TÉMA

Předseda

Piráti znovu zvolili předsedou Ivana Bartoše. Stranu povede do čtvera voleb
Předsedou Pirátů zůstává Ivan Bartoš. Jeho protikandidátkou byla europoslankyně Markéta Gregorová, oba se v debatě před hlasováním vyslovili pro setrvání strany ve vládě. Kromě předsedy vybrali Piráti také místopředsedkyně. První místopředsedkyní Pirátů bude poslankyně Klára Kocmanová, druhou Gregorová. Třetí místopředsedkyní je jihomoravská krajská radní Jana Holomčík Leitnerová, čtvrtou zastupitelka obce Krnsko Dominika Poživilová Michailidu.
13. 1. 2024Aktualizováno13. 1. 2024, 21:04|Milan Dolejší
Republikán Johnson se stal předsedou Sněmovny reprezentantů. Je proti vojenské podpoře Ukrajiny
Americká Sněmovna reprezentantů zvolila svým novým předsedou konzervativního republikána z Louisiany Mikea Johnsona. Po 22 dnech, kdy byla dolní komora Kongresu prakticky neschopná akce, se republikánské většině napočtvrté podařilo zvolit kandidáta přijatelného pro všechny frakce ideologicky roztříštěné strany. Demokraté se jako při předchozích hlasováních postavili za lídra své sněmovní menšiny Hakeema Jeffriese. Johnson získal křeslo předsedy většinou 220 hlasů ku 209.
25. 10. 2023Aktualizováno26. 10. 2023, 00:01|
Republikáni chtějí v čele sněmovny Trumpova spojence Jordana
Republikáni si v hlasování vybrali za kandidáta na post předsedy americké Sněmovny reprezentantů Jima Jordana, který je spojencem exprezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom agentura AP. Republikánský kongresman Steve Scalise předtím odstoupil z boje pouhý den poté, co republikáni oznámili jeho nominaci. Bez zvoleného předsedy je sněmovna už déle než týden, a to v době, kdy je třeba řešit další vojenskou pomoc Ukrajině i reakci na útok Hamásu na Izrael.
13. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 22:27|
Spory, které by dřív řešil starosta nebo farář, dnes zaměstnávají soudy, říká Rychetský
Po dvaceti letech se Pavlu Rychetskému promění každotýdenní harmonogram. Mandát předsedy Ústavního soudu v Brně totiž devětasedmdesátiletému právníkovi končí v pondělí 7. srpna. Před koncem ve funkci prostřednictvím rozhovoru pro Českou televizi předal doporučení pro nového předsedu: umět naslouchat a necítit přehlasování jako křivdu. Posteskl si, že se na Ústavní soud čím dál víc přenáší odpovědnost, která náleží někomu jinému.
31. 7. 2023Aktualizováno31. 7. 2023, 16:59|mus
Novým předsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL je Aleš Dufek, nahradil Marka Výborného
Novým předsedou poslaneckého klubu KDU-ČSL se stal Aleš Dufek. Ve funkci nahradil Marka Výborného, kterého ve čtvrtek jmenuje prezident Petr Pavel ministrem zemědělství. Novinářům to po úterním večerním zasedání lidoveckých poslanců oznámili předseda strany Marian Jurečka společně s Výborným a Dufkem.
27. 6. 2023|
Budeme generací, která zajistí nezávislost Skotska, řekl nový předseda skotské vlády Humzu Yousaf
Skotská národní strana (SNP) zvolila novým lídrem Humzu Yousafa. Dosavadní ministr zdravotnictví v úterý vystřídá Nicolu Sturgeonovou v čele skotské vlády. Yousaf, sedmatřicetiletý praktikující muslim, je podle agentury Reuters zkušeným ministrem, před kterým stojí nelehký úkol sjednotit SNP v její snaze o nezávislost. Ve dvoutýdenní volbě nového lídra těsně porazil skotskou ministryni financí Kate Forbesovou, oznámilo vedení strany.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 20:16|
Babiš zůstává poslancem i předsedou ANO, hlavními tvářemi ale budou Schillerová a Havlíček
Andrej Babiš zůstává v politice, chce být ale méně vidět. Ponechá si poslanecký mandát, zůstane i předsedou ANO, hlavními tvářemi hnutí ale podle něj budou Alena Schillerová a Karel Havlíček. Oznámil to po středečním jednání předsednictva hnutí. Babiš v lednu neuspěl v prezidentských volbách a svým povolebním projevem vyvolal otázky ohledně své politické budoucnosti. Z vedení hnutí odpoledne rezignoval dosavadní místopředseda Ivo Vondrák, který v prezidentských volbách podpořil Babišova protikandidáta Petra Pavla.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 22:52|
Pavel by chtěl s dosluhujícím prezidentem řešit i situaci kolem ÚS. Jeho předsedu by podle něj Zeman jmenovat neměl
Nově zvolený prezident Petr Pavel by se mohl s dosluhující hlavou státu Milošem Zemanem setkat v dohledné době. Probrat by s ním mimo jiné chtěl situaci kolem Ústavního soudu (ÚS). Podle nově zvoleného prezidenta by Zeman příštího šéfa této instituce vybírat neměl. Zeman to však nevyloučil – a vyžádal si expertizu, na základě které se rozhodne. Stávající předseda ÚS Pavel Rychetský si myslí, že by jmenování jeho nástupce Zemanem členové soudu nepřijali.
30. 1. 2023|
Špičky ANO proberou Babišovu prohru. Politiku opustit nechce, spekuluje se ale o jeho konci ve sněmovně
Ve finále prezidentské volby získal předseda hnutí ANO Andrej Babiš téměř o jeden milion hlasů méně než budoucí hlava státu Petr Pavel a uspěl pouze ve třech ze čtrnácti krajů. I přes výraznou porážku ale i na základě většinového názoru vedení hnutí plánuje v politice zůstat. Uvnitř strany však také sílí kritika, a nejčastěji zaznívá od výrazných členů ze severu Moravy. O volbě bude začátkem února jednat předsednictvo hnutí, které by také mohlo být o poznání dramatičtější než obvykle.
29. 1. 2023Aktualizováno29. 1. 2023, 20:52|
Spory ohledně šéfa Ústavního soudu neustávají. Jmenování nového Zemanem by byl podle Fialy problém
Spory ohledně jmenování nového šéfa Ústavního soudu pokračují. Mandát současného předsedy Pavla Rychetského skončí v létě. Vybrat jeho nástupce tedy spadá časově do funkčního období nového prezidenta. Miloš Zeman teď ale nevyloučil, že by nástupce Pavla Rychetského jmenoval už on. Někteří právníci to vidí jako neústavní krok. Problém by to byl i podle premiéra Petra Fialy (ODS).
12. 12. 2022|
Amnestii nevyhlásím, ujistil Zeman. Nevyloučil, že by ještě mohl jmenovat příštího šéfa Ústavního soudu
Prezident Miloš Zeman v neděli jednoznačně odmítl, že by do konce svého mandátu vyhlásil amnestii. V rozhovoru pro Dvacet minut Radiožurnálu zopakoval svůj názor, že milosti mají být udíleny selektivně. Zároveň obhajoval svou milost pro šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka. V rozhovoru také nevyloučil, že by ještě mohl jmenovat nového předsedu Ústavního soudu. Zeman se také vyjádřil pro pokračování pomoci Ukrajině.
11. 12. 2022Aktualizováno11. 12. 2022, 20:23|
Radě pro lidská práva bude poprvé předsedat Čech. Od 1. ledna stane v jejím čele Václav Bálek
Václav Bálek bude předsedou Rady OSN pro lidská práva. Stálý představitel Česka při OSN se podle ministerstva zahraničí ujme funkce k Novému roku – jako vůbec první Čech. Předseda rady je volen vždy na rok ze zástupců 47 členských zemí.
9. 12. 2022Aktualizováno9. 12. 2022, 16:12|
Baxa v reakci na spekulace o novém předsedovi Ústavního soudu varoval před „przněním ústavy“
Ústavní soudce, který by s půlročním předstihem přijal nominaci na obsazené místo předsedy, by se zpronevěřil své roli strážce ústavnosti, domnívá se bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Reagoval tak na spekulace některých médií, že se prezident Miloš Zeman chystá ještě před březnovým odchodem z funkce jmenovat šéfem Ústavního soudu (ÚS) Josefa Fialu. V čele soudu přitom do srpna stojí Pavel Rychetský. Baxa potvrdil, že spekulaci slyšel zprostředkovaně z několika zdrojů. Oficiálně se k věci dosud nevyjádřil ani prezident, ani soudce Fiala, jenž s médii nekomunikuje. Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář označil informace o jmenování nového předsedy Ústavního soudu za spekulace.
9. 12. 2022Aktualizováno9. 12. 2022, 11:26|
Zeman by mohl před odchodem z funkce jmenovat nového předsedu Ústavního soudu. Termín podle Gerlocha zákony neomezují
Prezident Miloš Zeman by ještě před odchodem z funkce v březnu příštího roku mohl jmenovat nového předsedu Ústavního soudu. Informovaly o tom server Seznam Zprávy a Respekt. Skloňuje se přitom jméno Josefa Fialy, současného člena soudu. „Obavy velkých hráčů v justici zachytil i ministr spravedlnosti,“ řekla v Událostech, komentářích Andrea Procházková, zástupkyně šéfredaktora týdeníku Respekt.
8. 12. 2022|sov
30 let zpět: Diskuze o názorových rozkolech na konferenci ODA
Na dvoudenní konferenci Občanské demokratické aliance se hovořilo o údajných rozporech ve straně. Teze o výrazném názorovém rozkolu byla nakonec vyvrácena a do funkce předsedy byl všemi přítomnými znovu zvolen Jan Kalvoda. Prvním místopředsedou se stal ve 2. kole Daniel Kroupa.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 9. 2022|Archiv ČT
Za pražskou kauzu je potřeba se omluvit straníkům i voličům, říká Vít Rakušan
Vít Rakušan bude obhajovat post předsedy Starostů a nezávislých. Celostátní sněm se po několika skandálech spojených s hnutím – a také jedné tragické události – schází téměř o rok dříve, než byl řádný termín. Starostům totiž došli místopředsedové. Rakušan věří, že předsednický post obhájí a zároveň k sobě dostane nový tým. V Interview ČT24 řekl, že ve vedení v žádném případě nebudou lidé spojení s kauzami.
18. 7. 2022|
30 let zpět: Milan Uhde se stal novým předsedou České národní rady
Bývalý ministr kultury Milan Uhde se stal novým předsedou České národní rady. Česká národní rada si pak schválila čtyři místopředsedy – Jiřího Vlacha z ODS, Jana Kasala z KDU-ČSL, Karla Ledvinku z ODA a Pavla Tollnera z KDS. Hlavním problémem ustavující schůze se ukázalo obsazení zbývajících míst v předsednictvu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 6. 2022|Archiv ČT
30 let zpět: Hodnocení české vlády po jejím posledním zasedání
Před třiceti lety se sešla na posledním pravidelném zasedání tehdejší vláda. Její předseda Petr Pithart shrnul, v jakém stavu předává zemi nastupujícímu kabinetu. A jaký byl výsledek státního závěrečného účtu za rok 1991?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 6. 2022|Archiv ČT
Konečná obhájila post šéfky komunistů
Post předsedkyně KSČM obhájila europoslankyně Kateřina Konečná. Získala 88,8 procenta hlasů. Neměla protikandidáta, adept komunistů na prezidenta Josef Skála i místopředseda Milan Krajča se nominace na pozici šéfa strany vzdali. Prvním místopředsedou zůstal Petr Šimůnek, ani on neměl protikandidáta.
14. 5. 2022Aktualizováno14. 5. 2022, 22:35|
Odbory žádají navýšení minimální mzdy. Podle Středuly má vzrůst o dva tisíce
Kvůli vysoké inflaci požadujeme mimořádné navýšení minimální mzdy o dva tisíce na 18 200 korun, řekl na sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) předák Josef Středula. Sjezd největší odborové centrály se koná v Praze. Dvě stovky odborářů si rovněž volilo vedení na příští čtyři roky. Do čela opět podpořili Středulu. Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) řekl, že koalice příští týden stanoví termín zahájení vyjednávání vlády s odbory o minimální mzdě i platech.
29. 4. 2022Aktualizováno29. 4. 2022, 21:58|
Fiala obhájil post předsedy ODS, Stanjura byl z izolace znovuzvolen místopředsedou
Premiér Petr Fiala bude další dva roky pokračovat v roli předsedy občanských demokratů. Ve funkci, kterou zastává od ledna 2014, ho v sobotu potvrdil stranický kongres v Praze 510 z 510 platných hlasů delegátů. Svůj post obhájil i místopředseda strany Zbyněk Stanjura, přestože na kongresu nebyl přítomen. Čeká totiž na výsledek testu na covid-19. Kongres také zvolil v prvním kole všechny kandidáty na čtyři řadové místopředsedy, kde uspěli obhajující místopředsedové Martin Baxa, Martin Kupka i Alexandr Vondra. Místo v nejužším vedení neobhajoval šéf Senátu Miloš Vystrčil, kterého nahradil pražský zastupitel a viceprezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.
9. 4. 2022Aktualizováno9. 4. 2022, 16:30|vkl
Předsedou správní rady VZP bude poslanec a lékař Tom Philipp
Předsedou správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) byl zvolen poslanec a lékař Tom Philipp (KDU-ČSL). Místopředsedou bude bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek. Správní rada se v pondělí sešla poprvé v novém složení, v minulém období ji vedla poslankyně ANO Věra Adámková. Rada se chce více věnovat zdravotní péči v regionech.
28. 2. 2022Aktualizováno28. 2. 2022, 16:42|muh
Prezident jmenoval Karla Šimku do čela Nejvyššího správního soudu
Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě jmenoval Karla Šimku předsedou Nejvyššího správního soudu (NSS). Jeho jméno nebylo dopředu zveřejněno. Premiér Petr Fiala (ODS) na středeční tiskové konferenci po vládě uvedl, že jmenování dosavadního soudce NSS Šimky kontrasignoval. Předchozí předseda Michal Mazanec skončil ve funkci 31. prosince. Prezident při Šimkově jmenování varoval před politizací této instituce a rozšiřováním NSS mimo okruh jeho působnosti.
2. 2. 2022Aktualizováno2. 2. 2022, 19:01|muh
Michailidu je liberálka. Mluvila o utopii, tvrdí Gregorová
Pirátská strana má nové vedení. Staronovým předsedou se stal Ivan Bartoš. Všechny místopředsednické posty Celostátní fórum přeobsadilo. Volbě předcházela ostrá debata o Janě Michailidu, která se otevřeně přihlásila ke komunistickému přesvědčení a kandidovala na šéfku strany. Slovo použila jako označení pro utopickou demokratickou představu komunitní společnosti, bránila ji v Interview ČT24 europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti).
12. 1. 2022|