TÉMA

Nejvyšší státní zástupce

Sněmovna ve druhém čtení debatovala o uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry
Poslanci ve středu odpoledne ve druhém kole projednávali návrh na uzákonění možnosti uzavírání manželství i pro stejnopohlavní páry, přihlásili se i k několika pozměňovacím návrhům. Norma je tak před schvalováním. Dopoledne podpořili zavedení funkčního sedmiletého období pro nejvyššího státního zástupce. V dolní komoře prošlo prvním čtením také zpřísnění trestů za znásilnění. Nově nemá být chápáno jako pohlavní styk vynucený silou, ale jako styk nesouhlasný.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 22:51|ČT24
Sněmovna schválila nový zbraňový zákon, který ukládá prodejcům hlásit podezřelé obchody
Sněmovna schválila nový zákon o zbraních a střelivu, který ukládá prodejcům zbraní hlásit podezřelé obchody, umožňuje zabavit zbraně kvůli bezpečnostnímu riziku nebo zkracuje lhůtu pro lékařské prohlídky držitelů zbraní. Poslanci v pátek navzdory nesouhlasu resortu vnitra do vládního návrhu vložili dosavadní ustanovení, které zachovává právo pořizovat, vlastnit a nosit zbraně za zákonných podmínek. Normu nyní dostane k projednání Senát. Dolní komora rovněž schválila, že použití vojenské munice zřejmě bude mít vlastní zákonná pravidla. Podpořila také zpřísnění pravidel proti praní špinavých peněz nebo pravidla pro správce nesplácených úvěrů.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 20:16|ČTK
Nejvyšší soud odmítl obě dovolání v případu chlapce v kómatu po operaci v pardubické nemocnici
Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Nejvyššího státního zástupce Igora Stříže i lékařky Martiny Šípkové v případu chlapce, který po operaci mandlí v Pardubické nemocnici zůstal v bdělém kómatu. Byla podle soudu neopodstatněná. Stříž požadoval trest i pro nemocnici.
16. 1. 2024|ČTK
Exmanažeři pojišťovny EGAP jsou definitivně osvobozeni. Nejvyšší soud odmítl dovolání Stříže
Případ bývalých manažerů státní pojišťovny EGAP Jiřího Skuhry a Karla Plevy definitivně končí. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž neuspěl s dovoláním proti osvobozujícímu rozsudku. České televizi to sdělil mluvčí zastupitelství Petr Malý. Stříž chtěl případ týkající se projektu výstavby cementárny ve Vietnamu vrátit na začátek. Podle Nejvyššího soudu ale bylo jeho dovolání neopodstatněné.
12. 12. 2023|Simona Schröderová
Stejnopohlavní páry by mohly vstupovat do partnerství s právy manželů, počítá návrh
Páry stejného pohlaví by mohly získat v úředním svazku shodná práva a povinnosti jako manželé, svazek by se ale nazýval partnerstvím, nikoli manželstvím. Předpokládá to pozměňovací návrh skupiny poslanců z ústavně-právního výboru k poslanecké novele občanského zákoníku, která by uzákonila možnost uzavřít manželství také homosexuálům. O úpravě mluvil na středečním jednání výboru jeden z předkladatelů předlohy Josef Bernard (STAN). Ve hře by mohla být i další úprava, která by z práv vyňala osvojení dětí. Výbor projednávání novely občanského zákoníku přerušil do příští schůze.
1. 11. 2023|
Novela trestního řádu má zabránit soudním ping-pongům, nový kodex ale Blažek odkládá. Podle Lásky je to chyba
Zcela nový trestní řád sice za této vlády nebude, do konce roku ale chce ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) předložit do připomínkového řízení jeho novelu. Od ní si slibuje, že omezí „ping-pong“ mezi úřady, který v některých případech nastává v souvislosti s odvoláními. Odklad přípravy zcela nového kodexu má podporu i u sněmovní opozice. Senátor a advokát Václav Láska (SEN21) je s tím však nespokojen. Míní, že je nynější trestní řád nepřehledný a některé jeho části se vůbec nedodržují. O trestním řádu, ale i novém zákonu o státním zastupitelství diskutovali v Otázkách Václava Moravce ministr Blažek, senátor Láska a předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO).
17. 9. 2023|
Zákon o státním zastupitelství jde na vládu. Stále trvá spor o otevřenost funkce nejvyššího žalobce
Ministři budou ve středu projednávat zákon o státním zastupitelství. Spor je hlavně o způsob výběru nejvyššího žalobce. Ministerstvo spravedlnosti chce funkci otevřít i pro jiné právnické profese a nejvyššího státního zástupce jmenovat na sedm let. Vládní protikorupční i legislativní rada naproti tomu doporučují, aby bylo funkční období desetileté, a zároveň by chtěly, aby měl budoucí nejvyšší státní zástupce předchozí zkušenosti jako veřejný žalobce.
22. 5. 2023|
Vykácený úsek lesa na Klínovci není sjezdovka, tvrdí skiareál poté, co soud zrušil kolaudaci
Vykácením části lesa u Klínovce nevznikla podle středečního vyjádření Skiareálu Klínovec sjezdovka, ale úsek slouží jak pro hospodářské, tak pro rekreační účely. Kolaudační rozhodnutí na úpravy v úterý zrušil Krajský soud v Plzni. Podle nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, který podal na kolaudační rozhodnutí vydané stavebním úřadem v Jáchymově správní žalobu, bylo skutečným účelem stavby propojení lyžařského areálu. Městský úřad v Jáchymově, jehož rozhodnutí soud zrušil, počká na zdůvodnění rozhodnutí, pak se rozhodne, jak bude reagovat, avizoval.
10. 5. 2023|
Častěji než vězení stanovují soudy peněžité tresty. Zavírat lidi není vždy adekvátní řešení, říká Stříž
Tuzemské soudy už udělují víc peněžitých trestů, než kolik lidí posílají do vězení. Loni vyměřily sankce za rekordní půl miliardy korun. Zabavování majetku nebo ukládání peněžitých trestů by mohlo být ještě častější. Justice by tak mohla snížit počet vězňů, těch po covidovém období zase přibývá.
27. 3. 2023|
Nejvyšší státní zástupce nesouhlasí s mírnějším trestem pro muže, který se zapojil do bojů proti Ukrajině
Případem muže, který se mezi lety 2014 a 2018 na straně Ruskem koordinovaných sil aktivně zapojil do bojů na Ukrajině, se bude zabývat Nejvyšší soud. Dovolání podal nejvyšší státní zástupce Igor Stříž. Bývalý voják Martin Sukup byl jako uprchlý původně odsouzen k jednadvaceti letům ve vězení, odvolací soud mu ale trest snížil na čtyři roky. Stříž v dovolání nesouhlasí s mírnější kvalifikací. České televizi to sdělil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.
9. 3. 2023|Simona Schröderová
Vrchní soud bude znovu rozhodovat o Benešové v kauze Bečvářova statku
Případ restituce takzvaného Bečvářova statku se kvůli dovolání nejvyššího státního zástupce Igora Stříže vrací k vrchnímu soudu. Bude se znovu zabývat verdiktem pro bývalou ředitelku pražského pozemkového úřadu Evu Benešovou, která dostala podmíněný trest. Podle Stříže soud chybně posoudil otázku zavinění.
6. 1. 2023|
Nejvyšší žalobce Stříž nesouhlasí se zproštěním bývalých radních Frýdku-Místku
Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nesouhlasí se zproštěním sedmi bývalých radních Frýdku-Místku, včetně tří dřívějších primátorů. Čelili obžalobě v kauze prodeje městských pozemků v Horní ulici. Okresní soud ve Frýdku-Místku i Krajský soud v Ostravě skupinu zprostily obžaloby, podle které město pozemky v roce 2009 prodalo pod tržní cenou. Okresní soud by měl podnět spolu se spisem předat nejvyšší instanci do Brna.
21. 11. 2022|
Koaliční vládnutí provázejí spory třeba o změnu zdanění loterií
Někteří vládní politici si stěžují na fungování koalice. Piráti kritizují, že jiné strany předkládají bez konzultace návrhy, které odporují koaliční smlouvě. I další partaje připouštějí neshody. Premiér Petr Fiala (ODS) však hovoří o „debatě“, je přesvědčen, že další fungování jeho kabinetu to neohrožuje.
27. 10. 2022|
Soud bude znovu rozhodovat o licenci pro fotovoltaickou elektrárnu Jeníkov
Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl kasační stížnosti nejvyššího státního zástupce proti udělení licence fotovoltaické elektrárně Jeníkov. Soud zrušil předchozí rozhodnutí a přikázal další řízení u Krajského soudu v Brně. Vyplývá to z rozsudku Nejvyššího správního soudu. Podle něj se brněnský krajský soud dostatečně nevěnoval podstatným otázkám, například kdy splnila elektrárna podmínky bezpečnosti práce. Energetický regulační úřad vydal licenci společnosti Fine Decorating na konci roku 2010. Podle žalobce pro to ale nebyly splněny podmínky.
18. 10. 2022|Kateřina Dostálová
Novela má zavést funkční období pro vedoucí státní zástupce. Blažek to chce projednat s ostatními kluby
Ministerstvo spravedlnosti připravilo novelu zákona o státním zastupitelství. Má zavést třeba funkční období pro vedoucí státní zástupce. Určuje ho na 7 let, ovšem s výjimkou toho nejvyššího, kde se o konkrétní době bude ještě jednat. Šéf resortu Pavel Blažek (ODS) příslušný návrh poslal zástupcům poslaneckých klubů. U některých parametrů nabízí více možných variant.
24. 7. 2022|
Nejvyšší státní zástupce Stříž podal žalobu proti rozhodnutí o rozšíření skiareálu Klínovec
Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž podal správní žalobu proti rozhodnutí o rozšíření skiareálu Klínovec. Kolaudační souhlas se stavbou vydal stavební odbor Městského úřadu v Jáchymově na Karlovarsku. K takovému rozhodnutí podle Stříže ale nebyl věcně příslušný, uvedlo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) na webu. O správní žalobě rozhodne Krajský soud v Plzni. Zákon opravňuje nejvyššího státního zástupce napadnout žalobou rozhodnutí správního orgánu, pokud k jejímu podání nejvyšší žalobce shledá závažný veřejný zájem. Město se k tomu konkrétně vyjádří, až bude znát přesný obsah žaloby.
4. 4. 2022|
Nejvyšší státní zástupce nařídil prověřit postup v případu otravy řeky Bečvy
Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž nařídil prověřit způsob, jakým žalobci naložili s trestním oznámením na postup vyšetřovatelů případu otravy řeky Bečvy. Informoval o tom server iRozhlas. Trestní oznámení podal loni současný ministr školství a tehdejší člen sněmovní vyšetřovací komise Petr Gazdík (STAN). Ekologickou havárii, která na podzim 2020 postihla Bečvu, způsobily podle České inspekce životního prostředí kyanidy. Jedovaté látky poškodily biotop asi na čtyřiceti kilometrech řeky.
12. 3. 2022|
Stíhání Parkanové v kauze CASA definitivně končí. Exministryně bude žádat odškodné a omluvu
Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž se rozhodl nepodat dovolání v kauze nákupu armádních letounů CASA. Stíhání bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, TOP 09) i jejího podřízeného Jiřího Staňka tak definitivně končí. Soudy loni dvojici pravomocně osvobodily, podat dovolání navrhovalo pražské vrchní státní zastupitelství. Trestní kauza se táhla téměř deset let. Parkanová se vedle odškodného bude domáhat také omluvy. Úřad pro ochranu osobních údajů jí také vrátil pokutu, kterou bývalé ministryni uložil za zveřejnění svědeckých výpovědí.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 13:19|
O komunistech věděl málo, vysvětlil Stříž nástup k prokuratuře před Listopadem. Odpovědnost však přijímá
Nový nejvyšší státní zástupce Igor Stříž se hodlá zajímat o časový průběh rozhodování státního zástupce o kauze Čapí hnízdo, v níž policie stíhá premiéra Andreje Babiše (ANO). Od pražského městského státního zastupitelství, které se věcí zabývá, by se chtěl dozvědět přibližný termín, do kdy o kauze rozhodne. V Interview ČT24 také řekl, že z hlediska právního posouzení si stojí za tím, že jako vojenský prokurátor v době komunistického režimu posílal k soudu lidi, kteří kvůli náboženskému přesvědčení odmítali nastoupit povinnou vojenskou službu.
14. 7. 2021|
Česko nemá nejvyššího státního zástupce, úřad řídí Stříž. Mohlo by to zmařit významná trestní řízení, míní šéf unie žalobců
Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) počínaje čtvrtkem řídí první náměstek Igor Stříž. Přebírá tak veškeré pravomoci nejvyššího státního zástupce, uvedl na webu úřadu jeho mluvčí Petr Malý. Dosavadní šéf žalobců Pavel Zeman ve funkci po rezignaci skončil ve středu. Podle některých právníků by mohlo docházet ke zpochybňování legitimity kroků, které bude Stříž ve funkci činit. Nový nejvyšší státní zástupce dosud jmenován není, ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) vládě navrhla ke jmenování právě Stříže.
1. 7. 2021|
Jmenování nového šéfa žalobců vláda zřejmě projedná 12. července, Pavel Zeman svého odchodu nelituje
Odcházející nejvyšší zástupce Pavel Zeman dle svých slov rezignace nelituje.  Ve funkci končí ve středu, v čele úřadu stál od roku 2011. Rezignaci oznámil v květnu. Nový šéf žalobců dosud jmenován není, pověřený vedením úřadu bude první náměstek Igor Stříž. Návrhem ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) na jeho jmenování nejvyšším státním zástupcem se bude vláda zabývat zřejmě 12. července. Premiér Andrej Babiš (ANO) to ve středu řekl před odletem na summit předsedů vlád zemí visegrádské čtyřky v Polsku.
30. 6. 2021|
Jestli mohl být Stříž náměstkem, může být i nejvyšším státním zástupcem, říká Gerloch. Pospíšilovi vadí vazba na minulý režim
Vláda v pondělí neprojednala návrh šéfky resortu spravedlnosti na jmenování Igora Stříže nástupcem odcházejícího nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Ten přitom končí ve středu. Europoslanci a exministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (TOP 09) vadí, že by se úřadu ujal člověk, který „je spojovaný s minulým režimem“. Prorektor Univerzity Karlovy a ústavní právník Aleš Gerloch ale nevidí problém. Podotýká, že je to už více než třicet let, a „jestliže může být náměstkem, může být i nejvyšším státním zástupcem“.
29. 6. 2021|
Česko asi poprvé v historii nebude mít nejvyššího státního zástupce. Vláda neprojednala návrh na jmenování Stříže
Vláda na pondělním zasedání neprojednávala jmenování nového nejvyššího státního zástupce. Ministerstvo spravedlnosti vedené Marií Benešovou (za ANO) minulý týden vypracovalo návrh, aby končícího Pavla Zemana od července nahradil jeho dosavadní náměstek Igor Stříž, na pondělním jednání v Hrzánském paláci jej však nepředložilo. Babiš o víkendu připustil, že by nejvyššího žalobce mohla jmenovat až nová vláda po volbách, jak žádá část opozice.
28. 6. 2021Aktualizováno28. 6. 2021, 21:54|
Na Pavla Zemana jsem netlačila, je zhrzený, řekla Marie Benešová
Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (nestr. za ANO) trvá na tom, že na končícího nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana nevyvíjela tlak. Zeman podle ní chtěl končit od minulého roku, kdy se hlásil do výběrového řízení na pozici soudce u Evropského soudu pro lidská práva. Kárnou žalobu na něho chtěla podat proto, že podle ní neměl právo vystoupit na tiskové konferenci po jednání vlády o kauze Vrbětice. Benešová to uvedla ve čtvrtečním Interview ČT24.
25. 6. 2021|bja