Praha 1 chystá novou vyhlášku na zákaz nočního vjezdu do ulic Starého Města

Události v regionech: Praha 1 chystá novou vyhlášku na zákaz nočního vjezdu (zdroj: ČT24)

Radnice Prahy 1 se nevzdává svého plánu zakázat noční vjezd aut do ulic Starého Města. Když to zkusila v listopadu, vyvolalo to velkou vlnu kontroverze a nesouhlasu, načež magistrát obratem vyhlášku zrušil. Jenže teď politici městské části připravují zákazovou vyhlášku znovu.

Staroměští obyvatelé už pořídili řadu videí nočních ulic, které jsou plné aut. Ukazují podle nich typickou dopravní situaci třeba v Dlouhé ulici nebo v sousední Pařížské. Šestadevadesátiletá Dagmar Dukátová má zkušenosti s oběma místy. Bydlela u Pařížské a teď žije patnáct let v Dlouhé.

„Třeba taxík přijede pro klienta, ale ten se ještě baví uvnitř. Čili taxík tady nechce stát půl hodiny, tak troubí. A já chápu, že tam nemůže stát věčně. Ono je to na obě strany těžké,“ je přesvědčená seniorka.

Značky zapovídající noční vjezd, které se loni objevily v ulicích Prahy 1, vydržely platné zhruba den. Primátorovi metropole Bohuslavu Svobodovi (ODS) se totiž zákaz vjezdu nelíbil. Radnice městské části teď vypracovala podle připomínek magistrátu nový návrh.

Radnice vyhodnotí přínos

„Máme závěrečný konsenzus, že se přidává jedna ulice, která byla trošku opomenuta, tak aby byl areál de facto uzavřen. Jsme domluveni na tom, jak by to mělo po úřední stránce vypadat,“ uvádí starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská.

„Je tam možnost dopravní obsluhy, což jsou třeba i taxíky. A říkali jsme, že po určité době vyhodnotíme, jestli to něco přineslo, nebo ne. A v případě, že nikoli, tak se budeme muset začít bavit dál,“ dodává radní pro dopravu Prahy 1 Vojtěch Ryvola (nestr.).

Debatovat teď o všem budou politici. To je podmínka, kterou si magistrát dal. Náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti) řekl, že do plánu Praze 1 zasahovat nebude. Primátor Svoboda pak zopakoval, že řešení musí být systematické, jinak se problém jedné městské části přesune do jiné.