TÉMA

Americká armáda

Plzeň si připomíná osvobození americkou armádou v roce 1945

Plzeň se vrátila zpět do roku 1945, kdy ji na konci druhé světové války pomohli osvobodit od německých okupantů američtí vojáci Třetí armády generála George Smitha Pattona mladšího. Plzeňské povstání v čele s plukovníkem Jindřichem Krejčíkem pomohl dokončit právě tento příjezd americké armády. Slavnosti svobody budou trvat od pátku do pondělí a nabídnou bohatý program, který vyvrcholí v neděli Konvojem svobody a přeletem dobových letounů. Čtyřiatřicátý ročník těchto oslav navštíví i rodinní příslušníci veteránů ze Spojených států a Belgického království.
5. 5. 2023|

První vozy amerického vojenského konvoje jsou v Česku. Vojáci tu přespí, jedou na cvičení na Slovensko

První vozy amerického vojenského konvoje vjely ve 21:00 do Česka přes hranice v Rozvadově na Tachovsku. Vojáci se přesouvají z Německa na cvičení na Slovensko. Prvních zhruba 12 nákladních vozů vjelo do země s dvouhodinovým zpožděním oproti původnímu plánu.
15. 2. 2022|

Stahování západních sil z Afghánistánu pokračuje. Jejich místní pomocníci v boji s islamisty mají strach o život

Ozbrojené síly západních spojenců postupně opouštějí Afghánistán. S tím se stupňují obavy místních. Afghánci, kteří Američanům při bojích pomáhali, mají možnost požádat v USA o vízum, ne všichni ale uspějí. Spojenci zemi opustí symbolicky k 11. září.
18. 5. 2021|

Oslavy osvobození americkou armádou StB pečlivě sledovala. Následovaly represe

Lidé v západních Čechách během víkendu slavili 76. výročí osvobození americkou armádou. Za komunismu se o americkém podílu na československém osvobození mlčelo;  američtí diplomaté se sice vydávali do míst osvobozených jejich vojáky, průběh těchto cest ale pečlivě monitorovala Státní bezpečnost. A pořídila stovky snímků pracovníků americké ambasády i těch, kteří se s nimi v západních Čechách setkali. Tématem se zabýval v pořadu Reportéři ČT Karel Vrána.
11. 5. 2021|

30 let zpět: Chemici odlétají do Perského zálivu

První část československé protichemické jednotky odletěla v prosinci 1990 do Saúdské Arábie. Technické zajištění přesunu pak prováděla letadla typu C-5 Galaxy americké armády.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
11. 12. 2020|

30 let zpět: Bez pravdy o minulosti nemůžeme žít pravdivě svoji přítomnost

V západních Čechách pokračovaly oslavy výročí osvobození Československa americkou armádou na konci druhé světové války. Plzeň, kde se slavilo a tančilo do noci, navštívil předseda české vlády Petr Pithart a po zastávce v Rokycanech se k němu následující den připojil i prezident Václav Havel.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
6. 5. 2020|

30 let zpět: „Tak tuto Plzeň eště nezažila"

Plzeň si připomíná osvobození jižních a západních Čech americkou armádou. Odhalení pomníku 2. pěší divize se zúčastnilo i několik desítek dojatých veteránů z jejích řad.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
5. 5. 2020|

30 let zpět: Nejen Rudá armáda, ale také U.S. Army

V květnu 1990 mohla Československá televize divákům konečně pustit záběry, které se v komunistickém Československu při oslavách osvobození republiky od nacismu z ideologických důvodů neukazovaly. Mladý fotograf a pozdější kameraman ČST Václav Hojda na nich zachytil vstup amerických jednotek do Domažlic a do Plzně.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990. 
4. 5. 2020|

Spojené státy mají po dekádách novou jadernou zbraň. Odpaluje se z ponorky a má odstrašit Rusko

Armáda Spojených států uvede poprvé za několik desetiletí do svého jaderného arzenálu novou zbraň. Hlavici s označením W76-2 by měly nést střely Trident II. Pentagon výbušnou sílu W76-2 tají. Raketa dlouhého doletu by se odpalovala z ponorky. Washington tvrdí, že chce odstrašit Rusko a zabránit jaderné válce. Kritici se však obávají, že riziko vzniku nukleární války naopak vzroste, píše agentura AP.
4. 2. 2020|