TÉMA

Pavel Novotný

Za výroky o Palestincích uložil soud starostovi Novotnému peněžitý trest

Soud uložil starostovi pražských Řeporyjí Pavlu Novotnému (ODS) trestním příkazem peněžitý trest za výrok, kdy označil Palestince za opice a vyzýval k jejich vybombardování. Sdělil to Novotný a dodal, že trest je citelný, takže o jeho výši chce nejprve informovat svou manželku. Proti trestnímu příkazu lze podat odpor, soud by pak musel věc projednat veřejně v hlavním líčení. Novotný později vyjasnil, že odpor nepodá.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 18:13|

Starosta pražských Řeporyjí Novotný půjde kvůli výrokům o Palestincích před soud

Státní zástupce poslal k soudu případ starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS), který na sociální síti X označil Palestince za opice a vyzýval k jejich vybombardování. ČT to potvrdil náměstek obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Martin Černý. Novotný je podezřelý z hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny a z podněcování k nenávisti. ODS se od jeho výroku distancovala. Novotný se za něj později omluvil. Kvůli dřívějšímu odsouzení je ve zkušební lhůtě.
6. 2. 2024|

Írán zkouší, kam až může zajít. Americké údery jsou odvetou za dlouhodobý teror, říká expert

Teherán na Blízkém východě dlouhodobě rozpoutává konflikty a zkouší, kam až se svým terorizováním amerických sil může zajít, proto bylo třeba ukázat, že zabití amerických vojáků je překročením červené linie. V rozhovoru pro ČT24 to uvedl bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. Nastavit druhou tvář, jak si možná v tomto případě představovala Unie, podle něj není správnou cestou. Spojené státy útočily na proíránské milice dva dny po sobě a zasáhly desítky cílů. V pondělí se bude eskalací na Blízkém východě na popud Ruska zabývat Rada bezpečnosti OSN.
4. 2. 2024Aktualizováno4. 2. 2024, 20:02|

Antisemitismus znovu vyvěrá na povrch, řekl Dvořák. Podle velvyslankyně Šmigolové jej Izraelci nesou těžce

Antisemitismus nezmizel, jen nebyl vidět a teď znovu vyvěrá ze spodních pater, uvedl v pořadu Události, komentáře ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v souvislosti s antisemitskými projevy v evropských městech. Podle české velvyslankyně  v Izraeli Veroniky Kuchyňové Šmigolové nese antisemitismus Izrael velmi těžce, protože je to on, kdo byl napaden teroristy.
8. 11. 2023|

Taliban vládne už dva roky celému Afghánistánu. Situace je těžká hlavně pro ženy

Na konci srpna uběhnou dva roky od chvíle, kdy Afghánistán opustil poslední americký voják. Stalo se tak poté, co hnutí Taliban překvapivou a bleskovou ofenzivou obsazovalo jedno město za druhým, až  získalo i metropoli Kábul. Dvacetiletá válka skončila, ale Afghánce dnes trápí hlad a špatná ekonomická situace. Zvlášť těžkou situaci zažívají ženy a dívky.
2. 8. 2023|

Konvoj OSN měl plno, na letiště se dostal přes dobrovolníky. Čech popsal evakuaci ze Súdánu

Desítky zemí mnohdy za dramatických okolností evakuovaly své občany ze Súdánu. V zemi dál bojují znesvářené ozbrojené skupiny o moc, v pondělí pozdě večer podle amerického minstra zahraničí souhlasily s příměřím. Několik předchozích však nedodržovaly. V bezpečí už jsou tisíce lidí včetně dvou Čechů, kteří ráno přistáli v Berlíně. Jeden z nich pro Českou televizi (ČT) anonymně vypověděl o průběhu svého návratu do Evropy. Do té doby se musel skrývat mimo místa bojů, ale výbuchy měl stále na doslech.
24. 4. 2023Aktualizováno24. 4. 2023, 23:06|

Novým starostou Prahy 5 je Jaroslav Pašmik

Novým starostou Prahy 5 je Jaroslav Pašmik z Prahy 5 Sobě. Na úterním ustavujícím jednání ho zvolili zastupitelé koalice, kterou tvoří Praha 5 Sobě, Piráti a SEN 21 a která má těsnou většinu 21 hlasů ve 41členném zastupitelstvu. Pašmik ve funkci nahradil Renátu Zajíčkovou z ODS, která odešla do opozice. V Praze 5 žije asi 89 tisíc obyvatel.
8. 11. 2022Aktualizováno8. 11. 2022, 19:14|

Na Donbase jsem se vrátil do Sovětského svazu. Rusko a Írán bojují s modernitou, míní novinář Novotný

Od začátku ruské války zatím na Ukrajině nebyl, do země ale jezdí od devadesátých let. Nejdříve za otcem, který tam pracoval, později jako novinář. „Nikdy jsem neviděl tak bizarní postavy, jako jsou donbaští separatisté ověšení ikonami. Mentálně jsem se vrátil do Sovětského svazu,“ vzpomíná editor Televize Seznam Pavel Novotný. Rusko, ale i Írán podle něj bojují s modernitou a snaží se za každou cenu zachovat staré časy. Nejen o svých novinářských cestách vypráví v podcastu Background ČT24.
26. 10. 2022|

Praha 6 má dohodnutou koalici bez dosud vládnoucí TOP 09. V Řeporyjích bude zase starostou Novotný

Ondřeje Koláře (TOP 09) vystřídá na postu starosty Prahy 6 zřejmě dosavadní místostarosta Jakub Stárek (ODS). Na koalici se  předběžně domluvilo jím vedené uskupení občanských demokratů a lidovců se STAN a s Prahou 6 sobě. Na vytvoření koalice v pražských Řeporyjích se domluvily ODS a TOP 09, přičemž starostou městské části bude opět Pavel Novotný (ODS).
3. 10. 2022Aktualizováno3. 10. 2022, 21:33|

Nejvyšší soud zasáhl do případu starosty Novotného, žalobce porušil zákon

Nejvyšší soud zasáhl do případu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS), který čelí stíhání kvůli výrokům o bývalém policejním prezidentovi Stanislavu Novotném. Starosta o něm prohlásil, že mu vadí, jakým způsobem zradil Česko, a že by vlastizrádci měli viset. Státní zástupce podle soudu porušil zákon, když zamítl Novotného stížnost proti zahájení trestního stíhání. Rozhodovat o ní měl totiž jeho nadřízený. Právě tomu soud případ vrátil. Česká televize to zjistila z webu Nejvyššího soudu.
1. 9. 2022|

Zemřel vůdce ruské krajní pravice Žirinovskij

Zemřel známý vůdce ruské krajní pravice Vladimir Žirinovskij, který se léčil z covidu. Jeho smrt oznámil šéf Státní dumy Vjačeslav Volodin.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 15:36|

Desítky tisíc Pražanů jsou kvůli havárii bez vody. Některé školy neotevřely

Kvůli poruše vodovodních řadů v Líšnické ulici v Praze 13 je bez dodávek vody zhruba 77 tisíc odběratelů v lokalitách Jinonic, Stodůlek, Ořechu, Řeporyj, Zadní Kopaniny a části Prahy 13. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) by měly začít napouštět vodovodní řady v západní části Prahy v průběhu čtvrtka. Obnova potrubí by měla začít ve středu večer, do té doby budou pokračovat práce na jeho odkrytí. Příčinou havárie byla zřejmě únava materiálu, řekl mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Městská část Praha 13 informovala, že kvůli poruše jsou ve středu uzavřené některé školy a školky.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 16:52|

Státní zástupce chce přísnější trest pro starostu Novotného za pronásledování podnikatele Víta, ten zase požaduje vyšší odškodnění

Státní zástupce požaduje přísnější trest pro starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS), kterému v srpnu soud vyměřil podmínku za nebezpečné pronásledování podnikatele Marka Víta. České televizi to potvrdila soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 5 Jana Humeni s tím, že odvolání podali oba. Vít chce po Novotném vyšší odškodnění. Případ teď projedná pražský městský soud.
29. 10. 2021|

Za únik informace o ruském agentovi s ricinem nikdo potrestán nebude. Policie případ odložila

Policii se nepodařilo vypátrat, kdo stál za loňským únikem informací o údajném ohrožení českých komunálních politiků jedem ricin. Ten měl do Prahy přivézt ruský diplomat. Policie případ odložila, sdělil ČT dozorující státní zástupce Marek Bodlák. Policisté případ prověřovali na základě trestního oznámení, které loni podala Bezpečnostní informační služba (BIS). Podle BIS únik informací zásadně zkomplikoval práci kontrarozvědky i policie a téměř znemožnil vyšetření případu.
23. 8. 2021|

V Rusku se nijak netají tím, že Miloš Zeman je jejich člověk v Praze, říká politický geograf

Malá země, která je velkým nepřítelem. Tak teď o České republice referují státní média v Rusku. Začalo to zveřejněním skandálu ve Vrběticích a zesílilo po zveřejnění ruského seznamu zemí, které nejsou přátelské. Kromě České republiky jsou na něm už jen Spojené státy. Co to pro Česko znamená z mediálního hlediska, jak pracuje ruská propaganda a kdo jí z Česka nejvíc pomáhá, odpovídal v pořadu Newsroom ČT24 politický geograf Michael Romancov z Karlovy Univerzity a Metropolitní univerzity Praha.
25. 5. 2021|

Řeporyjský pomník vlasovcům někdo posprejoval. Pachatele zachytily kamery

Policie prověřuje posprejování pamětní desky připomínající padlé vojáky Ruské osvobozenecké armády v pražských Řeporyjích. Zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci. Policisté to uvedli na Twitteru. Záměr zbudovat pomník takzvaným vlasovcům, kteří se na konci druhé světové války podíleli na osvobození Prahy, v minulosti provázela kritika zejména ze strany Ruska.
7. 5. 2021|

Starosta Novotný půjde před soud ještě v další kauze, tentokrát kvůli nebezpečnému pronásledování

Státní zástupce obžaloval starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) kvůli dehonestačním příspěvkům na sociální síti Twitter. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Podle informací České televize obžaloba Novotného viní z nebezpečného pronásledování podnikatele Marka Víta.
18. 3. 2021|

Starosta Řeporyjí Novotný jde kvůli svým výrokům opět k soudu

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) jde kvůli svým výrokům opět k soudu. Únorový trestní příkaz na stotisícovou pokutu za slova na adresu bývalého policejního prezidenta Stanislava Novotného odmítl. Pavel Novotný podal začátkem března odpor, příkaz se proto ruší a v polovině dubna začne hlavní líčení. České televizi to potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Jana Humeni. Starosta Řeporyjí je obžalovaný z výtržnictví a podněcování k trestnému činu. O policejním exprezidentovi Pavel Novotný řekl, že mu vadí, jakým způsobem zradil Českou republiku, a že by vlastizrádci měli viset.
17. 3. 2021|

Policie chce obžalovat starostu Řeporyjí Novotného kvůli výrokům o policejním exprezidentovi

Policie navrhuje obžalovat starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) kvůli výrokům na adresu policejního exprezidenta Stanislava Novotného. Starosta o něm řekl, že mu vadí, jakým způsobem zradil Českou republiku, a že by vlastizrádci měli viset. Uzavření vyšetřování České televizi potvrdil mluvčí pražské policie Jan Daněk. Podle kriminalistů se Pavel Novotný dopustil výtržnictví a podněcování k trestnému činu. Za to by mu mohly hrozit až dva roky vězení.
18. 2. 2021|

Český bulvár poprvé „shodil“ ministra. Kdo dal bulváru tip na Prymulovu noční schůzku?

Od noční schůzky na Vyšehradě uplynul víc než týden, téma je ale v médiích stále aktuální. Jedna noční fotografie zapříčinila výměnu ministra zdravotnictví uprostřed koronavirové krize. Na předmět schůzky jsou neustále dotazovaní její účastníci a otazník stále visí i nad tím, co stálo za pořízením fotografie, která vše odstartovala. Paparazzi svoje zdroje, stejně jako třeba investigativní novináři, nezveřejňují. Pozadí této „noční akce“ se s bývalými lidmi z bulváru snažil rozplést pořad Newsroom ČT24.
1. 11. 2020|

Dvojice vyhoštěných Čechů opustila Rusko a míří do vlasti

Dvojice Čechů, které Moskva vyhostila ze země v reakci na vyhoštění dvou ruských diplomatů z Česka, už opustila Rusko a vrací se do vlasti. Informovala o tom mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. Oba občané Česka měli k opuštění ruského území čas do půlnoci. Podle ředitele zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Rudolfa Jindráka se jedná o dvě ženy, jedna má status diplomata.
17. 6. 2020Aktualizováno17. 6. 2020, 16:08|
Události komentáře

Kauza „ricin“. Konečná kritizovala únik informací z BIS, Výborný ocenil politickou reakci vlády

Europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná a poslanec za KDU-ČSL Marek Výborný se v Událostech, komentářích střetli v debatě na téma česko-ruských vztahů. Ty jsou v poslední době napjatější než obvykle. Naposledy ministerstvo zahraničí 5. června vyhostilo dva ruské diplomaty v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin.
9. 6. 2020|

Česko vyhostilo dva ruské diplomaty kvůli kauze s ricinem. Moskva hrozí odplatou

Česko vyhostilo dva ruské diplomaty v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin. Kauza byla smyšlená a byla důsledkem sporů mezi pracovníky ruského velvyslanectví v Praze, když jeden z nich zaslal českým tajným službám falešné informace. Oznámili to premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Ruská diplomacie označila vyhoštění diplomatů za provokaci a nepřátelský krok a pohrozila odplatou.
5. 6. 2020Aktualizováno5. 6. 2020, 22:36|

Úřadu starosty Novotného přišla podezřelá obálka. Na místě zasahovali policisté i chemici

Policisté a hasiči ve čtvrtek zasahovali kvůli nálezu podezřelé obálky na úřadě pražské městské části Řeporyje. Oznámil to mluvčí pražských hasičů Martin Kavka a mluvčí pražské policie Violeta Siřišťová. Blíže nechtěli zásah komentovat. Řeporyjský starosta Pavel Novotný (ODS) již dříve dostal policejní ochranu. Novotný čelí výhrůžkám kvůli pomníku vlasovcům, který v městské části nechal vybudovat.
28. 5. 2020|