TÉMA

Lék

Česko usiluje o obnovu výroby penicilinu. Vzniknout má nová továrna

Ministři zdravotnictví, financí i průmyslu a obchodu si přejí návrat výroby penicilinu do Česka a uvažují o vybudování nové továrny. Návrhem se teď zabývá Evropská komise. Pokud ho notifikuje, začne stavba hned. Linka by se tak rozjela do roka a půl.
24. 3. 2024|

Odborníci a rodiny nemocných chtějí získat do Česka nový lék proti vzácné Friedreichově ataxii

Rodiny nemocných a specialisté se snaží dostat do Česka lék proti Friedreichově ataxii, který nově schválila Evropská léková agentura. Vzácná choroba poškozuje nervový systém pacienta. V tuzemsku jí potvrzeně trpí asi padesát osob, celkem jich ale může být kolem dvou set. Léků na vzácné nemoci přibývá.
19. 3. 2024|

Část léků zdražila. Některé lékárny hlásí problémy s distribucí

Některé léky podražily, zejména ty volně prodejné. Důvodem je inflace a také změna sazby DPH, která se od nového roku zvýšila z deseti na dvanáct procent. U léků na předpis si pacienti podle lékového ústavu připlatí jen minimálně. Stát totiž u většiny z nich stanovuje maximální prodejní cenu. Kvůli zajištění dostupnosti ji ale u některých přípravků musel upravit a to se může do doplatků promítnout. Některé lékárny si stěžují na to, že se k nim řada přípravků na předpis nedostane – distributoři podle nich upřednostňují řetězce. Stovky majitelů lékáren proto žádají poslance o změnu zákona, která by zajistila rovnoměrnější dodávky. Ministerstvo je proti.
14. 3. 2024|

Příliš léků nebo špatná kombinace. S nastavením medikace pomáhají kliničtí farmaceuti

Nastavit lidem správnou medikaci pomáhají stále častěji kliničtí farmaceuti, na které se můžou obrátit praktičtí lékaři i sami nemocní. Zatím se odborníci starají především o pacienty v nemocnicích. Postupně ale začínají přijímat i zájemce zvenčí.
28. 2. 2024|

Čekárny lékařů se znovu plní. Výrazně narostl počet lidí s chřipkou

Čekárny lékařů, zejména pediatrů, se v posledních dnech znovu plní. Mezi nejčastější příznaky patří horečky, zvracení nebo bolesti hlavy. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je dětských pacientů o pětinu víc než týden předtím. Výrazně narostl hlavně počet lidí s chřipkou, a to o více než 80 procent. Podle SZÚ by se mohla rozvinout v epidemii.
24. 1. 2024|

České úřady varují před padělkem léku ozempic, může dojít k ohrožení života

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) a Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) varují před užíváním léku ozempic získaného jinak na předpis lékaře a vyzvednutého v lékárně, například koupeného přes internet. Může jít o padělek, jehož aplikace může způsobit vážné zdravotní komplikace s ohrožením života. Ministerstvo o tom, že se tyto padělky objevily v EU, informovalo v tiskové zprávě. V Rakousku několik lidí po aplikaci takové látky skončilo v nemocnici. Mluvčí resortu Ondřej Jakob doplnil, že v Česku zatím nebyl žádný takový padělek zachycený a podle dostupných informací ani nikdo nebyl kvůli němu hospitalizovaný.
25. 10. 2023Aktualizováno25. 10. 2023, 12:51|

První lék na tuberkulózu byl objeven před osmdesáti lety. Chorobu se dosud nepodařilo úplně vymýtit

Před osmdesáti lety se objevil první lék na tuberkulózu. Choroba bývala jednou z nejobávanějších nemocí historie a stojí za stamiliony obětí. Nepodařilo se ji ale vymýtit úplně, a to i kvůli vzniku rezistentních variant. V Česku nemocí loni onemocnělo 362 lidí a sedmnáct jich zemřelo.
19. 10. 2023|

Lék proti obezitě v testech překvapil, pomohl nemocným snížit hmotnost

V nové klinické studii vědci testovali, jak účinný je lék proti obezitě. Výsledky jsou podle výzkumu natolik dobré, že by účinná látka mohla být možná ještě letos schválená.
18. 10. 2023|

V době výpadků léků má pomoci nový sirup proti horečkám

Do českých lékáren míří nový sirup proti horečkám a bolestem pro děti od tuzemského výrobce. Ten chce posílit soběstačnost Česka v dodávkách léků v době, kdy má několik druhů léčiv přetrvávající výpadky.
20. 9. 2023|

Vládní novela má řešit nouzi o léky. Pacienti někdy musí použít i troje antibiotika

K omezení výpadků dostupnosti léků na českém trhu má přispět vládní novela o léčivech, kterou v úterním úvodním kole podpořila sněmovna po opozičních výhradách. Výrobci budou muset podle předlohy poskytovat léčivý přípravek až na dva měsíce po přerušení nebo ukončení dodávek. U léků, které ministerstvo zdravotnictví zařadí na zvláštní seznam, budou udržovat měsíční zásobu i distributoři léčiv. Novelu, kterou opoziční poslanci označovali za nedostatečnou, nyní posoudí zdravotnický výbor ve zkrácené třicetidenní lhůtě.
29. 8. 2023|

Vláda schválila nástroj pro zdanění nadnárodních firem

Ministři po dvoutýdenních vládních prázdninách na zasedání kabinetu podpořili předpis o dorovnávací dani, jehož účelem je vytvořit nástroj pro zdanění velkých nadnárodních firem, které by se mohly placení daní v tuzemsku vyhýbat kvůli sídlům v jiných zemích. Vláda chce legislativu ve sněmovně projednat zrychleně. Kabinet také rozšířil národní sankční seznam o tři nová jména a podpořil dopravní projekty, na nichž spolupracuje státní sektor s tím soukromým.
16. 8. 2023Aktualizováno16. 8. 2023, 19:19|

Nemusí udělat nic, ale můžou taky ohrozit zdraví. Poptávka po padělcích léků neklesá

Poptávka po padělaných lécích či doplňcích na růst svalů i na hubnutí na černém trhu neklesá. Užívaní neoriginálních přípravků ale může ohrožovat zdraví. Odborníci tak doporučují je raději nekupovat přes internet.
12. 8. 2023|

Proti výpadkům léků má pomoci novela zákona. Trh podle zástupce firem není odolný

V Česku aktuálně chybí třeba některé léčivé přípravky na Parkinsonovu chorobu či část antibiotik. Zatímco náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček spojuje zlepšení situace na trhu s novelou zákona o léčivech, která by mohla začít platit v lednu 2024, výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Filip Vrubel poukazuje na odliv producentů léčiv z Evropy a nízkou konkurenceschopnost kontinentu. Řekli to v úterní 90' ČT24.
9. 8. 2023|

S poporodní depresí by mohl pomoci nový lék. V testech uspěl a posuzuje ho regulátor

Američtí lékaři informovali o velmi slibných výsledcích léku, který by měl výrazně zmírňovat příznaky poporodní deprese. Přípravek se už osvědčil v klinické studii, tedy na rodičkách, jež tímto problémem po narození dítěte opravdu trpěly.
31. 7. 2023|

VZP: Na proplacení léku vyzvednutého v cizině má pojišťovna 30 dní, nemusí ho ale pokrýt v plné výši

Na proplacení léku na předpis vyzvednutého v cizině má zdravotní pojišťovna 30 dní, u složitých případů 60 dní. Částka však nemusí náklady pokrýt, pojišťovna totiž platí cenu, kterou by za stejný lék zaplatila v Česku. V aktuální tiskové zprávě o tom informovala Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP). Se speciálním receptem si lidé mohou vyzvednout léky v kterékoliv lékárně v EU, ve vybraných v Polsku a Chorvatsku pak i s e-receptem včetně SMS nebo e-mailu.
4. 7. 2023|

Poslanci posoudí novelu, podle níž se lékárny nebudou moct více předzásobit některými léky

Nejen výrobců a distributorů se dotkne novela, která má bránit výpadkům v dodávkách léků. Teď úpravu posoudí poslanci. Lékárny se podle ní nebudou moct předzásobovat přípravky, které Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) označí jako ty s omezenou dostupností.
22. 6. 2023|

Lék pro diabetiky zneužívají zdraví, aby zhubli. Ministerstvo už omezilo jeho předepisování

Mánie kolem takzvaných injekcí na hubnutí dorazila i do Česka. Lék Ozempic, který je primárně určený pro diabetiky, ale zároveň pomáhá snižovat hmotnost, tak bude mít na tuzemském trhu problémy s dostupností po celý rok. České televizi to sdělil výrobce přípravku společnost Novo Nordisk. Kvůli masivnímu rozšíření léku mezi nediabetiky omezilo ministerstvo zdravotnictví jeho předepisování. Užívání léku už dříve přiznaly celebrity jako Elon Musk nebo Kim Kardashian.
15. 6. 2023|

Vzácným Praderovým-Williho syndromem trpí v Česku stovky lidí a lék neexistuje. Výzkum financují dárci

Vzácné genetické onemocnění zvané Praderův-Williho syndrom způsobuje neustálý hlad, opožděný vývoj i psychické potíže. V Česku se s ním potýkají stovky lidí a lék zatím neexistuje. To chce nyní změnit rodina z Liberce, která podporuje výzkum.
14. 6. 2023|

Stále více pacientů dosáhne na účinnější léčbu roztroušené sklerózy

Na hrazenou vysoce účinnou biologickou léčbu dosáhlo za poslední rok čtyřikrát víc nově diagnostikovaných pacientů s roztroušenou sklerózou. Umožnila to změna kritérií loni na jaře, lékaři tak mají v raném stadiu větší šanci na dlouho zastavit rozvoj onemocnění. Vyléčit ho úplně neumí.
30. 5. 2023|

Situaci s léky se daří stabilizovat, řekl náměstek ministra. Problém je podle výrobců silná poptávka

V Česku stále chybí některé běžné léky. Na trhu je problém sehnat řadu antibiotik a dětských léků proti horečce nebo prášky na cukrovku a na vysoký tlak. Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček v pořadu 90' uvedl, že se situace postupně stabilizuje. Výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Filip Vrubel podotkl, že se situací ohromně zamíchala poptávka a takové nárůsty nešlo předpovědět.
29. 5. 2023|

Pojišťovnám rostou nevyplacené vratky za léky. Mnoho lidí nemá bankovní účty

Některým zdravotním pojišťovnám včetně největší VZP rostou částky nevyplacených vratek za léky. Jde až o desítky milionů korun. Peníze se často nedaří doručit. Mnoho lidí totiž stále nemá bankovní účet a spoléhá se na poštovní poukázky.
20. 5. 2023|

Pacienti jsou rukojmími farmaprůmyslu, tvrdí Válek. Novelu o léčivech chce platnou od října

Výrobci musí mít skladové zásoby, které zajistí v případě výpadků dodávky léků, zdůraznil v Otázkách Václava Moravce ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Novelu, která toto zajistí, chce projednat zrychleně – tak, aby vstoupila v platnost v říjnu. Válek také plánuje rozšířit seznam léků bez doplatku. S prezidentem České lékárnické komory Alešem Krebsem se shodli na tom, že je potřeba, aby úřady řešily, pokud výrobce s výrazným postavením na trhu nedodává dostatek léčiv.
7. 5. 2023|

Soud pustil z vazby učitelku v důchodu, kterou obžaloba viní spolu se zubařkou z vraždy muže

Učitelku v důchodu, která čelí společně se středočeskou zubařkou obžalobě z vraždy muže v Praze, propustil soud z vazby. Vyšlo to najevo při úterním zasedání, při němž pražský městský soud rozhodoval o vazbě druhé obžalované. Soud chtěl původně zahájit hlavní líčení, propuštěné seniorce se mu ale nepodařilo předvolání doručit včas. Proces proto začne až 26. dubna.
4. 4. 2023|

V Česku bude dva týdny chybět jeden z injekčních léků na diabetes

V Česku nebude dva týdny dostupný injekční lék na diabetes druhého typu Ozempic v síle jednoho miligramu. Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka ho lze nahradit jinými léky se stejným účinkem, omezí se jeho předepisování na obezitu. Podle Davida Koláře, ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP), jejímž členem je i výrobce léku, firma Novo Nordisk, je výpadek způsoben výrazným zvýšením poptávky. Na přelomu dubna a května by měla dorazit také mimořádná dodávka dětských antibiotických sirupů.
3. 4. 2023|