TÉMA

Vojenská technika

Rusové ztratili tisíce tanků a renovují stroje ze studené války. Zásoby jim vydrží ještě roky, tvrdí experti

Rusové přišli na Ukrajině o více než tři tisíce tanků, uvedl ve výroční zprávě Mezinárodní institut pro strategická studia (IISS). Chybějící stroje se daří Rusům rychle doplňovat ovšem na úkor kvality, využívají totiž opravené starší tanky z dob studené války. Ukrajina má tanků výrazně méně, ale západní vojenská podpora jí umožňuje zvyšovat kvalitu.
14. 2. 2024Aktualizováno14. 2. 2024, 20:18|

Čeští vojáci si vyzkoušeli nové obrněnce Titus v terénu

Česká armáda přebírá nové obrněnce Titus, a to hlavně pro spojaře. Nahrazují třicet, a někde dokonce i šedesát let starou techniku. Fungují jako komunikační centra a podpora bojových jednotek – plně digitálně. Vojáci s nimi trénovali ve výcvikovém prostoru Březina u Vyškova.
14. 8. 2023|

Transportní letoun do Náměšti nad Oslavou přivezl americké vrtulníky

Na vrtulníkové základně v Náměšti nad Oslavou ve středu přistál transportní letoun amerického letectva, na jehož palubě byly první dva nové bojové vrtulníky ze Spojených států. Na přistávací plochu podle fotoreportéra ČTK na místě dosedl čtyři minuty po poledni. Zásilka obsahovala bitevní vrtulníky. Převzetí následně potvrdila mlučí základny. Podle ní do poloviny září dorazí z USA další čtyři vrtulníky.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 15:46|

Prigožin poprvé komentoval tažení na Moskvu, v Bělorusku údajně vzniká tábor pro tisíce wagnerovců

Šéf wagnerovců Jevgenij Prigožin po téměř dvoudenní odmlce zveřejnil na komunikační platformě Telegram audionahrávku. V ní podle Reuters uvedl, že cílem víkendového tažení jeho bojovníků na Moskvu nebylo svrhnout ruské vedení. Tento odpor podle něj poukázal na závažné bezpečnostní problémy v Rusku. Bojovníci z řad wagnerovců se nyní přesouvají do Běloruska, kde vzniká tábor pro zhruba osm tisíc lidí, píší média s odkazem na ruský investigativní portál Vjorstka. Informaci ale zpochybnila běloruská opoziční monitorovací skupina.
26. 6. 2023Aktualizováno26. 6. 2023, 21:44|

Armádní akce Bahna se po čtyřech letech zúčastnily zahraniční pozemní síly

Dne pozemního vojska Bahna ve Strašicích na Rokycansku se v sobotu po delší době zúčastnily pozemní síly zahraničních armád. Svou techniku předvedla německá, rakouská, slovenská a polská armáda. Hlavním lákadlem české armády byl bojový tank Leopard nebo mobilní rušič Starkom. Podle odhadů organizátorů přišlo na jednu z největších přehlídek české armády pro veřejnost přes 50 tisíc lidí, což je více než loni, řekl tiskový a informační důstojník Velitelství pozemních sil Ladislav Kabát. Tradiční velký zájem způsobil i problémy v dopravě.
24. 6. 2023|

Čeští dobrovolníci na Ukrajině můžou získat obrněné vozidlo. Pomůže jim se záchranou raněných

Čeští dobrovolníci, kteří působí na Ruskem napadené Ukrajině, mají na dosah velmi výkonného pomocníka. Pořádají sbírku na šestimístné obrněné auto Iveco, které chtějí využít hlavně při evakuaci zraněných vojáků. Vozidlo sice dobrovolníkům zatím nepatří, od dosavadního majitele ale už získali svolení začít s jeho úpravami.
19. 6. 2023|

Na Novojičínsku se budou modernizovat ukrajinské tanky. Poté zamíří rovnou na bojiště

Státní podnik VOP CZ ze Šenova u Nového Jičína zahájí v nejbližší době opravy tanků T-64, které patří ukrajinské armádě. Technika byla desítky let ve skladech, po modernizaci zamíří přímo do bojů na Ukrajině, která čelí ruské agresi. Smlouva vychází z memoranda mezi VOP CZ a ukrajinským státním koncernem Ukroboronprom z letošního února.
8. 6. 2023|

Reportéři ČT: Armáda dává do modernizace miliardy, smlouvy na servis techniky ale chybí

Před dvěma roky česká armáda začala pořizovat stovky nových osobních terénních aut. Přestože jsou pro vojáky hlavním dopravním prostředkem, ministerstvo obrany dodnes nemá uzavřenou smlouvu na jejich servis a opravy. Resort ale nemá vyřešený servis ani u daleko dražší a sofistikovanější techniky – u izraelských radarů MADR za tři a půl miliardy objednaných už v roce 2019, ani u čerstvě podepsaného nákupu švédských bojových vozidel za téměř šedesát miliard korun. Tématu se věnovali Reportéři ČT, konkrétně Ondřej Stratilík.
5. 6. 2023|

Litvínovice se připravují na cvičení vojáků v ulicích. Místní si stěžují na nedostatek informací

Na cvičení vojáků přímo v ulicích obce se připravují obyvatelé Litvínovic u Českých Budějovic. Cvičení armády má proběhnout už příští týden v úterý a ve středu. Někteří obyvatelé obce tvrdí, že o akci nevěděli včas a nemají podrobnější informace. Armáda se je však snaží uklidnit. Tvrdí, že nehrozí žádné nebezpečí ani rušení nočního klidu.
2. 6. 2023|

Plzní projel Konvoj svobody, čelo přehlídky tvořila těžká technika včetně tanku

Lidé s českými, americkými i belgickými vlaječkami lemovali Klatovskou třídu v Plzni, po které projel Konvoj svobody. Přehlídka více než 280 kusů historické vojenské techniky je každoročně jedním z vrcholů plzeňských Slavností svobody, největších oslav konce druhé světové války v Česku. Podle členů klubů vojenské historie se jedná o jednu z největších oslav svého druhu v Evropě. Akci si podle zástupkyně tamního magistrátu města nenechaly ujít desetitisíce diváků. Lidé si památku konce druhé světové války připomínali také v hlavním městě.
7. 5. 2023|

Ukrajina má kritický nedostatek munice, budeme se snažit dodávky zvýšit, řekl Pavel po návratu ze země

Česká republika bude ve spolupráci s dalšími spojenci hledat cesty, jak zvýšit dodávky munice na Ukrajinu. Uvedl to prezident Petr Pavel po návratu z Ruskem napadené země, kde byl na pracovní návštěvě. Ukrajina má podle něj munice kritický nedostatek, přičemž právě munice je nezbytná pro to, aby země mohla zahájit protiofenzivu a obnovit kontrolu nad svým územím.
30. 4. 2023Aktualizováno30. 4. 2023, 20:10|

Česko poslalo Ukrajině další vojenskou pomoc. Dvanáct tanků T-72 odjelo po železnici

Česko dál posílá vojenskou techniku na pomoc napadené Ukrajině. Podle zjištění České televize minulý týden odjelo dalších dvanáct tanků T-72. Ministerstvo obrany ani armáda ale dodávky nekomentují.
22. 4. 2023|

Česká firma vyrábějící nafukovací atrapy vojenské techniky pro Ukrajinu je napojená na Rusko

Děčínská společnost Inflatech je další z firem napojených na Rusko. Zaměřuje se na výrobu nafukovacích maket tanků nebo raketometů. Ty končí i na Ukrajině, kde mají mást ruskou armádu. Jedním ze společníků podniku je Viktor Talanov, jehož otec podniká ve stejném odvětví v Moskvě. Případ sledují Reportéři ČT.
30. 3. 2023|

Když jsme se blížili, všechno zahodili a utekli, říká o okupantech velitel ukrajinské jednotky

Mise ukrajinských sil na Donbase pokračuje, a to i na osvobozených územích. Místní lidé mluví o tom, že ruští okupanti nakonec raději utekli. Odjezd úplně bez boje to ale není. V celém kraji leží tuny železa, které dokládají intenzitu střetů. Svědectví v Doněcké oblasti natáčel zpravodaj ČT Václav Černohorský.
11. 10. 2022|

Česko poslalo na Ukrajinu část nejlepších bitevních vrtulníků. Včetně „Liberatoru Kosti“

Na Ukrajinu podle všeho z Česka nedorazily žádné olétané stroje ze skladu, ale část těch nejlepších ve výzbroji. Analýza snímku zveřejněného ukrajinskými úřady ukazuje, že do boje vyrazily stroje po náročné generální opravě. ČT to potvrdil i jeden zdroj blízký českému letectvu. Česká armáda ani ministerstvo obrany dodávky nekomentují.
12. 7. 2022Aktualizováno12. 7. 2022, 10:33|

Na kyjevském náměstí stojí ruské tanky a transportéry. Jen jako výstava zničené vojenské techniky

Neobvyklá výstava je k vidění na Mychajlovském náměstí v Kyjevě. Ukazuje zničenou ruskou vojenskou techniku. Začala již v květnu a exponátů stále přibývá. Kyjevanům připomíná, že se Rusům na počátku války nepodařilo dobýt jejich město, ale také upomíná na nejhorší válečné zločiny. Vraky jsou přivezené například z Buči nebo Hostomelu.
30. 6. 2022|

Česko poskytlo Ukrajině vojenský materiál za 3,5 miliardy, chystáme další dodávky, uvedla Černochová

Česká vláda zatím poskytla Ukrajině napadené Ruskem vojenský materiál za více než 3,5 miliardy korun, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v pořadu Otázky Václava Moravce. Vládě navrhne v nejbližší době další vojenské dodávky za 600 až 700 milionů korun, avizovala. Potvrdila, že Česko dodává na Ukrajinu i těžkou vojenskou techniku. Konkretizovat to ale odmítla.
29. 5. 2022Aktualizováno29. 5. 2022, 14:12|

Česko by mohlo od Německa získat tanky Leopard, řekla Černochová

Česko jedná s Německem o dodávce tanků Leopard výměnou za zbraně, které Česká republika poslala Ukrajině, uvedla v Událostech, komentářích ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Jednání je podle ní na dobré cestě. Prozradila, že armáda by měla získat některou z verzí tanků mezi starším typem Leopard 1 a modernějším Leopard 2.
11. 5. 2022|

Moskva chce Donbas vylidnit, řekl Zelenskyj. Letiště v Oděse podle úřadů zasáhla ruská raketa

Cílem ruských vojenských útoků na Donbase je oblast zcela zničit a vylidnit, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj hrozí, že oblast skončí jako těžce obléhaný Mariupol. Terčem útoků se podle ukrajinské armády stala i startovací dráha letiště v Oděse. Moskva tvrdí, že letectvo během soboty zabilo přes dvě stovky ukrajinských vojáků a zničilo 23 obrněných vozidel, informovala agentura Reuters s odkazem na prohlášení armády. Představitel Pentagonu agentuře AP řekl, že ruská operace má ve srovnání s původní představou Moskvy skluz. Francie zesílí vojenskou a humanitární pomoc, slíbil prezident Emmanuel Macron Zelenskému. Další podporu přislíbil i britský premiér Boris Johnson.
30. 4. 2022Aktualizováno30. 4. 2022, 23:09|

Rusové se připravují na dlouhý konflikt, soudí generál Mičánek. Gepard prý Ukrajincům neposlouží

Rusové opustili taktiku malých bojových skupin, které měly rychle postupovat dopředu, a výrazně zúžili bojovou frontu, upozornil ve vysílání ČT24 brigádní generál v záloze František Mičánek. Nynější pomalý postup podle něj svědčí o tom, že se připravují na dlouhý konflikt. Ukrajinci se chystají vzdorovat s pomocí západní vojenské techniky, protiletadlový systém Gepard je ale podle vojenského experta zbytečný, protože Kyjevu k němu schází munice.
29. 4. 2022|

Deník N: Ministryně Černochová chce v USA otevřít i jednání o americké přítomnosti v Česku

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) bude po Velikonocích jednat v USA se svým protějškem Lloydem Austinem také o americké přítomnosti v České republice, řekla Deníku N. Premiér Petr Fiala (ODS) v Událostech uvedl, že je to záležitost, kterou by musely schválit sněmovna i Senát.
9. 4. 2022|

Vláda schválila další vojenskou pomoc pro Ukrajinu. Pošle zbraně v hodnotě 133 milionů

Vláda rozhodla o další vojenské pomoci Ukrajině. Mělo by jít o obranné zbraně v hodnotě 133 milionů korun. Ministerstvo kultury dá také přes dva miliony korun na nákup a dopravu obalů pro evakuaci ukrajinských muzejních předmětů. Kabinet rovněž rozhodl o proplacení přesčasů hasičům či policistům během nouzového stavu.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 22:10|

Ukrajinská armáda podle úřadů obklíčila ruské jednotky severozápadně od Kyjeva

Ukrajinská armáda obklíčila ruské jednotky ve městech Irpiň, Buča a Hostomel. Vyplývá to ze sdělení místních úřadů, podle nichž se oblast bojů severozápadně od Kyjeva nachází na hraně humanitární katastrofy. Již v úterý ukrajinská armáda oznámila, že obsadila město Makariv západně od metropole. Obě strany konfliktu se ve středu dohodly na vytvoření devíti humanitárních koridorů, mezi evakuovanými městy ale není přístav Mariupol.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 18:53|

Zpravodaj OSN: Rusko, Čína a Srbsko zásobují zbraněmi juntu v Myanmaru

Rusko, Čína či Srbsko zásobují juntu zbraněmi a vojenskou technikou, dodaly jí mimo jiné stíhačky a obrněné vozy. Řekl to v úterý zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva Tom Andrews. Radu bezpečnosti OSN vyzval, aby přijala rezoluci, jež zastaví dodávky techniky, kterou v Myanmaru junta používá proti civilistům, informovala agentura AFP.
22. 2. 2022|