Odjeďte, radí starosta Špindlerova Mlýna návštěvníkům

Ve Špindlerově Mlýně je Labe na 3. stupni (zdroj: ČT24)

Starosta Špindlerova Mlýna doporučil návštěvníkům, aby ještě během soboty opustili toto horské středisko. Existuje riziko, že se Labe mezi městem a Vrchlabím vylije z koryta a hlavní přístupová silnice do střediska bude obtížně průjezdná. Kulminovat by mohlo v neděli ráno, řekl starosta Martin Jandura (Špindlerův Mlýn – město s vizí) před sobotním polednem. Labe v největším krkonošském středisku už přesáhlo hranici třetího stupně povodňové aktivity, tedy stavu ohrožení a dál stoupá.

„S ohledem na to, že se mezi Špindlem a Vrchlabím může vylít voda ze břehů, doporučujeme, aby návštěvníci odjeli. Je to pouze doporučení pro jejich bezpečnost a pohodlí. Apeluji na ně, aby zvážili uvedená rizika, situace bude gradovat,“ upozornil Jandura.

Nejohroženějším místem v oblasti je provizorní most v lokalitě Michlův mlýn pod městem, po kterém vede objížďka kvůli opravě nedalekého mostu.

„Hrozí, že by most vlivem velké vody mohl utrpět újmu a tím by došlo k odříznutí Špindlerova Mlýna. Byla by přerušena hlavní pozemní komunikace. Nechci šířit poplašné zprávy, ale tento scénář není vyloučen. Situaci sledujeme, jsme v úzkém kontaktu s vedením kraje a stavebníky, kteří provizorní most zabezpečují,“ přiblížil Jandura. V případě nutnosti jsou podle něj vytipované náhradní trasy, které jsou ale hůře sjízdné.

Aktuální situace ve Špindlerově Mlýně je v sobotu dopoledne podle starosty složitá, ale ne kritická. Voda se většinou zatím drží v korytě, v ohrožených místech je posilována ochrana před velkou vodou.

Podle hejtmana Martina Červíčka (ODS) stavební firma provizorní most zpevňuje, aby tok Labe neohrozil jeho stabilitu. „Děláme vše pro to, abychom hlavní přístupovou cestu do Špindlerova Mlýna udrželi průjezdnou a předešli kolapsu dopravy,“ ujistil hejtman.

On-line přenos

Extrémní deště 2024

  • 17:18

    Třetí povodňový stupeň zůstává na jižní Moravě v Židlochovicích a pod nádržemi Nové Mlýny a Boskovice.

  • 17:13

    Bohumínská městská nemocnice začala kvůli záplavám s transportem pacientů do okolních zařízení. Převézt musí téměř 120 lidí, především z LDN.

  • 16:57

    Vodárenská společnost žádá obyvatele sedmi obcí z Frýdlantska, aby omezili spotřebu pitné vody. Důvodem je odstavení úpravny vody kvůli záplavám.