Tankový den v Lešanech představuje různé konstrukční školy vojenské techniky

Zhruba 15 tisíc příznivců vojenské historie i současné techniky v sobotu zamířilo do lešanského vojenského muzea na 20. ročník Tankového dne. K největším lákadlům patřil například legendární izraelský tank Merkava, který se v akci představil po delší době, český tank LT-38 nebo nejnovější tank české armády Leopard 2A4. Celkem se v ukázkách při jízdě představilo dvacet tanků. Program dopoledne zahájil průlet dvou letounů JAS-39 Gripen.

Pořadatelé zvolili jako téma jubilejního ročníku přehlídku konstrukčních škol vývoje tanků vyráběných zhruba od 30. let po současnost. „Nutno přiznat, že se nám podařilo poskládat tanky nejenom z našeho muzea, pochopitelně to je většina, drtivá většina, ale i tu současnost, díky Armádě České republiky,“ řekl ředitel Vojenského historického ústavu Praha Aleš Knížek. V úvodu tak návštěvníci měli možnost vidět i německý tank Leopard 2A4 zaváděný do současné výzbroje české armády.

K vidění byl i jeho předchůdce Leopard 1, který muzeum získalo do sbírek od řecké armády. V dynamických ukázkách, tedy při komentované jízdě v aréně, návštěvníci postupně zhlédli vedle československé také americkou, sovětskou nebo izraelskou konstrukční školu. K vidění byly vedle zhruba dvaceti tanků i vojenské automobily, průzkumné i užitkové vozy i technika používaná českou armádou, celkem kolem čtyřiceti kusů techniky.

Velkým lákadlem byl letos podle Knížka izraelský tank Merkava, který vznikl v 70. letech. Jedná se o páteřní tank izraelských ozbrojených sil, mezi představenými tanky je nejširší a nejtěžší. Lešanské muzeum ho získalo do svých sbírek v roce 2006 a jedná se o jediný pojízdný exponát na světě.

Rozhovor s armádní kynoložkou Annou Janebovou (zdroj: ČT24)

„My jsme teď Merkavu asi pět let neukazovali, protože jsme měli problémy s pásy, ono přeci jen ten tank je konstruován do písku, není konstruován do tady té těžké jílovité půdy, která je tady v Lešanech, takže jsme potřebovali vyměnit čepy pásů,“ řekl Knížek.

Muzeum patří k nejvýznamnějším evropským institucím

Knížek ve vysílání ČT24 uvedl, že akce v Lešanech nabízí také velmi zajímavé expozice. Zmínil například tu, která byla věnovaná parašutistům, kteří zahynuli během druhé světové války v Chrámu svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici. Další z jím zmiňovaných expozicí je věnovaná popravišti v Praze na Ruzyni.

Bojové ukázky v Lešanech (zdroj: ČT24)

Program v aréně završila bojová ukázka, která diváky přenesla do Normandie na konci léta 1944. Utkaly se v ní americké a německé jednotky a byla připomínkou osmdesátého výročí vylodění spojenců v Normandii.

Vojenské technické muzeum v Lešanech se otevřelo v roce 1996 v bývalých dělostřeleckých kasárnách. V halách, pod přístřešky a na volném prostranství představuje stovky historických tanků, kanonů, motocyklů, obrněných, nákladních a osobních vojenských vozidel. Rozsahem a složením sbírek patří mezi nejvýznamnější evropské instituce svého druhu. Unikátní je zejména sbírka československých vojenských dopravních prostředků z období 1918 až 1939 a kolekce kanonů systému Škoda.