TÉMA

Starostové pro Liberecký kraj

Obce na Jilemnicku vytvořily první oficiální společenství v Česku

Na Jilemnicku vzniklo vůbec první společenství obcí v republice. Sdružuje dvě desítky podkrkonošských obcí, které od tohoto kroku očekávají, že společně dosáhnou lepšího zajištění veřejných služeb. Spolupracovat chtějí například v oblasti školství, dopravy nebo sociálních služeb. Už teď mají společné odpadové hospodářství, spolupráci chtějí rozšiřovat i v následujících letech.
19. 4. 2024|

Vedení Liberce chce lanovku na Ještěd s jednou kabinou, prodlouženou k tramvaji

Liberečtí radní preferují variantu obnovy lanové dráhy na Ještěd, která počítá s jednou kabinou zavěšenou na dvou lanech a s prodloužením trasy ke konečné tramvaje v Horním Hanychově. Rozhodnutí ale bude na zastupitelích, kteří o lanovce budou jednat za týden. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) při rozhodování v radě zohlednili i výsledky ankety, v níž hlasovalo skoro 1700 lidí.
17. 4. 2024Aktualizováno17. 4. 2024, 19:25|

ODS chtěla v Liberci pokračovat, opozici vypovězení koaliční smlouvy nestačí

ODS chtěla v koalici na radnici v Liberci pokračovat a měla už i vybraného náhradníka za obviněného, nyní už bývalého, náměstka primátora Petra Židka (dříve ODS). Pondělní rozhodnutí ostatních stran vypovědět občanským demokratům koaliční smlouvu ale respektuje. Zároveň zřejmě ODS nebude spěchat při obnově zrušené místní organizace v krajském městě, cílem prý je mít v ní členy, které veřejnost kladně vnímá. Opoziční uskupení Liberec otevřený lidem (LOL) ale považuje vypovězení koaliční smlouvy s ODS za nedostatečné řešení. Podle něj je odpovědnost i na dalších zástupcích koalice.
16. 4. 2024|

Policisté přišli na libereckou radnici. Zajímají se o dva primátorovy náměstky

Do budov radnice v Liberci přišli ráno policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Potvrdil to i primátor města Jaroslav Zámečník (SLK) s tím, že důvod zásahu sdělit nemůže. Provoz na magistrátu to nijak neomezilo, otevřená zůstala všechna pracoviště. Podle zjištění ČT se kriminalisté zajímají o dva náměstky – Petra Žídka (ODS) a Jiřího Šolce (ANO). Šolc uvedl, že poskytoval policii součinnost při vyšetřování. Dodal, že není obviněn. Podle Deníku N je z trestných činů podezřelých celkem osm lidí.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 20:10|

V Liberci je pro veškerou dopravu uzavřená část Sokolské ulice. Neprůjezdná bude půl roku

V Liberci přibylo s jarem dopravních omezení, uzavřená je pro veškerý provoz část Sokolské ulice v centru, která je součástí krajské silnice. Neprůjezdná zůstane zhruba půl roku. Po objízdných trasách musí i autobusy městské dopravy. S dopravním omezením musí od pondělí řidiči počítat i v Doubské ulici, kde se rekonstruuje podchod pod tratí.
18. 3. 2024|

Oprava Kulturního centra Lidové sady v Liberci se prodraží asi o 75 milionů

Připravovaná rekonstrukce Kulturního centra Lidové sady v Liberci bude téměř o 40 procent dražší, než se původně předpokládalo. Hlavně kvůli požadavkům památkářů a také hasičů se cena zvýšila z původně odhadovaných dvou set milionů korun na 275 milionů. Stavbu financuje kraj, na projekt se podařilo získat dotaci 121 milionů, krajští zastupitelé ale museli schválit víc peněz na spolufinancování. Částka se zvýšila z původních 79 milionů korun na 154 milionů korun.
28. 11. 2023|

Liberec zvažuje, co s lanovkou na Ještěd. Plány může zhatit prohlášení dráhy památkou

Radnice v Liberci chce od Českých drah koupit lanovku na Ještěd, která je už dva roky mimo provoz. Uvažuje nad několika variantami, jak s dráhou naložit. Vize ale ještě může zkomplikovat ministerstvo kultury, a to v případě, že lanovku prohlásí za kulturní památku.
9. 11. 2023|

Jízdné v regionální dopravě v Libereckém kraji zdraží o čtyři až šest procent

Jízdné v regionální dopravě v Libereckém kraji zdraží od příštího roku v průměru o čtyři až šest procent. Nárůst se týká jednotlivých jízdenek i vícedenních pro konkrétní tarifní pásma zvaných časovky. Beze změn zůstanou jen ceny celokrajských síťových jízdenek, které se vyplatí pravidelným cestujícím při dojíždění nad třicet pět kilometrů a u roční nad dvacet kilometrů.
2. 11. 2023Aktualizováno2. 11. 2023, 17:25|

Liberecký kraj chce koupit dům autora vysílače na Ještědu Hubáčka. Plánuje památník

Liberecký kraj chce za dvanáct milionů korun koupit dům libereckého architekta Karla Hubáčka, který je autorem hotelu a vysílače na Ještědu. Dům, který byl jako prototyp postaven počátkem 60. let minulého století, by měl být pracovištěm Severočeského muzea v Liberci a vzniknout by v něm měl památník. Budovu kraji nabídli architektovi synové, odkoupení domu ve vilové čtvrti Lidové sady musí ještě schválit krajské zastupitelstvo.
30. 10. 2023Aktualizováno30. 10. 2023, 19:47|

Hroby bývalého centrálního hřbitova Liberce zůstanou pod parkem. Na pohřebiště by mohla upozorňovat tabule

Hroby z někdejšího libereckého centrálního hřbitova zůstanou pod parkem v Budyšínské ulici. Archeologové, kteří tam dělají průzkum na pěti místech, jejich počet odhadují až na sedmnáct set. V padesátých letech, kdy se hřbitov rušil, nikdo ostatky neexhumoval. Při budoucích revitalizacích parku bude město zohledňovat, že jde o pietní místo.
20. 10. 2023|

Liberecký kraj posílí autobusové spoje mezi Jabloncem a Prahou

Liberecký kraj přidá se změnou jízdních řádů od neděle 3. září další spoje na vytížené autobusové lince 900 z Jablonce nad Nisou do Prahy. O dva páry autobusů víc bude jezdit ve všedních dnech, jeden pár přidá BusLine, který na trase jezdí v neděli. Posílením provozu reaguje kraj na rostoucí zájem o tuto linku.
30. 8. 2023|

V Liberci začala rekonstrukce Uranu. Nabídne zázemí pro autobusové nádraží

V Liberci začala tento týden rekonstrukce sedmipodlažní úřednické budovy Uran za 136,5 milionu korun. Opravy se dočká hlavně fasáda, která je svému okolí nebezpečná. Součástí prací je i vybudování nového zázemí pro autobusové nádraží, které se nachází v sousedství této budovy. Bude tam čekárna, pokladny, zázemí pro řidiče i veřejné toalety, řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj). Pokud nenastanou komplikace, rekonstrukce budovy v ulici 1. máje by měla skončit za 43 týdnů, tedy na začátku léta příštího roku.
23. 8. 2023|

Události ze srpna 1968 nejsou minulostí. To, co tehdy udělali Rusové nám, provádějí teď Ukrajině, řekl Grolich

Primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj – SLK) při pietním aktu u příležitosti 55. výročí okupace vojsky Varšavské smlouvy nabádal k ostražitosti před lidmi, kteří zpochybňují českou pomoc ukrajinskému národu. Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) vnímá jako důležité připomínat si výročí invaze i s ohledem na konflikt na Ukrajině. Rusko se podle něj chová na Ukrajině stejně jako kdysi v Československu.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 20:10|

Domov seniorů v Hrádku nad Nisou bude provozovat kraj. Opozice to kritizuje

Domov seniorů a domov se zvláštním režimem, který se staví v Hrádku nad Nisou na Liberecku, převezme v budoucnu  kraj. Opozice to ale kritizuje, podle Strany zelených je postup kraje diskriminační a hejtman Martin Půta (SLK) protěžuje své město. Před dvěma lety při předávání dvou domovů seniorů Liberci argumentoval tím, že starat se o seniory je úlohou zejména městských samospráv, uvedl v tiskové zprávě spolupředseda libereckých Zelených Jindřich Felcman. Půta kritiku odmítá.
10. 8. 2023|

Mezi Libercem a Jabloncem už měly jezdit tramvaje. Nakonec se to asi nestihne ani v září

Rekonstrukce tramvajové trati z Liberce do Jablonce nad Nisou dál nabírá zpoždění. Podle původních plánů měly práce na trati skončit v červnu, teď to vypadá, že ani v září ještě tramvaje do sousedního města jezdit nebudou. Je to významné zdržení, ale komplikací při takto rozsáhlé a dlouhé rekonstrukci je vždycky hodně, fakticky se tam staví mezi Vratislavicemi a Jabloncem úplně nová trať, uvedl na sociální síti X liberecký hejtman Martin Půta (SLK).
8. 8. 2023|

Po dlouhém sporu o bazén schválilo liberecké zastupitelstvo jeho plnou rekonstrukci

Zastupitelé Liberce ve čtvrtek definitivně schválili více než miliardovou modernizaci a rekonstrukci městského plaveckého stadionu. Pro hlasovalo 26 z 35 přítomných zastupitelů. Přestavbu považuje část opozice za zbytečně nákladnou, a neúspěšně navrhovala, aby rekonstrukci město provedlo po etapách a v menším rozsahu.
29. 6. 2023|

Silnice v Benešově u Semil má za sebou první etapu opravy, pokračovat se má příští rok na jaře

Rekonstrukce silnice druhé třídy 292 z Benešova u Semil po křižovatku s hlavní silnicí 14 je největším silničním projektem Libereckého kraje v jeho více než dvacetileté historii. Obnova silnice přijde na téměř půl miliardy korun. Dokončená je zatím první etapa, druhá by měla začít příští rok na jaře. Během otevření silnice po první etapě to řekl náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).
29. 6. 2023|

Liberecká náplavka má stavební povolení. Olomouc tu svou otevřela v sobotu

Projekt náplavky a kultivace okolí sídla Libereckého kraje získal stavební povolení. Samotná stavba by měla začít letos na podzim. K projektu za 151 milionů korun město Liberec přidá zeleň v okolí, která nahradí parkoviště. Novou náplavku už v sobotu otevřela Olomouc, město ji pojmenovalo po prvním polistopadovém rektorovi Univerzity Palackého Josefu Jařabovi.
11. 6. 2023|

Místo přepážky telefon. Liberecký kraj modernizuje systém veřejné dopravy

Nový odbavovací systém zjednoduší od července cestování veřejnou dopravou v Libereckém kraji. Lidé už nebudou muset na přepážku, vše včetně nákupu týdenních či měsíčních jízdenek vyřídí on-line. Kraj neruší možnost platit ve veřejné dopravě hotovostí, podporuje ale využití bezhotovostních plateb, kde jsou jízdenky o pětinu levnější. Uvedl to ve čtvrtek Otto Pospíšil, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji.
1. 6. 2023|

Na rychlejší vlakové spojení mezi Prahou, Boleslaví a Libercem si cestující počkají

Na rychlejší železniční spojení mezi Prahou a Mladou Boleslaví si lidé počkají déle. Správa železnic prodloužila odhadovaný termín zahájení jeho modernizace na rok 2029. Náklady by navíc měly vzrůst skoro na devět a půl miliardy. O trati, která má zrychlit nejen cestu do Mladé Boleslavi, ale i dál do Liberce, se mluví desítky let.
18. 5. 2023|

Prezident Pavel navštívil Liberecký kraj. Kritizoval komunikaci vlády

Prezident Petr Pavel ve středu zahájil ve Frýdlantském výběžku návštěvu Libereckého kraje. Kolem deváté hodiny dorazil s manželkou Evou do Nového Města pod Smrkem, kde na ně čekali stovky lidí a také starostové obcí a hejtman kraje Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Při této příležitosti kritizoval prezident komunikaci vlády s kraji a obcemi o rušení poboček České pošty. Nelíbí se mu rovněž, jak vláda komunikuje s veřejností. Jde o první návštěvu českého prezidenta v tomto kraji po téměř šesti letech. Naposledy tu byl Pavlův předchůdce, Miloš Zeman, v květnu 2017.
26. 4. 2023Aktualizováno26. 4. 2023, 20:20|

Liberecké centrum urgentní péče bude stát více než tři miliardy. Stavba začne na jaře

Krajská nemocnice v Liberci za výstavbu centra urgentní péče zaplatí 3,146 miliardy korun bez daně. Jde o vítěznou nabídku z opakovaného výběrového řízení, kterou podalo konsorcium tří firem tvořené společnostmi Syner, Metrostav DIZ a Geosan Group. Stavba by měla začít letos na jaře a potrvá přes tři roky, uvedli zástupci nemocnice i akcionářů. Největší zdravotnické zařízení v Libereckém kraji vlastní města Liberec, Turnov a Frýdlant a kraj.
10. 1. 2023|

Liberec odmítá hledat viníky pokuty v souvislosti s lyžařským mistrovstvím světa

Liberec nebude na svém úřadě hledat viníky a vymáhat po nich náhradu škody kvůli sedmnáctimilionové pokutě, kterou město letos doplatilo státu v souvislosti s lyžařským světovým šampionátem. Liberec mistrovství pořádal v roce 2009. Sankci mu finanční úřad vyměřil za různá pochybení u staveb, které stát podpořil dotací. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) by hledání osob, které jsou odpovědné za škodu vzniklou zaplacením odvodu státu, po tak dlouhé době od šampionátu nebylo efektivní.
23. 11. 2022|

Liberecký kraj láká investory na brownfieldy. Vodí je do těch, které našly nový smysl

V Česku je až tři a půl tisíce starých průmyslových areálů, které chátrají a města pro ně nemají žádné využití. Liberecký kraj se nyní snaží motivovat nové investory tím, že pro ně pořádá výjezdy za už opravenými brownfieldy. Do chátrajících areálů nejčastěji investují soukromníci, stále častěji však už i města.
26. 10. 2022|