TÉMA

Astronaut

Zemřel Thomas Stafford. Astronaut , který v kosmu nabídl přátelskou ruku Sovětům

Ve věku 93 let po dlouhé nemoci zemřel někdejší astronaut amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Thomas Stafford, který byl zapojený do programů Apollo a Gemini. Rodák z Oklahomy čtyřikrát letěl do vesmíru, z toho jednou na oběžnou dráhu Měsíce, a v roce 1975 se v době vrcholící studené války ve vesmíru na palubách kosmických lodí Sojuz a Apollo setkal se sovětskými kosmonauty. O jeho úmrtí s odvoláním na šéfa NASA informoval veřejnoprávní rozhlas NPR.
19. 3. 2024|

Česko stále stojí o vyslání astronauta do vesmíru. Musí to ale pomoci ekonomice, řekl Kupka

Česko má podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) stále zájem o vyslání svého astronauta do vesmíru, musí to ale znamenat přínos pro českou ekonomiku. Šéf resortu to uvedl po jednání v americké NASA a návštěvě texaské společnosti Axiom Space, která o víkendu vynesla do kosmu prvního tureckého astronauta. Firma dále usiluje o českou účast, přestože její nabídku Praha loni odmítla.
27. 1. 2024|

Astronauti na ISS našli po osmi měsících záhadně ztracené rajče

Astronautům na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se podařilo přijít na kloub gurmánské záhadě. Nalezli maličké rajče, které bylo součástí závěrečné sklizně z experimentu Veg-05 a posledních osm měsíců se pohřešovalo, napsal server Space.com.
12. 12. 2023|

Čína vyslala do kosmu trojici astronautů

Trojice čínských astronautů ve čtvrtek na palubě lodi Šen-čou 17 zamířila k čínské vesmírné stanici Tchien-kung, kde vystřídá dosavadní posádku. Uvedla to agentura AP, podle níž je nová trojice astronautů nejmladší, co kdy Peking vyslal do vesmíru.
26. 10. 2023|

Česká republika může mít dalšího astronauta. Dostala nabídku, zbývá sehnat peníze

Po více než 45 letech by mohl Čech znovu letět do vesmíru. Česká republika dostala v rámci soukromých misí Axiom nabídku poslat astronauta na oběžnou dráhu Země a na Mezinárodní vesmírnou stanici. Letět by mohl už příští rok – pokud by se podařilo pro tuto misi sehnat finance. Politici se již zabývají tím, jestli by se to vyplatilo a jak to případně financovat.
16. 6. 2023Aktualizováno16. 6. 2023, 19:54|

Coby vojenský pilot už zažil řadu krizových situací, jako nový astronaut musel prokázat týmového ducha

Český vojenský letec Aleš Svoboda se stal členem záložního týmu pro lety do vesmíru Evropské kosmické agentury (ESA). V rozhovoru pro ČT, který vedl Daniel Stach, říká, že je v rychle se rozvíjejícím odvětví důležité získat know-how a budovat si své místo. V náročném výběrovém řízení uspěl mezi více než 22 tisíci konkurenty. Musel prokázat týmového ducha, ale i psychickou odolnost a fyzickou zdatnost.
27. 11. 2022|

Český astronaut se možná do vesmíru podívá dřív, než bychom čekali, říká šéf odboru kosmických technologií

Výběr pilota Aleše Svobody do týmu astronautů Evropské kosmické agentury (ESA) je pro Česko velký úspěch, uvedl ředitel odboru kosmických technologií a družicových systémů ministerstva dopravy Václav Kobera. I přesto, že je Svoboda „jen“ v týmu náhradníků, mohl by se podle něj brzy uplatnit v pomoci při vědeckých experimentech dalších členských států agentury.
24. 11. 2022|

Poprvé od letošního napadení Ukrajiny letí na oběžnou dráhu společně Rusové a Američan

Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu ve středu odstartovala raketa Sojuz, která na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) vynáší trojici astronautů – Rusy Sergeje Prokopjeva a Dmitrije Petelina a Američana Franciska Rubia. Informovala o tom na svých stránkách americká vesmírná agentura NASA. Jak poznamenala agentura AFP, raketa odstartovala v době mimořádného napětí mezi Moskvou a Západem kvůli ruské vojenské agresi proti Ukrajině.
21. 9. 2022|

NASA chystá program Artemis, který vrátí po půlstoletí člověka na Měsíc. Start přesunuli na pátek

Půl století po konci éry programu Apollo zahájí americká vesmírná agentura NASA dlouho očekávaný program Artemis, který má vrátit člověka na Měsíc. V pondělí ve 14:33 SELČ se mělo otevřít okno příležitosti pro start rakety Space Launch System (SLS) s modulem Orion, který bez posádky obletí Měsíc a v případě úspěchu se po dvaačtyřiceti dnech vrátí zpět na Zemi. NASA však nakonec pondělní start zrušila. Důvodem byl problém s jedním z motorů. Další možný termín je v pátek.
29. 8. 2022Aktualizováno29. 8. 2022, 22:13|

Do vesmíru poletí příští měsíc první Američanka domorodého původu

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vyšle 29. září posádku na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Její součástí a zároveň i velitelkou mise bude astronautka Nicole Anuapuová Mannová (45), která se stane první domorodou Američankou ve vesmíru. Informoval o tom web stanice BBC.
18. 8. 2022|

Pobyt v kosmu mění lidský mozek. Ten se ale beztíži zvládne přizpůsobit

Podle nového výzkumu Oregonské univerzity mění dlouhodobý pobyt ve vesmíru prostory vyplněné tekutinou podél žil a tepen v mozku. Jak se zdá, lidský mozek se prostředí bez gravitace umí přizpůsobit, upozorňují vědci ve studii, která vyšla v odborném žurnálu Scientific Reports. Zjištění je důležité nejen pro cesty do kosmu, ale i léčbu poruch spojených s mozkomíšním mokem.
6. 5. 2022|

Co se dělo na orbitě. Galerie představuje fotografie spojené s průzkumem vesmíru v roce 2021

Kdo je nejstarším astronautem, jak vypadá natáčení vesmírného filmu a kdy se slavilo výročí prvního letu? Odpovědi na tyto i další otázky dává galerie sestavená z fotografií pořízených ve vesmíru i na Zemi během roku 2021.
31. 12. 2021|

Raketa společnosti SpaceX po několika odkladech odstartovala. Na ISS veze čtyři astronauty

Raketa Falcon 9 společnosti SpaceX ve středu večer místního času (ve čtvrtek po 3:00 SEČ) po několika odkladech odstartovala z kosmodromu na mysu Canaveral v americkém státě Florida. K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) vynese loď Crew Dragon se čtveřicí astronautů na palubě, uvedly agentury.
11. 11. 2021|

Před půlstoletím vzlétla mise Apollo 15. Na Měsíci našla důkazy o tom, jak vznikl

Let americké kosmické lodi Apollo 15, který odstartoval před padesáti lety (26. července 1971), byl devátým pilotovaným letem v programu Apollo a současně čtvrtou návštěvou astronautů na Měsíci. Vylepšení rakety Saturn V a lunárního modulu umožnilo oproti předchozím expedicím zůstat na Měsíci déle a také s sebou vzít terénní vozidlo pro několikakilometrové přesuny.
26. 7. 2021|

Evropská kosmická agentura hledá astronauty. Oslovila zejména ženy a poprvé i lidi s postižením

Evropská kosmická agentura (ESA) hledá nové astronauty a připravuje k tomu výběrové řízení. Zájemci o práci ve vesmíru se budou moci hlásit od 31. března.
9. 2. 2021|

Třináctiletí chlapci navrhli základnu na Měsíci. Za odměnu si popovídali s astronauty

Za návrh základny na Měsíci, se kterým skončili první v juniorské kategorii soutěže Evropské vesmírné agentury (ESA), si dva třináctiletí studenti Vojtěch Dvořák a Jan Vávra z Roudnice nad Labem mohli na dálku popovídat se dvěma astronauty, Samanthou Cristoforettiovou a Lucou Parmitanem z evropského vesmírného programu.
5. 6. 2020|

Crew Dragon odstartoval. První soukromá loď s lidmi ukončí závislost USA na Rusku

Astronauti NASA Robert Behnken a Douglas Hurley s novou lodí Crew Dragon odstartovali do vesmíru. Zahájili éru soukromých letů a ukončili devítiletou závislost USA na ruských lodích Sojuz při přepravě mezi Zemí a Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Tam přistanou v neděli v 16:29 SELČ. Ve středu večer odlet zmařily nepříznivé povětrnostní podmínky.
30. 5. 2020Aktualizováno30. 5. 2020, 23:13|

NASA hledá nové astronauty, mají letět na Měsíc i na Mars. Čeká desetitisíce zájemců

Americká vesmírná agentura NASA tento týden začala přijímat přihlášky pro astronauty, kteří mají zájem letět na Měsíc a na Mars. Musí se stihnout přihlásit do 31. března.
5. 3. 2020|

Nové skafandry pro procházku na Měsíci padnou muži i ženě

Americká agentura NASA představila v Johnsonově kosmickém středisku novou generaci skafandrů. Oba typy jsou určené pro misi Artemis, která by měla znovu dostat člověka na Měsíc. V jejím rámci by se také měla na povrch Měsíce poprvé vypravit žena.
16. 10. 2019|

Měl dostat USA zpět na Měsíc. Po šesti týdnech rezignoval

Expert NASA Mark Sirangelo pověřený návratem amerických astronautů na Měsíc rezignoval na svou pozici. Ve funkci vydržel pouhých šest týdnů.
27. 5. 2019|

Astronautka Kochová zůstane na ISS déle. Dosáhne tak ženského rekordu v pobytu ve vesmíru

Americká astronautka Christina Kochová si prodlouží pobyt na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) na předpokládaných 328 dnů, a stane se tak mezi ženami rekordmankou v době strávené nepřetržitě ve vesmíru. Na svém webu o tom informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).
18. 4. 2019|

Lidé by měli založit kolonie ve vesmíru, radí astronaut Feustel

Pilotované kosmické lety budou mít podle amerického astronauta Andrewa Feustela i v budoucnu vedle automatických sond nezastupitelnou roli ve vědeckém výzkumu a dalším zkoumání vesmíru. Astronauti dokážou pracovat rychleji a mohou pomoci lidstvu připravit předpolí pro případnou kolonizaci blízkých vesmírných objektů, řekl Feustel při návštěvě Univerzity Palackého v Olomouci.
9. 4. 2019|