TÉMA

Tomáš Pojar

Měla by to být otázka dní, než na Ukrajinu dorazí americká pomoc, předpokládá Pojar

Americký balík vojenské pomoci Ukrajině o rozsahu téměř 61 miliard dolarů je určitě jedním z důležitých momentů, řekl poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar v Interview ČT24. Nyní o něm jedná Senát Spojených států, o víkendu jej schválila Sněmovna reprezentantů. Pojar také nepochybuje, že právě díky této pomoci a dodávkám munice ze Západu se bude moct Ukrajina lépe bránit.
včera|

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta na sněmovním výboru pro obranu představila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Nahradit by měl Jana Berouna, který VZ řídí od roku 2014. Šéfa vojenského zpravodajství jmenuje ministryně obrany se souhlasem vlády, předtím zákon vyžaduje projednání ve sněmovním výboru.
23. 4. 2024Aktualizovánovčera v 13:52|

Německo podpoří český nákup munice pro Ukrajinu 576 miliony eur

Německo v rámci české iniciativy na dříve slíbený nákup 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu poskytne 576 milionů eur (14,6 miliardy korun). Agentuře Reuters to sdělilo německé ministerstvo obrany. Spolkový ministr obrany Boris Pistorius už v polovině března oznámil, že Berlín zaplatí 180 tisíc dělostřeleckých granátů, konkrétní finanční sumu ale tehdy neuvedl.
2. 4. 2024Aktualizováno2. 4. 2024, 11:34|

„Chybí více peněz než nábojů.“ Munice pro Ukrajinu není podle Estonska stále plně zaplacená

Na českou iniciativu, jejímž cílem je nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii, stále chybí peníze, prohlásil estonský ministr obrany Hanno Pevkur. Kromě toho je podle Pevkura třeba navrhovanou munici zkontrolovat, takže část z ní se na frontu může dostat až koncem roku. Na druhou stranu se zřejmě podařilo najít skoro dvakrát víc granátů, než se původně plánovalo.
30. 3. 2024|

WSJ: Česko nakupuje munici pro Ukrajinu i ze zemí, které vystupují jako spojenci Moskvy

Česko využívá kontakty z období studené války při shánění tolik potřebné munice pro Ukrajinu. V době zablokované zbrojní pomoci ze Spojených států, pomalého nárůstu výroby munice na Západě a tenčících se zásob ukrajinské armády nakupuje Praha i od zemí, které vystupují jako spojenci Moskvy. Uvedl to americký list The Wall Street Journal.
17. 3. 2024|

Vstup do NATO byl historický přelom a Ukrajina je klíčový spojenec, zaznělo na konferenci na Pražském hradě

Den vstupu do NATO byl jedním z nejdůležitějších dnů českých moderních dějin a znamenal historický přelom pro naše bezpečí, řekl premiér Petr Fiala (ODS) na Pražském hradě na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost připomínající čtvrtstoletí od vstupu do Aliance. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) vyzval k podpoře Ukrajiny a jednotě Západu tak, aby letošní rok přinesl ze země napadené Ruskem dobré zprávy. I když Ukrajina není součástí NATO, je klíčovým spojencem a tím, kdo podstupuje nejtěžší boj proti ruské rozpínavosti a agresivitě, dodala ministryně obrany Jana Černochová (ODS).
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 19:40|

Čtvrtstoletí Česka v NATO připomněla konference na Hradě, nad Prahou proletěly stíhačky

Česko si v úterý připomíná 25 let od vstupu do Severoatlantické aliance. Nad středními Čechami a pak nad Prahou prolétla dopoledne při té příležitosti formace vojenských letounů české a také spojenecké německé armády. Výročí čtvrtstoletí v NATO připomněla také konference Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě. Vystoupili na ní nejvyšší čeští ústavní činitelé, odpoledne promluvil i bývalý americký prezident Bill Clinton. Česko se stalo členem NATO 12. března 1999.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 15:50|

Bill Clinton po třiceti letech znovu navštívil pražský klub Reduta

Bill Clinton, bývalý americký prezident, je v Praze. V úterý se zúčastní konference na Pražském hradě u příležitosti 25. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance. Do hlavního města přicestoval už v sobotu večer. V neděli navštívil jazzový klubu Reduta. Na místě s ním byl i český prezident Petr Pavel a zástupci politické reprezentace i bezpečnostní komunity.
10. 3. 2024|

Zatím se podařilo vybrat peníze na nákup 300 tisíc kusů munice pro Ukrajinu, řekl Fiala

Dosud se podařilo vybrat dostatek peněz na nákup první dodávky 300 tisíc dělostřeleckých granátů pro pomoc Ukrajině, uvedl na sociální síti X premiér Petr Fiala (ODS). Cílem české iniciativy je poslat daleko víc a hledání partnerů podle Fialy pokračuje. Práce a pomoc Ukrajině tímto nekončí, doplnil předseda vlády.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 16:45|

Česko jedná o přijetí Fialy v Bílém domě

Česká strana jedná o přijetí premiéra Petra Fialy (ODS) americkým prezidentem Joem Bidenem v Bílém domě. České televizi to řekl šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Jaroslav Zajíček. V budoucnu bude usilovat i o to, aby se přijetí dočkala i česká hlava státu Petr Pavel.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 16:18|

Finance na nákup munice pro Ukrajinu už jsou zcela zajištěny, oznámil Pavel. Pojar jeho slova mírní

Prezident Petr Pavel sdělil, že po norském příspěvku je už zcela zajištěno financování české iniciativy na nákup munice pro Ukrajinu. Podle prezidenta se na nákupu 800 tisíc kusů dělostřelecké munice nakonec podílí osmnáct zemí. Munice by měla být na Ukrajině v následujících týdnech, řekl Pavel novinářům při návštěvě Středočeského kraje. Podle poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara ale celkové náklady pokryté nejsou a prezident zřejmě myslel jen první dodávku, řekl Deníku N.
7. 3. 2024Aktualizováno7. 3. 2024, 22:25|

Ukrajina se drží lépe, než svět očekával, říká analytik Bříza. Morálku armády a západní pomoc označuje za klíčové

Ukrajinská armáda se po dvou letech vzdoru vůči plnohodnotné ruské invazi drží lépe, než čekal celý svět, uvedl vojenský analytik Vlastimil Bříza v pořadu Události, komentáře. Druhý rok trvajícího konfliktu označil za „krvavý“, jelikož se podle něj ztráty ruské armády blíží počtu ztrát některých zemí za druhé světové války. O válce podle Břízy rozhodnou dva faktory – morálka ukrajinské armády i obyvatelstva a vojenská pomoc ze Západu.
24. 2. 2024|

Když Izraelci podlehnou tlaku zmírnit válku proti Hamásu, hrozí další masakry, míní Pojar

Prioritou izraelské vlády se nyní stala otázka důsledné likvidace teroristického palestinského hnutí Hamás, a to i na úkor obětí z řad rukojmí. V pořadu Interview ČT24 to uvedl poradce vlády pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. „Izraelci nechtějí být rukojmími rukojmí,“ míní expert. Přispívat na palestinské uprchlíky by podle něj měly zejména bohaté arabské státy. K otázce své nedávné cesty do Číny zdůraznil, že je třeba usilovat o to, aby Peking přímo nepodporoval Rusko v jeho agresi proti Ukrajině. Současné česko-ruské vztahy označil za minimalistické.
19. 12. 2023|

Premiér Fiala zřejmě příští rok pojede do Číny

Premiér Petr Fiala (ODS) by měl v příštím roce navštívit Čínu, podle Otázek Václava Moravce to bude ještě před evropskými volbami. V Pekingu byl už na začátku listopadu jeho poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka by cílem diplomatického úsilí mělo být to, aby se v kontextu války na Ukrajině a konfliktu mezi Izraelem a Hamásem nezhoršila také situace na Tchaj-wanu. Cestu předsedy vlády do Pekingu nepotvrdil, opozice by takovou návštěvu podpořila.
19. 11. 2023|

Izrael už Palestince před raketami tolik nevaruje. Když chcete vymýtit zlo, jinak to nejde, míní Pojar

Izrael už zřejmě nebude brát tak velké ohledy na palestinské civilisty v Pásmu Gazy jako v minulosti, myslí si poradce pro národní bezpečnost a bývalý velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar. Dříve před náletem armáda varovala, kam raketa dopadne, nyní to v mnoha případech dle Pojara nedělá. Teroristé z Hamásu totiž ukrývají sebe a své zbraně pod civilními objekty. „Když chcete toto zlo vymýtit, nezbývá vám nic jiného než jít po těchto zařízeních,“ prohlásil v Interview ČT24.
11. 10. 2023|

Novým poradcem premiéra pro boj s dezinformacemi bude Miloš Gregor, píší Seznam Zprávy

Novým poradcem premiéra pro informační gramotnost a boj s dezinformacemi se stane Miloš Gregor, politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Píše to server Seznam Zprávy. Dezinformacím se v minulosti věnoval vládní zmocněnec Michal Klíma, jeho pozici ale vláda letos v únoru zrušila a agendu převzal poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar.
11. 10. 2023|

Vláda schválila nástroj pro zdanění nadnárodních firem

Ministři po dvoutýdenních vládních prázdninách na zasedání kabinetu podpořili předpis o dorovnávací dani, jehož účelem je vytvořit nástroj pro zdanění velkých nadnárodních firem, které by se mohly placení daní v tuzemsku vyhýbat kvůli sídlům v jiných zemích. Vláda chce legislativu ve sněmovně projednat zrychleně. Kabinet také rozšířil národní sankční seznam o tři nová jména a podpořil dopravní projekty, na nichž spolupracuje státní sektor s tím soukromým.
16. 8. 2023Aktualizováno16. 8. 2023, 19:19|

Trajektorie sbližování Ukrajiny a NATO je jasná, podotýká poradce vlády pro národní bezpečnost Pojar

Přestože měli Ukrajinci před uplynulým summitem NATO v Litvě větší očekávání, je výsledkem více pozitiv než zklamání, řekl v pořadu Události, komentáře poradce vlády pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. Dodal, že Kyjev sice nedostal přímou pozvánku k rozšíření Aliance, je však jasné, že se Ukrajina NATO čím dál více přibližuje.
13. 7. 2023|

Rusko není zdaleka tak silné, řekl Pavel po jednání se Zelenským v Praze. Ten Česku poděkoval za pomoc

Ukrajinská protiofenziva ukazuje, že Rusko není zdaleka tak silné, jak se snažilo všechny přesvědčit. Po jednání s ukrajinskou hlavou státu Volodymyrem Zelenským na Pražském hradě to řekl prezident Petr Pavel. Zelenskyj poděkoval za českou pomoc Ukrajině. To, co dělá Česko pro svobodu ukrajinského lidu, je znát, řekl. Český vládní speciál se Zelenským přistál na ruzyňském letišti ve čtvrtek krátce před osmou večerní. Letadlo doprovázela dvojice gripenů. Následně Zelenskyj zamířil na Pražský hrad, kde ho u Brány gigantů přivítal Pavel. Jde o Zelenského první návštěvu Česka od začátku obnovené ruské invaze.
6. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 23:59|

Zelenského doprovázely gripeny jako symbol a prezident to ocenil, prozradil Pojar, který s ním letěl

Na palubě českého vládního speciálu, který vezl ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ze Sofie do Prahy, byl i poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar. Ten ve vysílání ČT popsal přípravy návštěvy a zavzpomínal také na první dny obnovené ruské invaze, kdy Česko v Kyjevě potvrdilo pověst spolehlivého a efektivního partnera.
6. 7. 2023|

Ruska se bát nemusíme, demokratické společenství je silnější, řekl Pavel na bezpečnostní konferenci

„Nemáme důvod bát se ruských hrozeb. Jako společenství demokratických zemí jsme hodnotově, občansky, ale také hospodářsky a vojensky silnější,“ prohlásil prezident Petr Pavel na úterní konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě. Obavu má prezident jen z únavy západních zemí z dlouhé války, která může přinést nejednotnost, na což dle něj spoléhá ruský vládce Vladimir Putin. Na konferenci vystoupil také premiér Petr Fiala (ODS), podle kterého je Moskva ochotná na Ukrajině překročit všechny meze.
20. 6. 2023Aktualizováno20. 6. 2023, 14:27|

„Ochota naslouchat a hledat společně cesty byla na obou stranách.“ Prezident jednal s Fialou a Babišem

Prezident Petr Pavel jednal na Pražském hradě s premiérem Petrem Fialou (ODS) a opozičním lídrem Andrejem Babišem (ANO). Hovořili o nadcházejícím summitu NATO ve Vilniusu a o obranné dohodě se Spojenými státy. Setkání bylo jedním z bodů Pavlova plánu pro prvních sto dní v prezidentském úřadu.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 22:42|

Společnou návštěvou jsme chtěli vyjádřit silnější poselství, řekli Čaputová s Pavlem po jednání se Zelenským

Český prezident Petr Pavel a slovenská hlava státu Zuzana Čaputová se setkali s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Na Ukrajinu dorazili v pátek ráno. Přijeli vlakem krátce poté, co se řada míst na Ukrajině včetně metropole stala v noci terčem nové série ruských raketových útoků. Nejdřív Pavel a Čaputová zamířili do Irpině, pak se přesunuli do Boroďanky. Český prezident pokračoval i do nedaleké Buči, jednal také s šéfem ukrajinského parlamentu Ruslanem Stefančukem.
28. 4. 2023Aktualizováno28. 4. 2023, 21:48|

Podpora Ukrajiny vytrvá, myslí si Pojar. Konflikt podle něj do roka ochladne

Co vyplývá z amerických tajných dokumentů, které se objevily na sociálních sítích, je příliš brzo soudit, dokud se o nich nedozvíme víc, myslí si národní bezpečnostní poradce Tomáš Pojar. V Interview ČT24 řekl, že věří v dlouhodobou podporu Ukrajiny ze Západu a že eskalace konfliktu se politici neobávají. Domnívá se také, že intenzita, s jakou armády válčí, do roka zvolní.
12. 4. 2023|