Jurečka bude obhajovat post předsedy lidovců

Marian Jurečka oznámil kandidaturu na předsedu KDU-ČSL (zdroj: ČT24)

Předseda lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce na volebním sjezdu strany za dva týdny obhajovat funkci předsedy. Své rozhodnutí oznámil ve čtvrtek na jednání celostátního výboru KDU-ČSL. O post se chce ucházet také bývalý předseda strany a současný ministr zemědělství Marek Výborný.

„Dal jsem si na konci ledna sám tři interní podmínky, které na rovinu říkám, nejsou splněny plně, jsou splněny částečně,“ řekl Jurečka. Považuje nicméně za fér, aby mohl přijít na sjezd a složit účty z toho, co doposud jako předseda dělal. „Máme za sebou vyhrané volby v roce 2021, nejsilnější poslanecký klub v historii, dvoje senátní volby, které drží velmi silný klub KDU-ČSL v Senátu. Máme za sebou krajské i komunální volby, které pro nás nedopadly špatně,“ vyjmenoval předseda lidovců.

Jurečka na začátku roku prohlásil, že na říjnovém sjezdu nebude post předsedy obhajovat, pokud strana nezíská dva europoslance, neposílí senátorský klub a nedosáhne minimálně na jednu hejtmanskou funkci. Europoslance získala strana jediného, v senátních volbách obhájili mandát dva její kandidáti a jihomoravským hejtmanem zůstane po krajských volbách Jan Grolich. Ten v pondělí oznámil, že se o post předsedy strany ucházet nebude.

Třiačtyřicetiletý Jurečka chce na sjezdu nabídnout vizi pro lidovce, jejichž volební preference se v posledních měsících propadly pod pět procent, na další minimálně rok s přesahem do dalšího funkčního období. Jeho cílem je silná pozice strany v koalici SPOLU i výhra v příštích volbách. „Abych dokázal dovést lidovce opět do vlády demokratických stran,“ řekl. Jeho cílem je také dát na sjezdu dohromady silný tým, který bude mixem zkušených politiků i nových tváří.

Předsedou lidovců je Jurečka od roku 2020, kdy vystřídal Výborného. Ten tehdy po necelém roce ve funkci skončil z rodinných důvodů po náhlém úmrtí manželky.

Utká se s Výborným

Výborný oznámil kandidaturu asi šest hodin před zasedáním širšího vedení strany. V pondělí ho nominovala silná jihomoravská krajská organizace, ve středu večer získal podporu domovské pardubické krajské organizace.

Výborný také představil svou vizi založenou na další spolupráci KDU-ČSL s ODS a TOP 09 v koalici SPOLU. Lidovce označil za jednu z nohou této trojnožky. „Máme před sebou úkol vyhrát volby v roce 2025, a to v rámci koalice SPOLU... Postavit hráz proti populismu,“ konstatoval. Je podle něj třeba voliče zvednout tak, aby přišli hlasovat i ti, co nevolili v zářijových krajských volbách, a znovu získat jejich důvěru.