Cvičebna ve zlínské školce pomáhá dětem, které trápí šilhání nebo tupozrakost

Studio 6: Nová ortoptická cvičebna pro děti v MŠ Luční ve Zlíně (zdroj: ČT24)

Ve zlínské Mateřské škole Luční funguje už několik týdnů ortoptická cvičebna. Otevřelo ji oční oddělení Krajské nemocnice Tomáše Bati. Děti s poruchami zraku tak mohou přímo docházet v prostorách školky k odborníkovi a rodiče je nemusí vozit do nemocnice. Cvičebna je otevřená především pro děti, které trápí tupozrakost nebo šilhání.

„Základním diagnostickým přístrojem tady ve cvičebně je synoptofor, na něm jsme schopni změřit úroveň oční spolupráce a změřit i velikost šilhání, pokud tam nějaká je. A samozřejmě na tom přístroji i cvičíme. Máme i optotyp, na kterém testujeme, jak děti vidí. Pak máme další přístroje, na kterých děti procvičují zrak,“ popisuje ortoptistka z Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Aneta Lekešová.

Výběr pomůcek pro každé dítě je individuální, závisí podle ní na tom, jakou má zrakovou vadu a jak je také ochotné spolupracovat. „Cílem cvičení v případě tupozrakosti je zlepšit vidění oka, v případě šilhání je zlepšit postavení očí  a obnovit oční spolupráci, aby obě oči dokázaly spolupracovat a třeba se obnovilo i prostorové vnímání,“ popsala Lekešová. Cvičení slouží například i jako příprava před zákrokem.  

„Jedním z důvodů, proč jsme cvičebnu otevřeli, bylo to, že jsme školka s největší kapacitou ve Zlíně, staráme se zhruba o 170 dětí a iniciativa vzešla z krajské nemocnice, která hledala vhodné pracoviště,“ vysvětlil ředitel mateřské školy David Bělůnek. 

V současné době mají ve školce zhruba osm dětí, které cvičebnu potřebují. Zatím je v provozu jednou týdně, ale podle ředitele je možné cvičebnu otevřít dva dny v týdnu. „Hned potom, co jsme ji otevřeli, rodiče o ni měli zájem. Je hlavně pro děti, které ji potřebují, a není tak narušena jejich socializace ve školce,“ dodal Bělůnek.