VOP CZ hlásil potíže s informačním systémem

Státní podnik VOP CZ ze Šenova u Nového Jičína, který dělá například opravy vojenské techniky, hlásil ve středu problémy s informačním systémem. Část zaměstnanců kvůli tomu nechodí do práce, sdělil odpoledne mluvčí VOP CZ Rostislav Rožnovský. Podle informací ČTK se podnik před několika dny stal terčem hackerského útoku, mluvčí to ale nepotvrdil.

„Podnik se aktuálně potýká s problémy s informačním systémem. K okolnostem výpadku se nebudeme vyjadřovat. Situaci intenzivně řešíme s experty na danou problematiku. Část zaměstnanců je doma na překážkách na straně zaměstnavatele. Nicméně výroba je postupně obnovována,“ sdělil Rožnovský.

VOP CZ v Šenově u Nového Jičína se zabývá opravami vojenské techniky či strojírenskou výrobou pro armádu i civilní sektor. Má zhruba šest stovek zaměstnanců.

Strategicky významná společnost

Podnik bude mít od září nového ředitele. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) před dvěma týdny jmenovala do funkce Vlastimila Navrátila. Předchozího ředitele podniku Marka Špoka ministryně loni v prosinci odvolala, důvodem byly podle ní dlouhodobé neutěšené výsledky podniku i problémy ve vnitřní firemní komunikaci. Řízení VOP CZ se dočasně ujal technický ředitel Martin Šturala.

VOP CZ je podle Černochové strategicky významnou společností českého obranného průmyslu, jeho význam podle ní roste i s ohledem na modernizační projekty české armády. Podnik se loni stal hlavním strategickým partnerem švédské společnosti BAE Systems pro zakázku na 246 bojových vozidel pěchoty CV90 pro českou armádu za 59,7 miliardy korun.

Hospodaření podniku za loňský rok skončilo ztrátou 55,8 milionu korun. V roce 2022 po letech vykázal zisk 468 tisíc korun, o rok dříve byl ve ztrátě 59,3 milionu korun.