TÉMA

Zrak

Američtí lékaři provedli první transplantaci životaschopné oční bulvy v historii

Americkým chirurgům na newyorské klinice NYU Langone Health se podařilo poprvé v historii transplantovat oční bulvu. Šestačtyřicetiletému pacientovi Aaronu Jamesovi se do „nového“ oka zrak zatím nevrátil, funkční jsou ale podle lékařů cévy i sítnice, píše agentura Reuters. Od 21hodinového zákroku nyní uběhlo šest měsíců.
10. 11. 2023|

Cvičebna ve zlínské školce pomáhá dětem, které trápí šilhání nebo tupozrakost

Ve zlínské Mateřské škole Luční funguje už několik týdnů ortoptická cvičebna. Otevřelo ji oční oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati. Děti s poruchami zraku tak mohou přímo docházet v prostorách školky k odborníkovi a rodiče je nemusí vozit do nemocnice. Cvičebna je otevřená především pro děti, které trápí tupozrakost nebo šilhání.
9. 11. 2023|

Ostravští vědci chtějí odhalovat poškození očí diabetiků. Využijí neuronové sítě

Poškozené oči má každý desátý pacient s cukrovkou. Odhalit včas takzvanou diabetickou retinopatii i bez návštěvy očního lékaře má pomoci nový nástroj, který využívá počítačovou neuronovou síť a matematicko-statistické metody.
15. 2. 2023|

Před deseti lety přišel kvůli metanolu o zrak. Vladimír Lipina je stále odkázán na pomoc rodiny

Vladimír Lipina byl jedním z prvních lidí, kteří se před deseti lety napili jedovatého rumu s metanolem. Život mu lékaři zachránili, přišel ale o zrak. Ani dnes není zcela samostatný a denně mu pomáhá rodina. Sám si nezvládne uvařit ani nachystat léky. Jeho přáním je vrátit se zpět do rodného Havířova a žít samostatně.
23. 11. 2022|

Mnoho řidičů špatně vidí. I část těch, kteří mají předepsané brýle, je za volantem nenosí

Část řidičů, kteří dostali řidičský průkaz pod podmínkou, že budou nosit za volantem brýle nebo kontaktní čočky, tak nečiní. Někteří motoristé také zanedbávají kontroly zraku, upozornil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Besip proto na rizika spojená se slabým zrakem při řízení upozorní v říjnové kampani. Zaměří se kromě řidičů i na cyklisty. Až polovina lidí, kteří mají špatný zrak a usedají za řídítka, nenosí brýle.
19. 9. 2022|

Psí vztah k televizi je stále záhadou. Vědci už vědí, co na obrazovce vidí, ale tápou, co vnímají

Ve Spojených státech už několik let vysílá kabelová televizní stanice DogTV. Jak její název napovídá, na americkém trhu se nesnaží oslovit lidské diváky, ale nabízí pořady určené pro psy. Její program pro ně vytváří experti tak, aby čtyřnohým mazlíčkům vyhovoval. Psi televizi vnímají, rozeznat dokáží především pohyby, a někteří dokonce i poznají, když na obrazovce běhá digitální pes.
25. 11. 2021|

Preventivní prohlídky dospělých nově zacílí na zrak, u dětí na sluch

Nová vyhláška ministerstva zdravotnictví v letošním roce přináší změny do podoby preventivních prohlídek u praktických lékařů a pediatrů. Dospělí pacienti mají nově procházet podrobnějším vyšetřením očí, u dětí se lékaři víc zaměřují na sluch. Podle resortu novinky reagují na vyvíjející se praxi a měly by pomoci odhalit víc nemocí včas.
13. 9. 2021|

Vědci popsali prvního nočního dinosaura. Měl obří oči a paže vzpěrače

V současné době žije na Zemi asi 10 tisíc druhů ptáků. Dokázali využít prakticky všechny druhy ekosystémů naší planety – ale jen hrstka z nich má adaptace, které jim umožňují lovit aktivní kořist v temnotě noci. Vědci si už dlouho kladli otázku, jestli to nemůže být dědictví po jejich předcích, teropodních dinosaurech.
13. 5. 2021|

Vědci studovali barvoslepé chobotnice. Pomohlo jim to vymyslet, jak u lidí předvídat ztrátu zraku

Výzkum zraku chobotnic, který publikoval Journal of Experimental Biology, přivedl britské vědce k vývoji nového zařízení. To dokáže včas odhalit, jestli má člověk zvýšené riziko, že se u něj v budoucnu rozvine takzvaná věkem podmíněná makulární degenerace, která ve vyspělých zemích patří mezi nejčastější příčiny slepoty.
8. 5. 2021|

Řidiči podceňují problémy se zrakem. Nebezpečné je to zvláště na podzim

Podzim a listopad zejména bývají na silnicích obdobím zhoršené viditelnosti. Ráno ještě šero, časté mlhy a brzy se stmívá, špatně jsou vidět chodci i sama auta. O to větší roli tedy hraje zrak řidičů. Nejnovější projekt Besipu však ukázal, že jde o podceňovanou záležitost.
25. 11. 2019|

Špatně vidí téměř polovina řidičů, zjistil BESIP. U osmi procent je vada zraku nebezpečná

Téměř polovina řidičů usedá za volant, i když špatně vidí. Upozornil na to ředitel samostatného oddělení ministerstva dopravy BESIP Tomáš Neřold. Podle výkumu BESIPu má 44 procent řidičů buď špatný zrak, nebo špatné brýle či kontaktní čočky, a tak nemají potřebnou ostrost vidění. Osm procent testovaných vidí tak špatně, že by podle BESIPu vůbec neměli řídit.
19. 11. 2019Aktualizováno19. 11. 2019, 20:12|

Drobná pomoc pro děti se zrakovým postižením v Etiopii přišla i z Česka

Devadesát pět procent lidí se zdravotním handicapem žije v Etiopii v chudobě. V lepším případě jsou odkázáni na pomoc rodiny, v tom horším žebrají. Hrozivou bilanci se snaží změnit projekt na inkluzi nevidomých dětí. Prvním dvaceti žákům se zrakovým postižením ve škole v Addis Abebě na nutné učební pomůcky přispělo i Česko, které jinak dotuje rozvojovou pomoc ve srovnání s ostatními vyspělými zeměmi hluboce podprůměrně.
16. 11. 2019|

Proč neměl mrtvou nikdo rád? V Ostravě vydali audioknihu pro lidi se zrakovým handicapem

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě vydala novou audioknihu pro slabozraké a nevidomé. Detektivní příběh Mrtvou neměl nikdo rád je už pátým titulem, který v edici Regionální audioknihy vychází.
11. 11. 2019|

Kromě rakoviny může kouření vést i ke slepotě. Mnoho lidí si to ale neuvědomuje

Řada Britů neví o negativním vlivu kouření na lidský zrak. Vyplývá to z šetření britské Asociace optometristů (AOP). Podle něj si v tomto ohledu škodlivost cigaret uvědomuje pouze každý pátý respondent. Cigarety přitom podle odborníků několikanásobně zvyšují riziko vzniku některých očních onemocnění, která mohou vést až ke ztrátě zraku.
4. 7. 2019|

Hlubokomořské ryby vidí barevně, odhalila česká vědkyně. S výzkumem se dostala na obálku Science

Třem druhům mořských ryb umožňují namnožené tyčinkové fotoreceptory v sítnici rozlišovat barvy v temných hloubkách. U ostatních obratlovců tyčinky ve tmě zajišťují černobílé vidění, barvy rozlišují při dobrém světle pomocí čípků. Neobvyklý mechanismus by rybám mohl usnadňovat lovení kořisti a výběr partnerů k rozmnožování, uvedla Zuzana Musilová z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.
10. 5. 2019|