TÉMA

Robert Kaliňák

Pellegrini jednal s Vystrčilem. Vedení Senátu pozval do Bratislavy

Ve čtvrtek Česká republika hostí předsedu slovenského parlamentu Petera Pellegriniho a slovenského ministra obrany Roberta Kaliňáka. Pellegrini po jednání s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) pozval vedení české horní parlamentní komory na společné zasedání do Bratislavy. Někdejší slovenský premiér se v Praze setkal i s předsedou vlády Petrem Fialou (ODS) a prezidentem Petrem Pavlem.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 14:36|

Nová slovenská vláda pokračuje v policejní „čistce“. Opozice už volá po odvolání ministra vnitra

Nová slovenská vláda už odvolala či vyměnila několik státních tajemníků (náměstků) na ministerstvech i představitele různých institucí. Personální rošády odstartoval kabinet premiéra Roberta Fica (Smer–SD) krátce po nástupu do úřadu. Patrně největší kritiku si vysloužil za „čistky“ v policii. I proto chce nejsilnější opoziční strana Progresívne Slovensko (PS) iniciovat mimořádnou schůzi Národní rady na odvolání Matúše Šutaje Eštoka (Hlas–SD). Ministr vnitra se hájí, že postupuje podle zákona.
8. 11. 2023|

Slovenská vláda nebude bránit firmám ve vývozu zbraní, prohlásil Fico

Slovenský premiér Robert Fico, který dlouhodobě vystupuje proti vojenské pomoci Ukrajině, oznámil, že jeho vláda nebude bránit podnikům při výrobě a dodávkách zbraní odběratelům. Z Ficova vyjádření vyplynulo, že jeho odmítavý postoj se týká jen případných dodávek zbraní a munice ze zásob slovenské armády. Podobně hovořil i ministr zahraničí Juraj Blanár při návštěvě Česka.
6. 11. 2023Aktualizováno6. 11. 2023, 15:50|

Čaputová odmítla Huliaka jako ministra životního prostředí, protože popírá klimatickou krizi

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odmítla jmenovat kandidáta nacionalistické Slovenské národní strany (SNS) Rudolfa Huliaka ministrem životního prostředí ve vládě vznikající po zářijových parlamentních volbách. Zdůvodnila to kromě jiného tím, že uchazeč podle ní neuznává existenci klimatické krize. SNS podle médií na Huliakově nominaci na post ministra životního prostředí trvá. Robert Fico, předseda Smeru – sociálna demokracia (SD), který je kandidátem na premiéra, představil kandidáty své strany na ministry.
19. 10. 2023Aktualizováno19. 10. 2023, 19:08|

Fico, Pellegrini a Danko se dohodli na sestavení nové slovenské vlády

Strany Smer – Sociálna demokracia (Smer–SD), Hlas–SD a Slovenská národná strana (SNS) se dohodly, že vytvoří novou slovenskou vládu. Vyplývá to z memoranda o porozumění, které během středy v Bratislavě podepsali předsedové trojice stran Robert Fico (Smer–SD), Peter Pellegrini (Hlas–SD) a Andrej Danko (SNS).
11. 10. 2023Aktualizováno11. 10. 2023, 15:23|

Fico premiérem, Pellegrini šéfem sněmovny, spekulují média o dohodě

Jednání o slovenské vládě pokročilo. Ke koalici má blízko Smer expremiéra Roberta Fica a Hlas Petera Pellegriniho. Podle zákulisních informací je dohoda blízko. Podle člena předsednictví Smeru Roberta Kaliňáka už vedení stran opakovaně jednalo o programových prioritách. Záměr o dohodě by mohli oznámit prezidentce příští týden. Třetím členem vlády by měla být Slovenská národná strana (SNS). Všechny ostatní varianty – kromě předčasných voleb – jsou nyní méně pravděpodobné.
6. 10. 2023Aktualizováno6. 10. 2023, 23:10|

Slovenští kandidáti se za týden dostali do tří násilných střetů. Podle odborníka se společnost radikalizuje

Případů agrese před slovenskými volbami přibývá. Jen za poslední týden jsou známé tři případy, naposledy se v pondělí stal terčem poslanec OĽaNO Jozef Pročko. Řada expertů vybízí politiky, aby útoky jasně odsoudili.
19. 9. 2023|

Favoritem slovenských voleb zůstává Ficův Smer-SD, náskok se ale postupně ztenčuje

Předvolební průzkumy slovenských parlamentních voleb dále vede strana bývalého premiéra Roberta Fica –⁠ Smer-SD. Její náskok před konkurencí se ale snižuje. Podle nedělních výsledků průzkumu agentury Focus by Ficovo uskupení získalo 18,9 procenta hlasů, strana Progresívne Slovensko (PS) pak 16,5 procenta. V srpnu přitom činil náskok Smeru-SD pět procentních bodů. Do parlamentu by se podle aktuálních voličských preferencí dostalo sedm politických stran.
17. 9. 2023|

Matovič se porval s Kaliňákem. Potyčku musela ukončit policie

Na Slovensku stoupá napětí před nadcházejícími předčasnými parlamentními volbami. Bývalý slovenský premiér Igor Matovič (OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti – OĽaNO) se dostal do potyčky s exministrem vnitra Robertem Kaliňákem ze strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica. Přijel na jejich mítink, kde zahájil vlastní proslov a Kaliňák mu chtěl vzít mikrofon. Při střetu došlo na kopance i vulgární nadávky. Matovičovo hnutí podle průzkumů nemá jistotu, že zůstane ve sněmovně.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 18:07|

Slovenská prokuratura zrušila stíhání exministra vnitra Kaliňáka v další kauze

Slovenská prokuratura zrušila stíhání exministra vnitra Roberta Kaliňáka v kauze, která se týká podezření z podplácení někdejšího šéfa finanční správy Františka Imreczeho. Žádosti druhého obviněného v kauze na zastavení stíhání prokuratura naopak nevyhověla. Vyplývá to z informací, které zveřejnila generální prokuratura. Jde o druhou sledovanou kauzu, ve které prokuratura zrušila rozhodnutí policie o obvinění exministra Kaliňáka.
7. 8. 2023|

Bývalý slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák podle obžaloby podplácel ředitele finanční správy

Elitní složka slovenské prokuratury podala obžalobu na bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka a podnikatele Jozefa Brhela pro podezření z podplácení někdejšího šéfa finanční správy Františka Imreczeho. S odvoláním na šéfa úřadu speciální prokuratury Daniela Lipšice to napsal list Denník N, podle kterého oběma obžalovaným hrozí pětileté vězení. Kaliňák už dříve vinu v případu popřel.
28. 3. 2023|

Stíhání Fica i Kaliňáka bylo zrušeno, oznámil slovenský prokurátor

Slovenská prokuratura zrušila stíhání bývalého premiéra Roberta Fica, exministra vnitra Roberta Kaliňáka i dalších dvou osob v souvislosti s podezřením z dřívějšího zneužívání policie a finanční správy proti politickým oponentům Ficovy strany Smer-sociálna demokracia. Vyplývá to z úterního vyjádření generálního prokurátora Maroše Žilinky, který na tiskové konferenci také řekl, že stíháním byly porušeny zákony. Fico v reakci uvedl, že skupina vyšetřovatelů a prokurátorů měla za úkol zlikvidovat opozici.
29. 11. 2022Aktualizováno29. 11. 2022, 15:19|

Bývalý slovenský prokurátor Kováčik dostal u soudu osmiletý trest za korupci

Slovenský nejvyšší soud vyměřil bývalému šéfovi elitní složky slovenské prokuratury Dušanu Kováčikovi osm let vězení za korupci a za vynášení utajovaných informací. Zároveň mu uložil pokutu sto tisíc eur (2,46 milionu korun). Rozsudek je pravomocný. Nejvyšší soud ho na rozdíl od nižšího soudu, který Kováčika loni potrestal vězením až na 14 let, zprostil obžaloby ze založení a podpory zločinecké skupiny. Kováčikovi tak nepropadne majetek, jak o tom rozhodl soud první instance. Bývalý prokurátor rozsudek nekomentoval, ze soudní síně ho odvedla eskorta k výkonu trestu.
24. 5. 2022Aktualizováno24. 5. 2022, 18:18|

Slovenský nejvyšší soud projednává odvolání bývalého elitního prokurátora Kováčika

Slovenský nejvyšší soud začal ve čtvrtek projednávat odvolání bývalého šéfa elitní složky prokuratury Dušana Kováčika vůči verdiktu soudu první instance, který mu loni v září vyměřil 14 let vězení za korupci a další trestné činy. Kováčik vinu znovu popřel. Líčení bude pokračovat v pátek.
19. 5. 2022Aktualizováno19. 5. 2022, 17:56|

Kaliňák je na svobodě, jeho další stíhání ale považuje soud za důvodné

Slovenský nejvyšší soud propustil z vazby exministra vnitra Roberta Kaliňáka. Policie jej v dubnu obvinila spolu s bývalým premiérem Robertem Ficem a dalšími dvěma osobami v kauze možného zneužívání policie a finanční správy proti politickým oponentům Ficovy strany Smer-SD v době, kdy byl u moci. Fica, který je poslancem, slovenský parlament k vazebnímu stíhání minulý týden nevydal.
13. 5. 2022Aktualizováno13. 5. 2022, 11:35|

Slovenský parlament odmítl vydat Fica k vazebnímu stíhání

Slovenský parlament ve středu nevydal k vazebnímu stíhání obviněného expremiéra a šéfa opoziční strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) Roberta Fica. Bude tak dál vyšetřován na svobodě. Prokuratura, která do sněmovny žádost o souhlas s jeho stíháním ve vazbě podala, tvrdila, že na svobodě by politik mohl ovlivňovat svědky. Fico obvinění opakovaně označil za politickou mstu a snahu o likvidaci opozice.
4. 5. 2022Aktualizováno4. 5. 2022, 20:54|

Pro novináře je nejdůležitější zvědavost, myslí si šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Šabata

V novinářské branži se člověk spoustu věcí naučí praxí. Jedna vlastnost by ale žádnému novináři neměla chybět, a to je zvědavost. „Novináře musí zajímat nejen povrch, ale i co je za tím,“ říká šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Petr Šabata. V minulosti vedl osm let slovenský deník Pravda v Bratislavě a zároveň bydlel v Praze. Dodnes tak trochu pendluje mezi Slovenskem a Českem. Jeho komentáře se objevují jak na webu rozhlasu, tak i ve slovenském deníku SME. Tématem je často politika. Čapí hnízdo je proti obviněním Fica a Kaliňáka čajíček, zvraty na Slovensku jsou drsnější, říká v novém díle podcastu Background ČT24 Šabata.
4. 5. 2022|

Parlamentní výbor doporučil poslancům, aby vydali Fica k vazebnímu stíhání

Mandátový a imunitní výbor slovenské sněmovny doporučil parlamentu, aby obviněného expremiéra a šéfa opozičních sociálních demokratů (Smer-SD) Roberta Fica vydal k vazebnímu stíhání. Šéfka výboru Anna Andrejuvová novinářům řekla, že zmíněný návrh podpořilo osm přítomných poslanců, dvě poslankyně menší vládní strany Sme rodina se při hlasování zdržely. Sněmovna se předlohou začne zabývat ve čtvrtek. Fico se jednání zmíněného výboru nezúčastnil, své stíhání označuje za politickou mstu a snahu o likvidaci opozice.
27. 4. 2022|

Bývalý šéf slovenského vnitra Kaliňák půjde do vazby, rozhodl soud

Soud ve slovenském Pezinku uvalil vazbu na někdejšího ministra vnitra za stranu Směr Roberta Kaliňáka. Informuje o tom slovenský Denník N. Politik a advokát je spolu s expremiérem Robertem Ficem obviněn ze založení a podpory zločinecké skupiny. Rozhodnutí není pravomocné, nemá ale odkladný účinek.
23. 4. 2022Aktualizováno23. 4. 2022, 18:35|

Prokuratura požádala sněmovnu o souhlas s vazebním stíháním Fica. O Kaliňákovi se rozhodne v sobotu

Slovenská prokuratura v pátek požádala sněmovnu o souhlas s vazebním stíháním bývalého premiéra a poslance Roberta Fica, kterého policie dříve v tomto týdnu obvinila z několika závažných trestných činů. Na poslance slovenské sněmovny nemůže soud uvalit vazbu, aniž s takovým krokem předem souhlasil parlament. Spolu se šéfem opozičních sociálních demokratů (Smer-SD) Ficem čelí obvinění kromě jiného ze založení a podpory zločinecké skupiny také bývalý ministr vnitra Robert Kaliňák. O tom, zda někdejší dlouholetý místopředseda Smeru a nynější advokát skončí ve vazbě, rozhodne soud podle slovenských médií v sobotu odpoledne.
22. 4. 2022|

Slovenská policie chce expremiéra Fica i Kaliňáka stíhat vazebně

Slovenská policie požádá o možnost stíhat obviněného expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka vazebně. Šéfa opozičních sociálních demokratů (Smer-SD) Fica, který je poslancem parlamentu, nemůže soud podle ústavy poslat do vazby bez souhlasu sněmovny. Příslušný návrh by parlamentu musel předložit generální prokurátor. Fico své stíhání již dříve označil za politickou mstu.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 14:54|

Slovenská policie obvinila expremiéra Fica ze založení zločinecké skupiny

Slovenská policie podle Denníku N obvinila expremiéra Roberta Fica a exministra vnitra Roberta Kaliňáka z několika trestných činů, včetně založení zločinecké skupiny a ohrožení daňového tajemství. Informaci listu Denník N potvrdil Fico i advokáti stíhaných.
20. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 00:13|

Slovenskem hýbou odposlechy z lovecké chaty. Místo pytláků zachytily Fica a právníky při poradách o korupčních kauzách

Slovenská média zveřejnila záznamy odposlechů a kamerových záznamů schůzek šéfa opozičních sociálních demokratů (Smer-SD) Roberta Fica, exministra vnitra Roberta Kaliňáka a dalších. Hovoří na nich o případech stíhaných bývalých vysokých úředníků z dob vládnutí Ficovy strany. Podle slovenské generální prokuratury nahrávky potvrzují snahy politiků a podnikatelů ovlivňovat trestní stíhání nejzávažnějších kauz a diskreditovat vyšetřovatele, média odposlechy přirovnávají ke korupční kauze Gorila. Podle Fica jsou snahou zlikvidovat opozici na Slovensku.
27. 10. 2021Aktualizováno27. 10. 2021, 22:23|

Haščák se vzdává výkonných pozic v Pentě. Spolumajitelem zůstává

Spolumajitel investiční skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák, jehož slovenská policie v úterý zadržela a obvinila z korupce, se s ohledem na situaci vzdává všech výkonných pozic ve skupině. Zůstává ale jejím spoluvlastníkem, sdělila ve středu Penta. Haščákovy výkonné funkce přebírá Iain Child.
2. 12. 2020Aktualizováno2. 12. 2020, 21:58|