Spor o fiakry v Praze pokračuje. Část vedení města jim chce vypovědět smlouvu

Události: Spor o fiakry v Praze (zdroj: ČT24)

Koňské povozy v ulicích Prahy už více než rok zakazuje tržní řád metropole. Kočáry ale jezdí dál, sám magistrát jim totiž za milion korun ročně pronajímá stanoviště na Staroměstském náměstí. Část vedení města chce smlouvu vypovědět.

Každý den okruh po historickém centru Prahy jezdí pět kočárů, mezi desátou dopoledne a desátou hodinou večer. Koně se střídají na dvě směny po šesti hodinách. „Jsou to tažné koně a ti jsou zvyklí chodit. Energii ze sebe potřebují dostat ven. Když ji nedostanou, dostanou koliku a umřou,“ říká předseda Cechu fiakristů a majitel koní Josef Kočovský.

Stát na Staroměstském náměstí mohou, prostor jim město pronajímá za milion korun ročně. K tomu ale musí platit pokuty za porušení tržního řádu. „Je to historická smlouva na dobu neurčitou. To, že mají nájemní smlouvu, je neopravňuje k tomu, aby na veřejném prostoru podnikali. Byť souhlasím s tím, že by bylo vhodné nájemní smlouvu ukončit,“ okomentoval situaci radní pro majetek hlavního města Prahy Adam Zábranský (Piráti).

Konec smlouvy a tím i konec fiakrů v centru Prahy podporuje také první městská část. Shoda na tom ale v magistrátní koalici není. Na posledním zasedání chyběl jeden hlas. „Z hlediska welfare zvířat není vhodné, aby koně v centru takto velkého města tahali kočáry s turisty,“ míní Zábranský.

168 hodin: Stáj Praha (zdroj: ČT24)

„Samozřejmě jsou tu oprávněné zájmy řidičů a dopravců, kterým fiakry překážejí. Ale na druhou stranu fiakr je krásná věc a nejsme jediné město, které je má,“ poznamenal pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Debaty urychlila i fotografie koně, který během vyjížďky upadl. Případ prošetřovala veterinární správa, pochybení ale nezjistila.

Jedním z kompromisů by mohlo být přesunutí fiakrů mimo centrum města, třeba do parků. I o tom nyní budou politici jednat.