V části pražského Starého Města opět platí zákaz nočního vjezdu

Pracovníci pražské Technické správy komunikací dokončili dopravní značení, které zavádí zákaz vjezdu aut mimo dopravní obsluhu do Dlouhé ulice na Starém Městě a jejího okolí mezi 22:00 a 06:00. Opatření tím vstoupilo v platnost. Mluvčí městské policie Irena Seifertová uvedla, že strážníci ještě budou nově instalované značení kontrolovat a cílené kontroly zaměřené na vymáhání zákazu zatím neplánují.

Zákaz vjezdu mezi 22:00 a 06:00 se bude týkat oblasti mezi Dvořákovým nábřežím, Pařížskou ulicí, Staroměstským náměstím a Revoluční ulicí. Jeho cílem je omezit hluk z aut, který v noci ruší místní obyvatele. Na ten si dlouhodobě stěžují zejména obyvatelé Dlouhé ulice, kde se nachází velké množství nočních podniků.

„Omezení vjezdu do části Starého Města budeme v nočních hodinách řešit buď na oznámení, a to jak na tísňovou linku 156, tak hlídkám v terénu, samozřejmě budeme oblast kontrolovat i v rámci běžného výkonu služby. Žádné cíleně zaměřené kontroly ale neplánujeme,“ sdělila mluvčí. Dodala, že strážníci také zkontrolují dopravní značky. „Již v minulosti se nám to několikrát vyplatilo. Naší prioritou v nočních hodinách i nadále zůstává veřejný pořádek,“ zakončila mluvčí.

Dopravní značení TSK rozmístila v ulicích Dlouhá, Králodvorská, Soukenická, Kozí, Pařížská, Břehová, Revoluční a Dvořákovo nábřeží. Noční zákaz vjezdu platí pro vozidla mimo dopravní obsluhu, do které spadají například rezidenti s trvalým pobytem v dané lokalitě či vozy taxi.

V zásadě stejné omezení již krátce platilo loni v listopadu. Tehdy jej však po přezkumu zrušil magistrátní odbor poté, co jej kritizoval primátor Bohuslav Svoboda (ODS) kvůli tomu, že o něm radnice neinformovala vedení města. Podle zástupců magistrátu Praha 1 opatření nekonzultovala a nedodržela postupy, které jsou jinak u podobných úředních procedur běžné.

Svoboda v úterý pro iROZHLAS.cz uvedl, že opatření je „separátní akce“, která nebere v potaz potřeby metropole jako celku, a proto s ním stále nesouhlasí. Radní Prahy 1 Vojtěch Ryvola (nez.) sdělil, že primátorovo vyjádření nechápe, když městská část v reakci na předchozí kritiku záměr opakovaně konzultovala se všemi relevantními magistrátními orgány a dodržela všechny postupy.