TÉMA

Registr

Posílat peníze na účet bude jednodušší, lidem bude stačit znát telefonní číslo

Česká národní banka (ČNB) spustí registr, který umožní bankám zprovoznění služby, kdy pro poslání peněz bude stačit telefonní číslo příjemce. Banky budou mít přístup do registru od 30. října, služba by měla být lidem, kteří o ni projeví zájem, dostupná v listopadu. Nový systém by měl zjednodušit převádění peněz mezi lidmi, uvedla ČNB v tiskové zprávě.
7. 9. 2023|

Podpora na bydlení pro uprchlíky se od července změní, stát začíná evidovat byty

Podpora na bydlení pro uprchlíky se od 1. července změní, sdělil ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Dostávat budou nově příspěvek na náklady v humanitární dávce a započitatelné částky stanoví vláda v nařízení. Podpora by měla putovat do bytů, které lidem s dočasnou ochranou nabídnou majitelé. Stát toto bydlení začíná od úterý evidovat, vlastníci ho mohou zapsat do registru. Dosavadní solidární příspěvek pro ty, kteří u sebe doma či ve svém volném bytě ubytovávají příchozí, se přestane na konci června vyplácet.
11. 4. 2023Aktualizováno11. 4. 2023, 20:03|

Krizová novela vodního zákona reaguje na havárii na Bečvě, pokuty stoupnou až na 50 milionů

Krizová novela vodního zákona zpřesní postup řešení ekologických havárií na vodních tocích. Nově by měl takové situace řídit Hasičský záchranný sbor ČR (HZS ČR). Ministerstvo životního prostředí (MŽP) také plánuje zpřísnit pokuty pro ty, kteří havárii zapříčiní. Firmám by tak mohlo hrozit až 50 milionů korun, uvedl ve čtvrtek ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
23. 3. 2023Aktualizováno23. 3. 2023, 20:00|

Ministerstvo chystá registr žáků. Má sdružovat informace o dítěti od jeho vstupu do vzdělávacího systému

Ministerstvo školství (MŠMT) chce vytvořit registr žáků, který má mimo jiné usnadnit zápisy do mateřských a základních škol a umožnit elektronizaci přihlašování na střední školy. Registr, který bude součástí nového Informačního systému vzdělávání s názvem eEdu, by měl být k dispozici nejdříve v roce 2025. Podle odhadů by vytvoření informačního systému mělo stát zhruba 50 milionů korun.
18. 3. 2023|

Život mu zachránil dárce kostní dřeně. Teď se Weitz snaží, aby se do registru zapsalo více lidí

Jediným způsobem léčby pacientů s poruchou krvetvorby je v některých případech transplantace krvetvorných buněk od zdravého dárce. Sedmnáctiletému Sebastianu Weitzovi, který onemocněl leukemií, zachránil život darováním kostní dřeně neznámý člověk. Nyní se Weitz snaží motivovat ostatní, aby se zapsali do registru dárců. V Česku jich v tuto chvíli je 150 tisíc, podle lékařů je to málo. Zhruba deset procent nemocných vhodného dárce nenajde.
9. 2. 2023|

Chybí jednotný rejstřík psů. Majitelé je přitom musí povinně čipovat už tři roky

Ani tři roky po zavedení povinného čipování psů neexistuje navazující jednotný rejstřík. Ten by přitom výrazně pomohl při nalezení zatoulaných zvířat. Funguje jen desítka soukromých rejstříků, zdaleka ne kompletních. Jednotnou evidenci stát ohlašoval už na loňský leden.
3. 1. 2023|

Senát schválil zrušení EET ke konci letošního roku. Sjednotil také podmínky u příspěvku na bydlení

Elektronická evidence tržeb (EET) patrně bude ke konci letošního roku zrušena bez náhrady. V opačném případě by se od příštího roku rozšířila na další živnostníky. Senát ve středu novelu o zrušení EET podle očekávání schválil hlasy 63 ze 76 přítomných členů. Předlohu nyní dostane k posouzení prezident. Senátoři rovněž schválili zvýšení přídavků na dítě od ledna o 200 korun na 830 korun až 1580 korun měsíčně nebo novelu upravující podmínky pro vstup a pro činnosti v Antarktidě včetně povolování. Zákonodárci odsouhlasili také budování nové Digitální a informační agentury a odmítli automatické zřizování datových schránek.
14. 12. 2022Aktualizováno14. 12. 2022, 19:31|

Je to největší skandál v historii této instituce, řekla Charanzová. Podle ní by měly v europarlamentu vzniknout větší kontroly

Otřáslo to celým Evropským parlamentem (EP), prohlásila v pořadu Interview ČT24 místopředsedkyně EP Dita Charanzová (za ANO) v souvislosti s vyšetřováním korupce. „Je to největší skandál v historii této instituce,“ dodala s tím, že se nyní bude řešit, jaké kontrolní mechanismy nastavit do budoucna.
12. 12. 2022|

Nový centrální registr pomůže s pátráním po zatoulaných psech

V Česku vznikne centrální evidence psů, kterou bude provozovat Komora veterinárních lékařů. Zavádí ji schválená novela veterinárního zákona. Jednotný registr by měl třeba urychlit dohledání majitelů zaběhnutého psa.
22. 8. 2022|

Registr vozidel už je opět plně funkční, několik hodin byl částečně mimo provoz

Registr silničních vozidel byl od dopoledne několik hodin částečně mimo provoz. Technická porucha v systému po většinu úředního dne neumožňovala generovat a tisknout dokumenty, řada úřadů proto nepoužívala registr vůbec. Technický problém se nakonec podařilo opravit zhruba po 16:00, informoval mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.
17. 8. 2022Aktualizováno17. 8. 2022, 17:54|

Přepis vlastníka vozu zůstane beze změn. Ústavní soud nemá hledat optimální řešení, zdůvodnil soudce

Pravidla pro přepis vlastníka v registru vozidel zůstanou beze změn. Ústavní soud zamítl návrh Krajského soudu v Plzni na zrušení části zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Krajský soud se snažil podáním návrhu vyřešit situaci lidí, kteří prodali vůz, ale nový majitel s nimi nespolupracuje na přepisu, a zůstávají tak zapsaní v registru silničních vozidel. Podle ústavních soudců ale právní řád poskytuje dosavadnímu i novému vlastníkovi prostředky, jak dosáhnout přepisu, byť jsou možná složitější než zákonem určený postup.
16. 11. 2021|

Lidé se na světový den hlásí do registrů dárců kostní dřeně, památky se nasvítily na červeno

Česko se v sobotu zapojilo do Světového dne dárců kostní dřeně. Na několika místech se mohli na náborech registrovat noví dárci, kterých loni kvůli pandemii nemoci covid-19 ubylo. Oceněni byli lidé, kteří už kostní dřeň darovali. Večer se pak u příležitosti světového dne červeně rozsvítila řada významných budov a památek.
18. 9. 2021Aktualizováno18. 9. 2021, 19:58|

Senátoři chtějí zpřísnit ochranu zákazníků proti energošmejdům, novelu vrátili sněmovně

Senátoři projednali novelu, jejímž cílem je zlepšit ochranu zákazníků na trhu s energiemi. Požadují ale přísnější pravidla, a proto ji s pozměňovacím návrhem vrátili poslancům. Horní komora zároveň podpořila uzákonění 26. června jako Dne odchodu okupačních vojsk. Naopak vytkla vládě nedostatečně zajištěnou přípravu českého předsednictví EU.
25. 8. 2021Aktualizováno25. 8. 2021, 17:14|

Policisté prý vynášeli informace soukromým očkům. V kauze Listerin nyní padla obžaloba

Státní zástupce obžaloval dva policisty a další tři lidi ze zneužívání neveřejných policejních evidencí. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Obžalovaní policisté podle obžaloby údajně předávali informace z databází soukromým detektivům, nyní jim hrozí až pět let vězení.
17. 6. 2021|

Poslanci podpořili přeměnu dětských skupin na jesle, řešili i zvýšení přídavků na děti

Vládní návrh na přeměnu nynějších dětských skupin na jesle s přísnějšími pravidly míří ve sněmovně do závěrečného schvalování. Dětské skupiny by podle vlády měly přestat existovat do konce srpna 2024. Poslanci také projednali zvýšení přídavku na děti, podle vládní novely by měly vzrůst o 26 procent, neshodli se ale na tom, které rodiny by měly na dávky nárok. Sněmovna se ještě předtím odpoledne sešla na řádné schůzi, hlasování o pokutách podnikatelům za porušování protikoronavirových restrikcí ale opět odložila.
23. 3. 2021Aktualizováno23. 3. 2021, 20:13|

Vláda schválila návrh na bonus 370 korun za den v karanténě a kompenzace firmám

Lidé v karanténě by mohli dostávat k náhradě mzdy bonus až 370 korun za den, schválila v pondělí vláda. Ta navíc opět zažádá o prodloužení nouzového stavu do 16. března. Schváleno bylo také rozšíření registru o přestupky z krizového zákona a nový systém kompenzací. Podpora podnikatelů se má zjednodušit, dosáhnout na ni má více subjektů. Podnikatelé ve veletržním, kongresovém a eventovém průmyslu budou mít kvůli krizi nově nárok na náhrady. Restrikce zavedené proti šíření nákazy kabinet nezpřísnil.
8. 2. 2021Aktualizováno8. 2. 2021, 20:11|

Termíny registrů vozidel jsou plné na týdny dopředu. Situaci zhoršují omezené úřední hodiny

Úřady v okolí Prahy hlásí, že termíny registrů vozidel i řidičských průkazů jsou vyplněné někdy až na týdny dopředu. Jejich provoz komplikují hlavně omezené úřední hodiny, část pracovišť nicméně tvrdí, že situace se oproti podzimu zlepšila. V současnosti lidí oproti podzimu trochu ubylo.
1. 2. 2021|

Zapsat odklad splátek úvěrů do registru? Jednotný postup bank chybí

Odklad hypotečních nebo úvěrových splátek budou v souvislosti s aktuální krizovou situací banky umožňovat. Zároveň si však chtějí tuto informaci ukládat v registrech, kde zůstává roky. A klientům to může v budoucnu ztížit přístup k dalším půjčkám.
20. 3. 2020|

Na očipování psa zbývá posledních pár dnů, jinak hrozí pokuta

Několik posledních dnů mají lidé na to, aby nechali očipovat své psy. Povinnost značit štěňata nejpozději do půl roku věku bude platit od Nového roku. Má přispět ke snadnější identifikaci zvířete i majitele. Za nesplnění bude hrozit sankce.
26. 12. 2019|

Piráti chystají novelu. Akademický titul by šlo odebrat i po 15 letech

Piráti připravují novelu vysokoškolského zákona, která má umožnit univerzitám odebírání podvodně získaných titulů i po 15 letech od jejich nabytí. Reagují tak na plagiátorské kauzy z minulosti. Všechny absolventské práce by se navíc měly zveřejnit. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) má k návrhu výhrady, stejně tak i část akademiků.
3. 11. 2019|

Nečekat na volání a přijet. Hasiči vytváří databázi ohrožených pacientů, kteří by mohli potřebovat evakuace

Pacienti odkázaní na přístroje, neslyšící nebo ti, kteří se špatně pohybují, se mohou hlásit do nového registru hasičů. Vznikl ve spolupráci s nemocnicemi a jako první ho plní pacienti z Karlovarského kraje. Seznam pomůže hasičům hlavně při živelních katastrofách: upozorní je na pacienty, o nichž jinak většinou neví, a přijedou jim na pomoc.
29. 9. 2019|

Zánik „polopřevodů“ aut byl v pořádku. Podle Ústavního soudu nešlo o vyvlastnění

Právní úprava, kvůli které vozidla v takzvaném polopřevodu administrativně zanikla, není protiústavní. Krajský soud v Hradci Králové neuspěl u Ústavního soudu (ÚS) s návrhem na zrušení sporného přechodného ustanovení. Polopřevod byl stav, kdy původní majitel odhlásil vozidlo z registru a nový je už nenechal řádně zapsat.
22. 5. 2019|