TÉMA

Výpadek

Algifen Neo má výpadek, lékaři by měli pacientům předepsat alternativu

Několik týdnů budou na trhu chybět kapky na křeče v břiše Algifen Neo, které si každý měsíc v lékárně vyzvedává asi šedesát tisíc lidí, oznámil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Lék se používá při různých kolikách žlučníku či žaludku nebo menstruačních bolestech. Podle odborníků existují alternativy, které mohou lékaři předepsat. Musí je ale předepsat rovnou, není možná záměna až v lékárně. Současná situace na trhu s léky je podle většiny lékárníků, které ČT oslovila, lepší, než byla před pár měsíci. Stále ale některé medikamenty chybí.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 20:04|

Facebook, Messenger a další sítě společnosti Meta postihl rozsáhlý výpadek

Miliony uživatelů po celém světě v úterý postihl výpadek sociální sítě Facebook a dalších služeb společnosti Meta Platforms. Jeden z největších výpadků nedávné historie trval zhruba dvě hodiny. Dle mluvčího Andyho Stonea měla firma technický problém, žádné podrobnosti však neupřesnil.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 19:19|

Přihlášení do eDokladů provázejí problémy, i tak si je za dva dny stáhlo přes sto tisíc lidí

Problémy s přihlášením do nové aplikace eDoklady prostřednictvím Identity občana přetrvávají i v neděli. Důvodem je přetížení infrastruktury Národní identitní autority (NIA), na které Identita občana pracuje. Vyplývá to z reakcí uživatelů na síti X i z informací na webu Identity občana. V sobotu si aplikaci, která umožňuje vytvoření elektronické varianty občanského průkazu v mobilním telefonu, stáhlo přes 70 tisíc lidí. V neděli celkový počet stažení podle mluvčí Digitální informační agentury Anny-Marie Lichtenbergové překročil sto tisíc.
21. 1. 2024Aktualizováno21. 1. 2024, 21:42|

Jihovýchod Prahy byl od rána bez tepla, dodávky se podařilo obnovit do večera

Před sedmou hodinou večer se podařilo obnovit dodávky tepla a teplé vody do většiny domácností, které se musely ve čtvrtek obejít bez nich. Výpadek postihl jedenáct tisíc domácností na jihovýchodě Prahy, podle Pražské teplárenské to bylo kvůli poruše teplovodu v Michli. Původní odhad firmy hovořil o tom, že opravy potrvají až do deseti hodin večer.
18. 1. 2024Aktualizováno18. 1. 2024, 19:20|

Tisíce obyvatel Prahy byly od noci kvůli poruše potrubí bez tepla a teplé vody

Část Prahy 4 a Prahy 12 byla od noci kvůli poruše potrubí bez dodávek tepla i teplé vody. Výpadek se týkal asi pětadvaceti tisíc domácností, sdělil Pavel Maďar ze společnosti Pražská teplárenská. Společnost i radnice městské části odhadovaly, že by se dodávky měly obnovit do jedenácti hodin večer, nakonec se je podařilo zajistit kolem sedmé večer.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 20:07|

Zemětřesení v afghánské provincii Herát má téměř dva a půl tisíce obětí

Počet obětí sobotního zemětřesení na západě Afghánistánu stoupl na 2445, uvedla v neděli agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Afghánská média podle agentury DPA informují o téměř 2500 obětech a dvou tisícovkách raněných. Předchozí bilance čítala 2053 mrtvých a 9240 raněných. Zemětřesení je tak jedno z nejsmrtelnějších v zemi za posledních 20 let.
8. 10. 2023Aktualizováno8. 10. 2023, 19:27|

Tuzemské banky čelily kybernetickým útokům, jejich on-line služby měly výpadky

Pětice českých bank se ve středu dopoledne potýkala s výpadky internetového bankovnictví, některým nefungoval celý web. Mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša uvedl, že to byl důsledek kybernetických útoků. Brzy odpoledne již byly stránky i bankovnictví všech napadených bank opět v provozu. ČTK uvedla s odvoláním na experty na kyberbezpečnost, že má útok zřejmě na svědomí ruská hackerská skupina NoName057(16), která požaduje, aby napadené instituce přestaly s podporou Ukrajiny.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 20:59|

Ráno byly rozvodněné některé toky. Kvůli dešti se mohou zvedat znovu

Po deštích a bouřkách, které prošly v pondělí odpoledne a v noci na úterý Českem, byly ještě ráno některé potoky a menší řeky rozvodněné. Na první povodňový stupeň dosáhlo několik toků, ráno se všechny hladiny začaly stabilizovat a poté klesly. Kvůli bouřkám v noci na pondělí vyjížděli hasiči k popadaným stromům nebo kvůli odčerpávání vody. Kvůli neustávajícímu vydatnému dešti vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) výstrahu, hladina některých toků se podle ní může opět zvednout.
29. 8. 2023Aktualizováno29. 8. 2023, 19:29|

Vláda schválila nástroj pro zdanění nadnárodních firem

Ministři po dvoutýdenních vládních prázdninách na zasedání kabinetu podpořili předpis o dorovnávací dani, jehož účelem je vytvořit nástroj pro zdanění velkých nadnárodních firem, které by se mohly placení daní v tuzemsku vyhýbat kvůli sídlům v jiných zemích. Vláda chce legislativu ve sněmovně projednat zrychleně. Kabinet také rozšířil národní sankční seznam o tři nová jména a podpořil dopravní projekty, na nichž spolupracuje státní sektor s tím soukromým.
16. 8. 2023Aktualizováno16. 8. 2023, 19:19|

Proti výpadkům léků má pomoci novela zákona. Trh podle zástupce firem není odolný

V Česku aktuálně chybí třeba některé léčivé přípravky na Parkinsonovu chorobu či část antibiotik. Zatímco náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček spojuje zlepšení situace na trhu s novelou zákona o léčivech, která by mohla začít platit v lednu 2024, výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Filip Vrubel poukazuje na odliv producentů léčiv z Evropy a nízkou konkurenceschopnost kontinentu. Řekli to v úterní 90' ČT24.
9. 8. 2023|

Autobusový dopravce v Moravskoslezském kraji zůstává navzdory desítkám spojů, které nevypravil

Společnost Z-Group Bus bude v Moravskoslezském kraji i nadále provozovat autobusové linky. Vyplynulo to z aktuálního jednání společnosti s vedením kraje. To minulý čtvrtek avizovalo, že bude požadovat kvůli desítkám nevypravených spojů na Vítkovsku a Novojičínsku odstoupení od smlouvy. Kvůli nevypraveným spojům už společnost kraji platila několikamilionové penále.
1. 8. 2023|

Poslanci posoudí novelu, podle níž se lékárny nebudou moct více předzásobit některými léky

Nejen výrobců a distributorů se dotkne novela, která má bránit výpadkům v dodávkách léků. Teď úpravu posoudí poslanci. Lékárny se podle ní nebudou moct předzásobovat přípravky, které Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) označí jako ty s omezenou dostupností.
22. 6. 2023|

Situaci s léky se daří stabilizovat, řekl náměstek ministra. Problém je podle výrobců silná poptávka

V Česku stále chybí některé běžné léky. Na trhu je problém sehnat řadu antibiotik a dětských léků proti horečce nebo prášky na cukrovku a na vysoký tlak. Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček v pořadu 90' uvedl, že se situace postupně stabilizuje. Výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem Filip Vrubel podotkl, že se situací ohromně zamíchala poptávka a takové nárůsty nešlo předpovědět.
29. 5. 2023|

Situace na britských letištích se po znovuzprovoznění elektronických bran vrátila k normálu

Kvůli selhání elektronických bran, které urychlují pasovou kontrolu, se v sobotu na britských letištích tvořily dlouhé fronty. Po příletu se tak cestující museli připravit až na několikahodinové čekání. Večer se ale podařilo problémy vyřešit, brány jsou opět funkční a provoz na letištích se vrátil k normálu, oznámilo na Twitteru britské ministerstvo vnitra.
27. 5. 2023Aktualizováno27. 5. 2023, 21:18|

Do záporožské elektrárny opět proudí energie zvenčí, uvedl Kyjev

Záporožská jaderná elektrárna byla znovu připojena k externím dodávkám energie, informuje agentura Reuters s odkazem na společnost Ukrenerho. V pondělí ráno přitom ruské okupační úřady oznámily, že objekt byl zcela odpojen od dodávek elektrické energie zvenčí a byl převeden do záložního režimu. Ukrajinská strana podle okupantů odpojila vedení, které má pod kontrolou. Kyjev přičítá odpojení největší jaderné elektrárny v Evropě od sítě ruskému ostřelování, které poškodilo poslední elektrické vedení do elektrárny.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 12:15|

Část železnice v Rakousku dopoledne zastavila závada, zpoždění se dotýká i spojů do Česka či Německa

Kvůli technické závadě se ve čtvrtek po osmé hodině zastavila veškerá železniční doprava ve východní části Rakouska včetně Vídně. Informovaly o tom rakouské dráhy ÖBB. Vlaky se rozjely před desátou hodinou, i přesto se ale dlouhá zpoždění dotknou i mezinárodních vlaků, které přes Vídeň jezdí do Česka, Maďarska, Německa nebo na Slovensko.
13. 4. 2023|

V Česku bude dva týdny chybět jeden z injekčních léků na diabetes

V Česku nebude dva týdny dostupný injekční lék na diabetes druhého typu Ozempic v síle jednoho miligramu. Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka ho lze nahradit jinými léky se stejným účinkem, omezí se jeho předepisování na obezitu. Podle Davida Koláře, ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP), jejímž členem je i výrobce léku, firma Novo Nordisk, je výpadek způsoben výrazným zvýšením poptávky. Na přelomu dubna a května by měla dorazit také mimořádná dodávka dětských antibiotických sirupů.
3. 4. 2023|

Řada léků dál chybí, lidé jich přitom loni do lékáren vrátili rekordní množství

Některé léky v Česku stále chybí. Třeba antibiotika s penicilinem, ale problém je stále třeba i se sirupy a dětskými čípky. Ministerstvo zdravotnictví dál vyjednává o mimořádných dodávkách. Příští týden oznámí, kolik balení zajistilo na příští měsíce. Na podzim navíc resort slibuje statisíce balení od výrobců z Jižní Koreje.
2. 4. 2023|

Kvůli kyberútoku nefungovaly několik hodin některé služby ČSOB

ČSOB se od pátečního rána potýkala s kybernetickým útokem, kvůli kterému nefungovaly některé její bankovní služby. Výpadek mělo internetové bankovnictví, bankovní aplikace a nebylo možné platit platební kartou na internetu. Banka o tom informovala na svém webu. Odpoledne ČSOB oznámila, že služby jsou znovu dostupné, interní systémy nebyly při útoku zasaženy a veškeré finance i klientská data jsou v bezpečí.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 14:17|

Stavbaři ve Frankfurtu poškodili optický kabel, tisíce cestujících Lufthansy měly problémy

Největší německá letecká společnost Lufthansa se od rána potýkala s výpadkem svého počítačového systému. Fungovat přestaly mimo jiné systémy pro odbavení a nástup do letadel. Výpadek způsobily stavební práce ve Frankfurtu nad Mohanem, při kterých byly poškozeny optické kabely. Frankfurtské letiště kolem poledne zrušilo všechny přílety a letadla odklánělo na jiná letiště. Přistávání se podařilo obnovit odpoledne, odlety později během dne.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 20:35|

Výrobci léků kritizují návrh ministerstva na dvouměsíční zásobu. Výpadky prý může zhoršit

Výrobci léků kritizují návrh ministerstva zdravotnictví, aby drželi dvouměsíční zásoby přípravků na předpis. Výpadky podle nich nevyřeší, naopak je může ještě zhoršit. Kvůli vyšším nákladům výrobců hrozí i zvýšení cen léků či ukončení dodávek do Česka. Na tiskové konferenci před tím varovali ředitelé České asociace farmaceutických firem (ČAFF) Filip Vrubel a Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) David Kolář.
14. 2. 2023Aktualizováno14. 2. 2023, 16:22|

Devadesát procent Pákistánu je bez elektřiny. Země nemá prostředky na údržbu sítě

Velkou část Pákistánu, včetně metropole a dalších velkých měst, postihl v pondělí ráno výpadek elektřiny. Důvodem je porucha rozvodné sítě na jihu země, jež způsobila výpadky i v dalších částech Pákistánu, který má přes 230 milionů obyvatel. Server televize CNN uvedl, že výpadek postihl téměř celou zemi a je nejhorším od ledna 2021, kdy se do tmy na několik hodin ponořilo skoro 90 procent země.
23. 1. 2023|

Kvůli zdražení energií byla uzavřena výroba obuvi Botas na Chrudimsku, píší Seznam Zprávy

Ve Skutči na Chrudimsku byla uzavřena výroba obuvi značky Botas. Důvodem bylo podle majitele firmy Františka Nestávala výrazné zdražení energií i nedostatek kvalifikovaných pracovních sil, uvedl ve středu server Seznam Zprávy. Nestával serveru řekl, že zvažuje přesun výroby i prodej značky. Rozhodne se v následujících měsících. Firma Botas propustila část ze sedmdesáti zaměstnanců.
4. 1. 2023|

Nesvítí vůbec, nebo poblikává. Nové osvětlení v centru Brna má potíže

Nové girlandy v centru Brna nefungují správně. Aktuálně mají zobrazovat padající sněhové vločky, ne na všech těchto zařízeních je to ale vidět. Některé girlandy nesvítí vůbec, jiné třeba problikávají. Podle autorů a provozovatelů je to tím, že jsou zatím ve zkušebním provozu. Přiznávají potíže se signálem i s technologií.
1. 12. 2022|