TÉMA

Strakova akademie

Traktory několik hodin blokovaly pražskou magistrálu. Část zemědělců protestovala proti Zelené dohodě i vládě

Zemědělci v Praze kritizovali evropskou zelenou politiku. Dopoledne se shromáždili před resortem zemědělství, kde mimo jiné volali po demisi ministra Marka Výborného (KDU-ČSL), později demonstrace pokračovala na Malostranském náměstí. Protestní jízda traktorů časně ráno částečně zablokovala magistrálu a v centru Prahy na chvíli omezila provoz tramvají. Větší dopravní problémy ale nezpůsobila. Velké zemědělské organizace se od pondělní akce už předem distancovaly a chystají vlastní. Hlavní část protestu na průtahu Prahou skončila po patnácté hodině, kdy stroje odjely.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 20:11|

Tripartita se neshodla na zvýšení minimální mzdy

Tripartita se na pondělním jednání ve Strakově akademii v Praze nedohodla na zvýšení minimální mzdy. O přidání od ledna tak rozhodne vláda, zřejmě na jednání v příštím týdnu. Zástupci kabinetu a odborů se sešli poprvé od odborářské stávky a protestů z 27. listopadu. Probírali otázky týkající se také vzdělávání či zdravotnictví.
4. 12. 2023Aktualizováno4. 12. 2023, 21:40|

Lidé protestující proti vládě prošli Prahou a došli na Letnou. Po půl sedmé shromáždění skončilo

Dav lidí po protivládní demonstraci prošel Prahou, zastavil se u sídla ministerstva vnitra, jehož šéf Vít Rakušan (STAN) byl jedním z cílů kritických projevů řečníků. Lidé pak dorazili na Letenskou pláň, kde projevy pokračovaly. Po 18:30 pořadatel Jindřich Rajchl shromáždění ukončil. Premiér Petr Fiala (ODS) prý protivládní demonstraci zaznamenal jen okrajově. Rakušan ji vnímá jako legitimní projev nespokojenosti části lidí, za nepřijatelné ale má využívání nespokojenosti k podněcování nenávisti.
16. 9. 2023Aktualizováno16. 9. 2023, 19:08|

Hrzánský palác se otevírá veřejnosti. Letos naposledy

Zájemci mohou během soboty navštívit Hrzánský palác na pražských Hradčanech. Běžně nepřístupná budova, která slouží k reprezentačním účelům vlády a premiéra, se letos veřejnosti otevře naposledy. Stejně jako každou sobotu od počátku května mohou lidé navštívit také zahradu sídla vlády, Strakovy akademie.
2. 9. 2023|

Parlamentní komory chystají propouštění i snížení odměn, uspořit mají miliony

Obě komory českého parlamentu čeká snižování odměn a propouštění. Poslanecká sněmovna i Senát musejí šetřit stejně jako jiné státní instituce. V úsporném balíčku ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) navrhl, aby úřady srazily výdaje na provoz o pět procent a na platy minimálně o dvě procenta.
7. 8. 2023|

Veřejnosti se otevřel Hrzánský palác, první máj doprovázejí demonstrace v Česku i ve světě

Česko si připomíná 1. máj – Svátek práce. V Praze i dalších městech se uskuteční shromáždění a demonstrace politických stran, organizují se majálesy, stavění máje, průvody a další akce. Návštěvníky například mimořádně přivítal Hrzánský palác v Praze, náhradní sídlo vlády, kde krátce žil i Tomáš Garrigue Masaryk.
1. 5. 2023Aktualizováno1. 5. 2023, 20:19|

Protest u Úřadu vlády večer skončil, někteří demonstranti chtějí znovu přijít ráno

Před Úřadem vlády v centru Prahy v pondělí po celý den zůstávaly desítky účastníků nedělní protivládní demonstrace, mnozí tam strávili i noc. Od hlavního vchodu do sídla vlády je oddělovaly policejní zátarasy, nábřeží Edvarda Beneše zůstalo průjezdné. Situace byla klidná a policie nemusela řešit žádné konflikty. V pondělí večer kolem 19:00 protest skončil, jeho účastníci se rozešli. Někteří z nich se plánují před Úřad vlády vrátit v úterý ráno.
17. 4. 2023Aktualizováno17. 4. 2023, 19:49|

V centru Prahy se konal protest „proti bídě“, demonstrovalo se i před Strakovou akademií

Na Václavském náměstí v Praze proběhla v neděli odpoledne „demonstrace proti bídě“, akci pořádala mimoparlamentní strana PRO. Po projevech před Národním muzeem se účastníci vydali na pochod ke Strakově akademii. Protest se vyslovoval proti vládní politice i českému členství v euroatlantských strukturách.
16. 4. 2023Aktualizováno16. 4. 2023, 20:18|

Česká správa sociálního zabezpečení varuje před podvodnými stránkami, které napodobují její web

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) varuje před podvodnými stránkami, které napodobují její web a nabádá klienty, aby na nich rozhodně nevyplňovali údaje o svých bankovních účtech. Mohli by přijít o peníze. Úřad a také ministerstvo práce o tom informovaly na svých webech a sociálních sítích. ČSSZ zdůraznila, že její oficiální stránky jsou www.cssz.cz a www.eportal.cssz.cz. V úterý také varoval Úřad vlády před SMS, které se jeho jménem snaží získat citlivé údaje.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 13:36|

Končí české předsednictví. Z Bruselu i Strakovy akademie zní chvála, opozice kritizuje třeba Green Deal

Česko posledním dnem předsedá Radě Evropské unie. Na začátku předsednictví pro něj vláda stanovila pět priorit. Nakonec byl nejvýraznější její postup ohledně cen energií a reakce na válku, kterou vede Rusko proti Ukrajině. Vládní politici jsou přesvědčeni, že bylo předsednictví úspěšné a pochvalné hlasy znějí i ze zahraničí. Domácí opozice je zato velice kritická. K nejumírněnějším jejím reakcím patří tvrzení, že vláda nedokázala předsednictví naplno využít.
31. 12. 2022|

Webové stránky vlády čelí podle Strakovy akademie masivnímu útoku

Webové stránky vlády čelí v posledních dnech masivním DDoS útokům, uvedla v pátek Strakova akademie na Twitteru. I přes efektivní obranu podle ní mohou být stránky v některých momentech a z některých sítí nedostupné. Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozornil na zvýšené riziko takzvaných DDoS útoků proti Česku a tuzemským subjektům v úterý. Informoval, že eviduje výrazný nárůst počtu kybernetických útoků tohoto typu.
4. 11. 2022Aktualizováno4. 11. 2022, 17:31|

Po rekonstrukci se veřejnosti otevírá zahrada Strakovy akademie

Zájemcům se v sobotu po rekonstrukci poprvé otevře zahrada Strakovy akademie, sídla české vlády. Přístup bude od Vltavy z Kosárkova nábřeží. Rekonstrukce odstranila některé původní necitlivé zásahy, jejím cílem bylo podle úřadu vlády také dát zahradě reprezentativní charakter a navázat na styl a dílo původního architekta Františka Thomayera.
9. 7. 2022Aktualizováno9. 7. 2022, 10:07|

Prezident jmenuje Balaše ministrem školství ve středu, řekl Fiala po schůzce v Lánech

Premiér Petr Fiala (ODS) po pondělní schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech oznámil, že hlava státu ve středu jmenuje Vladimíra Balaše, poslance hnutí STAN a ústavního právníka, novým ministrem školství. V úterý se Zeman s Balašem sejde. Ten chce v čele resortu pokračovat v koncepci, kterou nastavil bývalý ministr Robert Plaga (za ANO) a nynější končící šéf úřadu Petr Gazdík (STAN). Balaš to řekl už odpoledne po zhruba půlhodinovém jednání na Úřadu vlády s premiérem Fialou. Rozhovor s předsedou vlády označil za přátelský a neformální.
27. 6. 2022Aktualizováno27. 6. 2022, 21:10|

Policie navrhla obžalovat bývalou pracovnici Úřadu vlády z podvodu. Škoda je v milionech

Pražští kriminalisté navrhli obžalovat bývalou zaměstnankyni Úřadu vlády. Žena podle nich úřad podvodem připravila o téměř osm milionů korun. Na dotaz ČT to uvedl žalobce z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek. Podvodné jednání se prý úřednice dopouštěla několik let, odhalil ji loni vnitřní audit ve Strakově akademii.
13. 6. 2022|

Premiér Fiala se příští čtvrtek setká s papežem Františkem

Příští čtvrtek se na oficiální návštěvě Vatikánu setká český premiér Petr Fiala (ODS) s papežem Františkem. Hovořit by měli o české pomoci Ukrajině a mezinárodních otázkách.
1. 6. 2022Aktualizováno1. 6. 2022, 11:29|

Česko chce mít ruskou ropu ještě dva až tři roky, řekl Fiala po jednání vlády. Potřebuje čas na stavbu ropovodů

Mimořádně nikoli ve Strakově akademii, nýbrž v prostorách Poslanecké sněmovny zasedla vláda. Zabývala se novým evropským balíčkem protiruských sankcí. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že Česko bude požadovat odklad z unijního ropného embarga, měl by být dvouletý až tříletý. Ministři na jednání schválili také možnost povolat vojáky a celníky na pomoc policistům v době českého předsednictví Evropské unii, prošel i návrh na jmenování profesorů.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 20:11|

Zeman po setkání s Dudou vyjádřil podporu Polsku při postupu v ukrajinské krizi

Prezident Miloš Zeman po jednání se svým polským protějškem Andrzejem Dudou na Pražském hradě ocenil postoj sousední země v rámci ukrajinské krize. Polsko se stalo hlavním obráncem evropských hodnot a profilující zemí v odporu proti ruské agresi na Ukrajině, řekl. Vyjádřil zemi plnou podporu v problematice zastavení dodávek ruského plynu. Duda se odpoledne sešel s premiérem Petrem Fialou (ODS). Shodli se, že prioritou je zajištění energetické bezpečnosti. Potvrdili odhodlání pokračovat v podpoře Ukrajiny.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 20:02|

Voliči se rozhodli, že to s námi ještě jednou zkusí, musíme to mít na paměti, řekl Fiala na kongresu ODS

V pražské hale O2 universum začal v pátek odpoledne volební kongres ODS. Premiér Petr Fiala v úvodním projevu prohlásil, že díky loňským volbám má Česko „opět slušnou, demokratickou vládu“. Varoval však, že voliči si vybrali ODS i jako nejmenší zlo a strana to musí zohlednit. V sobotu bude Fiala počtvrté obhajovat post předsedy strany. Stejně jako první místopředseda a ministr financí Zbyněk Stanjura nemá protikandidáta.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 18:57|

Vláda kvůli inflaci mimořádně zvýší penze, připravila i kompenzace za zrušené adventní trhy

Všechny starobní, invalidní a pozůstalostní důchody se od června kvůli vysoké inflaci mimořádně zvýší, oznámil premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády. Ministři připravili také nový balíček kompenzací pro podnikatele, které zasáhla opatření proti šíření pandemie koronaviru. Přihlásit se o ně budou moci stánkaři, kteří nemohli prodávat kvůli zrušení adventních trhů nebo někteří autobusoví dopravci.
16. 2. 2022|

Sedm ministrů Fialovy vlády si převzalo své resorty. Řešit musí pandemii, energetickou krizi či rozpočet

Prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech jmenoval novou vládu premiéra Petra Fialy (ODS). Kabinet koalic SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN střídá vládu ANO a ČSSD vedenou premiérem Andrejem Babišem (ANO). Fialův kabinet se po ceremoniálu přesunul do pražské Strakovy akademie, kde poprvé zasedl. Nový premiér uvedl v pátek do úřadu prvních sedm ministrů. Ostatní budou následovat v sobotu.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 20:52|

Babiš považuje za úspěch, že vláda vydržela celé funkční období

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) svolal na páteční ráno poslední jednání své vlády, aby poděkoval ministrům za spolupráci. Za úspěch považuje, že menšinový kabinet ANO a ČSSD vydržel celé funkční období. Na závěrečné tiskové konferenci, které se nezúčastnil žádný člen vlády za sociální demokracii, poděkoval lidem za podporu. Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že rušit vyhlášku o povinném očkování by byla chyba, podle končící vicepremiérky Aleny Schillerové (ANO) schodek rozpočtu za letošek přesáhne určitě 400 miliard korun.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 20:07|

Poprvé zasedla nová vláda, odmítla prodloužit nouzový stav

Nově jmenovaná vláda se na svém prvním zasedání shodla na tom, že nepožádá Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, který bude trvat do 25. prosince. Bez prodloužení přestanou platit některá opatření proti šíření nákazy koronavirem, třeba omezení otevírací doby v restauracích a nočních klubech nebo zákaz pořádání vánočních trhů. Nový kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) jmenoval prezident Miloš Zeman ve středu dopoledne na zámku v Lánech.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 14:52|

Nastupuje vláda Petra Fialy, prezident Zeman ji jmenuje v Lánech

Po pátečním jmenování prezidentem převezme vládu v Česku kabinet Petra Fialy (ODS). Po zhruba třech a půl letech tak končí menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD, který od 11. listopadu vládne v demisi. Koalice SPOLU a PirátiSTAN se na spolupráci domluvily bezprostředně po říjnových volbách, koaliční smlouvu podepsali předsedové zastoupených stran o měsíc později 8. listopadu. Po dopoledním jmenování má kabinet v plánu první jednání ve Strakově akademii, Fiala pak ve zbytku odpoledne a v sobotu bude uvádět jednotlivé ministry do úřadů.
17. 12. 2021|

V Praze se sešli na demonstraci odpůrci povinného očkování

Na Václavském náměstí v neděli odpoledne protestovali odpůrci protiepidemických opatření svolaní iniciativou Chcípl pes. Demonstrovali proti povinnému očkování proti covidu-19 a proti údajnému porušování osobních svobod a české Ústavy. Později se vydali na pochod městem, prošli kolem úřady vlády a demonstraci ukončili vpodvečer na Hradčanech.
12. 12. 2021Aktualizováno12. 12. 2021, 21:06|