Izrael humanitární pracovníky nezabil úmyslně, přesto pochybil, tvrdí Austrálie

Izraelské nálety, při nichž na jaře v Pásmu Gazy zahynuli mezinárodní humanitární pracovníci, byly důsledkem závažných operačních pochybení, ale nebyly úmyslné. K tomuto závěru dospělo australské vyšetřování dubnového izraelského zásahu konvoje charity World Central Kitchen (WCK), při němž zemřelo sedm jejích pracovníků. O závěrech v pátek informovala tamní ministryně zahraničí Penny Wongová, podle níž bude australská vláda usilovat o potrestání viníků včetně jejich možného odsouzení, pokud to bude na místě, informují tiskové agentury.

Izraelská armáda přiznala, že omylem zabila sedm pracovníků charitativní organizace WCK, která v Pásmu Gazy rozvážela jídlo. Zásah vyvolal rozsáhlou kritiku ze strany Spojených států a dalších spojenců včetně Austrálie. Při útoku na konvoj organizace zahynuli občané Austrálie, Británie a Polska, a také Palestinec a člověk s občanstvím Spojených států a Kanady.

Izraelská armáda dospěla k závěru, že zásah byl hrubou chybou, důsledkem špatné identifikace a omylů při rozhodování. Zároveň oznámila propuštění dvou důstojníků.

Zatímco USA se rozhodly vlastní vyšetřování nezahájit, Austrálie nebyla s vysvětlením spokojena a událost podrobně přezkoumala. Podle aktuálního oznámení ministryně Wongové dospělo vyšetřování k závěru, že zásahu předcházela „zásadní selhání v dodržování postupů a chyby v identifikaci a rozhodování“.

Australský přezkum uvádí, že izraelské jednotky se rozhodly vypálit rakety na konvoj poté, co se mylně domnívaly, že jej unesli bojovníci Hamásu, kteří byli ve skutečnosti místními smluvními strážci. Kromě toho se informace o pohybu konvoje WCK nedostaly k týmu izraelské armády, který stál za úderem, píše se ve zprávě.

Austrálie chce potrestat viníky

Tento zmatek byl ještě umocněn tím, že izraelští úředníci nemohli s konvojem pomoci přímo komunikovat, dodává se v australském posudku. Izraelští vojáci také porušili standardní postupy, když nařídili druhý a třetí úder na konvoj, aniž by provedli další identifikační proces, tvrdí dokument.

„V tomto případě se zdá, že selhaly kontrolní mechanismy izraelské armády, což vedlo k chybám v rozhodování a chybné identifikaci, k čemuž pravděpodobně přispěla i určitá míra konfirmační zaujatosti,“ shrnul vrchní maršál letectva Mark Binskin, který přijel kvůli vyšetřování úmrtí do Izraele. „Na základě informací, které mám k dispozici, soudím, že zásah proti humanitárním pracovníkům WCK nebyl vědomě nebo záměrně namířen proti WCK,“ dodal. Izraelské vyšetřování úmrtí bylo „včasné, přiměřené a až na některé výjimky dostatečné“, podotkl.

Ministryně zahraničí Wongová prohlásila, že Austrálie bude tlačit na potrestání viníků. Izraelský vojenský žalobce má podle ní rozhodnout o dalším postupu.

Wongová také informovala, že napsala svému izraelskému protějšku dopis, v němž vyzvala k větší ochraně humanitárních pracovníků. „Nejedná se o ojedinělý incident,“ zdůraznila. „Během tohoto konfliktu bylo zabito 250 humanitárních pracovníků a také jsme byli svědky nedávných událostí, kdy byla ostřelována vozidla OSN, a je jasné, že je třeba udělat více,“ uzavřela.