Tankový den přilákal do Lešan tisíce návštěvníků. Představil se i Leopard 2A4

Davy příznivců vojenské historie v sobotu zamířily do lešanského vojenského muzea na 19. ročník akce Tankový den. Hlavním tahákem byl nově zaváděný tank do výzbroje české armády Leopard 2A4. Jeho ukázku veřejnosti se podařilo dohodnout s vedením 73. tankového praporu. Nechyběla ani historická technika nebo ukázka bojů z druhé světové války. Akce tradičně přilákala tisíce lidí.

Letos pořadatelé připomněli vojenskou intervenci vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968. Návštěvníci tak zhlédli vojenská vozidla, která v připomínaném roce sloužila v různých armádách. Šlo například o nákladní automobily ZIL-157 a GAZ-66, lehký terénní automobil GAZ-69 či obrněný transportér BRDM-1.

Na programu byly také ukázky bojových vozidel z druhé světové války i pozdějšího období. Představil se například český lehký tank LT-38, stíhač tanků Hetzer či italský dělostřelecký tahač SPA. Členové klubů vojenské historie připravili ukázku z italského tažení v letech 1943 až 1945. Boje mezi sebou svedly americké a německo-italské jednotky.

Vojenské technické muzeum v Lešanech se otevřelo v roce 1996 v bývalých dělostřeleckých kasárnách. V halách, pod přístřešky a na volném prostranství představuje stovky historických tanků, kanonů, motocyklů, obrněných, nákladních a osobních vojenských vozidel.

Rozsahem a složením sbírek patří mezi nejvýznamnější evropské instituce svého druhu. Unikátní je zejména sbírka československých vojenských dopravních prostředků z období 1918 až 1939 a kolekce kanonů systému Škoda.

Mezi návštěvníky byli i prezident Petr Pavel nebo ministryně obrany Jana Černochová (ODS).