TÉMA

Výzva

AfD není podle Bildu spokojena s Bystroňovým vysvětlením v kauze proruské sítě

Vedení pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD) není podle informací deníku Bild spokojeno s vyjádřením svého poslance a dvojky na stranické kandidátce pro volby do Evropského parlamentu Petra Bystroně k podezřením z braní úplatků od proruské propagandistické platformy. Sociálnědemokratický poslanec Jörg Nürnberger Bystroně vyzval, aby odstoupil z čela slovensko-česko-maďarské parlamentní skupiny.
5. 4. 2024|

Sánchez složil přísahu jako španělský premiér, stal se jím už potřetí

Španělský premiér Pedro Sánchez v pátek dopoledne složil slavnostní přísahu před králem Felipem VI. na další funkční období. Podle deníku El País by měl Sánchez v příštích dnech představit členy své nové vlády. Lídrovi španělských socialistů ve čtvrtek podle očekávání vyslovila důvěru dolní komora parlamentu. V pátek se zároveň objevil apel bývalých vojáků, kteří vyzývají armádu k odstranění Sáncheze z funkce.
17. 11. 2023Aktualizováno17. 11. 2023, 20:12|

Britské muzeum pátrá po ukradených pokladech. Obrátilo se na veřejnost s žádostí o pomoc

Britské muzeum v úterý zveřejnilo fotografie předmětů podobných těm, které byly ukradeny z jeho sbírek. Požádalo přitom veřejnost o pomoc s pátráním. Na radu policie nedalo k dispozici přesný seznam odcizených pokladů, ale jen obecné popisy, jak by mohly vypadat. Muzeum postrádá například kameje a drahokamy ze starého Řecka nebo zlaté náušnice i prsteny ze starší doby bronzové.
26. 9. 2023|

Američanům zmizela stíhačka F-35. Armáda žádá o pomoc veřejnost

Americká armáda požádala veřejnost, aby jí pomohla najít bojový letoun F-35, s nímž ztratila kontakt nad Jižní Karolínou poté, co se pilot z neznámých důvodů katapultoval. Pátrání po stroji F-35B Lightning II se soustřeďuje na dvě jezera severně od města North Charleston, napsal britský list Guardian.
18. 9. 2023|

Desítky firem žádají premiéra Fialu o podporu normy o manželství pro všechny

Celkem 66 velkých firem či bank v Česku žádá premiéra Petra Fialu (ODS) o podporu přijetí zákona o manželství pro všechny. Adresovaly mu otevřený dopis s výzvou. Píšou v něm, že nerovné podmínky pro LGBT+ lidi znamenají pro zaměstnavatele náklady a pro společnost miliardové ekonomické ztráty. Iniciativu byznysu představil na středeční tiskové konferenci generální ředitel Vodafone Petr Dvořák a zástupci dalších firem a organizací. Předseda vlády reagoval, že se nikdy nebránil debatě o posunu legislativy, aby stejnopohlavní páry měly víc práv. Firmám za jejich podnět poděkoval. Podle premiéra by poslanci v morálních a etických otázkách měli rozhodovat volně podle svého přesvědčení.
6. 9. 2023|

Došla nám trpělivost, říká duchovní k výzvě proti Alianci pro rodinu. Nejsou to extremisté, oponuje děkan Balík

K přerušení spolupráce vládních stran a ministerstev s Aliancí pro rodinu (Alipro) vyzvaly tento týden skoro dvě desítky duchovních společně s dalšími členy církví. Organizace využívá metody, které kvůli politickému boji překrucují fakta, shrnuje výzvu evangelický farář Jakub Helebrant v pořadu Události, komentáře. Podle politologa a děkana fakulty sociálních studií Stanislava Balíka (ODS) je to nepochopení plurality názorů a mluví o nutnosti zastoupení konzervativních hlasů v poradních orgánech vlády.
29. 6. 2023|

Rusové, vraťte se domů, dokud to ještě jde, vyzval Volodin. Reagoval na výroky Pavla

Předseda Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, Vjačeslav Volodin vyzval Rusy žijící v exilu, aby se vrátili do vlasti, dokud to ještě jde. Reagoval tak na výroky českého prezidenta Petra Pavla z rozhovoru pro rozhlasovou stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) o potřebě přísnějšího dohledu nad Rusy žijícími na Západě. Podle Volodinovy interpretace, citované ruskými médii, „český prezident navrhl Rusy žijící v zahraničí zavřít do koncentračních táborů“.
19. 6. 2023|

Za nášivku Wagnerovců dostal muž podruhé podmínku. S trestem nesouhlasí

Nepravomocně odsouzený Jakub Jašek dostal další trest kvůli nášivce s logem Wagnerovců. Za schvalování válečných zločinů mu soud znovu uložil půlroční podmínku a peněžitý trest. ČT to řekla soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Eva Švíglerová, která potrestala Jaška za nošení nášivky na květnové protivládní demonstraci. Muž s tím nesouhlasí a proti verdiktu se brání. První trest mu soud dal v souvislosti s březnovým protestem na Václavském náměstí.
14. 6. 2023|

Mírněte se, žádá NATO Kosovo po střetech se Srby. Rusko viní z vyhrocené situace Západ

NATO vyzvalo kosovské úřady, aby okamžitě zmírnily napětí se Srbskem, a urgovalo všechny strany konfliktu, aby spor řešily dialogem. Organizace reagovala na páteční střety kosovské policie s etnickými Srby a oznámení srbského prezidenta Aleksandara Vučiče, že uvedl armádu do bojové pohotovosti. Ruská diplomacie hovoří o „kosovské provokaci“. Podle Moskvy mohou za vyhrocení situace Spojené státy a Evropská unie.
27. 5. 2023|

Výzva k pozastavení vývoje umělé inteligence je nerealistická, AI může přinést revoluci ve školství, míní expert

Umělá inteligence (artificial intelligence – AI) budí v poslední době hodně pozornosti, nedávno se objevila i výzva stovek odborníků k dočasnému přerušení jejího vývoje. Programátor AI z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT v Praze Tomáš Mikolov ovšem v pondělní 90' ČT24 řekl, že  tento apel považuje za kostrbatý a nerealistický. Podle spoluzakladatele startupu Rossum Petra Baudiše brzy hrozí, že informační kanály zaplaví stroji vyrobený obsah, který bude od toho vyprodukovaného lidmi jen velmi těžko rozeznatelný.
11. 4. 2023|

Fakultní senát VŠE se sejde kvůli odvolání Ševčíka příští středu

Návrh na odvolání děkana Miroslava Ševčíka by měl akademický senát Národohospodářské fakulty VŠE projednat přesně za týden. ČT o tom informovala jedna z jeho členek. Hlasování inicioval rektor Petr Dvořák. Podle jeho názoru poškodil dobré jméno univerzity svou účastí na demonstraci u Národního muzea, kde se skupina lidí snažila odstranit ukrajinskou vlajku z budovy. Ševčík uvedl, že pro své odvolání důvod nevidí.
29. 3. 2023|

Ruský moderátor vyzýval k utopení či upálení ukrajinských dětí. „Nechal jsem se unést,“ kaje se

Moderátor ruské televize RT Anton Krasovskij, který z obrazovky vyzýval k utopení či upálení ukrajinských dětí, se v pondělí omluvil a požádal o odpuštění za svá slova. Stalo se tak poté, co s ním televize pozastavila spolupráci a šéf ruské kriminální ústředny na podnět jednoho z uživatelů sociálních sítí nařídil prověřit situaci po výrocích Krasovského. Oznámila to ruská média.
24. 10. 2022|

Lipavský si předvolal ruského velvyslance kvůli anexi ukrajinských území

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) si předvolal ruského velvyslance v Česku Alexandra Zmejevského. Důvodem je flagrantní porušování mezinárodního práva a ilegální anexe ukrajinských oblastí. Lipavský označil anexi asi patnácti procent ukrajinského území za „sprostou krádež“. Za nelegální ji považují také Kyjev a Západ.
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 18:25|

Zdražování energií i růst zisků globálních firem vyvolávají protiakci. Šéf OSN navrhl zvláštní daň

Poslední měsíce globální ceny energií raketově stoupají. Na jedné straně jsou miliardy domácností, kterým prudce rostou náklady, na straně druhé ropné a plynárenské společnosti, kterým se skokově zvyšují zisky. Příklad za všechny: britsko-nizozemská společnost Royal Dutch Shell si připsala historicky rekordní zisk za jediné čtvrtletí, v přepočtu 270 miliard korun. Nezvykle ostře napadl globální firmy generální tajemník OSN António Guterres. Obvinil je z chamtivosti a vyzval vlády světa, aby na jejich zisky uvalily zvláštní daň.
5. 8. 2022|

Trump zmobilizoval své stoupence před vpádem do Kongresu, uvedla vyšetřovací komise

Výbor americké Sněmovny reprezentantů vyšetřující povolební nepokoje v sídle Kongresu při úterním slyšení předložil zjištění o tom, jak slova prezidenta Donalda Trumpa přispěla k násilnostem ze 6. ledna loňského roku. Podle kongresmanů jeho výzva k manifestaci ve Washingtonu představovala „povolání do akce“, na které okamžitě reagovala připravená síť aktivistů a extremistů. Komise poukázala na to, že výzva přišla těsně po vypjaté schůzce v Bílém domě, při které Trumpovi spolupracovníci znovu vyvraceli jeho verzi událostí o zmanipulovaných volbách.
12. 7. 2022|

Příspěvek na dítě schválí vláda podle Jurečky ve středu

Vláda ve středu schválí návrh, který umožní vyplatit dávku pět tisíc korun na dítě rodinám s hrubým příjmem za loňský rok do jednoho milionu korun, avizoval v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Kabinet projednávání návrhu minulou středu o týden odložil. Jurečka to dle svých slov navrhl kvůli dopracování technicko-legislativních připomínek. Některá ministerstva se postavila k materiálu kriticky a upozornila na jeho nesoulad s ústavním pořádkem nebo právem EU.
29. 5. 2022|

Prezidentská milost Balákovi byla nepřijatelná, shodli se senátoři. K abdikaci ale Zemana nevyzvali

Horní parlamentní komora označila během středečního jednání za nepřijatelné omilostnění šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka prezidentem Milošem Zemanem. Senátoři schválili usnesení odsuzující masakr v Buči, odmítli ale návrh, podle něhož by se čeští dobrovolníci mohli zapojit do bojů na Ukrajině na základě vládní výjimky. Rozhodli také o uzákonění Dne národního vzdoru a Dne odchodu okupačních vojsk.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 19:30|

Bývalí politici a signatáři Charty 77 vyzvali Zemana k abdikaci. Vadí jim jeho dlouholetá podpora Ruska

Podle společného prohlášení osmi bývalých politiků nebo signatářů Charty 77 by měl prezident Miloš Zeman abdikovat kvůli tomu, že se podporou ruského prezidenta Vladimira Putina stal spoluviníkem ruské agrese na Ukrajině. Výzvu podpořil někdejší předseda vlády a Senátu Petr Pithart, bývalá ombudsmanka Anna Šabatová nebo Zemanův protikandidát z minulých prezidentských voleb Michal Horáček. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček prohlášení nekomentoval.
1. 3. 2022|

Zástupci světových náboženství v České republice vyzvali lidi k očkování

Zástupci světových náboženství připomněli památku obětí pandemie. Na pražských Hradčanech vystoupil kněz Tomáš Halík, biskup Václav Malý, rabín Karol Sidon a představitelé pražské muslimské obce. Věřící poté vyzvali k očkování proti covidu-19 a k dodržování opatření. Mluvili také o sjednocení rozdělené společnosti a nutnosti vzájemného pochopení.
31. 12. 2021|

Taliban omezil Afghánky při cestování. Bez doprovodu nebudou moci dál než 72 kilometrů

Afghánky nebudou moci cestovat samy dál než na vzdálenost 72 kilometrů. Na delších cestách je musí doprovázet příbuzný muž. Oznámilo to v neděli radikální hnutí Taliban, jež Afghánistánu znovu vládne od srpna. V doporučení, z nějž citovala agentura AFP, také Taliban požaduje, aby řidiči do svých vozidel brali ženy jenom tehdy, jsou-li zahalené „islámským závojem“.
26. 12. 2021|

Pandemie ve světě: Německo zpřísní podmínky pro očkované, Biden varoval před omikronem

Nejpozději od 28. prosince se v Německu kvůli rychle se šířící variantě koronaviru omikron bude moci v soukromí sejít nejvýše deset očkovaných osob. Švédsko zpřísňuje koronavirové restrikce. Skotsko po Vánocích zakáže diváky na fotbalových stadionech a velké akce. Omikron je vážný a pro nenaočkované možná smrtelný, díky vakcínám a novým poznatkům jsme ale v jiné pozici než na začátku pandemie, řekl americký prezident Joe Biden. Nový Zéland odkládá otevření hranic a prodlužuje karanténu. Brazilci s vážnými problémy s imunitou budou mít právo na čtvrtou dávku očkování.
21. 12. 2021Aktualizováno21. 12. 2021, 21:50|

Pro balíky ze zemí mimo EU platí nová pravidla, zákazníci o nich často nedodávají údaje

Už skoro dva a půl měsíce platí nová celní pravidla pro malé zásilky ze zemí mimo Evropskou unii. Od října se na ně vztahuje povinnost platit DPH. Zákazníci zahraničních e-shopů tak musí vyplňovat celní prohlášení. Ne všichni ale reagují na výzvy pošty, aby údaje dodali.
12. 12. 2021|

Epidemie nezpomaluje, ve středu přibylo 21 126 nakažených covidem

V Česku ve středu přibylo 21 126 potvrzených případů koronaviru, víc než před týdnem. Po úterním mezitýdenním poklesu byl tentokrát přírůstek proti minulé středě asi o 3100 vyšší. V nemocnicích bylo ve středu s koronavirem 6561 pacientů, z nich 1064 bylo v těžkém stavu. Incidenční číslo se dostalo zpět nad 1200, ke čtvrtku na 100 tisíc obyvatel za sedm dní připadá 1222 nově potvrzených nákaz, předchozí den to bylo 1194. Reprodukční číslo aktuálně činí 1,01. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) chce s Anticovid týmem nové vlády probrat pandemický zákon.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 16:37|

Drážní inspekce žádá veřejnost o fotky kabiny lanovky na Ještěd. Mohly by pomoci při vyšetřování

Drážní inspekce žádá veřejnost o pomoc při šetření nedělního pádu kabiny visuté lanové dráhy na Ještěd, při kterém zahynul šestatřicetiletý průvodčí. Zájem má o fotografie kabin zvenčí od letošního 1. září.
4. 11. 2021|