Astronauti na ISS našli po osmi měsících záhadně ztracené rajče

Astronautům na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se podařilo přijít na kloub gurmánské záhadě. Nalezli maličké rajče, které bylo součástí závěrečné sklizně z experimentu Veg-05 a posledních osm měsíců se pohřešovalo, napsal server Space.com.

„Dlouho jsme podezírali našeho přítele Franka Rubia, který už odjel domů, že rajče snědl. Ale teď můžeme jeho jméno očistit. Rajče jsme našli,“ řekla s úsměvem astronautka amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Jasmin Moghbeliová tento týden v živém přenosu ze stanice s odkazem na svého kolegu z NASA.

Drobný incident na rozlehlé stanici, která má obytnou a pracovní plochu odpovídající domu se šesti ložnicemi, se odehrál na konci března 2023. Všichni astronauti na ISS tehdy dostali vzorky rajčat vypěstovaných ve vesmíru uložené v uzavíratelných sáčcích. Rubiův exemplář, široký zhruba 2,5 centimetru, ale odplul v prostředí mikrogravitace dřív, než se do něj astronaut mohl zakousnout.

Rubia se na ztracené rajče ptali reportéři už 13. října, zhruba dva týdny po jeho návratu na Zemi. Tehdy si Američan stěžoval, že se mu rajče nepodařilo najít, ačkoliv jeho hledáním strávil „18 až 20 hodin svého volného času“.

„Jádrem problému je, že je tam vlhkost okolo 17 procent. Pravděpodobně je vysušené tak moc, že nepoznáte, co to je, a někdo ten sáček prostě vyhodil,“ řekl Rubio. Vyjádřil ale naději, že „malou seschlou“ zeleninu někdo jednoho dne najde.

Rubio spolu s ruskými kosmonauty Sergejem Prokopjevem a Dmitrijem Petelinem odletěl na ISS loni 21. září. Jejich původně půlroční mise se ale protáhla na více než rok, když jejich návratový modul poškodil patrně mikrometeorit. Trojice nakonec přistála letos v září v kazachstánské stepi po 371 dnech ve vesmíru, což je třetí nejdelší pobyt mimo naši planetu v historii. Jde zároveň o rekordní dobu pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici.