TÉMA

Debata

Nezůstane-li presumpce neviny, je to špatně, říká Cimického advokát

Nemohl si vybrat mezi právem a medicínou, a tak dělá obojí. Vedle taláru obléká Miroslav Kučerka i záchranářskou uniformu. Osobně se ale cítí být advokátem, protože touto prací tráví více času. Práce zdravotního záchranáře je pro něj spíše koníčkem. V současné době Kučerka před soudem zastupuje známého psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z desítek případů vydírání a čtyř znásilnění. Co ho zneklidňuje na veřejné debatě o případech sexuálního násilí? A proměňuje se posuzování takových činů? Advokát Kučerka byl hostem podcastu V hlavě.
17. 4. 2024|

Pellegrini s Korčokem se střetli v televizním duelu. Do rozhlasového přišel jen jeden

Finalisté přímé prezidentské volby na Slovensku, diplomat Ivan Korčok a předseda parlamentu Peter Pellegrini, se v úterý večer v televizním duelu stanice Markíza navzájem kritizovali a skákali si do řeči. Opakovali rovněž své priority, liší se například v názoru na praktický výkon funkce hlavy státu. Na předcházející dopolední rozhlasovou debatu Pellegrini nepřišel, Korčok tak v Rádiu Expres vystoupil sám.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 17:18|

Pellegrini a Korčok se poprvé střetli v televizní debatě. Přeli se o vztah k Fialově vládě

Dva nejpopulárnější kandidáti na slovenského prezidenta, Peter Pellegrini a Ivan Korčok, se poprvé potkali v televizní debatě. Názorovou při vedli o slovenskou reakci na nedávné rozhodnutí české vlády přerušit mezivládní konzultace se slovenským kabinetem premiéra Roberta Fica. Jednotný názor neměli ani na řešení války na Ukrajině, která se už více než dva roky brání ruské vojenské invazi – a která za ochlazením česko-slovenských vztahů stála.
18. 3. 2024Aktualizováno18. 3. 2024, 23:00|

Debata bez favorita. Haleyová kritizovala Trumpovu mstivost, DeSantis jeho migrační politiku

Floridský guvernér Ron DeSantis a bývalá ambasadorka USA při OSN Nikki Haleyová se střetli v debatě jen několik dní před začátkem republikánských primárek. Opakovaně se osočovali ze lhaní a uráželi se ve snaze zaujmout jako alternativa k favoritovi hlasování Donaldu Trumpovi. Ten se debaty opět neúčastnil.
11. 1. 2024Aktualizováno11. 1. 2024, 09:35|

Žijí jako rodina, ale stát je tak nevnímá. Poslanci se vrátí k debatě o manželství stejnopohlavních párů

Sněmovna opět prodiskutuje téma manželství pro páry stejného pohlaví. V názoru na něj ovšem není jednotná ani koalice, ani opozice. Před druhým čtením návrh musí projednat garanční Ústavně právní výbor, který se sejde příští týden. Politici napříč kluby hledají kompromis.
24. 10. 2023|

Sedmero republikánů se přelo o pozornost v druhé debatě. Trump ji opět ignoroval

Republikánští uchazeči o nominaci pro prezidentské volby se střetli v druhé televizní debatě. Donald Trump, který má ve straně jasně nejvyšší preference, se nezúčastnil a vyrazil do Michiganu. Bývalého šéfa Bílého domu za to kritizoval floridský guvernér Ron DeSantis i někdejší guvernér New Jersey Chris Christie, jenž Trumpa obvinil z toho, že se bál dorazit. Výtky mířily v debatě, která se točila mimo jiné kolem imigrace, ekonomiky či zdravotnictví, také na nynějšího prezidenta Joea Bidena.
28. 9. 2023|

Většina republikánských kandidátů v debatě uvedla, že by podpořila Trumpa. Nevadilo by jim ani jeho odsouzení

V první republikánské předvolební debatě převážná většina možných kandidátů na příštího amerického prezidenta uvedla, že v případě, že strana do klání nominuje někdejší hlavu státu Donalda Trumpa, by ho podpořila. Učinili by tak i v případě, že bude odsouzen v jedné z řady soudních kauz. Trump, republikánský favorit do voleb v roce 2024, se k osmi kolegům v debatě na stanici Fox News nepřipojil, přednost dal rozhovoru s moderátorem Tuckerem Carlsonem.
24. 8. 2023|

Trump odmítl účast v debatách před republikánskými primárkami. Veřejnost mě zná, řekl

Donald Trump se nezúčastní televizních debat s republikánskými soupeři, kteří stejně jako on usilují o nominaci na prezidenta Spojených států. Sedmasedmdesátiletý politik, který už jednou v čele USA stál, to podle serveru BBC News oznámil na své sociální síti Truth Social. Trump je nejvážnějším kandidátem na republikánskou nominaci.
21. 8. 2023|

Bek poprvé svolal konvent o vzdělávání. Chce, aby jeho návrhy prošly oponenturou

V Senátu se poprvé sešel Národní konvent o vzdělávání. Sedmdesátičlenné těleso zřídil ministr školství Mikuláš Bek (STAN), označuje ho za náhradu sboru poradců. Na prvním zasedání podle něj členové konventu spíše hovořili o současné situaci ve školství, ale od příštího setkání v září chce ministr začít představovat konkrétní návrhy na změny, které jeho úřad připravuje. Od konventu očekává oponenturu, odbornou konzultaci, považuje jej ale i za způsob, jak změny představit široké veřejnosti.
23. 6. 2023Aktualizováno23. 6. 2023, 13:55|

Kampaň je téměř u konce. Pavel vystoupil s Nerudovou či Fischerem, Babiš už mezi lidi nepůjde

Dva dny před začátkem druhého kola volby prezidenta republiky se oba kandidáti znovu setkali v předvolebních debatách. Andrej Babiš (ANO), jak avizoval ve čtvrtek, již nepokračoval v kontaktní kampani. Petr Pavel se naopak po pauze způsobené nemocí na veřejnosti opět objevil. Na setkání na pražském Staroměstském náměstí jej přišli podpořit i někteří neúspěšní protikandidáti z prvního kola.
25. 1. 2023|

Pavel zrušil kvůli nemoci úterní program, Babiš končí s kontaktní kampaní

Oba kandidáti na prezidenta Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO) měli v úterý opět vyrazit za voliči do regionů. Pavel však kvůli pokračující viróze svůj program v Příbrami nakonec zrušil. Babiš se měl ve večerních hodinách zase vydat do Hradce Králové, což však odpoledne zrušil.
24. 1. 2023Aktualizováno24. 1. 2023, 20:09|

Pavel kvůli nemoci zrušil pondělní program. Na Babiše v Brně čekali příznivci i odpůrci

Začal poslední týden prezidentské kampaně. Zatímco Petr Pavel kvůli viróze svůj oficiální pondělní program zrušil, Andrej Babiš (ANO) zamířil do Brna. Druhé kolo prezidentských voleb se koná 27. a 28. ledna.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 21:25|

Spojenci kritizují Babiše za jeho „určitě ne“ k vyslání vojáků na pomoc v případě jejich napadení

Polskem, ale i dalšími zeměmi rezonuje tvrzení Andreje Babiše (ANO), který v nedělním duelu prezidentských kandidátů, který uspořádala Česká televize, řekl, že by v případě útoku na Polsko nebo pobaltské státy české vojáky na pomoc určitě neposlal. Babiš později na sociálních sítích vzal své tvrzení zpět, ale jeho výrok již komentovali ministři zahraničí a média v Polsku, na Ukrajině, v Německu, Slovensku či Pobaltí.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 16:24|

Pavel a Babiš mají za sebou první předvolební duel. Vítěz prvního kola jednal o podpoře s Fischerem

Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO) pokračují v kampani před druhým kolem volby prezidenta republiky. Ačkoli je Babiš poslancem, na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny k opozičnímu návrhu na vyslovení nedůvěry vládě chyběl, místo toho se zúčastnil prvního duelu s Pavlem a dával i samostatné rozhovory médiím. Pavel se sešel s neúspěšným protikandidátem z prvního kola Pavlem Fischerem, který se rozhodl jej před rozhodujícím hlasováním podpořit.
18. 1. 2023|

Babiš má radost, že získal víc hlasů než ANO. Pavla přirovnal k Putinovi

Prezidentský kandidát Andrej Babiš (ANO) před novináři tvrdě zaútočil na svého protikandidáta Petra Pavla a jeho minulost. Mimo jiné uvedl, že jediným prezidentem v Evropě, který byl „komunistickým rozvědčíkem“, je ruský prezident Vladimir Putin. K postupu do druhého kola mu však pogratuloval, stejně jako Danuši Nerudové, která skončila třetí. Výsledek prvního kola podle něj dopadl fantasticky. Expremiér také sdělil, že se na něj údajně chystá podraz od Pavlových „spřízněných novinářů“, kteří ho chtějí spojovat s KGB.
14. 1. 2023Aktualizováno14. 1. 2023, 20:17|

Kandidáti na prezidenta se střetli v Superdebatě ČT

Kandidáti na novou hlavu státu odpovídali na otázky v prezidentské Superdebatě ČT. Pozvání přijalo osm z nich – Pavel Fischer, Jaroslav Bašta (SPD), Josef Středula, Petr Pavel, Tomáš Zima, Danuše Nerudová, Karel Diviš a Marek Hilšer (MHS). Účast odmítl Andrej Babiš (ANO). Debatu moderoval Martin Řezníček. Středula na konci pořadu oznámil, že se vzdává kandidatury na prezidenta ve prospěch Nerudové.
8. 1. 2023Aktualizováno8. 1. 2023, 22:39|

Češi už za necelé dva týdny budou vybírat nového prezidenta, začíná horká část kampaně

Za necelé dva týdny budou lidé vybírat nového prezidenta. A to už potřetí v přímé volbě. Na výběr mají z devíti kandidátů, kteří v následujících dnech povedou intenzivní kampaň. Někteří část rozpočtu šetřili právě na tuto horkou fázi. Shodně pak uchazeči o post hlavy státu mluví o tom, že budou na lidi apelovat, aby šli k volbám.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 21:48|

Chtěl jsem vyvolat potřebnou debatu, řekl Rakušan k obrazu Putina ve vaku na mrtvoly

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) nechal 28. října vyvěsit na budovu ministerstva vnitra instalaci, na které je mezi českou a ukrajinskou vlajkou podobizna ruského prezidenta Vladimira Putina ve vaku na mrtvoly. Chtěl tak podle svých slov vyvolat debatu, kterou česká společnost potřebuje. V pořadu Události, komentáře dodal, že je na něj podáno asi deset trestních oznámení, a pokud bude ministerstvu udělena správní pokuta za nevhodné použití české vlajky, je připraven uhradit ji z vlastních zdrojů.
2. 11. 2022|

Venkov opouštějí lékaři i obchodníci. O problémech obcí debatovali předsedové sněmovních stran

Zejména menší obce se potýkají s tím, že mizí služby – lékaři, pošta i obchody. Recepty svých stran i pohledy na to, jak může obcím pomoci celostátní politika, představili lídři sněmovních politických stran v třetí části předvolební superdebaty České televize. Diskusi Andreje Babiše (ANO), Ivana Bartoše (Piráti), Petra Fialy (ODS), Mariana Jurečky (KDU-ČSL), Tomia Okamury (SPD), Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a Víta Rakušana (STAN) moderoval Martin Řezníček.
22. 9. 2022|

Lídři vládní koalice se v předvolební superdebatě kvůli bydlení ostře střetli s předsedy z opozice

Tématem druhé části předvolební superdebaty České televize bylo bydlení. Spor mezi lídry parlamentních stran se rozhořel například kvůli novele stavebního zákona či „strašení lidí“. Diskusi Andreje Babiše (ANO), Ivana Bartoše (Piráti), Petra Fialy (ODS), Mariana Jurečky (KDU-ČSL), Tomia Okamury (SPD), Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a Víta Rakušana (STAN) moderoval Martin Řezníček.
22. 9. 2022|

Předsedové sněmovních stran sdělili priority před volbami a probrali drahé energie

V pátek začnou v Česku komunální volby a také první kolo senátních voleb. Předsedové sedmi stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně hovoří v předvolební superdebatě o vztahu celostátní a místní politiky. V první části představili své priority a představy o řešení problémů plynoucích z drahých energií. Diskusi Andreje Babiše (ANO), Ivana Bartoše (Piráti), Petra Fialy (ODS), Mariana Jurečky (KDU-ČSL), Tomia Okamury (SPD), Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a Víta Rakušana (STAN) moderoval Martin Řezníček.
22. 9. 2022Aktualizováno22. 9. 2022, 22:03|

Kandidáti na pražského primátora debatovali o situaci v dopravním podniku i zlepšení MHD

O kauze Dozimetr, týkající se Pražského dopravního podniku (DPP), mluvili v předvolební debatě ČT za ANO Patrik Nacher, za Piráty Zdeněk Hřib, za Prahu sobě Jan Čižinský, za Solidaritu (ČSSD, Zelení, Budoucnost, Idealisté) Anna Šabatová, za SPD, Trikolóru, Hnutí PES a nezávislé společně pro Prahu Milan Urban, za SPOLU pro Prahu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda a za STAN Petr Hlaváček. Představili také své vize toho, jak by bylo možné zlepšit hromadnou dopravu v hlavním městě.
17. 9. 2022|

Lídři kandidátek v pražských komunálních volbách debatovali o dostupném bydlení

Lídři kandidátek v Praze diskutovali v druhé části debaty ČT před komunálními volbami o tom, jak vyřešit problém nedostupného bydlení. Své návrhy představili za ANO Patrik Nacher, za Piráty Zdeněk Hřib, za Prahu sobě Jan Čižinský, za Solidaritu (ČSSD, Zelení, Budoucnost, Idealisté) Anna Šabatová, za SPD, Trikolóru, Hnutí PES a nezávislé společně pro Prahu Milan Urban, za SPOLU pro Prahu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda a za STAN Petr Hlaváček.
16. 9. 2022|

Kandidáti na pražského primátora debatovali o cenách energií. Chtěli by mít PRE pod plnou kontrolou města

Sedm kandidátů na pražského primátora vystoupilo ve třetí předvolební debatě České televize před komunálními volbami. Debatovali o cenách energií a pomoci občanům a také o bydlení a dopravě. Své návrhy na fungování hlavního města představili za ANO Patrik Nacher, za Piráty Zdeněk Hřib, za Prahu sobě Jan Čižinský, za Solidaritu (ČSSD, Zelení, Budoucnost, Idealisté) Anna Šabatová, za SPD, Trikolóru, Hnutí PES a nezávislé společně pro Prahu Milan Urban, za SPOLU pro Prahu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda a za STAN Petr Hlaváček.
16. 9. 2022Aktualizováno16. 9. 2022, 22:02|