TÉMA

Korespondenční hlasování

Opozici u korespondenční volby vadí možná neústavnost. Zpochybňování systému nesvědčí nikomu, zní z koalice

Sněmovní zahraniční výbor doporučil schválit koaliční návrh korespondenční volby beze změn. Podle poslankyně Evy Decroix (ODS) to souvisí s tím, že neobdržel žádný pozměňovací návrh. Opoziční poslanci Aleš Juchelka (ANO) a Vladimíra Lesenská (SPD) mají za to, že hlasování poštou ohrozí demokratické principy voleb a že návrh zákona koaličních poslanců není dost kvalitní. Místopředseda STAN Jan Lacina v Událostech, komentářích podotkl, že princip všeobecnosti voleb trpí pod stávající zákonnou úpravou.
15. 3. 2024|

Poslanci projednávali korespondenční volbu. Debata byla věcná, uvedla Schillerová

Zástupci všech sněmovních stran jednali ve středu o koaliční předloze na zavedení možnosti korespondenčního hlasování pro Čechy žijící v zahraničí. Debata se týkala parametrů volby, jak je obsahuje novela, a chystaných pozměňovacích návrhů. Jednání budou pokračovat, řekli předsedové frakcí vládní TOP 09 Jan Jakob a opozičního hnutí ANO Alena Schillerová. Spornou novelou se nyní zabývají sněmovní výbory.
13. 3. 2024Aktualizováno13. 3. 2024, 20:18|

Poslanci po více než 63 hodinách debat podpořili novelu o korespondenční volbě

Sněmovna ve čtvrtek v úvodním kole projednávání podpořila koaliční návrh, který má umožnit korespondenční hlasování při volbách pro Čechy žijící v zahraničí. Vládnímu táboru se to zdařilo až šestý jednací den kvůli tomu, že schvalování novely blokovali poslanci opozičních hnutí ANO a SPD. Jejich návrh na zamítnutí novely nebo vrácení předkladatelům k přepracování dolní komora vládní většinou odmítla.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 21:25|

Sněmovna jednala o korespondenční volbě do půlnoci. Poslanci stanovili pevný termín pro hlasování

Poslanecká sněmovna debatovala o zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v cizině do středeční půlnoci, jednání během dne pokračovalo opakovanými opozičními výtkami. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) poslancům řekl, že navrhovaná korespondenční volba nebude v cizině možná ve válečných oblastech. Schůze bude pokračovat ve čtvrtek od 9:00. Úvodní kolo debaty patrně skončí během téhož dne – sněmovna stanovila na návrh vládního tábora pevný termín pro hlasování na čtvrtečních 15:00, čímž by završila první čtení.
24. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 00:22|

Hurá akce 15 poslanců, zkritizovala Dostálová volbu poštou. ANO účelově mění svůj pohled, kontroval Kupka

Místopředsedkyně sněmovny a bývalá ministryně pro místní rozvoj za ANO Klára Dostálová v nedělních Otázkách Václava Moravce mimo jiné velmi silně naznačila, že za aktuální obstrukce při projednávání korespondenční volby ze zahraničí v dolní komoře si může pětikoalice sama, protože se o návrhu neporadila s opozicí a snaží se ho prosadit na sílu jako „hurá akci na bázi 15 poslanců“. To důrazně odmítl ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který zároveň připomněl, že volbu poštou ze zahraničí mělo v minulosti v programu i ANO, ale „účelově mění svůj pohled“. Projednávání sporné normy má ve sněmovně pokračovat v následujících dnech, do rozpravy jsou přihlášeny desítky zákonodárců.
21. 1. 2024|

O korespondenční volbě se nemluví poprvé, nikdy ale nebyla předmětem lítého boje, říká ústavní právník

Divím se, že je kolem korespondenční volby taková bitva, protože to není poprvé, kdy se o ní mluví, poznamenal v Interview ČT24 ústavní právník a poradce prezidenta Jan Kysela. Nikdy se mu ale nezdálo, že by byla předmětem nějakého lítého boje. Sám navrhovaný mechanismus hlasování poštou ze zahraničí považuje za dostatečně bezpečný. Otázkou je, zda má sněmovna rozhodnout v prospěch principu všeobecnosti, nebo tajnosti voleb, podotkl.
20. 1. 2024|

Vláda chystá změny ve volebním systému, chce prosadit korespondenční hlasování

Česko v roce 2024 čeká nejen trojí hlasování – volby evropské, senátní a krajské – a také další politické jednání o možných systémových změnách. Zatímco třeba u zavádění korespondenční volby už probíhá ostrý spor koalice s opozicí, tak v dalších bodech dokážou najít shodu. Některé návrhy jsou teprve na začátku a jiné se blíží do finále legislativního procesu.
7. 1. 2024|

Zavedení korespondenční volby je politický proces, obě strany mají své zájmy, míní Just

Jak zastánci, tak odpůrci korespondenční volby se vedle objektivních zájmů rozhodují i podle svých představ o tom, zda by jim její zavedení prospělo, uvedl v pořadu 90´ ČT24 politolog Petr Just. Upozornil však, že nelze podle minulých voleb predikovat výsledky, protože půjde o úplně jiné i různě hodnotově rozprostřené množství voličů. Místopředseda TOP 09 Matěj Ondřej Havel zopakoval argumenty, že jde o zjednodušení ústavního práva volit a rizika jsou podle něj marginální. Místopředseda ANO Radek Vondráček oponoval, že rizika za marginální nepovažuje. Podle něj voliči nikdy nebudou v korespondenční volbě mít svobodu a tajnost, která je za plentou.
5. 1. 2024|

Většina obyvatel má ke korespondenční volbě výhrady, myslí si Vondráček. Její princip je spravedlivý, říká Benda

Poslanec Radek Vondráček (ANO) má za to, že zavedení možnosti korespondenčního hlasování pro Čechy v zahraničí znamená hazard s důvěrou lidí ve volební systém. Poslanec Marek Benda (ODS) v pořadu Události, komentáře argumentoval, že je tato praxe v jiných státech běžná a systém by byl správný a spravedlivý.
4. 1. 2024|

Vláda podpořila zavedení korespondenční volby pro Čechy v zahraničí

Korespondenční volbu by mohli Češi v zahraničí poprvé využít ve volbách do sněmovny v roce 2025. Od roku 2026 by mohli dopisem hlasovat také v prezidentských a evropských volbách. Návrh koaličních poslanců ve středu podpořila vláda. Proti novele jsou opoziční hnutí ANO a SPD, mluví o možném ohrožení demokracie a rozporu s ústavním pravidlem, že volby jsou tajné.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 21:20|

Možnost prokazovat se digitálně schválila vláda. Aplikaci připraví státní agentura

Lidé zřejmě získají možnost prokazovat se digitálně místo fyzickými doklady. Předpokládá to návrh zákona o právu na digitální služby, který ve středu schválila vláda a který ještě čeká posouzení parlamentem. Digitální stejnopisy dokladů by ale neměly fyzické průkazy nahradit a nebude možné je použít ani pro dálkové prokazování totožnosti, řekl ve středu novinářům vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti). Spuštění projektu by podle předkládací zprávy k zákonu mělo státní správu vyjít zhruba na půl miliardy korun, roční provozní náklady odhaduje vláda na 50 milionů korun. Vláda také ve středu schválila poslaneckou verzi zákona o správě voleb, která zachovává hlasování ve dvou dnech.
13. 9. 2023|

Stavební zákon poslanci odsunuli, SPD zablokovala jednání o korespondenční volbě

Poslanci odsunuli jednání o ročním odkladu účinnosti části sporného stavebního zákona, návrh vzbudil ve sněmovně rozsáhlou diskusi. SPD v dolní komoře zablokovala projednávání senátního návrhu na zavedení korespondenční volby poslanců a prezidenta, vynutila si přerušení schůze.
14. 1. 2022Aktualizováno14. 1. 2022, 15:11|

Americké ministerstvo spravedlnosti žaluje Texas kvůli změnám volebního práva

Americké ministerstvo spravedlnosti zažalovalo stát Texas kvůli kontroverzním změnám volebního práva. Nový zákon údajně ve více ohledech omezuje možnosti hlasování. Žaloba byla podána ve čtvrtek u soudu v San Antoniu, informovala agentura DPA.
5. 11. 2021|

Desítky tisíc lidí demonstrovaly v USA za volební práva menšin, kritizují reformy republikánů

Desítky tisíc lidí vyšly v sobotu do ulic ve Washingtonu a dalších amerických městech, aby demonstrovaly na podporu volebních práv menšin. Organizátoři se obávají, že volební reformy, které prosazují některé republikánské státy, mohou výrazně ztížit účast příslušníků menšin ve volbách. Pochody se uskutečnily k 58. výročí slavného projevu kazatele a politika Martina Luthera Kinga, který je známý pod názvem I Have a Dream (Mám sen).
29. 8. 2021|

Do sněmovny bude asi možné volit z karantény, poslanci normu poslali do závěrečného kola

Lidé, kteří budou na podzim v karanténě kvůli koronaviru, budou nejspíš také moci vybírat poslance v říjnových volbách. Sněmovna zřejmě schválí zákon, podle něhož voliči budou smět podobně jako při loňských krajských a senátních volbách hlasovat do přenosné schránky nebo z auta na volebních stanovištích. Dolní komora normu poslala do závěrečného kola schvalování. Poslanci se na jednání věnovali také pravidelným interpelacím. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) během nich uvedl, že termín pro podání nabídek na největší armádní zakázku – dodávku pásových bojových vozidel pěchoty – se odkládá.
17. 6. 2021Aktualizováno17. 6. 2021, 20:13|

Shoda na volebním zákoně si žádá mnoho kompromisů, otázkou zůstává korespondenční hlasování

Ve středu 7. dubna  by měli poslanci definitivně schválit novelu volebního zákona. Byly nutné kompromisy, aktuální podoba zákona ale pravděpodobně projde, shodli se ve středečních Událostech, komentářích předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO), předseda sněmovního ústavně právního výboru Marek Benda (ODS) a Vojtěch Pikal (Piráti). Problematickou otázkou by ale mohlo být korespondenční hlasování.
1. 4. 2021|

Bezpečný způsob, nebo možný podvod? Návrh na korespondenční hlasování leží na vládě

Korespondenční hlasování ve volbách je téma, které si současná vláda napsala do svého programového prohlášení, s jeho prosazením však nespěchá. Po prezidentských volbách v USA mají z této formy někteří čeští politici obavy. Nedávno vzniklá koalice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL ale chce korespondenční hlasování zařadit na program lednové schůze sněmovny. Podporu má i od vládní ČSSD. Pro Reportéry ČT natáčel David Vondráček.
19. 1. 2021|

Biden se do Bílého domu dostal skrze koronavirus a rasové nepokoje. Po třech dekádách od prvního pokusu

Do politiky vstoupil během éry prezidenta Richarda Nixona, v Senátu poprvé usedl v roce 1973 jako třicetiletý vdovec. O prezidentský úřad se poprvé ucházel na sklonku 80. let. Do Bílého domu se o dvacet let později dostal jako viceprezident, nyní mu bude šéfovat z oválné pracovny. Joe Biden zažil kostrbatý vstup do demokratických primárek, chytil ale druhý dech a jeho centristický přístup nakonec oslovil rekordní množství Američanů.
15. 12. 2020|

Nejvyšší soud zamítl žalobu Texasu zpochybňující vítězství Bidena

Nejvyšší soud USA zamítl žalobu amerického státu Texas zpochybňující vítězství Joea Bidena v prezidentských volbách. Je to další rána pro dosluhujícího prezidenta Donalda Trumpa, který se spolu s Texasem, dalšími republikánskými státy a stovkou republikánských kongresmanů snažil zvrátit těsný výsledek hlasování ve čtyřech jiných amerických státech – Georgii, Michiganu, Pensylvániu a Wisconsinu – ve svůj prospěch. Informují o tom světové agentury.
12. 12. 2020|

Volby v USA jdou do finále, zatím hlasovalo 90 milionů lidí

Do souboje o Bílý dům zbývají dva dny. Letošní hlasování provází rekordní zájem odvolit v předstihu osobně nebo poštou. Využilo toho už 90 milionů Američanů, tedy plná třetina voličů. Důvodem jsou hlavně obavy z pandemie. Debata o korespondenčních hlasech ale přerostla v politickou bitvu. I proto, že kvůli nim se může volební drama výrazně protáhnout.
1. 11. 2020|

„Politický útok, mnoho občanů přijde o volební právo.“ Federální soud v USA zablokoval změny pošty

Federální soud ve Spojených státech dočasně zablokoval změny americké pošty, které podle čtrnácti států celostátně zkomplikují doručování. Úpravy jsou podle soudce „politicky motivovaným útokem na výkonnost“ podniku před plánovanými listopadovými prezidentskými volbami. Ty se i kvůli epidemii covidu-19 mají zčásti konat korespondenčně. Informovala o tom agentura AP.
18. 9. 2020|

Generální poštmistr USA odkládá reformy. Podle opozice hrozilo ovlivnění voleb

Šéf americké pošty (USPS) prohlásil, že do voleb pozastaví všechny reformy této federální agentury, napsala agentura Reuters. Reformy se v posledních dnech staly středobodem politických sporů. Demokraté v nich totiž vidí snahu republikánů zmanipulovat podzimní prezidentské volby. V nich se očekává zvýšené korespondenční hlasování kvůli pandemii.
19. 8. 2020|

Volby z okének aut asi získají podporu, ve středu možnosti proberou na ministerstvu vnitra

Strany a hnutí zastoupené ve sněmovně měly do úterý předložit své návrhy a připomínky na to, jak umožnit účast u podzimních voleb lidem v karanténě. Ve středu je proberou na ministerstvu vnitra. Nejpravděpodobnější variantou je zatím odevzdání lístku z auta. Podporu naopak nejspíš nezíská korespondenční hlasování.
4. 8. 2020Aktualizováno4. 8. 2020, 23:12|

Twitter označil Trumpovy tweety za nepřesné. Potlačení svobody slova, reaguje prezident a hrozí sítím zavřením

Společnost Twitter, která provozuje stejnojmennou sociální síť, poprvé označila tweety amerického prezidenta Donalda Trumpa za nepřesné. Upozornění se týká Trumpova tvrzení, že korespondenční hlasování způsobí volební podvody. Společnost ho opatřila označením Fact Check, v němž upozorňuje, že toto tvrzení je neopodstatněné, protože jiná korespondenční hlasování nevykazují zvýšené množství podvodů. Upozorňuje i na další faktické chyby. Trump v reakci uvedl, že Twitter potlačuje svobodu slova, a pohrozil sociálním sítím regulací či uzavřením.
27. 5. 2020Aktualizováno27. 5. 2020, 14:48|