Chybí jednotný rejstřík psů. Majitelé je přitom musí povinně čipovat už tři roky

Chybí jednotný rejstřík čipovaných psů (zdroj: ČT24)

Ani tři roky po zavedení povinného čipování psů neexistuje navazující jednotný rejstřík. Ten by přitom výrazně pomohl při nalezení zatoulaných zvířat. Funguje jen desítka soukromých rejstříků, zdaleka ne kompletních. Jednotnou evidenci stát ohlašoval už na loňský leden.

Pes Brick se dostal do jihlavského útulku mezi svátky. Jestli byl nevhodným dárkem, nebo má někde nešťastného majitele, kterému se zatoulal, lze zjistit těžko. „Tento pejsek je bez čipu, pak jsou psi, kteří čip mají, ale nejsou bohužel registrovaní, takže to je k ničemu. Je to tak jeden z deseti, který je zapsaný v nějakém registru,“ řekla vedoucí městského útulku v Jihlavě Kateřina Škarková.

Za neočipování psa může jeho majitel dostat pokutu až padesát tisíc korun, start centrálního rejstříku se ale dál posouvá. Měl být už v lednu 2022, termín se posunul kvůli zpožděné novele zákona. Komora veterinárních lékařů teprve spouští výběrové řízení.

„Celé řízení musí projít i schvalovacím procesem ministerstva vnitra, v tuto chvíli nejsme schopni ani odhadnout, kdy dojde ke spuštění databáze,“ řekla prezidentka Komory veterinárních lékařů ČR Petra Šinová.

Soukromé registry nejsou kompletní

Některé soukromé registry fungují za poplatek, jiné zdarma. Ale zdaleka nejsou kompletní. Například psa Čudlu si Kamil Řezáč vzal právě z útulku. Z nalezence udělal cestovatele, byl s ním v Řecku nebo na Elbě. „Když jsem hledal, kam se zaregistrovat, nebylo to jednoduché, v zahraničí nejsou některé registry uznávané. Jeden byl vhodný,“ popsal.

Štěňata do budoucího jednotného registru zanese veterinář při čipování. Starší, už očipované psy, potom doplní při podání vakcíny na vzteklinu. Nejdelší interval je tříletý, kompletně naplněný rejstřík tak bude tři roky po jeho spuštění.