TÉMA

Majetek

Osvobození 28 lidí v kauze pražských městských bytů bylo v pořádku, konstatoval odvolací soud

Osvobození 28 lidí v kauze prodeje městských bytů v centru Prahy z let 2012 až 2015 je pravomocné. Rozhodl o tom Městský soud v Praze, který pouze u většiny z nich změnil důvod zproštění obžaloby. Stíhání čelili především bývalí zastupitelé Prahy 1, byl mezi nimi například i někdejší starosta Oldřich Lomecký (tehdy TOP 09) nebo jeho tehdejší zástupce Daniel Hodek (ČSSD).
včeraAktualizovánopřed 15 h hodinami|

Vláda podpořila zřízení dětského ombudsmana i změny ve státní a zahraniční službě

Úpravy v zákonech o státní i zahraniční službě podpořila na středečním zasedání vláda. Ministři kývli i na zřízení dětského ombudsmana, zabývat se měli i návrhem ministerstva financí na prodej státního majetku za 40,9 milionu korun. Projednali také další normy.
10. 4. 2024Aktualizováno10. 4. 2024, 21:10|

Ústavní soud zamítl stížnost Lichtenštejnů kvůli pozemkům na okraji Prahy

Ústavní soud (ÚS) zamítl stížnost Nadace knížete z Lichtenštejna a vládnoucího knížete Hanse-Adama II. z Lichtenštejna v jednom z mnoha sporů o někdejší rodový majetek v Česku, který nyní náleží státu. Šlo o pozemky na jihovýchodním okraji Prahy v katastrálních územích Hájek u Uhříněvsi, Královice a Uhříněves. Rod s žalobou neuspěl, na jeho majetek se vztahovaly poválečné dekrety. Právní zástupce Lichtenštejnů se nechtěl k rozhodnutí Ústavního soudu zatím vyjadřovat.
9. 4. 2024Aktualizováno9. 4. 2024, 11:11|

Bradáčová převzala dozor nad prověřováním Podnikatelské družstevní záložny, píší Lidové noviny

O fungování Podnikatelské družstevní záložny (PDZ) se zajímají detektivové z odboru hospodářské kriminality pražského krajského ředitelství. Dozor v kauze převzalo Vrchní státní zastupitelství v Praze, předtím spis ležel u městských žalobců, píší Lidové noviny. V polovině března zahájila se záložnou, v níž měl v minulosti uložené peníze i současný premiér Petr Fiala (ODS), správní řízení Česká národní banka (ČNB). Důvodem jsou přetrvávající závažné nedostatky v činnosti záložny.
3. 4. 2024|

Ústí nad Labem se snaží zachránit problémové lokality. Nemovitosti chce odkoupit

Problémy s nemovitostmi, na které si stěžují lidé, řeší Ústí nad Labem jejich odkupem. Momentálně se chystá koupit ve vyloučené lokalitě bytové domy za sedmdesát miliónů korun. Získat chce také bývalou kolonii garáží, ze které vznikla rozsáhlá černá skládka.
2. 4. 2024|

Brno se zbavuje dalších nemovitostí, většinou těch nepotřebných. Opozice ale kritizuje prodej bytů

Zastupitelé města Brna v úterý schválili prodej pozemků minimálně za 154 milionů korun, další desítky nemovitostí město k prodeji výhledově chystá. Podle vedení Brna jde o pozemky a domy, které krajské město nepotřebuje, případně pro něj nebudou v budoucnu mít žádnou hodnotu. Opozice s prodejem části majetku nesouhlasí, zejména pokud jde o bytové domy. Většinu nemovitostí ze seznamu zbytného majetku chce město prodávat transparentně, tedy formou veřejné dražby.
5. 3. 2024|

Sprejeři loni napáchali škody za sto milionů. Téměř polovinu částky tvoří případy z Prahy

Škody za nelegální graffiti se za loňský rok vyšplhaly na 99,6 milionu korun. Jedná se o nárůst o více než šestnáct milionů oproti předešlému roku. České televizi to potvrdila policie. Jenom v Praze škody způsobené sprejerstvím činily více než 42 milionů korun. Průměrná škoda za jeden případ pak poprvé přesáhla částku dvacet tisíc korun.
1. 3. 2024|

Železničáři nabízejí výpravní budovy k pronájmu. Zjišťují, jaké služby by mohli v objektech podnikatelé nabízet

Správa železnic připravuje rekonstrukci desítek výpravních budov, které už neslouží původnímu účelu. Vlaky totiž řídí dálkově. Volné prostory teď nabízí k pronájmu a od zájemců sonduje, jak by je chtěli využít. Železničáři aktuálně prověřují nabídky několika desítek budov, v jižních Čechách jde o výpravní budovy v Čížové, Mirovicích nebo Vráži u Písku.
1. 3. 2024|

„Není možné to prostě okecávat,“ říká k premiérovu podílu Havlíček. Kolem Fialy není jediná pochybnost, hájí jej Benda

„Dělá ze sebe trochu popleteného profesora, ačkoliv to není možné, aby člověk jeho inteligence nevěděl, že vkládá peníze do instituce, která je – v uvozovkách – pračkou peněz,“ prohlásil na konto předsedy vlády Petra Fialy (ODS) místopředseda poslaneckého klubu hnutí ANO Karel Havlíček. Premiérův stranický kolega a místopředseda sněmovního ústavně-právního výboru Marek Benda uvedl, že kolem Fialy v tomto ohledu „není jediná pochybnost“. O kauze debatovali v pořadu Události, komentáře.
9. 2. 2024|

České úřady prověřují majetek Felixe Ikonnikova. Z pyramidové hry měl financovat Ruskem koordinované síly na východě Ukrajiny

České úřady prověřují majetek ruského podnikatele Felixe Ikonnikova. Podle zjištění Reportérů ČT patřil k účastníkům pyramidové hry, která připravila lidi o stovky milionů korun a z výtěžku financovala Ruskem koordinované síly na východě Ukrajiny. V Česku Ikonnikov vlastní nemovitosti.
4. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 22:39|

Firma ruských majitelů údajně prodala pozemky bez svolení vlastníka. Dědic je teď chce získat zpět

Šesti desítkám rodin na Karlovarsku hrozí, že přijdou o stavební pozemky. Policisté vyšetřují údajný podvod firmy ruských majitelů, která měla lidem prodávat parcely bez souhlasu vlastníka. Katastr už nemovitosti zaplomboval a rodina původního majitele je chce zpátky. Lidé už přitom na některých začali stavět domy.
28. 1. 2024|

Skupina expertů navrhuje konfiskovat nemovitosti Ruska v Česku, opozici se zákon nelíbí

Evropa dál vymýšlí, co podniknout se zablokovaným majetkem lidí napojených na režim Vladimira Putina. Svou verzi řešení předložila skupina expertů v Česku. Zákon by podle nich měl umožnit konfiskaci zdejších nemovitostí Ruské federace. Estonsko je dál, podobná norma už tu prochází legislativním procesem.
23. 1. 2024|

Církev se chystá na konec příspěvků od státu. Pronajímá byty a zbavuje se nepotřebného majetku

Katolická církev se připravuje na rok 2030, kdy jí přestane na provoz přispívat stát. Arcibiskupství pražské si chce finance zajistit rovněž pronajímáním bytů, které pořizuje už teď. Nové kapacity nyní nabízí i mimo hlavní město. Zároveň se dál zbavuje majetku, který není hospodářsky výhodný.
18. 1. 2024|

FAÚ získá na vymáhání sankcí více peněz

Finanční analytický úřad, který dohlíží i na uplatňování sankcí, dostane více peněz. Se štědřejším rozpočtem může počítat už letos, další zvýšení navrhují někteří poslanci. Podle nich by pak instituce mohla přijmout nové lidi a rychleji odhalovat podezřelý majetek.
15. 1. 2024|

Sazba daně z nemovitosti se zvedne nejméně o 80 procent, další úpravy mohou přidat obce

Do konce ledna mají lidé čas na podání přiznání k dani z nemovitosti. Všem poplatníkům se výrazně zvedne sazba, a to minimálně o 80 procent. A netýká se jen lidí, kteří loni nově získali dům, byt nebo pozemek. Kvůli změnám, které přinesl vládní úsporný balík, jej naopak musejí podat i někteří majitelé, kteří byli v minulosti k dani přihlášeni.
14. 1. 2024|

Rakouská aktivistka chce sdílet štědré dědictví. O části majetku rozhodnou náhodní lidé

Více než 614 milionů korun letos získají rakouské dobročinné projekty od jediné rakouské filantropky. Jedenatřicetiletá aktivistka Marlene Engelhornová se rozhodla rozdat 25 milionů eur. Získala je dědictvím a její rodina tyto finance díky využití daňových rájů nedanila. Žena dlouhodobě upozorňuje na nerovnoměrné rozložení kapitálu ve společnosti, kdy podle ní jedno procento nejmajetnějších Rakušanů drží většinu bohatství v zemi. Několik let usilovala o to, aby její dědictví stát zdanil, a když se toho nedomohla, vymyslela netradiční řešení.
10. 1. 2024|

Evropa hledá způsob, jak využít zabavený ruský majetek. Estonsko může ukázat cestu

Evropská unie hledá způsob, jak v souladu s vlastními právními předpisy zkonfiskovat obstavený ruský majetek a použít ho na rekonstrukci Ukrajiny. Inspirací je Estonsko, které svému parlamentu jako první členská země předložilo konkrétní návrh zákona o znárodnění. Tallinn dosud obstavil ruským oligarchům majetek asi za miliardu korun.
16. 12. 2023|

Stát převezme nemovitosti s neznámým vlastníkem. Přihlásit se lze do konce roku

Stát by mohl na počátku ledna získat 138 tisíc pozemků a dva tisíce staveb. Jsou to nemovitosti, u nichž není známý majitel. Na stát přejde majetek, ke kterému se nikdo do konce roku nepřihlásí. V některých případech doufají obce, že vzápětí majetek získají od státu ony.
4. 12. 2023|

Zastupitelé Plzeňského kraje schválili smlouvu o převzetí Sušické nemocnice. Rozhodne město

Zastupitelstvo Plzeňského kraje schválilo návrh smlouvy na provozování Sušické nemocnice, jediné nemocnice v kraji, která patří městu. Smlouva předpokládá bezúplatné převedení nemocnice kraji a její začlenění do systému krajských nemocnic. Kraj ve smlouvě městu Sušici garantuje pouze zachování ambulantního provozu, laboratoří, pohotovosti a lůžek následné péče, nikoliv akutní lůžkovou péči. Rozhodnutí je nyní na městě, Sušice ale dlouhodobě bezúplatný převod odmítá.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 14:04|

Moskva si kvůli rozšíření českých sankcí vůči Rusku předvolala zástupce velvyslance

Ruské ministerstvo zahraničí si v pátek předvolalo zástupce českého velvyslance v Rusku Jiřího Čisteckého. Chtělo mu tím dát najevo svůj nesouhlas s přidáním ruského podniku spravujícího nemovitosti na český sankční seznam. S odvoláním na sobotní vyjádření ruského ministerstva zahraničí to uvedla agentura TASS. Přidání ruského podniku na seznam schválila ve středu česká vláda. Rozhodla tím také o zmrazení jeho majetku v České republice.
18. 11. 2023Aktualizováno18. 11. 2023, 20:38|

Zmrazením majetku pokračuje spor s ruskou firmou. Nájemníci mohou zůstat v bytech, skončí ale hotovostní platby

Zmrazením majetku napsala česká vláda další kapitolu sporu s ruským Podnikem pro správu majetku v zahraničí (Goszagransobstvennosť). Ten v Česku spravuje budovy vlastněné ruským státem. V minulosti od něj začalo Česko vymáhat nájemné za pozemky, na nichž budovy stojí. Nynější zmrazení majetku se dotkne i nájemníků. Ti musí nově platit nájemné výhradně bezhotovostně, a budou-li chtít od vlastníka objektů například něco opravit, bude k tomu nutný souhlas české strany.
16. 11. 2023|

Česko zmrazilo majetek ruského podniku spravujícího nemovitosti. Nezůstane to bez odpovědi, vzkázala Moskva

Zmrazení majetku ruského podniku spravujícího nemovitosti Českou republikou nezůstane  podle Moskvy bez odpovědi. Podle agentury TASS se tak vyjádřil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, později podobně reagovala také mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Peskov označil krok Prahy za nezákonný, ruské úřady podle něj prozkoumají, jaký majetek má Česká republika v Rusku. O zařazení podniku na národní sankční seznam rozhodla ve středu vláda.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 17:07|

Vítkovické slévárny na sebe podaly insolvenční návrh, chtějí reorganizaci

Ostravská společnost Vítkovické slévárny na sebe podala insolvenční návrh. Úpadek chce řešit reorganizací, se kterou souhlasí většina věřitelů. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Mediální zástupkyně firmy Jana Dronská řekla, že reorganizační plán, který připravilo vedení ve spolupráci se specializovanými poradci a krizovým manažerem, předpokládá zachování výroby válců. Firma uvedla, že u ní věřitelé mají pohledávky za téměř 732 milionů korun, přičemž největšími věřiteli jsou banky.
13. 11. 2023Aktualizováno13. 11. 2023, 15:33|

Reportéři ČT: Obce se bojí o budoucnost hřbitovů, kde je vlastníkem pozemků soukromník. Nelze je zrušit, zní z ministerstva

I hřbitov může skončit v insolvenci nebo restitučním řízení, což pak může přinášet nečekané komplikace pro pozůstalé, kteří tam mají své blízké. Své o tom vědí lidé v severočeských Roudníkách, kde se bojí, co bude s místním hřbitovem. Původně církevní pohřebiště i s kostelem skončilo před dvanácti lety v insolvenci, nyní je na prodej za 4,5 milionu korun. V jihomoravských Křídlůvkách se zase před časem spolumajitel hřbitova pokusil svou část získanou od restituentů prodat. Pro Reportéry ČT natáčel Karel Vrána.
7. 11. 2023|