Čína vyslala do kosmu trojici astronautů

Trojice čínských astronautů ve čtvrtek na palubě lodi Šen-čou 17 zamířila k čínské vesmírné stanici Tchien-kung, kde vystřídá dosavadní posádku. Uvedla to agentura AP, podle níž je nová trojice astronautů nejmladší, co kdy Peking vyslal do vesmíru.

Raketa Dlouhý pochod 2F, která loď nese, odstartovala z vesmírného střediska v Ťiou-čchüanu na severozápadě Číny v 11:14 místního času (5:14 SELČ). Trojici astronautů je v průměru 38 let.

Čínská vesmírná stanice, sestávající ze tří modulů, byla dobudována koncem loňského roku, s posádkou funguje už o rok déle. Její životnost Peking odhaduje na patnáct let.

Čína začala stavět vlastní stanici poté, co nebyla přijata do projektu Mezinárodní vesmírné stanice, především kvůli nesouhlasu Spojených států, kterým vadí, že čínský vesmírný program řídí vojenské křídlo komunistické strany.

Čínská posádka
Zdroj: Reuters

Čína v roce 2003 vyslala do vesmíru vlastními silami svého prvního astronauta. Stala se tak po Sovětském svazu a USA třetí zemí, které se to podařilo. Kromě budování vlastní vesmírné stanice se Čína soustřeďuje i na průzkum Měsíce a Marsu. Jako první zemi se jí podařilo přistát se svým vozítkem na odvrácené straně Měsíce, své robotické vozítko dopravila také na povrch rudé planety. Do roku 2030 chce Čína vyslat na Měsíc člověka.

Právě stanice Tchien-kung v čínských kosmických plánech hraje důležitou roli. Od jejího vzniku roku 2021 se zde střídají trojčlenné posádky. Čína zatím nenabízí účast na svých vesmírných misích jiným národnostem, takže v pěti posádkách, které se zatím na stanici vystřídaly, byli vždy tři Číňané. A to znamená, že v současné době má většinou tato asijská supervelmoc v kosmu stejný počet lidí jako Rusko, které využívá ISS.