Vláda chystá změny ve volebním systému, chce prosadit korespondenční hlasování

Změny volebního zákona (zdroj: ČT24)

Česko v roce 2024 čeká nejen trojí hlasování – volby evropské, senátní a krajské – a také další politické jednání o možných systémových změnách. Zatímco třeba u zavádění korespondenční volby už probíhá ostrý spor koalice s opozicí, tak v dalších bodech dokážou najít shodu. Některé návrhy jsou teprve na začátku a jiné se blíží do finále legislativního procesu.

Pro krajské, obecní a senátní volby má být pevný termín v prvním celém říjnovém týdnu. Právě senátní obvody se pak nemají často měnit, ale ustálit.

„Legislativa způsobovala, že některá obec opakovaně měnila svou příslušnost do volebního obvodu,“ uvádí předseda sněmovního ústavně-právního výboru Radek Vondráček (ANO).

„Zafixování má být na dvanáct let. Nestane se, aby někdo volil vícekrát v té periodě a někdo, aby nevolil vůbec,“ přiblížil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Horní komora má brzy projednat také návrh na správu voleb. Zahrnuje elektronické kandidátní listiny nebo jednodušší žádost o voličský průkaz. Původně počítal i s jednodenní volbou, ale nakonec se od ní upustilo. Nová předloha pak měla podporu všech sněmovních klubů.

Korespondenční volba

Největší pozornost v současnosti vzbuzuje vládní snaha umožnit volit na dálku; zavedení korespondenční volby je důležité především pro Čechy v zahraničí, kteří v současnosti mohou volit jen na ambasádách, což mnohdy znamená dlouhé cestování.

Pod návrh korespondenční volby se podepsali předsedové všech koaličních stran a nově ho schválila vláda. „Jednání ve sněmovně budou provázet obstrukce. Jde totiž o nejspornější z navrhovaných volebních změn. Opozice má řadu výhrad a mluví i o možném narušení ústavních principů,“ přiblížila reportérka ČT Karolína Jelínková.

„Korespondenční volba nikdy nebude zcela splňovat požadavky české Ústavy, tu tajnost. Můžete být v nějaké nekomfortní situaci, kdy budete ovlivněna někým, abyste volila určitým způsobem,“ míní Vondráček.

„To bychom mohli zpochybňovat, že někdo někde doma připravuje někomu obálku, kterou ho potom nutí hodit za plentou. Opatření jsou dostatečná pro to, aby volba byla osobní a byla privátní,“ oponuje Rakušan.

Volba prezidenta republiky

Volební změny také zpřesňuje podmínky kandidatury na prezidenta. Nově jeden zákonodárce může podpořit pouze jednoho kandidáta, navíc musí jít o ty poslance či senátory s aktuálním mandátem. Vyřešit se mají i pochybení u kontrol podpisů občanských kandidátů.

„Zavádíme možnost elektronického sběru podpisů, za čtyři roky elektronizace poskočí a kandidáti to budou využívat, bude to pro všechny jednodušší,“ řekl Rakušan. „Že to nebylo dokonalé, to víme. Přichází s tím odborníci z ministerstva, budeme o tom mluvit ve sněmovně a uvidíme, jak se to osvědčí,“ uvedl Vondráček.

Návrh má brzy projednat vláda. Změny mají být účinné za dva roky, aby se pak podle nich konala příští prezidentská volba v roce 2028.