TÉMA

Václav Černohorský

Nejdelší rok. Štáb ČT natočil dokument o ničivém zemětřesení v Turecku
Přesně před rokem zasáhlo jihovýchod Turecka a severozápad Sýrie katastrofální zemětřesení. V jeho důsledku zahynulo jen v Turecku přes 53 tisíc lidí a další tři miliony přišly o střechu nad hlavou. Zpravodaj ČT Václav Černohorský a kameraman Pavel Němeček o největší katastrofě v novodobých tureckých dějinách natočili reportážní dokument Nejdelší rok, ve kterém se vracejí na postižená místa a který v úterý nabídla 90′ ČT24.
6. 2. 2024|ČT24
Na pomoc farmářům blízko Pásma Gazy se sjíždějí lidé z celého Izraele
Na pomoc klíčovému odvětví se na jih země sjíždějí dobrovolníci z celého Izraele. Mezi izraelskými farmáři a jejich pomocníky natáčel zpravodaj ČT Václav Černohorský.
12. 11. 2023|
Izraelská armáda uvedla, že pomůže s evakuací dětí z nemocnice v Gaze
Na severu Pásma Gazy dochází k tvrdým střetům. Jeruzalém hlásí, že jeho jednotky zabily dalších sto padesát teroristů a získaly kontrolu celkem nad jedenácti pozicemi Hamásu. Bojuje se mimo jiné v blízkosti nemocnice Šífa, situace civilistů zůstává kritická. Izraelská armáda podle mluvčího pomůže z této nemocnice v neděli evakuovat děti. Francouzský prezident Emmanuel Macron vyzval, aby Izrael „přestal zabíjet malé děti a ženy“. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vzkázal, že za případné škody způsobené civilistům může Hamás.
11. 11. 2023Aktualizováno11. 11. 2023, 23:25|
Po krvavém útoku Hamásu změnil Izrael svou strategii. Teroristickou skupinu hodlá zcela zlikvidovat
Přesně měsíc uplynul od chvíle, kdy došlo k největšímu útoku na Židy od roku 1945. Palestinské teroristické hnutí Hamás zahájilo ráno 7. října operaci proti Izraeli. Útok byl překvapivý, izraelskou obranu zaskočil nepřipravenou. Na 1400 Izraelců teroristé zabili a přes dvě stovky rukojmí drží v Pásmu Gazy. Izrael v odvetě spustil rozsáhlou vojenskou akci s cílem Hamás zcela zničit a jeho vedoucí činitele buď zabít, nebo zajmout. Izraelská armáda začala Pásmo Gazy ovládané Hamásem nejdřív masivně ostřelovat, později do něj vyslala i pozemní jednotky, které nyní hustě osídlenou enklávou postupují.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 21:39|
Turecko usiluje o propuštění Izraelců. Země, která hostí vůdce Hamásu, chce roli prostředníka
V současném konfliktu mezi Izraelem a Palestinci je podle Turecka zapotřebí se vyhnout krokům, které by vedly k dalšímu růstu napětí v regionu. Prezident Recep Tayyip Erdogan chce dopravit humanitární pomoc do Pásma Gazy a snaží se hrát roli prostředníka. Jeho země má totiž dlouhodobé vazby na Hamás a často hostí lídry teroristického hnutí, což Izrael znepokojuje. Po protižidovských protestech z posledních dnů Turecko z bezpečnostních důvodů opustil izraelský diplomatický sbor.
20. 10. 2023Aktualizováno20. 10. 2023, 19:23|
Pro Ukrajince možná nastal bod zlomu. Na jihu prorazili druhou ruskou obrannou linii
Ukrajinský generální štáb hlásí postup obránců na jihu země u obce Novoprokopivka, která leží poblíž osvobozeného Robotyne. Americký Institut pro studium války (ISW) tvrdí, že se Ukrajinci dostali za další ruskou obrannou linii, hovořit o průlomu je ale předčasné. Na východní frontě u Bachmutu se Kyjevu podle náměstkyně ministra obrany Hanny Maljarové podařilo osvobodit další tři kilometry čtvereční území. Vojáky na frontě přijel podpořit i prezident Volodymyr Zelenskyj. V Doněcké a Záporožské oblasti strávil celý den, během kterého zjišťoval stav jednotek a vojenského vybavení.
5. 9. 2023Aktualizováno5. 9. 2023, 13:35|
Všechny požáry v Řecku jsou pod kontrolou, riziko ale zůstává vysoké
Všechny požáry v Řecku se už podařilo dostat pod kontrolu. Hasiči v celé zemi napočítali skoro stovku požárů, z nichž polovina trvala méně než 24 hodin, uvedl řecký tisk. Nebezpečí vzniku a dalšího šíření požárů však kvůli týdny trvajícímu suchu zůstává vysoké. Výstraha před extrémním rizikem vzniku požárů platí v šesti oblastech, což je o jednu méně než ve čtvrtek. Dále hoří i jinde ve Středomoří.
28. 7. 2023Aktualizováno28. 7. 2023, 23:07|
Rhodos a Korfu dál bojují s plameny, vyšetřovatelé mluví o možném žhářství
Řecké ostrovy i část pevniny dál bojují s požáry. Nejhorší je situace na Rhodu, který se potýká s plameny už devátý den. Podle agentury AMNA už platí nouzový stav na celém území ostrova. Existuje podezření, že požáry někdo založil úmyslně. Také na Korfu, kde vypuklo několik nových požárů, mají podezření na žhářství. Nové požáry hlásí i střední Řecko.
26. 7. 2023Aktualizováno26. 7. 2023, 20:56|
Lídra turecké opozice Kilicdaroglua podpoří ve volbách další nacionalistická strana
Turecká Strana vítězství (ZP), označovaná za ultranacionalistickou i krajně pravicovou, podpoří ve druhém kole prezidentských voleb opozičního lídra Kemala Kilicdaroglua. Oznámil to šéfa ZP Ümit Özdag. Tato strana byla součástí předvolební koalice Aliance předků (ATA), která do prezidentských voleb postavila kandidáta Sinana Ogana, který skončil třetí a pro nedělní druhé kolo už podpořil prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.
24. 5. 2023|
V Turecku bude druhé kolo prezidentských voleb, analytici favorizují Erdogana
V Turecku se uskuteční druhé kolo prezidentských voleb, protože žádný z kandidátů nezískal v neděli přes padesát procent hlasů. Oznámil to nejvyšší volební úřad. Podle oficiálních výsledků současný prezident Recep Tayyip Erdogan vyhrál první kolo se 49,5 procenta hlasů, opoziční kandidát Kemal Kilicdaroglu dostal 44,9 procenta hlasů. Třetí kandidát Sinan Ogan, který do druhého kola nepostupuje, dostal 5,2 procenta hlasů. Turci se k urnám vrátí v neděli 28. května, podle analytiků je favoritem Erdogan. Mezinárodní pozorovatelé některé aspekty voleb kritizovali.
15. 5. 2023Aktualizováno15. 5. 2023, 19:32|
Novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského získal Černohorský. Nejlepší reportáž měli Kubal a Hönig
Letošní Novinářské ceny ovládla témata války na Ukrajině. Cenu za nejlepší psaný rozhovor získala Petra Procházková z Deníku N za interview s ruským politologem, v audiovizuální sekci cenu za nejlepší reportáž obdrželi zpravodaj Michal Kubal a kameraman Vojtěch Hönig za příspěvek „Ukrajina: tváře války“. Reportér ČT Václav Černohorský,  který válku rovněž pokrýval, si odnesl Cenu Karla Havlíčka Borovského.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 23:22|
Turecko čekají volby. Politici sázejí na téma syrských uprchlíků
Turecko čekají 14. května prezidentské a parlamentní volby. Odhady jejich výsledku se různí. Jedním z témat kampaně je situace uprchlíků ze sousední Sýrie, kterých v Turecku žijí téměř čtyři miliony, což je v celosvětovém měřítku největší uprchlická populace. Většinová společnost je totiž naladěná proti nim, ekonomické problémy to prohlubují a politici se snaží reagovat.
2. 5. 2023Aktualizováno2. 5. 2023, 17:42|
V Turecku začala předvolební kampaň, jasný favorit na prezidenta podle průzkumů není
Turci půjdou v polovině května k očekávaným prezidentským a parlamentním volbám, v zemi oficiálně začala předvolební kampaň. O post hlavy státu se ucházejí čtyři kandidáti, z nichž největší šance mají současný vůdce Recep Tayyip Erdogan (AKP) a Kemal Kilicdaroglu (CHP), na kterém se shodlo šest opozičních stran. Průzkumy jsou stále velmi vyrovnané.
31. 3. 2023|
Velký knižní čtvrtek doporučuje novinky Hůlové, Hornbyho i ukrajinskou kroniku zpravodajů ČT
Deset novinek tuzemských i zahraničních autorů přináší čtenářům od 23. března Velký knižní čtvrtek. Do výběru napříč žánry, jímž knihkupci a nakladatelé chtějí upozornit na čtenářsky atraktivní tituly, se dostaly knihy od Nicka Hornbyho, Petry Hůlové, Michaela Žantovského i zpravodajů České televize.
23. 3. 2023|
Nové otřesy v turecko-syrském pohraničí mají osm obětí a stovky zraněných
Nejméně osm mrtvých a více než 760 zraněných si v Turecku a v Sýrii vyžádalo pondělní zemětřesení o síle 6,4 stupně. Na základě aktualizované bilance o tom informovala agentura DPA. Otřesy půdy zasáhly oblast čtrnáct dní poté, co mohutné zemětřesení zabilo na jihu Turecka a severu Sýrie přes 47 tisíc lidí.
21. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 10:11|
Lidé v Antakyi pohřešují přátele i 14 dní po zemětřesení. Většina budov je zde zničená, popisuje zpravodaj
Z čtyřsettisícové Antakye se po ničivém zemětřesení, které ji 6. února postihlo, stala hromada sutin. Většina přeživších turecké město opustila, po setmění v něm hlídkují jen vojáci a další členové bezpečnostních složek. Situaci přímo v metropoli provincie Hatay sleduje zpravodaj České televize Václav Černohorský.
20. 2. 2023Aktualizováno20. 2. 2023, 17:32|
Ze sutin v Turecku vysvobozují přeživší i po dvou stovkách hodin. Naděje ale s přibývajícím časem klesá
Osm dní po jednom z nejhorších zemětřesení v Turecku a Sýrii záchranáři hovoří o omezení pátracích operací. Šance na nalezení přeživších se totiž každou hodinou tenčí, záchranářům v Turecku se i přesto v úterý brzy ráno podařilo ze sutin vyprostit dospívajícího chlapce a muže, píše agentura Reuters. Celkem během úterý zachránili šest lidí. Zemětřesení si podle oficiálních bilancí v Turecku a Sýrii vyžádalo přes 40 tisíc mrtvých.
14. 2. 2023Aktualizováno14. 2. 2023, 21:18|
Čeští záchranáři v Turecku stále nacházejí přeživší. Obětí zemětřesení je už přes 23 tisíc
I čtyři dny po katastrofálním zemětřesení v Turecku a Sýrii objevují záchranáři pod troskami zřícených domů přeživší. Navzdory přetrvávajícím nízkým teplotám je totiž podle místních médií stále slyšet zoufalé volání osob uvězněných ve zřícených domech. Počet obětí přesáhl 23 tisíc. Zasaženým oblastem lidé pomáhají i dobročinnými sbírkami – Češi na záchranné a humanitární operace poslali přes 66 milionů korun.
10. 2. 2023Aktualizováno10. 2. 2023, 20:13|
„Utekli jsme před smrtí ze Sýrie, ale dostihla nás tady.“ ČT točila v tureckém Iskenderunu
Pondělní katastrofa v Turecku a v Sýrii se zapíše jako jedno z nejsilnějších zemětřesení za posledních sto let. Zabila tisíce lidí a jen v Sýrii připravila o přístřeší nejméně tři sta tisíc lidí. Podle Ankary zničily otřesy v Turecku na šest tisíc budov. V zasažených oblastech natáčel zpravodaj ČT Václav Černohorský.
8. 2. 2023|
Ekologický protest nebo státní blokáda? Izolace Karabachu vyvolává spory
Mezi Jerevanem a Baku opět roste napětí kvůli Náhornímu Karabachu. Přístupovou cestu do oblasti z Arménie, Lačinský koridor, už téměř dva měsíce blokují demonstrace Ázerbájdžánců, kteří tvrdí, že jsou ekologičtí aktivisté. Představitelé arménské enklávy a vlády v Jerevanu viní z akce Ázerbájdžán a vyzývají ho, aby protesty ukončil. Úřady v Baku odmítají, že by blokádu organizovaly. V Náhorním Karabachu natáčel zpravodaj ČT Václav Černohorský.
3. 2. 2023|
Na Ukrajině kameramana Němečka těsně minula raketa. Objektivem nezaznamenáte vše, realita války je mnohem horší, říká
Kameraman České televize Pavel Němeček byl na Ukrajině letos celkem čtyřikrát. Divákům zprostředkoval záběry přímo z bojové linie. Všechno ale zachytit nemohl, ať už z taktických důvodů, aby neodhalil strategické pozice ukrajinských vojsk, nebo kvůli omezením, která mají média jako taková. Kamerou totiž nelze přenést pachy války, říká. Když se ho pak na přednáškách lidé ptají, jaká je skutečná situace na Ukrajině, odpovídá jim: „Realita je ještě horší.“ Kromě zkušeností z války na Ukrajině vzpomíná Němeček v podcastu Background ČT24 také na to, jak ho v Libanonu zavřeli do vězení.
2. 11. 2022|Simona Schröderová
Okupanti jsou z Kupjansku pryč, frontová linie se ale zastavila hned za městem
Kupjansk v Charkovské oblasti osvobodila ukrajinská armáda v září. I když okupanti odešli, frontová linie je hned za městem a místní, kteří zatím zůstávají, nejsou v bezpečí. Ve městě neteče voda a nefunguje topení, policie také pátrá po kolaborantech, kteří se zde skrývají. V Kupjansku natáčel zpravodaj ČT Václav Černohorský.
28. 9. 2022|
Inflace v Turecku přesáhla osmdesát procent. Podle nezávislých expertů je násobně vyšší
Míra inflace v Turecku v srpnu meziročně podle oficiálních dat vystoupila na 80,2 procenta, dosáhla tak nejvyšší míry od září 1998. K růstu vedle cen energií přispělo zejména zdražování dopravy, vybavení domácností a potravin. Před rokem se inflace pohybovala těsně pod 20 procenty, zrychlovat začala na podzim.
6. 9. 2022|
Řecko chce zjistit, zda premiér věděl o odposlouchávacím skandálu tajné služby
Skandál s odposlechy předsedy opozičních socialistů Nikose Andrulakise a dvou novinářů tajnou službou otřásá pozicí řeckého premiéra Kyriakose Mitsotakise. Šéf zpravodajců již přišel o funkci a ustavená vyšetřovací komise má zjistit pozadí celé akce. Informoval o tom zpravodaj ČT v Turecku Václav Černohorský.
1. 9. 2022|