Republikáni chtějí v čele sněmovny Trumpova spojence Jordana

Republikáni si v hlasování vybrali za kandidáta na post předsedy americké Sněmovny reprezentantů Jima Jordana, který je spojencem exprezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom agentura AP. Republikánský kongresman Steve Scalise předtím odstoupil z boje pouhý den poté, co republikáni oznámili jeho nominaci. Bez zvoleného předsedy je sněmovna už déle než týden, a to v době, kdy je třeba řešit další vojenskou pomoc Ukrajině i reakci na útok Hamásu na Izrael.

Osmapadesátiletý Scalise z Louisiany byl po sesazení dřívějšího předsedy Kevina McCarthyho logickou volbou, neboť působil jako „dvojka“ republikánů ve sněmovně. Strana jej nominovala po interním středečním hlasování, v němž získal podporu 113 z 221 republikánských kongresmanů.

K vítězství v řádné volbě by ale potřeboval hlasy téměř všech stranických kolegů, což po dni jednání s kongresmany vyhodnotil jako nedosažitelnou metu.

„Musíme docílit toho, aby každý odložil svou agendu stranou a soustředil se na to, co tato země potřebuje,“ řekl po čtvrteční schůzce Scalise novinářům. „Sněmovna reprezentantů potřebuje předsedu. Potřebujeme sněmovnu znovu uvést do chodu,“ dodal.

Zákony musejí počkat

Větší ze dvou komor Kongresu aktuálně vede prozatímní, nezvolený předseda Patrick McHenry, jehož úkolem je především dohlížet na volbu nového šéfa. Od odvolání McCarthyho, které přišlo minulé úterý na návrh jednoho z jeho republikánských kritiků, sněmovna neprojednává žádné návrhy zákonů.

Legislativa je ochromená v okamžiku, kdy je stále na obzoru hrozba zablokování peněz pro americké vládní úřady v důsledku absence schváleného rozpočtu a kdy vláda prezidenta Joea Bidena volá po uvolnění dalších financí na podporu Ukrajiny. Výčet naléhavých otázek nyní rozšiřuje útok teroristického hnutí Hamás na Izrael, který by mohl rovněž brzy vyžadovat intervenci Kongresu.

Mnozí republikáni teď volají po zvolení šéfa sněmovního výboru pro soudnictví Jordana, který ve středečním hlasování získal 99 hlasů. Jordan patří ke konzervativnímu křídlu Republikánské strany, stejně jako jeho protikandidát Austin Scott, poměrně málo známý poslanec za Georgii, píše AFP.

Podle komentátorů republikánskou většinou zmítá řevnivost a nedůvěra. Interní spory jsou v jejich sněmovním klubu patrné po celé funkční období, které začalo v lednu patnáctikolovou volbou předsedy sněmovny. McCarthy v ní zvítězil za cenu četných ústupků ultrakonzervativnímu křídlu strany a mimo jiné tak usnadnil kritikům své odvolání z funkce.

Bezprecedentní krok přišel na začátku října poté, co McCarthy popudil radikální republikány kompromisem v otázce dočasného financování federální vlády.

Politické hrátky v „nebezpečném světě“

Z ochromeného republikánského klubu zaznívala v pátek i výzva, aby byl na předsedu sněmovny opět nominován McCarthy. Ten však podpořil Jordana a uvedl, že ho považuje za „připravenějšího na funkci speakera“.

Další jeho členové zase podle agentury AP volají po posílení pravomocí McHenryho, aby se komora mohla vrátit ke své práci. Republikán Mike Collins pak na sociální síti X žertoval: „Měli bychom prostě mít loterii. Když prohrajete, musíte být předsedou.“

Jiní republikáni mezitím zdůrazňují závažnost situace. „Žijeme v nebezpečném světě, svět je v plamenech,“ uvedl kongresman Michael McCaul s odkazem na aktuální geopolitické krize. „Naši soupeři pozorují, co děláme, a zcela upřímně, líbí se jim to,“ citoval jej deník The New York Times.