TÉMA

Pedro Sánchez

Španělští poslanci schválili rozšířenou amnestii pro katalánské separatisty
Španělští poslanci schválili zákon, který by udělil amnestie za trestné činy spáchané při prosazování nezávislosti Katalánska. Prominutí trestu by se mělo týkat třeba i lídra separatistické strany Junts Carlese Puigdemonta, který je od roku 2017 v exilu v Belgii. O zákonu hlasoval španělský parlament už také na konci ledna, navzdory očekáváním tehdy ale neprošel. Nynější pozměněná verze pracuje s rozšířeným seznamem amnestovaných lidí.
14. 3. 2024Aktualizováno14. 3. 2024, 17:53|ČT24, ČTK
Ve španělské Valencii hoří v čtrnáctipodlažním obytném domě. Hasiči mají živel částečně pod kontrolou
Ve Valencii na jihovýchodě Španělska hoří obytný dům se čtrnácti podlažími. Úřady se obávaly vysokého počtu obětí, a na místo proto vyslaly polní nemocnici, píše agentura EFE. Požár vypukl v nižších patrech a rychle se rozšířil vzhůru. Na místě je nejméně čtrnáct zraněných. Podle spolupracovnice ČT ve Španělsku Kateřiny Ferenčíkové už hasiči mají požár alespoň částečně pod kontrolou.
22. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 00:01|ČTK, ČT24
Amnestii pro katalánské separatisty nečekaně odmítl parlament. Naději ale stále mají
Španělský parlament navzdory očekávání odmítl návrh zákona o amnestii pro katalánské separatisty. Katalánská strana Junts do poslední chvíle jednala se socialisty, autory návrhu zákona, avšak neúspěšně. Junts podle agentury Reuters požadovala mimo jiné odstranění výjimek ohledně trestných činů souvisejících s terorismem, jelikož někteří z jejích politiků jsou pro podezření z nich vyšetřovaní.
30. 1. 2024Aktualizováno30. 1. 2024, 23:21|ČTK
Soud OSN nařídil Izraeli, aby bránil genocidě a zlepšil humanitární podmínky v Pásmu Gazy
Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) předběžným opatřením nařídil Izraeli, aby přijal veškeré kroky pro zabránění genocidy a aby zlepšil humanitární situaci v Gaze. Jde o první rozhodnutí v případu stížnosti, v níž Jihoafrická republika viní Izrael z genocidy v Pásmu Gazy. JAR žádala, aby soud v prvním kroku rovněž nařídil Izraeli zastavit válečné operace v Pásmu Gazy, ale to se nestalo. ICJ zatím nerozhoduje o tom, zda Izrael genocidu páchá, či ne.
26. 1. 2024Aktualizováno26. 1. 2024, 13:56|ČTK, ČT24
Madridem prošel velký protest proti vládě kvůli amnestii pro katalánské separatisty
Dav protestujících prošel v sobotu španělskou metropolí, šlo zřejmě o dosud největší projev odporu proti zákonu o amnestii pro organizátory nelegálního referenda o nezávislosti Katalánska. Právě slibem amnestie si staronový premiér Pedro Sánchez zajistil dostatečnou podporu v parlamentu. Podle úřadů se demonstrace zúčastnilo na 170 tisíc lidí. Mnozí protestující mávali španělskými vlajkami a drželi transparenty s nápisy jako „Zrádce Sánchez“ nebo „Nezaprodávejte Španělsko“.
18. 11. 2023|
Sánchez složil přísahu jako španělský premiér, stal se jím už potřetí
Španělský premiér Pedro Sánchez v pátek dopoledne složil slavnostní přísahu před králem Felipem VI. na další funkční období. Podle deníku El País by měl Sánchez v příštích dnech představit členy své nové vlády. Lídrovi španělských socialistů ve čtvrtek podle očekávání vyslovila důvěru dolní komora parlamentu. V pátek se zároveň objevil apel bývalých vojáků, kteří vyzývají armádu k odstranění Sáncheze z funkce.
17. 11. 2023Aktualizováno17. 11. 2023, 20:12|
Sánchez bude znovu španělským premiérem, ve sněmovně získal těsnou většinu
Podle očekávání vyslovila dolní komora španělského parlamentu důvěru šéfovi socialistů Pedru Sánchezovi, který tak znovu bude premiérem a může sestavit vládu. Hlasovalo pro něj 179 zákonodárců, tedy těsná většina ve sněmovně o 350 členech. Proti bylo 171 poslanců, uvedly agentury.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 17:56|mus
Sánchez se dohodl s katalánskými separatisty. Podpoří jeho vládu výměnou za amnestii
Španělský premiér Pedro Sánchez uzavřel dohodu s katalánskou separatistickou stranou Junts, a v parlamentu si tak definitivně zajistil dostatečnou podporu pro schválení své vlády, potvrdili zástupci Španělské socialistické dělnické strany (PSOE). Už minulý týden se Sánchez domluvil i s Republikánskou levicí Katalánska (ERC). Separatisty získal na svou stranu slibem, že předloží zákon o amnestii, která se má týkat lidí stíhaných za svou činnost na podporu katalánské nezávislosti.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 21:37|
Španělé burcují proti premiérovi. Nelíbí se jim jednání s Katalánci
Ve Španělsku několikátým dnem pokračují demonstrace. Protestující se vyslovují proti snaze úřadujícího levicového premiéra Pedra Sáncheze sestavit vládu s katalánskými separatisty. Výměnou jim nabízí možnou amnestii. Jen v Madridu si protesty během noci na středu vyžádaly skoro čtyři desítky raněných, šest osob pak podle deníku El Mundo úřady zadržely.
8. 11. 2023|Matěj Lucovič
Arabští představitelé v Egyptě kritizovali Izrael. Hamásu jde o vykopání příkopu, znělo z Evropy
Desítky představitelů především z evropských a arabských zemí se zúčastnili mírového summitu v Egyptě. Zástupci stran v konfliktu Izraele a palestinského teroristického hnutí Hamás na něm však chyběli. Arabské země kritizovaly Izrael za blokádu Pásma Gazy a útoky na civilní obyvatelstvo, zatímco zástupci Británie, Německa či Itálie mluvili o právu židovského státu na obranu před útoky teroristů. Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k posílení přepravy humanitární pomoci do Pásma Gazy. Z konference nevzešlo žádné prohlášení, které by předkládalo způsoby omezení násilí a vyhlášení příměří.
21. 10. 2023Aktualizováno21. 10. 2023, 20:17|
Španělský král pověřil sestavením nové vlády lídra lidovců. Podle Sáncheze je předurčen k nezdaru
Šéf španělských lidovců Alberto Feijóo se pokusí získat důvěru v parlamentu a stát se novým španělským premiérem. V úterý dostal pověření od krále Felipa VI. Jedná se o první pokus vytvořit vládu po červencových parlamentních volbách, lidovci však nemají v parlamentu většinu. O pověření usiloval i stávající premiér a šéf socialistů Pedro Sánchez.
22. 8. 2023|Matěj Lucovič
Španělští socialisté po sečtení hlasů ze zahraničí přišli o jeden mandát
Španělští socialisté po sečtení volebních hlasů ze zahraničí přišli o jeden poslanecký mandát. Sestavení levicové koalice tak pro ně bude ještě obtížnější, než se po parlamentních volbách z minulého víkendu zdálo. Nyní by totiž potřebovali podporu radikálních katalánských separatistů, a ne jen aby se tito separatisté zdrželi hlasování, řekli analytici agentuře Reuters.
29. 7. 2023|
Osud země je v rukou separatistů, píší španělská média o volebním výsledku
Nedělní španělské parlamentní volby vyhráli opoziční lidovci se 33,1 procenta hlasů před vládními socialisty se 31,7 procenta. Vyplývá to z úplných předběžných výsledků zveřejněných na webu televize RTVE. Sestavit vládu ale zřejmě bude složité. Lidová strana (PP) vedená Albertem Núňezem Feijóem ani socialisté premiéra Pedra Sáncheze totiž nebudou mít většinu, a to ani v případě koalice s jednou z dalších stran. Důležitá proto bude role malých regionálních stran. Podle deníku El País a dalších španělských médií však bude nutné vyhlásit nové volby.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 12:08|
Španělské volby dopadly těsně. Levice ani pravice nemá jistou většinu
Ve Španělsku skončily předčasné parlamentní volby. Po sečtení téměř všech okrsků jsou síly vyrovnané a levicový ani pravicový dvojblok nemá jistou většinu. Klíčová tak zřejmě bude role uskupení hájících regionální zájmy.
23. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 00:02|
Favoritem španělských voleb jsou lidovci. Kritici se obávají, že do vlády přizvou krajní pravici
Už za tři dny čekají Španělsko předčasné volby. Rozhodl o nich v květnu socialistický premiér Pedro Sánchez. Průzkumy přitom dlouhodobě favorizují opoziční lidovce. Jejich kritici se obávají, že konzervativní strana by mohla vytvořit koalici s krajní pravicí. Ta by se dostala k moci poprvé od smrti fašistického diktátora Francisca Franca.
20. 7. 2023|
EU hodlá v Latinské Americe investovat 45 miliard eur. Chce omezit sílící vliv Číny
Evropská unie je připravena investovat v Latinské Americe 45 miliard eur (přes bilion korun) do desítek projektů spojených s přechodem ke klimaticky odpovědnému a digitálnímu hospodářství. Na jednání lídrů zemí EU a latinskoamerických států to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
17. 7. 2023Aktualizováno17. 7. 2023, 21:21|
Španělský premiér chtěl vyvoláním voleb posílit, hrozí mu ale ztráta většiny. V době předsednictví EU
Už za čtrnáct dní se ve Španělsku uskuteční předčasné volby, rozhodl o nich premiér Pedro Sánchez. Průzkumy přitom jeho socialistům velké šance nedávají, v případě jejich prohry by padla vláda během předsednictví v Evropské radě. K moci by se vůbec poprvé od smrti diktátora Franca mohla s lidovci dostat také krajní pravice.
13. 7. 2023|
Madrid chce dotáhnout migrační dohodu. Vzdorující Poláky a Maďary za překážku nepovažuje
Sedmadvacítka by měla podle španělského premiéra Pedra Sáncheze během předsednictví jeho země dokončit migrační reformu, a to navzdory negativním postojům Polska a Maďarska. Shodl se na tom v Madridu se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Španělsko převzalo půlroční předsednictví v Evropské radě po Švédsku v sobotu. Mezi další Sánchezovy priority patří jasná podpora Ukrajiny nebo obnova evropského průmyslu.
3. 7. 2023Aktualizováno3. 7. 2023, 23:31|
Španělský premiér uspíšil parlamentní volby, reagoval na nedělní porážku v regionech
Španělský premiér Pedro Sánchez po porážce své strany v nedělních místních a regionálních volbách vyhlásil parlamentní volby už na 23. července. Dosud se očekávalo, že se uskuteční koncem roku. Sánchez v pondělí oznámil, že odpoledne mimořádně zasedne vláda kvůli svolání voleb. Příslušný dokument vyjde v úterý v úředním věstníku a jím se oficiálně rozpustí obě komory parlamentu, napsal deník El País.
29. 5. 2023|
V Tel Avivu opět protestuje asi dvě stě tisíc lidí proti vládní justiční reformě
V Izraeli se v sobotu opět demonstruje proti justiční reformě prosazované vládou premiéra Benjamina Netanjahua. Podle odhadu místních médií se jen v Tel Avivu sešlo na 200 tisíc lidí. V tomto městě se protesty konají už 17. týden, tedy od začátku ledna. Proti sérii zákonů, které mají dát vládě větší pravomoc při jmenování soudců a omezit pravomoce nejvyššího soudu, v sobotu podle serveru The Times of Israel protestovali Izraelci na 150 místech v zemi.
29. 4. 2023|
Na východě Španělska hoří. Sezona lesních požárů tam začala letos nezvykle brzo
Přes čtyři tisíce hektarů lesa už zničil první letošní velký požár ve Španělsku. Na sedmnáct set lidí se muselo evakuovat. Hoří na východě země, v horách nad Valencií. Boj s plameny hasičům ztěžuje silný vítr a dlouhotrvající sucho. Sezona požárů, která poloostrovní stát trápí každoročně, začala neobvykle brzo.
28. 3. 2023|
Okupovaný Mariupol hlásí výbuchy, donedávna byl za hranicí dostřelu Ukrajinců
Okupovaným Mariupolem na jihu Ukrajiny během čtvrtka několikrát zahřměly výbuchy. Ukrajinské úřady uvádějí, že exploze zasáhly nepřítele. Kyjev a Charkovská oblast mezitím hlásí ruské útoky. Ukrajina očekává, že Rusové v souvislosti s pátečním výročím zahájení své plnohodnotné pozemní invaze útoky zintenzivní. Varuje také před provokacemi u hranic, z nichž by mohla Moskva obvinit Kyjev.
23. 2. 2023Aktualizováno23. 2. 2023, 18:01|
Španělský soud poslal do vazby penzistu podezřelého ze zasílání dopisových bomb
Madridský soud v pátek potvrdil vazbu pro muže, který je podezřelý, že na konci loňského roku poslal dopisy s výbušninou mimo jiné na velvyslanectví USA a Ukrajiny v Madridu či do kanceláře premiéra Pedra Sáncheze. Čtyřiasedmdesátiletý muž je stíhán z terorismu. Vazbu mu soud prodloužil mimo jiné z obavy, že by se podezřelý mohl pokusit uprchnout do Ruska, píše agentura EFE. Podle soudu však nic zatím nenasvědčuje tomu, že by muž na zasílání výbušnin spolupracoval s dalšími lidmi či skupinami.
27. 1. 2023|
Ve Španělsku odhalili další dopisové bomby, cílem byla letecká základna i premiér
Ve Španělsku odhalili za dva dny několik dopisových bomb, jejichž zaslání zřejmě souvisí s válkou na Ukrajině a které mají nejspíš stejného odesilatele. Ve čtvrtek španělské ministerstvo vnitra informovalo také o páté zásilce, která přišla už minulý týden premiérovi Pedru Sánchezovi. Podle místních médií byly pravděpodobně všechny poslány ze španělského území. Tamní úřady věc vyšetřují jako terorismus a nařídily posílit ochranu diplomatických zastoupení a státních institucí. Poslední zásilku odhalila bezpečnostní kontrola na americké ambasádě v Madridu, informovala televize La Sexta. Šlo celkově o šestý takový dopis.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 18:36|