TÉMA

Jmenování

Izraelský nejvyšší soud zrušil hlavní část Netanjahuovy reformy. Odmítl omezení svých pravomocí

Izraelský nejvyšší soud zrušil klíčovou část kontroverzní justiční reformy premiéra Benjamina Netanjahua. Verdikt se týká v červenci schváleného zákona, který soudcům brání zrušit vládní rozhodnutí, jež považují za nerozumná. Rozhodnutí soudu by mohlo obnovit rozpory, se kterými se izraelská společnost potýkala před vypuknutím války s teroristy z Hamásu, upozornila agentura AP. Netanjahuova vláda chce omezit pravomoci nejvyššího justičního orgánu, proti čemuž demonstrovaly v ulicích pravidelně desetitisíce Izraelců.
1. 1. 2024Aktualizováno1. 1. 2024, 21:04|

Kupka podle soudu nezákonně zrušil jmenování ředitele úřadu, píší Seznam Zprávy

Soud pravomocně rozhodl, že ministr dopravy Martin Kupka (ODS) nezákonně zrušil jmenování šéfa Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře (ÚPDI) Pavla Kodyma. Ministr tak učinil poté, co Kodym upozornil Evropskou komisi (EK), že se stát chystá podle jeho názoru nezákonně poslat Českým drahám miliardy korun a zvýhodnit je tak proti ostatním dopravcům. Kupka, který následně navrhl zrušení tohoto úřadu, ale takovou souvislost odmítá. Informovaly o tom v úterý Seznam Zprávy.
28. 11. 2023|

Dana Drábová zůstane šéfkou Státního úřadu pro jadernou bezpečnost

Šéfkou Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) bude nadále Dana Drábová. Ve středu by ji měla s účinností od 1. listopadu jmenovat vláda poté, co dosavadní šéfka úřadu uspěla ve výběrovém řízení. Uvedl to v pondělí server Aktuálně.cz, který se odvolává na vládní materiál k výběrovému řízení. Drábová je v čele úřadu od roku 1999, svou účast v řízení nekomentovala.
23. 10. 2023|

Vedení Úřadu práce se ujme Daniel Krištof, který dříve pracoval v ČEZu, píší HN

Daniel Krištof bude novým generálním ředitelem Úřadu práce. Dříve pracoval ve skupině ČEZ, měl na starost marketing společnosti ČEZ Prodej. Informaci, že se Krištof stane nástupcem odvolaného Viktora Najmona, přinesly Hospodářské noviny, kterým ji potvrdil dočasný šéf úřadu Karel Trpkoš. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) odvolal Najmona v únoru. Že vybral jeho nástupce, dal najevo již ve středu, tehdy ale nechtěl prozradit, kdo jím bude.
31. 8. 2023|

Prezident Pavel si vyžádal z archivů informace k soudci Fremrovi, rozhodne podle nich

Prezident Petr Pavel požádal o informace k soudci Robertu Fremrovi z Archivu bezpečnostních složek a Archivu hlavního města Prahy. Rozhodnutí, zda Fremra jmenuje ústavním soudcem, hlava státu zveřejní, až se s informacemi seznámí. Pavel to ve středu napsal na sociální síti X, dříve Twitteru. Fremr, jehož nominaci na ústavního soudce minulý týden schválil Senát, čelí kritice za rozsudky v době komunistického režimu, mimo jiné nad emigranty.
9. 8. 2023|

Pavel jmenoval Veroniku Křesťanovou ústavní soudkyní

Prezident Petr Pavel v úterý jmenoval ústavní soudkyní místopředsedkyni pražského městského soudu Veroniku Křesťanovou. Odbornice na právo duševního vlastnictví doplní počet soudců Ústavního soudu na čtrnáct, v týmu bude třetí ženou. Křesťanová při odchodu z ceremoniálu řekla, že jako ústavní soudkyně by chtěla být odvážná a zároveň zdrženlivá, rychlá, ale ne zbrklá. Ráda by pokračovala i v akademickém působení.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 20:54|

Senát chce s doplněním Ústavního soudu počkat, až Pavel navrhne další kandidáty

Ústavní soud může zůstat nekompletní až do začátku srpna. Senátoři sice dostali před týdnem od prezidenta Petra Pavla nominaci soudce Roberta Fremra, chtějí ale počkat ještě na další dva kandidáty a pak o navržených jménech rozhodnout společně. Kandidáty chce hlava státu horní komoře představit v příštích týdnech.
19. 6. 2023|

Výhrady ke mně nebyly konkrétní, řekl Baxa. Způsob nominace kandidátů podle Zemanové budí důvěru

Výhrady, které vůči mně v nominačním procesu zaznívaly, nebyly konkrétní, uvedl v pořadu Události, komentáře schválený kandidát na ústavního soudce Josef Baxa. Daniela Zemanová, která také získala podporu v Senátu pro jmenování do funkce, v pořadu zmínila, že nominace kandidátů v ní budí důvěru a těší se na spolupráci s nově zvolenými kolegy.
1. 6. 2023|

Slovenská prezidentka jmenovala úřednickou vládu v čele s ekonomem Ódorem

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondělí jmenovala novou vládu v čele s ekonomem Ľudovítem Ódorem. Poprvé ve své novodobé historii řídí Slovensko úřednický kabinet, který má zemi dovést k zářijovým předčasným parlamentním volbám.
15. 5. 2023Aktualizováno15. 5. 2023, 14:00|

Šéf BIS Koudelka se dočkal hodnosti generála. Zeman jeho povýšení opakovaně odmítal

Ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka se po letech odmítání od bývalého prezidenta Miloše Zemana dočkal povýšení. Brigádním generálem ho v pondělí na Pražském hradě jmenoval na návrh vlády prezident Petr Pavel. Zeman obdobnému návrhu kabinetu v minulosti nevyhověl sedmkrát. Povýšen byl v pondělí také náčelník generálního štábu Karel Řehka nebo policejní prezident Martin Vondrášek.
8. 5. 2023Aktualizováno8. 5. 2023, 20:12|

Prezident Pavel nemá s Bekem a Dvořákem jako ministry problém, jmenuje je ve čtvrtek

Prezident Petr Pavel nevidí problém se jmenováním Mikuláše Beka ministrem školství a Martina Dvořáka ministrem pro evropské záležitosti (oba STAN). Do funkce je jmenuje ve čtvrtek. Premiér Petr Fiala (ODS) je následně uvede do funkce. Prezident a předseda vlády to oznámili po úterní večerní schůzce na Pražském hradě.
2. 5. 2023|

Na sto tisíc Izraelců v ulicích podpořilo chystanou justiční reformu

Přes sto tisíc lidí přišlo v Jeruzalémě demonstrovat na podporu izraelské vlády a její kontroverzní justiční reformy, která má dát více pravomocí vládě při jmenování soudců a omezit pravomoce nejvyššího soudu. Informují o tom místní média. Už od ledna proti této reformě protestují pravidelně v Tel Avivu a dalších izraelských městech stovky tisíc lidí, k zastavení jejího schvalování opakovaně vyzval i izraelský prezident Jicchak Herzog.
27. 4. 2023|

Netanjahu ohlásil změnu ve sporné justiční reformě, opozice ji stále odmítá

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ohlásil změnu ve sporné reformě justičního systému, proti které již několik týdnů demonstrují desítky tisíc Izraelců. Změna se týká výběru soudců nejvyššího soudu, píše agentura Reuters. Opozice však reformu nadále odmítá a po schválení ji chce napadnout u soudu.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:06|

Životní prostředí je teď klíčovým resortem, řekl nový ministr Hladík. Fiala akcentoval ochranu vody

Již první den po nástupu do funkce obměnil nový prezident Petr Pavel vládu. Jmenoval ministrem životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL), což bývalý prezident Miloš Zeman odmítl. Skončilo tak čtyřměsíční mezivládí, které začalo rezignací Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL), po níž byl řízením resortu pověřen lidovecký předseda Marian Jurečka, který je ale zároveň i ministrem práce a sociálních věcí. Sám Petr Hladík po uvedení do funkce hovořil o zásadních úkolech svého resortu, které budou podle něj hrát hlavní roli na přechodu k bezemisní energetice. Zmínil se také o ochraně půdy, zatímco premiér Petr Fiala (ODS) zdůrazňoval potřebu chránit vodu.
10. 3. 2023Aktualizováno10. 3. 2023, 20:33|

Pavel jmenuje Hladíka ministrem životního prostředí den po inauguraci, oznámil Fiala

Zvolený prezident Petr Pavel jmenuje Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí den po své inauguraci, tedy v pátek 10. března. Na tiskové konferenci po jednání s Pavlem to oznámil předseda vlády Petr Fiala (ODS). Fiala také sdělil, že se s Pavlem dohodl na budoucí koordinaci zahraniční politiky a pravidelných schůzkách. Ke změně valorizací důchodů se Pavel vyjádří až po inauguraci, což premiér respektuje.
28. 2. 2023Aktualizováno28. 2. 2023, 13:27|

Ředitelem agentury pro IT bude Ďoubal. Dosavadní pověřený ředitel uspěl ve výběrovém řízení

Pověřený ředitel Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) Jan Ďoubal se od začátku března ujme funkce naplno, oznámilo ministerstvo vnitra. Agenturu předtím vedl Vladimír Dzurilla a po jeho rezignaci chtěl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) pověřit řízením Vladimíra Chrásteckého. Poté, co vyšla najevo jeho trestní minulost, nahradil Dzurillu nejprve dočasně a nyní i natrvalo Ďoubal.
20. 2. 2023|

Pavel by chtěl s dosluhujícím prezidentem řešit i situaci kolem ÚS. Jeho předsedu by podle něj Zeman jmenovat neměl

Nově zvolený prezident Petr Pavel by se mohl s dosluhující hlavou státu Milošem Zemanem setkat v dohledné době. Probrat by s ním mimo jiné chtěl situaci kolem Ústavního soudu (ÚS). Podle nově zvoleného prezidenta by Zeman příštího šéfa této instituce vybírat neměl. Zeman to však nevyloučil – a vyžádal si expertizu, na základě které se rozhodne. Stávající předseda ÚS Pavel Rychetský si myslí, že by jmenování jeho nástupce Zemanem členové soudu nepřijali.
30. 1. 2023|

Pavel nejspíše jmenuje soudce, které Zeman odmítl. Pochybuje, že Hrad objevil nedostatky, které všichni přehlédli

Petr Pavel se chystá po nástupu do prezidentského úřadu přehodnotit některá rozhodnutí svého předchůdce Miloše Zemana. V Otázkách Václava Moravce řekl, že nejspíše jmenuje dva soudce, které Zeman jmenovat odmítl, dal také najevo, že nepovažuje za vhodné, aby prezident odmítl jmenovat navržené profesory. V rozhovoru také Pavel ujistil, že nebude mít problém s ratifikací obranné smlouvy se Spojenými státy, a vyzdvihl význam protiruských sankcí.
29. 1. 2023Aktualizováno29. 1. 2023, 13:53|

Odmítnout jmenování Hladíka je v souladu s ústavou, je přesvědčen prezident Zeman

Prezident republiky Miloš Zeman odmítl, že by porušil ústavu tím, že odmítl jmenovat Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí. Na svém rozhodnutí trvá, řekl Zeman v rozhovoru pro rádio Frekvence 1. Dodal, že o svém rozhodnutí předem zpravil premiéra Petra Fialu (ODS) a nechce se k němu vracet.
8. 1. 2023Aktualizováno8. 1. 2023, 11:07|

Baxa v reakci na spekulace o novém předsedovi Ústavního soudu varoval před „przněním ústavy“

Ústavní soudce, který by s půlročním předstihem přijal nominaci na obsazené místo předsedy, by se zpronevěřil své roli strážce ústavnosti, domnívá se bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Reagoval tak na spekulace některých médií, že se prezident Miloš Zeman chystá ještě před březnovým odchodem z funkce jmenovat šéfem Ústavního soudu (ÚS) Josefa Fialu. V čele soudu přitom do srpna stojí Pavel Rychetský. Baxa potvrdil, že spekulaci slyšel zprostředkovaně z několika zdrojů. Oficiálně se k věci dosud nevyjádřil ani prezident, ani soudce Fiala, jenž s médii nekomunikuje. Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář označil informace o jmenování nového předsedy Ústavního soudu za spekulace.
9. 12. 2022Aktualizováno9. 12. 2022, 11:26|

Fiala s návrhem na jmenování Hladíka ještě počká. Chce, aby se naplno věnoval ministerstvu, ne vysvětlování kauzy

Premiér Petr Fiala (ODS) zatím nenavrhne prezidentovi Miloši Zemanovi, aby jmenoval místopředsedu KDU-ČSL Petra Hladíka ministrem životního prostředí. O Hladíkovi hovořili oba politici při Fialově návštěvě u prezidenta v Lánech. Věnovali se však i dalším aktuálním politickým tématům. Předseda vlády přijel do Lán z jednání premiérů Visegrádské skupiny v Košicích, s jeho výsledky proto mohl hlavu státu seznámit. Mluvili také o chystaném otevření běloruské opoziční kanceláře v Praze.
24. 11. 2022Aktualizováno24. 11. 2022, 22:26|

30 let zpět: Novým olomouckým arcibiskupem se stal Jan Graubner

Papež Jan Pavel II. jmenoval v Římě nového olomouckého arcibiskupa. Stal se jím Jan Graubner, který do té doby působil jako administrátor olomoucké arcidiecéze. Ve funkci 14. olomouckého arcibiskupa zůstal tři dekády, než jej v roce 2022 papež František jmenoval arcibiskupem pražským.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
29. 9. 2022|

Žalobce Bodlák se soudcem nestane. Zeman ho odmítl jmenovat, píše Česká justice

Státní zástupce Marek Bodlák se soudcem nestane, prezident Miloš Zeman ho odmítl jmenovat, řekl webu Česká justice ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který se Zemanem jednal. Bodlák, který v pražském vrchním státním zastupitelství řídí odbor závažné hospodářské a finanční kriminality, figuruje v seznamu 51 kandidátů na nové soudce, který ve středu projedná vláda.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 21:58|

Britská královna jmenovala Trussovou premiérkou. Do vlády míří řada nových jmen

Sedmačtyřicetiletá bývalá ministryně zahraničí Liz Trussová se stala britskou premiérkou. Královna Alžběta II. ji v úterý do funkce jmenovala na skotském zámku Balmoral, kde zhruba o hodinu dříve „laskavě“ přijala rezignaci Borise Johnsona, jak uvedla stanice BBC. Nová britská premiérka Liz Trussová krátce po svém nástupu do funkce jmenovala řadu nových členů kabinetu. Svůj post ministra obrany si však podržel Ben Wallace, který ve vnitrostranickém souboji podporoval Trussovou.
6. 9. 2022Aktualizováno6. 9. 2022, 21:25|