TÉMA

Humanitární organizace

Na humanitární dobrovolníky na Ukrajině dopadá únava. Zdržuje je administrativa i kolony

Únava způsobená plnohodnotnou ruskou invazí na Ukrajině dopadá nejen na vojáky, ale i na humanitární organizace a jejich donory. Práci dobrovolníků navíc často zdržuje administrativa a v posledních dnech i kolony na ukrajinských hranicích. Řada organizací se shoduje, že shánět materiál je stále složitější, jelikož se tenčí zásoby financí. Na jižní Ukrajině natáčel zpravodaj ČT Jan Řápek.
18. 12. 2023|

Ukrajinské vesnice se připravují na tuhou zimu. Humanitární organizace rozvážejí palivo či pitnou vodu

Teploty na Ukrajině na řadě míst sahají pod bod mrazu. Pro mnoho obyvatel vesnic poničených ruskou agresí to znamená potíže. Milionům lidí musí pomáhat humanitární organizace. V Dněpropetrovské oblasti natáčel zpravodaj ČT Jan Řápek.
16. 12. 2023|

Izrael postupuje na jihu Pásma Gazy, boje kolem města Chán Júnis zesílily

Izraelská armáda postupuje dál na jih Pásma Gazy, kam ve snaze uprchnout před nejtvrdšími boji utekly statisíce Palestinců. U Chán Júnisu se síly židovského státu střetávají s bojovníky teroristického hnutí Hamás i další teroristickou skupinou – Palestinským islámským džihádem. S odkazem na zdroje v obou organizacích o tom informuje reportér agentury AFP. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu avizoval, že operace v regionu bude trvat tři až čtyři týdny. Humanitární organizace působící v Pásmu Gazy tvrdí, že tamní situace je apokalyptická.
10. 12. 2023Aktualizováno10. 12. 2023, 15:55|

Dva roky od tornáda na Moravě obce stále opravují škody

Od tornáda na Břeclavsku a Hodonínsku v sobotu uplynuly dva roky. Obce na Břeclavsku a Hodonínsku však stále nemají opravené vše, co živel zničil. Potřebují dále investovat do veřejných budov, vodovodů, komunikací či zeleně. V pátek ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo novou výzvu na obnovu majetku obcí a kraje. Čekání na výzvu však bylo podle starostů dlouhé. Navíc zatím nevědí, co dostanou z předešlé výzvy, řekl v sobotu ČTK starosta Lužic na Hodonínsku Tomáš Klásek (za KDU-ČSL).
24. 6. 2023|

Po nehodě lodi u Libye se pohřešuje třicet migrantů, sedmnáct z nich se podařilo zachránit

Po nehodě lodi u pobřeží Libye se nadále pohřešuje třicet lidí, sedmnáct se jich podařilo zachránit. Podle zahraničních agentur o tom v neděli večer informovala pobřežní stráž, která tak upřesnila dřívější informace médií a humanitárních organizací o „desítkách pohřešovaných“. Na palubě převržené lodi byli migranti mířící do Itálie, uvedly humanitární organizace. Jedna z nich, Alarm Phone, již v sobotu varovala, že lodi hrozí potopení a 47 uprchlíkům na palubě smrt. Záchranné práce pokračují i za pomoci letadel unijní agentury Frontex.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 20:34|

V Turecku a Sýrii v důsledku zemětřesení zemřelo přes 42 tisíc lidí. Čeští záchranáři ukončili svou činnost

Počet obětí silného zemětřesení v Turecku a Sýrii přesáhl 42 tisíc. Turecký úřad pro řešení následků katastrof (AFAD) ráno uvedl, že aktuální počet obětí na turecké straně vzrostl na 36 187. V sousední Sýrii zemřelo podle odhadů OSN na šest tisíc lidí. Čeští záchranáři v tureckém městě Adiyaman vyprostili ze sutin 78 mrtvých, ve čtvrtek ukončili záchranné práce. Ve středu zůstávalo na místě podle systému operací týmů USAR (Urban Search and Rescue) šest mezinárodních skupin. Do Turecka dorazil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg, který navštíví zasaženou oblast.
16. 2. 2023Aktualizováno16. 2. 2023, 21:14|

Zemětřesení zasáhlo oblast, kde „neexistuje stát“. Sutiny Syřané prohledávají rukama, schází i jídlo

Zemětřesení, které v pondělí zasáhlo Turecko a Sýrii, si už vyžádalo tisíce obětí. V severozápadních částech Sýrie, které neovládá režim Bašára Asada, jsou místní v bezútěšné situaci. Humanitární pomoc se k nim dostává pomalu a chybí technika i lidé na záchranné práce.
7. 2. 2023Aktualizováno7. 2. 2023, 22:56|

Policie prověřuje agenturu kvůli pracovním smlouvám pro Ukrajince

Západočeští kriminalisté prověřují praktiky personální agentury Nazar Invest, která působí v Holýšově na jižním Plzeňsku. Trestní oznámení na ni podali ukrajinští uprchlíci. Společnost je údajně měla nutit podepisovat nevýhodné pracovní smlouvy. Firma Nazar Invest nařčení odmítá.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 20:52|

Mluvit se všemi a popisovat skutečnost. Lékaři bez hranic fungují už půl století

Už padesát let funguje mezinárodní organizace Lékaři bez hranic. V začátcích se na jejích aktivitách podílely jen desítky pracovníků, teď zaměstnává víc než šedesát tisíc lidí, a to většinou místních. Například z Česka a Slovenska na mise do zahraničí vyrazí pomáhat zhruba třicet pracovníků ročně. Mnohdy složitý boj o zachování neutrality nejslavnější humanitární organizace mapuje pohnutou historii nejmodernějších dějin.
22. 12. 2021|

Pozůstalým po civilistech zabitých při útoku USA v Kábulu omluva nestačí

Omluva nestačí, řekl v sobotu Afghánec Ímal Ahmadí, který při útoku americké armády v Kábulu přišel v srpnu o deset příbuzných. Pentagon původně útok bezpilotního letadla vydával za akci proti autu s atentátníky, v pátek se ale omluvil a přiznal, že zemřelo deset civilistů. Mezi oběťmi útoku z 29. srpna byla i tříletá Ahmadího dcera. Z deseti mrtvých bylo sedm dětí.
18. 9. 2021|

Nechtěli jsme naslouchat Afgháncům, a na to jsme možná doplatili, říká bývalý šéf rekonstrukčního týmu v Lógaru

Neúspěch Západu je založen na ignoraci požadavků obyčejných Afghánců. Budování demokratického státu chtělo více trpělivosti a pečlivosti. Řekl to bývalý šéf provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru Václav Pecha, který byl hostem středečních Událostí, komentářů.
2. 9. 2021|

Do většiny obcí zasažených tornádem mohou vjet auta. Hasiči už poslali k zemi dvacítku domů

Policie od středy uvolnila vjezd do tornádem postižených obcí na Hodonínsku a Břeclavsku. Hasiči mají v obcích 41 požadavků na demolice. Zatím šlo k zemi 20 domů, jejichž demolici řídili, celkem má jít o 185 domů. Kvůli poškození domů bude potřebovat dlouhodobější ubytování více než dvacítka rodin.
7. 7. 2021Aktualizováno7. 7. 2021, 20:19|

Bombardovali civilní cíle a zabíjeli obyvatele. Etiopští vojáci v Tigraji porušili válečné právo, tvrdí organizace

Etiopská armáda podle organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) porušila při bojích v Tigraji mezinárodní válečné právo. Podle organizace zemřelo při nevybíravých útocích na civilní cíle nejméně 83 lidí, napsal ve čtvrtek server BBC News. Etiopská vláda se k tvrzení nevyjádřila. Do oblasti je podle humanitárních organizací stále velice obtížný přístup.
11. 2. 2021|

Část migrantů přežívá v Bosně a Hercegovině bez přístřeší. Situaci jim ztěžují tuhé mrazy

Tuhé mrazy v Bosně a Hercegovině zasáhly stovky migrantů, kteří nemají přístřeší. V zemi je momentálně přes osm tisíc běženců. Téměř čtvrtina z nich přežívá v tvrdých podmínkách mimo zázemí uprchlických táborů. Evropská unie označila jejich situaci za alarmující. Neziskové organizace i někteří unijní představitelé varují před humanitární krizí.
13. 1. 2021|

Člověk v tísni má podporu ministra zahraničí i premiéra. Je již 19. organizací, kterou Rusko vypovědělo

Čeští vládní politici se zastali humanitární organizace Člověk tísni, kterou v úterý zařadilo Rusko na seznam nežádoucích organizací. Kromě ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), který vzápětí avizoval, že si kvůli kroku Moskvy předvolá ruského velvyslance, vyjádřil organizaci podporu také premiér Andrej Babiš (ANO). Člověk v tísni ovšem zdaleka není první nevládní organizací, které Rusko zakázalo působit na svém území. Od anexe Krymu je již devatenáctá.
13. 11. 2019|