TÉMA

Autismus

Reportéři ČT: Rodiče dětí s autismem často narážejí na systém

Rodiny, které pečují o děti s poruchou autistického spektra, se často potýkají s odmítáním ze strany úřadů. Přitom mají nárok na státní pomoc, na kterou však někdy musí čekat i celé roky. Diagnóz autismu v Česku přibývá, ale systém s nimi zatím příliš nepočítá. Pro Reportéry ČT natáčela Barbora Loudová.
16. 4. 2024|

Rodiče autistických dětí na Vysočině těžko hledají pomoc a podporu

Často s nepořízenou odcházejí rodiče autistických dětí z Vysočiny, kteří shánějí pomoc a podporu. Kraj trápí nedostatek psychologů, logopedů i asistentů. Mnohdy se nedaří sehnat ani zájmové kroužky, jejichž vedoucí by uměli s dětmi s poruchami autistického spektra pracovat.
18. 1. 2024|

Sludge videa na TikToku jsou problém. Mladí je milují, mohou je ale poškodit

Sludge videa jsou obrovským fenoménem současnosti. Fenoménem, který statisticky nezná téměř nikdo nad třicet let, ale o to zásadnější je pro ty nejmladší generace. Zpopularizovala ho videoplatforma TikTok, odkud se rozšířil dál. O co jde?
11. 1. 2024|

Reportéři ČT: Lidé s mentálním postižením potřebují důkladnou péči, často dostávají jen tlumící léky

Na neustálou pomoc druhých je odkázána část lidí s diagnózou náročného chování, například někteří s poruchami autistického spektra. Zejména oni, ale i ti, kteří jsou schopni žít samostatně, potřebují zároveň i odbornou pomoc, která však chybí. Místo dostatku odborníků a také dostatečně kapacitních terénních a komunitních služeb se jejich potíže často řeší tlumícími léky. Je to na pohled nejjednodušší, jenomže pro lidi s mentálním handicapem je to problematické jak z pohledu zdraví, tak možného budoucího rozvoje. O situaci natáčela pro Reportéry ČT Barbora Loudová.
21. 11. 2023|

Studentům s handicapem vycházejí univerzity vstříc. Učí se to samé, jen jinou cestou

Kvůli fyzickému handicapu, psychickým potížím nebo poruchám učení potřebuje zhruba 220 posluchačů Ostravské univerzity upravit podmínky ke studiu. Škola potřebuje přesně vědět, jaké problémy studentům komplikují vzdělávání. Může jít o zrakové či sluchové postižení, autismus nebo pohybové handicapy. Univerzita může po domluvě vhodně uzpůsobit už přijímací zkoušky.
5. 10. 2023|

Kapacita speciální školy v Praze se zdvojnásobila. Míst pro děti s handicapem je ale stále málo

Diakonie v Praze 4 ve středu otevřela nově opravenou základní školu pro děti s handicapem. Přestavbou se dokonce podařilo kapacitu zařízení zdvojnásobit, nově tak slouží 85 žákům. Školu v Praze navštěvují zejména autisté nebo děti s mentální retardací. Obecně ale místa ve speciálních školách v Česku stále nestačí.
4. 10. 2023|

Daňová sleva na manželku či manžela by mohla zůstat i v případě péče o těžce nemocného člena rodiny

Zrušení daňové slevy na nepracující manželku či manžela je jedna z úspor, s nimiž počítá vládní ozdravný balík. Uplatňovat by ji mohly už jen rodiny s dětmi do tří let. Resort práce a sociálních věcí se teď snaží prosadit ještě jednu výjimku. Úlevu by mohly mít i domácnosti, kde jeden z partnerů chodí do zaměstnání a druhý pečuje o těžce nemocného člena rodiny.
9. 8. 2023|

Seznámení se s lékařským prostředím může autistickým dětem pomoci v krizi, říká psycholog

Děti s autismem si na příměstském táboře spolku ADAM mohly v Městské nemocnici Ostrava pod dohledem lékařů a psychologů vyzkoušet, co všechno je může v nemocnici nebo na vyšetření potkat. Podle psychologů spolku jim to pomůže nebát se lékařů. A zdravotníci se zase lépe naučí, jak s těmito dětmi pracovat.
3. 8. 2023|

Vědci pozorovali příznaky autismu u půlročních kojenců. Může to pomoci s diagnostikou

Odhalit příznaky autismu se u dětí dosud nedařilo dříve než před druhým rokem věku. Teď ale vědci našli způsob, jak některé z příznaků poznat mnohem dříve. Metoda sice zatím není dokonalá, ale její autoři doufají, že v budoucnu pomůže přijít na problém včas.
2. 4. 2023|

Lékařům v Ostravě se podařilo zachránit autistu, který odmítal jíst. Pomohla přítomnost jeho matky

Lékařům z ostravské městské nemocnice se podařilo zachránit autistického chlapce, který přestal přijímat potravu. Na jednotce intenzivní péče strávil celkem dva týdny. Teď už znovu potravu přijímá. Podle psychologů se jeho stav zlepšil hlavně díky skvělé spolupráci mezi lékaři a matkou hocha. Případ by se mohl stát i příkladem pro další zdravotnická zařízení.
17. 3. 2023|

Policejní zákrok proti patnáctiletému chlapci na Babišově mítinku byl podle GIBS v pořádku

Podle Generální inspekce bezpečnostních sborů byl v pořádku policejní zákrok proti školákovi na mítinku předsedy opozičního ANO Andreje Babiše v Borovanech. Inspekce se zabývala tím, že neuniformovaní policisté zaklekli školáka, který předtím podle týdeníku Respekt odnesl Babišovi reproduktor. Konstatovala, že zákrok a použití donucovacích prostředků byly oprávněné, přiměřené a v souladu s předpisy. Sbor nyní prověřuje trestní oznámení na chlapcovu matku, jak zjistili Reportéři ČT.
10. 10. 2022Aktualizováno10. 10. 2022, 22:11|

Autorka článku popsala incident na Babišově mítinku. Zákrok asi nebyl v pořádku, shodují se experti

Redaktorka a autorka článku o zákroku policie na mítincích šéfa hnutí ANO Andreje Babiše Ivana Svobodová v pořadu 90' ČT24 podrobně popsala oba incidenty. Experti se shodli na tom, že zásahy policistů zřejmě nebyly v pořádku, podle nich je za každých okolností nutné, aby se policisté legitimovali. Situaci za alarmující označila v Událostech, komentářích také šéfka sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Naopak místopředseda ANO Radek Vondráček zkritizoval policejního prezidenta Martina Vondráška za to, že událost komentoval, aniž by byla řádně vyšetřena.
6. 8. 2022|

Děti vystavené během těhotenství marihuaně bývají častěji obézní, ukázala studie

Děti žen, které v těhotenství užívaly marihuanu, se kolem pátého roku života častěji potýkaly s nadměrnou tvorbou tuku a zvýšenou hladinou cukru v krvi. Vyplývá to ze studie, o které informoval zpravodajský server CNN. Jednalo se o konopné produkty, které obsahovaly psychoaktivní látku THC (tetrahydrokanabinol) i kanabidiol (CBD), tedy jednu z molekul konopí, která nemá psychotropní účinky.
6. 4. 2022|

Chybí osobní asistenti. Sociální služby proto omezují péči a zavádí pořadníky

Organizace poskytující asistenci lidem s postižením čelí nedostatku zaměstnanců. Kvůli pandemii covidu-19 a rostoucí poptávce je asistentů málo. Sociální služby proto zavádějí pořadníky, omezují servis a hledají nové zájemce. Shodují se, že obdobnou krizi ještě nezažily.
7. 12. 2021|

Preventivní prohlídky dospělých nově zacílí na zrak, u dětí na sluch

Nová vyhláška ministerstva zdravotnictví v letošním roce přináší změny do podoby preventivních prohlídek u praktických lékařů a pediatrů. Dospělí pacienti mají nově procházet podrobnějším vyšetřením očí, u dětí se lékaři víc zaměřují na sluch. Podle resortu novinky reagují na vyvíjející se praxi a měly by pomoci odhalit víc nemocí včas.
13. 9. 2021|

Aplikovaná behaviorální analýza pomáhá dětem s poruchami autistického spektra

Říká se mu sice autismus, ale správně se tento problém označuje jako „poruchy autistického spektra“. Podle Světové zdravotnické organizace patří mezi psychické poruchy. Tento handicap výrazně ovlivňuje vnímání světa – lidé s ním hůře navazují vztahy, složitěji si hledají své místo ve společnosti. Navíc ovlivňuje jejich blízké – fyzicky, psychicky, finančně i sociálně. Přes výrazný pokrok v lékařské vědě také zatím neexistuje univerzální léčba, mnohým autistům se již ale daří alespoň částečně pomoci.
12. 4. 2021|

Autisté či handicapovaní bez respirátorů se setkávají se slovními útoky

S nepochopením okolí se často setkávají lidé, kteří nemůžou nosit respirátory. Výjimka platí mimo jiné pro mentálně handicapované a autisty. Přestože u sebe nosí zdravotní potvrzení, říkají, že se prakticky denně setkávají se slovními útoky.
26. 3. 2021|

Poslanci přerušili jednání o ČNB nebo pěti týdnech dovolené

Poslanci přerušili schůzi sněmovny, na které řešili novelu, kterou by Česká národní banka (ČNB) dostala zákonnou pravomoc určovat podmínky úvěrů na bydlení. Část opozice předlohu kritizuje a navrhovala ji vyřadit z programu schůze. Naopak schválili rozšíření okruhu postižených lidí s nárokem na některé pomůcky, jako je auto nebo invalidní vozík. K uzákonění nejméně pětitýdenní dovolené, jak prosazuje KSČM, se poslanci nedostali.
12. 3. 2021Aktualizováno12. 3. 2021, 14:52|

Umělá inteligence umí na sto procent předpovědět některé druhy autismu

Nová technologie založená na využití umělé inteligence může být schopna předpovědět některé typy autismu. V testech byla úspěšná na sto procent, popsali její autoři v článku, který vyšel v odborném žurnálu Molecular Psychiatry. Využívá analýzy biomarkerů v krevní plazmě matek.
31. 1. 2021|

Hledání, jak uzdravit dítě s autismem, vedlo k léčení vlastních strachů, říká Petr Třešňák

Co všechno obnáší život s autistickým dítětem, jaké přináší útrapy a jaké okamžiky štěstí, popisuje kniha Zvuky probouzení. „Hlavní linka je rodičovský vnitřní svět a dynamika vývoje vedle vážně postiženého dítěte. Měli jsme dojem, že tohle téma je trochu přehlížené,“ říká autor, redaktor Respektu a otec čtrnáctileté Dorotky Petr Třešňák. Knihu napsal se svou ženou Petrou, se kterou také založil spolek Děti úplňku. Rozhovor v pořadu Události komentáře vedla Světlana Witowská.
26. 8. 2020|
168 hodin

Bydlení pro lidi s autismem mezi školou a školkou? Místní v Ostravě jsou proti

Na kraji Ostravy by mohl vyrůst specializovaný domov pro osm lidí s autismem. Zařízení, ve kterém by trvale bydleli, by jim pomohlo se osamostatnit od rodin. A jejich příbuzným by ulehčilo od velmi náročné péče. Jestli nakonec bude domov stát, ale není vůbec jisté. Proti projektu se staví tamní obyvatelé.
22. 6. 2020|
Reportéři ČT

Má autismus a kreslí počítačové grafiky, které chválí i malíři v Česku. Václav si teď říká Wizardin

Václav je autista, na střední školu se ale dostal jako nejlepší a díky inkluzi studuje na oboru s maturitou. Kromě toho je také nadějný umělec, říká si Wizardin. Jeho počítačové grafiky oceňují i přední čeští umělci a předvídají mu velkou budoucnost. Za Václavem se po čtyřech letech poté, co na jeho příběh poprvé upozornili Reportéři ČT, vrátil David Vondráček.
24. 3. 2020|

Rodiče autistických dětí se dočkají pomoci i na Ostravsku. Startuje projekt Homesharing

Projekt Homesharing, který má pomáhat rodičům dětí s autismem, se po Praze a Pardubicích rozjíždí i na Ostravsku. Rodinám pomáhají proškolení hostitelé, kteří si na čas berou děti do péče. Rodiče se o své potomky musejí často starat prakticky 24 hodin denně a mnozí tak ani nemohou chodit do práce. Homesharing umožňuje péči o děti na pár hodin i na několik dní.
5. 3. 2020|

První z adventních koncertů odvysílala ČT. Loni Češi darovali rekordních 11 milionů

S první adventní nedělí Česká televize zahajuje další ročník charitativních koncertů. Loni byla štědrost diváků rekordní, během čtyř nedělních večerů poslali dárci přes jedenáct milionů korun. Letošní adventní sbírka podpoří třeba děti s poruchou autistického spektra nebo centrum pomoci zdravotně postiženým.
1. 12. 2019|