TÉMA

Výroba

Výroba aut byla v prvním čtvrtletí v Česku rekordní

Výroba osobních aut v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 11,5 procenta na 394 443 vozů. Je to dosud nejvyšší produkční výsledek prvního kvartálu. Výroba elektrických vozidel klesla o třetinu na 27 024 aut a jejich podíl na tuzemské produkci automobilů meziročně klesl z 11,7 na 6,8 procenta, oznámilo ve čtvrtek Sdružení automobilového průmyslu.
18. 4. 2024Aktualizováno18. 4. 2024, 13:53|

Usiluji o co nejlepší vztahy se Slovenskem, řekl při návštěvě Zlínského kraje Pavel

Prezident Petr Pavel usiluje o co nejlepší kvalitu vztahů mezi Slovenskem a Českou republikou, zejména v mezilidské rovině. Řekl to na úterní tiskové konferenci v rámci své návštěvy Zlínského kraje, který se Slovenskem sousedí. S krajskými zastupiteli a starosty jednal také o zdravotnictví nebo rozpočtovém určení daní.
16. 4. 2024|

ČKD Blansko míří do insolvence. Část zaměstnanců by mohla najít práci v ostatních provozech

Strojírenská společnost ČKD Blansko na sebe podala insolvenční návrh. Dluží přes tři sta milionů korun. Jediným akcionářem této tradiční firmy je ruská společnost. Výroba turbín pro vodní elektrárny tam tak pravděpodobně úplně skončí. Někteří zaměstnanci by mohli najít uplatnění v ostatních provozech, které se nacházejí v areálu Závody ČKD Blansko.
12. 4. 2024|

Spotřeba tepla loni klesla téměř o desetinu, pomohlo počasí i snaha o úspory

Češi napojení na ústřední topení spotřebovali loni 67,8 petajoulů tepla, uvedl Energetický regulační úřad. Oproti předchozímu roku byla spotřeba téměř o desetinu nižší a byla také nejmenší za sedm let. Údaje regulačního úřadu se ovšem poněkud liší od dat Teplárenského sdružení, které již v lednu informovalo o meziročním snížení spotřeby tepla z centrálních tepláren o šest procent. Podle ERÚ se zhruba o šest procent snížila spotřeba domácností, zatímco v průmyslu byla úspora třináctiprocentní.
10. 4. 2024|

Zemětřesení na Tchaj-wanu přerušilo výrobu mikročipů. Světový trh má jen málo alternativ

Zemětřesení, které ve středu zasáhlo Tchaj-wan, pozastavilo výrobu největšího světového producenta čipů. Továrny společnosti TSMC sice výrazně poškozené nebyly, proces obnovování náročných částí výroby však může podle odborníků trvat několik týdnů. Na čipech tchajwanské výroby jsou přitom závislí producenti po celém světě. Zemětřesení tak odhalilo křehkost dodavatelských řetězců soustředěných do geopoliticky výbušné oblasti ostrova, který chce kontrolovat čínská vláda v Pekingu.
5. 4. 2024Aktualizováno5. 4. 2024, 19:25|

Finanční podporu na výrobu munice získají od Evropské komise i dvě české firmy

Evropská komise chce navýšit výrobu munice, proto poskytne evropským firmám přibližně 500 milionů eur. Podporu získaly i dvě české společnosti, Explosia a STV Group.
24. 3. 2024|

Česko usiluje o obnovu výroby penicilinu. Vzniknout má nová továrna

Ministři zdravotnictví, financí i průmyslu a obchodu si přejí návrat výroby penicilinu do Česka a uvažují o vybudování nové továrny. Návrhem se teď zabývá Evropská komise. Pokud ho notifikuje, začne stavba hned. Linka by se tak rozjela do roka a půl.
24. 3. 2024|

Soud prodloužil Liberty Ostrava moratorium o tři měsíce

Krajský soud v Ostravě prodloužil všeobecné moratorium hutní společnosti Liberty Ostrava o tři měsíce, vyplývá z usnesení vyvěšeného na úřední desce. Moratorium poskytuje ochranu před věřiteli, především před insolvenčními návrhy a exekucemi. Účinné je od okamžiku vyvěšení. Původní platnost moratoria měla skončit právě ve čtvrtek, o jeho prodloužení firma požádala.
21. 3. 2024Aktualizováno21. 3. 2024, 20:20|

Stavební výroba v Česku v lednu meziročně klesla o 5,9 procenta, průmyslová výroba stagnovala

Stavební výroba v Česku v lednu meziročně klesla o 5,9 procenta, informoval v pátek Český statistický úřad (ČSÚ). Prosincová data revidoval, podle aktuálních údajů byl pokles za poslední měsíc loňského roku mírnější, dosáhl 3,4 procenta, původně statistici uváděli meziroční pokles 4,6 procenta. Průmyslová výroba v lednu po předchozím dvouměsíčním propadu podle ČSÚ meziročně stagnovala. Meziměsíčně produkce v průmyslu klesla o 2,3 procenta. Podle expertů by se stavebnictví letos mohlo vrátit k růstu. I v průmyslu se situace stabilizuje, ale oživovat bude výroba jen pozvolně, uvedli analytici.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 20:49|

Výrobní proces Boeingu 737 MAX neprošel auditem leteckého úřadu. Neobstál ve více než třetině testů

Výrobní proces letadel Boeing 737 MAX neprošel auditem amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA), upozornil deník The New York Times (NYT). Z celkem 89 testů bylo neúspěšných třiatřicet. Boeing zůstává po lednové nehodě stroje 737 MAX pod drobnohledem úřadů. K výsledkům posledního auditu se zatím firma, která s úřady spolupracuje, nevyjádřila.
12. 3. 2024|

Ceny v průmyslu meziročně klesly poprvé za více než tři roky

Ceny průmyslových výrobců v Česku v lednu meziročně klesly o 1,8 procenta, byly tak nižší poprvé za víc než tři roky. V zemědělství se výrobní ceny snížily o 19,8 procenta. Ceny stavebních prací se ve srovnání s loňským lednem zvýšily o dvě procenta a u tržních služeb pro podniky vzrostly o 4,6 procenta. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.
28. 2. 2024Aktualizováno28. 2. 2024, 20:43|

Část zaměstnanců Liberty Ostrava se vrátila do práce. Situaci přijel „zachraňovat“ sám Gupta

Do provozu ostravské huti Liberty se vrátilo několik zaměstnanců. Firma se rozhodla zprovoznit linky vyrábějící svodidla. Vstupní materiál má zatím ze svých zásob, může ho ale i nakupovat od externích dodavatelů. Není tak závislá na prvovýrobě – tedy vysoké peci a koksárenských bateriích. Ty jsou totiž stále drženy v teplém útlumu. Všichni zaměstnanci dostali také výplaty za leden, Liberty na ně vynaložila tři sta milionů korun. Do Česka mezitím přijel majitel Liberty Sanjeev Gupta, aby jednal se společností Tameh Czech o obnovení dodávek elektřiny do ocelárny, píší Seznam Zprávy.
15. 2. 2024|

Největší obchodní partner Česka ekonomicky churaví. Německu klesá export, potíže má i průmysl

Německé hospodářství je v recesi. Čelí klesajícímu exportu i nadále vysokým cenám energií, v sousední zemi loni také klesla průmyslová výroba. Na největší evropské hospodářství je přitom úzce navázaná i tuzemská ekonomika. Česko proto na pokles německé ekonomické aktivity doplácí.
8. 2. 2024|

Návrat zaměstnanců Liberty Ostrava se znovu odkládá. Podle odborů se situace jen tak nezmění

Návrat zaměstnanců hutního podniku Liberty Ostrava se opět odkládá – firma ho odsunula už pošesté. Odbory neočekávají, že se situace v dohledné době změní a lidé se vrátí zpět do provozů. Nyní z podniku pracuje asi tisíc lidí, část z nich jsou administrativní pracovníci, uvedl odborový předák Liberty Ostrava Petr Slanina. Doma jsou zaměstnanci od 22. loňského prosince, protože většina provozů v huti stojí. Liberty se totiž dosud nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Odbory dostaly příslib, že zaměstnanci dostanou výplaty.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 11:17|

Sklárna v Květné s ruční výrobou nekončí. Má nového většinového majitele

Sklárna v Květné, která je součástí obce Strání na Uherskohradišťsku, změnila majitele. Jejím novým majoritním vlastníkem se stal český průmyslový a realitní holding AF Group, potvrdil generální ředitel sklárny Marek Mikláš. Nový majitel podle něj ve sklárně zachová ruční výrobu skla, byť zpočátku v omezeném rozsahu. Bývalý majitel, kterým byla společnost Cerva Bohemia, ji plánoval na konci ledna po 230 letech kvůli růstu cen energií ukončit. Cenu transakce strany nezveřejnily.
31. 1. 2024Aktualizováno31. 1. 2024, 18:14|

Export elektřiny z Česka se loni snížil, přesto byl čtvrtý největší v EU

Česko loni vyvezlo devět terawatthodin elektřiny. Bylo tak čtvrtým největším exportérem v Evropské unii, vyplývá z analýzy poradenské společnosti EGÚ Brno. Množství vyváženého proudu však klesá, oproti roku 2022 poklesl objem zhruba o třetinu. Analytici předpokládají, že podíl exportu bude kvůli útlumu uhlí dál klesat.
14. 1. 2024|

Průmysl v listopadu zase začal ztrácet, výroba aut to tentokrát nezachránila

Po říjnovém zlepšení se průmyslová výroba v Česku vrátila v listopadu k propadu. Meziročně byla o 2,7 procenta nižší, oproti předchozímu měsíci zeslábla o 1,4 procenta, uvedl Český statistický úřad. Tentokrát nepomohl ani nárůst výroby motorových vozidel, který hlavně přispěl k říjnovým příznivým číslům. Podle statistického úřadu táhne průmysl dolů hlavně slábnoucí výroba strojů a zařízení, která v minulosti vykazovala stabilní růst. V poklesu pokračovalo v listopadu stavebnictví, meziročně byla produkce o 6,5 procenta menší. Více než o desetinu klesl počet vydaných stavebních povolení.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 20:38|

Liberty přestane svítit a topit ve čtvrtek, zaměstnanci budou doma s plnou mzdou

Huť Liberty Ostrava přijde o energie ve čtvrtek. Jejich dodavatel je v insolvenci. Zaměstnanci, kteří kvůli tomu budou muset od pátku zůstat doma, dostanou sto procent mzdy. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) řekl po jednání s vedením firmy, že jsou připravené i peníze na mzdy za leden. Vedení Liberty v úterý připravilo ozdravný plán, který podle Hospodářských novin počítá se zachováním jen výnosnější části výroby. Síkela ho nepovažuje za příliš dobrý, bude chtít další materiály. Huť zároveň musí podle něj i ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) počítat s tím, že nedostane žádnou podporu od státu kvůli obavám z jejich vyvedení do zahraničních firem holdingu.
20. 12. 2023Aktualizováno20. 12. 2023, 19:31|

Liberty hrozí zastavení provozu, dodavateli energií dluží dvě miliardy. Do jednání se zapojí i ministři

Liberty Ostrava podle serveru iDNES.cz hrozí přerušení výroby. Podle deníku huť dlouhodobě neplatila dodavateli energií, společnosti Tameh Czech, která se tak dostala na pokraj bankrotu. Ve čtvrtek proto Tameh přeruší výrobu elektřiny v jednom z kotlů, uhlí v dalších dvou dojde nejpozději v pondělí. Mluvčí Liberty Kateřina Zajíčková v reakci uvedla, že firma je zklamána jednostranným a poškozujícím jednáním společnosti Tameh, které může ohrozit tisíce pracovních míst v celém ostravském regionu. Pátečního jednání o osudu hutí se zúčastní i ministři práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) a financí Zbyněk Stanjura (ODS).
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 15:22|

Končí družstevní výroba vamberecké krajky. Tradici udržuje ještě zájmová škola

Skončila družstevní výroba paličkované vamberecké krajky. Od čtyřicátých let šlo o hlavní produkt organizace, která sdružovala na čtyři sta krajkářek z Orlickoústecka. Tradice v oblasti ale trvá minimálně čtyři staletí. Pokračovat v ní bude hlavně zájmová škola.
14. 12. 2023|

Ruční výroba ve sklárně v Květné po staletích skončí. Firma nezvládá ceny energií a zahraniční konkurenci

Téměř po 230 letech skončí ruční výroba skla v Květné na Uherskohradišťsku. Důvodem je podle ředitele firmy nárůst cen energií a pokles poptávky. Většina z téměř devadesáti zaměstnanců přijde o práci. Výroba by měla skončit k poslednímu lednu.
11. 12. 2023|

Český průmysl v říjnu meziročně vzrostl skoro o dvě procenta. Vyšší čísla hlásí hlavně automobilový sektor

Průmyslová výroba v tuzemsku v říjnu meziročně reálně stoupla o 1,9 procenta. Předtím tři měsíce v řadě klesala, v září to bylo o téměř pět procent. K říjnovému růstu přispěla hlavně výroba automobilů, informoval ve své zprávě Český statistický úřad (ČSÚ). Meziměsíčně byla průmyslová produkce vyšší o 2,8 procenta, hodnota nových zakázek však meziročně klesla o čtyři procenta.
7. 12. 2023Aktualizováno7. 12. 2023, 20:03|

Sokolovská uhelná zdraží teplo, hlavně kvůli cenám emisních povolenek

Sokolovská uhelná v roce 2024 zdraží teplo, které vyrábí v kombinátu ve Vřesové a v elektrárně Tisová. Cenový nárůst by měl být dvacet až pětadvacet procent. Společnost zdůvodnila zdražení hlavně cenami emisních povolenek, které aktuálně podle ní tvoří víc než padesát procent nákladů na výrobu tepla.
29. 11. 2023|

Do pondělní stávky se zapojí podle odborů stovky firem z průmyslu. Na hodinu zastaví výrobu

Do pondělní stávky proti krokům vlády se zapojí hodinovým zastavením výroby stovky firem z průmyslu, může to být až milion zaměstnanců. V automobilce Škoda Auto se třeba výroba zastaví ve všech výrobních závodech na dvě hodiny, odboráři očekávají na happeningu účast nejméně osmi tisíc zaměstnanců. Na tiskové konferenci Průmyslové aliance odborových svazů to oznámili předseda svazu KOVO Roman Ďurčo a předák odborů automobilky Jaroslav Povšík.
22. 11. 2023Aktualizováno22. 11. 2023, 23:10|