TÉMA

Staroměstské náměstí

Není cílem porazit Rusko, ale dostat ho z Ukrajiny, řekl Pavel před zaplněným Staroměstským náměstím v Praze

Tisíce lidí se shromáždily v Praze na Staroměstském náměstí při akci na podporu ukrajinského boje proti ruské agresi. Část přišla v průvodu z náměstí Kinských přes Karlův most. Na shromáždění promluvil prezident Petr Pavel. Lidé si přinesli vlajky Ukrajiny, EU a NATO a transparenty na podporu napadené země. Na náměstí Borise Němcova, kde sídlí ruské velvyslanectví, proběhl koncert Noise for Ukraine. Další akce uspořádali v regionech, všechny se uskutečnily v den druhého výročí otevřeného vpádu ruské armády na Ukrajinu.
24. 2. 2024Aktualizováno24. 2. 2024, 18:14|

Silvestrovské oslavy byly klidné, méně výjezdů hlásí z řady krajů hasiči, policisté i zdravotníci

Tisíce lidí přišly do centra Prahy přivítat nový rok. Oslavy silvestra byly klidné, policie ukládala pokuty za použití pyrotechniky, která je v centru hlavního města zakázaná a za potyčky zadržela devět lidí. Pražská záchranná služba ošetřila podle informací z brzkého pondělního rána osmadvacet lidí, třináct z nich převezla do zdravotnických zařízení. Klidnější silvestrovské oslavy než v předchozích letech byly letos podle dostupných informací i v Ostravě, středních Čechách či na Vysočině, srovnatelné s předchozími roky pak na jihu Moravy.
31. 12. 2023Aktualizováno1. 1. 2024, 20:10|

Praha 1 zakázala vjezd v nočních hodinách do velké části Starého Města. Cílem je omezit hluk

Radnice Prahy 1 nechala nainstalovat značky zakazující vjezd do velké části Starého Města mezi 22:00 a 6:00. Cílem je omezit hluk, který v noci ruší místní obyvatele, řekl radní Prahy 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola (ANO). Přijaté opatření fakticky zahrnuje celou oblast mezi Dvořákovým nábřežím, Pařížskou, Staroměstským náměstím a Revoluční. Na hluk si dlouhodobě stěžují zejména obyvatelé Dlouhé, kde se nachází velké množství populárních nočních podniků.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 18:40|

Prahou i Brnem prošly pochody za klima, kritizovaly politiky i podnikatele. Konaly se i protivládní protesty

Den boje za svobodu a demokracii nebyl jen dnem vzpomínání na roky 1939 a 1989, ale také dnem aktivních protestů. Prahou i Brnem prošly pochody za klima. Uskutečnily se i protivládní protesty – na Staroměstském náměstí v Praze i před Janáčkovým divadlem v Brně. Ve Valašském Meziříčí se sešli lidé k demonstraci za spravedlivé vyšetření otravy Bečvy.
17. 11. 2023|

Česko bude hlasem Izraele v Evropě, řekl Fiala na demonstraci. Sešli se i příznivci Palestiny

Česko bude podle premiéra Petra Fialy (ODS) hlasem Izraele v Evropě. Řekl to ve středu na shromáždění na podporu Izraele na Staroměstském náměstí v Praze. Na akci pořádané Federací židovských obcí se po 16. hodině sešly stovky lidí. Shromáždění má podle federace vyjádřit solidaritu s Izraelci po říjnovém útoku palestinského teroristického hnutí Hamás a také upozornit na celosvětový nárůst antisemitismu. O něco později se na Václavském náměstí sešli také podporovatelé Palestiny.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 21:15|

Skončila rekonstrukce přízemí Staroměstské radnice. Pro návštěvníky se otevřel průchod

Návštěvníkům pražské Staroměstské radnice se poprvé po rekonstrukci otevřelo přízemí budovy. Zároveň se obnovil i průchod radnicí ze Staroměstského náměstí do Mikulášské ulice. Město nechalo opravit stropy, podlahy, vzduchotechniku a vybudovalo nové turistické informační centrum i pokladny. Náklady na rekonstrukci byly čtyřicet milionů korun.
5. 9. 2023|

Za výtržnosti v centru Prahy hrozí fanouškovi italské Fiorentiny čtyři roky vězení

Kriminalisté ukončili vyšetřování posledního ze tří zadržených fotbalových fanoušků, které stíhali kvůli červnovým výtržnostem v centru Prahy. Spis předali s návrhem na obžalobu na Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1. Italskému občanovi hrozí v případě odsouzení až čtyři roky vězení.
1. 9. 2023|

Policisté jsou kvůli fotbalu mezi Spartou a Kodaní ve střehu. Řeší už jeden incident v restauraci

Policisté už od pondělí monitorují pohyb a chování fotbalových fanoušků před úterním zápasem pražské Sparty s týmem FC Kodaň na pražské Letné. Utkání vyhodnotili jako rizikové. Dosud sice nemuseli řešit vážnější problémy, zabývají se ale incidentem, který se stal v pondělí pozdě večer v jedné z restaurací v Týnské ulici na Starém Městě, řekl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Policie odpoledne doprovodí pochod příznivců dánského týmu, který má ze Staroměstského náměstí vyrazit na Letnou po 16:00. Zápas začíná v 19:00, brány stadionu se otevřou v 17:30.
15. 8. 2023|

Praha při vymáhání pravidel pro restaurační zahrádky přitvrdí

Většina provozovatelů restauračních předzahrádek v centru Prahy nedodržuje pravidla jejich podoby, se kterými souhlasila ve smlouvě. Vyplývá to z výsledků kontroly, o kterých informoval radní Adam Zábranský (Piráti). Někteří restauratéři na pravidla, která město přijalo v roce 2021, nepřistoupili a s městem se soudí. Pokud žaloby nestáhnou, město s nimi podle Zábranského v budoucnu další nájemní smlouvu neuzavře.
19. 7. 2023|

„Vláda v přijímání Ukrajinců selhala.“ Pietní akt za ubodaného Roma v Brně rozjitřil emoce

V Brně se před Janáčkovým divadlem shromáždili zástupci romské komunity, aby uctili památku zesnulého mladíka, který zemřel před týdnem v potyčce u Brněnské přehrady. Policie z vraždy podezřívá sedmatřicetiletého cizince, podle nepotvrzených zpráv jde o Ukrajince. Setkání se neslo v duchu protivládní demonstrace, přestože byl plánovaný protest zrušen. Pietní shromáždění se na společném setkání Ukrajinců a Romů konalo i v Praze na Staroměstském náměstí.
17. 6. 2023Aktualizováno17. 6. 2023, 19:43|

Policie zadržela 23 lidí v souvislosti s finále Evropské konferenční ligy v Praze

Policie v souvislosti se středečním finále Evropské konferenční ligy zadržela 23 lidí. České televizi to potvrdil mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Tři jsou stále v policejních celách. Jeden z nich je podezřelý z trestného činu násilí proti úřední osobě a další dva z výtržnictví. Ostatní zadržení fanoušci museli kvůli přestupku zaplatit pokutu a byli propuštěni.
8. 6. 2023Aktualizováno8. 6. 2023, 14:31|

V ulicích Prahy se střetli příznivci fotbalové Fiorentiny a West Hamu. Na stadionu zranil letící kelímek hráče

V baru v Rytířské ulici v centru Prahy ve středu odpoledne fanoušci Fiorentiny napadli příznivce West Hamu. Zranění utrpěli tři lidé, policie zadržela šestnáct podezřelých. Informoval o tom mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Italský a anglický fotbalový klub večer změřily síly ve finále Evropské konferenční ligy na stadionu v Edenu. I tam došlo k incidentu, fotbalistu Fiorentiny Cristiana Biraghiho zasáhl fanoušek West Hamu kelímkem a způsobil mu krvavé zranění na hlavě.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 23:15|

Kampaň je téměř u konce. Pavel vystoupil s Nerudovou či Fischerem, Babiš už mezi lidi nepůjde

Dva dny před začátkem druhého kola volby prezidenta republiky se oba kandidáti znovu setkali v předvolebních debatách. Andrej Babiš (ANO), jak avizoval ve čtvrtek, již nepokračoval v kontaktní kampani. Petr Pavel se naopak po pauze způsobené nemocí na veřejnosti opět objevil. Na setkání na pražském Staroměstském náměstí jej přišli podpořit i někteří neúspěšní protikandidáti z prvního kola.
25. 1. 2023|

30 let zpět: Demonstrace horníků na Staroměstském náměstí

Okolo pěti tisíc horníků demonstrovalo na Staroměstském náměstí za vytvoření podmínek nezbytných pro transformaci odvětví a dořešení ekonomických a sociálních problémů. V prohlášení, které členové krizového štábu předali vládě, mimo jiné stálo: „Zkušenosti posledních let zcela zřetelně ukázaly, že z dosavadních slibů bylo splněno zcela nebo částečně jen to, co jsme si vynutili urgencemi, demonstracemi či stávkovými pohotovostmi.“ Takovéto jednání ovšem odmítl jak ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý, tak i premiér Václav Klaus.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
11. 11. 2022|

I v Česku rezonuje ukrajinský Den nezávislosti. Připomíná jej ruka před ambasádou, sbírka i petice

Odhalením sochy zobrazující ruku s prsty ve tvaru V a nehty v ukrajinských barvách před ruskou ambasádou začala v Praze připomínka Dne nezávislosti Ukrajiny. Země jej slaví rovného půl roku poté, co Rusko proti ní zahájilo válku. Za její ukončení vzniká symbolická petice na Václavském náměstí. Večer vznikl v centru Prahy lidský řetěz, další akce se uskutečnily na Staroměstském náměstí i na pražském Výstavišti.
24. 8. 2022Aktualizováno24. 8. 2022, 21:41|

Bez obleku, zdarma a s hvězdami z celého světa. Na českých náměstích začíná Bohemia JazzFest

Letošní přehlídku jazzových koncertů na historických náměstích Bohemia JazzFest zahájí v pondělí na Staroměstském náměstí v Praze Iva Bittová a Antonín Fajt. Akce, která je tradičně pro diváky zdarma, se uskuteční na šesti místech. Festivalový den začíná vždy v 17:30 a končí ve 22:00.
11. 7. 2022|

Do pražských ulic vyběhnou v neděli maratonci. Autům se uzavřou některé ulice, MHD čekají výluky

Rozsáhlé dopravní uzavírky i krátké výluky městské hromadné dopravy budou provázet nedělní Pražský mezinárodní maraton. Nejdéle zůstane pro dopravu uzavřeno okolí Staroměstského náměstí, kde závod startuje a končí. V době, kdy závodníci poběží, ale nebudou jezdit auta ani tramvaje v rozsáhlé oblasti od Libně po Podolí a Smíchov.
7. 5. 2022|

Lidé v Praze si připomněli První máj, nechyběly akce na podporu Ukrajiny ani majáles

Politici i občané si při několika akcích v Praze připomněli 1. máj, svátek práce i lásky. Na Střeleckém ostrově se dopoledne při této příležitosti sešli komunisté, své pikniky tam uspořádali i anarchisté a mladí příznivci ČSSD a Strany zelených. Studenti slavili v majálesovém průvodu, který prošel centrem Prahy. Nechyběla ale ani akce připomínající dění na Ukrajině, která čelí ruské invazi. Spolek Pražský Majdan za tímto účelem otevřel na Staroměstském náměstí osvětový stánek.
1. 5. 2022|

Mezinárodní koncert Zachraňme Ukrajinu propojil telemostem světové umělce. Vysílalo ho víc než dvacet zemí

Polská televize TVP se s podporou Evropské vysílací unie uspořádala mezinárodní koncert s názvem Zachraňme Ukrajinu, který telemostem propojil umělce z mnoha zemí, aby společně vyjádřili podporu válkou zasažené Ukrajině a vyzvali diváky v mnoha státech k pomoci. Přímý přenos vysílala ČT2, program se promítal také na velkoplošné obrazovce na pražském Staroměstském náměstí, kterou nainstalovala ukrajinská ambasáda.
27. 3. 2022Aktualizováno27. 3. 2022, 20:42|

„My jsme respektovali zrušení adventních trhů, nicméně hledali jsme variantu, jak je zachovat“

Kvůli zhoršené epidemické situaci letos vláda v demisi zakázala adventní trhy. Výjimku mají jen vybrané stánky, například se stromky nebo kapry. Některá města ale prodej vánočního zboží umožňují převedením na farmářské trhy, zimní jarmarky či podobné akce. Většina stánků napříč Českem ale zůstává zavřena.
5. 12. 2021|

Sotva vánoční trhy začaly, už musí zavřít. Stánkaři se bojí, že od státu nic nedostanou, Praha uvažuje o odkupu zboží

Vánoční trhy druhý rok v řadě nebudou. Ve čtvrtek o tom rozhodla vláda. Jejich pořadatele, stánkaře, ale i radnice měst, kde se trhy konat měly, zákaz překvapil a zklamal. Nejenže jejich přípravě věnovali mnohaměsíční úsilí, ale nyní již často jsou na náměstích přinejmenším rozestavěné stánky, někde už trhy fakticky začaly. Skončit musely nejpozději v pátek v 18 hodin. Pražský radní Jan Chabr (TOP 09) vyzval k přesnému stanovení toho, co se nesmí konat. Připomněl, že jiné než vánoční trhy zavřít nemusí, vláda na nich jen zakázala konzumaci.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 18:00|

Vánoční trhy letos začínají s rozpaky a kvůli covidu většinou bez kulturního programu

První adventní neděle nastvá sice až příští víkend, na řadě míst ale už teď začaly vánoční trhy. Většinou budou sice bez kulturního programu, ovšem s mnohem menším omezením než vloni. Vánoční sortiment, ale i jídlo a pití už nabízejí stánky například v Olomouci, Českých Budějovicích a částečně i v Praze. Konzumace jídla na vánočních trzích je sice v neděli ještě bez omezení, od pondělí ale bude nutné při ní mít doklad bezinfekčnosti.
21. 11. 2021|

K výročí popravy 27 českých pánů vystavuje Národní muzeum prapor z bitvy na Bílé hoře

U příležitosti výročí popravy sedmadvaceti českých pánů prezentuje Národní muzeum v Praze poprvé prapor, který byl součástí bitvy na Bílé hoře. Tento originál mohou návštěvníci vidět v Muzejním komplexu Národního muzea na výstavě 1620 – Cesta na Horu do konce září. Na hradě Pecka na Jičínsku zase bude nový zvon připomínat památku popraveného Kryštofa Haranta z Polžic a Bezdružic. Staroměstská exekuce sedmadvaceti vůdců stavovského povstání se uskutečnila 21. června 1621.
21. 6. 2021|

Krutá tečka za povstáním stavů. Před 400 lety popravili 27 českých pánů na Staroměstském náměstí

Přesně před 400 lety se na Staroměstském náměstí odehrálo jedno z nejkrvavějších „divadel“ v dějinách Prahy. Poprava 27 českých pánů, kteří se podíleli na stavovském povstání, byla nevídaná svou krutostí a také počtem popravených. Cílem exekuce bylo zastrašit politické protivníky od jakéhokoliv dalšího pokusu o zisk moci. Zároveň tímto krokem Ferdinand II. rázně signalizoval Evropě, že má situaci ve svých zemích už pevně v rukou.
21. 6. 2021|