Z filmu Vzor
Zdroj: Continental Film

Jak šikanu rozeznat, postupovat při ní a hlavně jak jí předcházet, se stovky pedagogů ročně učí třeba v nezávislé vzdělávací organizaci Aisis v Kladně. „Děláme dlouhodobé programy, které mají za cíl změnit praxi a pracovní chování učitelů ve školách nebo vedení ve školách,“ uvedl ředitel organizace Milan Kotík.

Své problémy se šikanou mohou žáci řešit také na bezplatné Lince bezpečí nebo na Lince pro rodinu a školu, kam mohou zavolat i učitelé.